Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 113, oplage 120.000  
 

De Bezem door het oude jaar!

Tja... wat ik daarmee bedoel volgt later in deze Nieuwsbrief (cliffhanger)


» Toch maar weer die wensen

Konden we maar een beetje toveren en al die mooie wensen aan het begin van 2023 een positief duwtje geven! We willen als Seedsaver der Lage Landen niet achterblijven en houden het maar dichtbij onze eigen mogelijkheden: ik wens jullie allereerst veel genot toe met het kweken en verder tot wasdom brengen van vele groenten en bloemen. Verder hoop en wens ik, dat je daartoe in staat bent door een voldoende mobiliteit en gezondheid! Tenslotte wens ik, dat wij tot in lengten van dagen jullie mogen verrassen met al die schatten, die de plantenwereld herbergt.


» De Bezem erdoor!

Na deze welgemeende volzinnen even een commercieel getint praatje.

We hebben nog steeds wat Voorjaarsbloeiende Bloembollen over. De Coronajaren maakten me kennelijk iets te overmoedig tijdens het inkopen. Ik zie het ook terug bij onze leveranciers, iedereen heeft bollen over, die dan maar weer geplant worden. Wij hebben echter zelf geen proeftuin (meer) dus de bezem moet echt door de laatste voorraadresten. Misschien een idee om een mooi pakket te schenken aan je favoriete buurtlocatie? Verzorgingshuis? Familielid met een grote tuin?

Ik houd de instapprijs laag en de korting extra hoog, zodat je gemakkelijk enkele pakketten voor meerdere doelen kan bestellen. Als we vervolgens toch nog iets overhouden, dan sturen we zelf pakketjes op naar mensen of instellingen die er blij mee zullen zijn. Alles moet op, want de Zomerbloeiende Bollen kloppen al aan de deur en komen zelfs al mondjesmaat binnen!

Koop hier je Bezempakket(ten)


» De schijnwerper op dit kwartet

Mag ik de volgspot richten op deze 4 actuele soorten:


Aardperen

Ze zijn weer net binnengekomen, een prachtige oogst van 13 toprassen Aardperen. Toen we dit sterke knolgewas zo’n 35 jaar geleden weer binnenhaalden in Nederland was het werkelijk een Vergeten Groente. Voor recepten moest je in Franse kookboeken zoeken onder de naam Topinambour. Inmiddels vind je deze gezonde knolgroente in vele gerechten, gewaardeerd om zijn speciale smaak en gezonde toevoeging.

Aardperen zijn 100% vorstbestendig, je kan ze dus nu kopen en (zo mogelijk) meteen planten.

Bekijk het sortiment maar eens en laat je verleiden...


Rabarber

Deze prachtige en gezonde plant past in elke moestuin en siertuin, zelfs in een grote kuip. Uit de winter zijn de planten in rust en kunnen dus het gemakkelijkst worden verplant: als wortelknol. We verkopen 6 zeer goed bekendstaande rassen. Erg fraai zijn natuurlijk de Bleekpotten, die zorgen voor een eerste oogst van mildsmakende rabarber. Onze Bleekpotten worden in Nederland met de hand gedraaid (zwaar werk) en zo heet mogelijk gebakken voor een optimale weersbestendigheid.

Bekijk en bestel onze Rabarberrassen en Bekijk en bestel onze Bleekpotten


Zwangere Uitjes

Zo’n naam wekt nieuwsgierigheid op bij mij. Dit prachtige kamerplantje kan alleen in de zomer lekker naar buiten, maar binnen zal je er extra van genieten! De lancetvormige bladeren groeien uit een (steeds groter wordende) bol, die bovengronds geplant wordt. De trossen met 50-100 groenwitte bloemen per stengel verraden de verwantschap met de Zuiderwindlelie, Vogelmelk en Aspergette. De bloei is in de zomer en gebeurt aan stevige stengels van 70-90 cm lengte. Aan de basisbol groeien spontaan kleine bolletjes, de krijgen dus gekloonde kindertjes...

We kochten voor jullie een flink partijtje broedbolletjes en hebben die in een potje aan de groei gebracht. Een jong begin van een plantje, dat je blijft uitdelen aan vrienden en familie! Heb je interesse?

Lees meer over dit boeiende (overigens niet eetbare) plantje


Chayote

De succesvrucht van de afgelopen jaren! We hebben al honderden klanten enthousiast gekregen voor deze gemakkelijk groeiende klimplant met heerlijke vruchten. Ze hebben een exotisch uiterlijk en passen bij veel gerechten, van roerbak, tot salade en soepen. Ontdek je mee?

Bekijk en bestel onze Chayote


» De drukte slaat ons alweer om de oren...

Eigenlijk was het vanaf de laatste week van december weer raak hier. Online en fysiek in de winkel wisten jullie ons weer volop te vinden. Grote en kleine orders, we waarderen ze allemaal en ik probeer jullie weer een zo compleet mogelijk en steeds weer vernieuwend sortiment voor te schotelen.

De aardappelinkoop is nu geheel afgerond, dat wil zeggen dat de verzameling compleet gepland is. Uiteraard zijn nog niet alle rassen binnen, maar onze keus van ruim 100 rassen kan je al online bestellen

Bestel of bekijk de beschikbare aardappels

Voor de Zomerbloeiende Bloembollen heb ik nog 1 week nodig om het sortiment en de prijzen helemaal actueel te hebben. Heel veel soorten erbij, helaas is de oogst van de Caladiums mislukt, we hadden juist zoveel nieuwe rassen op het oog... Volgend jaar maar weer. Ik hoop jullie deze winter of dit voorjaar weer te mogen begroeten! 
 
facebook