Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 112, oplage 120.000  
 

November, rare maand...

November was vroeger echt een voorbereiding voor de winter, voedsel werd opgeslagen, dieren geslacht, de laatste oogst binnengehaald, zo mogelijk de grond omgespit. Sommigen versomberen door de kortere dagen, anderen genieten van het mooie herfstlicht.


» Winterbeurt: ouderwets, hier en daar nuttig

Vroeger werd onze tuin “winterklaar”gemaakt door bijv. alle eenjarige planten op te ruimen en de geraniums binnen te zetten. Vervolgens werden bollen geplant, struiken gesnoeid en de hele tuin werd bedekt met een laagje turfmolm... laat de winter maar komen!

Inmiddels is turfmolm te schaars om nog verantwoord te gebruiken en het ijverig terugknippen van planten stellen we uit omdat ook uitgebloeide planten sierlijk en nuttig zijn. Snoeien is nog steeds erg nuttig in de herfst, vooral bijvoorbeeld druiven, leibomen, walnoten, kleinfruit, veel fruitbomen, maar geen steenfruit.

Spitten is ook uit de gratie aan het raken. Zelfs boeren experimenteren terecht met “niet kerende grondbewerking”. De achtergrond is, dat je door spitten de kostbare en nuttige verticale schimmels en aanhangende micro-organismen verstoort en daardoor het gezonde bodemleven weer op achterstand zet.

Een fijn gereedschap voor grondbewerking is de Woelvork. Oersterk en gefabriceerd in Frankrijk.

Bekijk en bestel de Woelwork


» Rob Herwig overleden

27 oktober j.l. is Rob Herwig op 87-jarige leeftijd overleden. Op deze plaats wil ik hier aandacht aan geven omdat hij veel heeft betekend voor plantenliefhebbers. Rob was de zoon van Arend Jan Herwig (geboren in 1883), die al de basis legde voor het hobby-tuinieren door het schrijven van boeken, geven van lezingen, radiopraatjes etc. Mijn eigen vader (geboren in 1912) was vooral gepassioneerd voor de groenteteelt, maar spijkerde zijn kennis over de sierteelt bij door onder andere het lezen van Arend Jans boeken. Zoon Rob had het dus niet van een vreemde en had de tijd nog meer mee: na de Tweede Wereldoorlog werden boeken mooier door veel kleurenfoto’s en Rob had naast grote kennis over plantenteelt en tuinaanleg ook een goed oog voor fotograferen. Eigenlijk vanaf zijn eerste boek in 1965 was zijn schrijverscarrière een groot succes. Uiteindelijk publiceerde hij meer dan 80 boeken, die vertaald zijn in 22 talen, hij was de grootste groenschrijver ter wereld!

Ik heb meerdere boeken van hem jarenlang als handboek gebruikt, totdat mijn eigen kennis en ervaring voldoende breed werden om zijn tips niet meer nodig te hebben. Zijn modeltuinen in Lunteren waren imponerend en inspirerend! Wij waren enkele jaren met een kraam deel van de open dagen, die hij organiseerde; dat zal in de 80-er jaren zijn geweest. Leuke dagen, goed voor onze bekendheid en met een welkome omzet. Later kregen Rob en ik contact over het promoten van zijn E-boeken. Zijn dochter Modeste is al jaren zeer actief aan het fotograferen en is inmiddels een vernieuwend groenauteur en tuinontwerpster. Volg haar maar eens op haar website www.modesteherwig.eu.

Ik condoleer de familie met dit verlies en wens hen veel sterkte in het gemis.


» Cadeau-ideetjes

De maand november is ook een beetje de periode, dat je cadeau’s gaat verzinnen voor sinterklaas en kerst. Onze winkel leent zich uiteraard uitstekend als inspiratie voor de liefhebber van planten. Als je op de website een product hebt uitgekozen om cadeau te doen, vermeld dat dan ook in de notitie, dan zorgen we voor levering op tijd. Het is erg druk bij ons, maar er is altijd ruimte voor spoedopdrachten. Mag ik je wat “kadotips” van de hand doen?


Cadeaubon

De makkelijkste weg, maar zeer geliefd omdat de ontvanger dan lekker zelf producten kan uitzoeken op onze website of in de winkel. Cadeaubonnen krijgen bij ons altijd voorrang van levering!

Bestel een cadeaubon


Boeken

We hebben inmiddels een unieke collectie van bekende en onbekende tuinboeken in ons assortiment. We steunen graag goede schrijvers, die iets zinnigs te vertellen hebben op ons vakgebied. Mogen we een schrijfster er even uitlichten: Mari Maris houdt ervan om dikke, complete boeken te schrijven, ze put haar inspiratie uit eigen ervaring in de prachtige tuin in Frankrijk waar zij de sproeier over zwaait... Vaak mag ik even meelezen met de rode pen om eventuele aanvullingen over de teelt voor te stellen, ik sta dus geheel achter de inhoud! Het boek Groenten is haar laatste titel, krijgt lovende recensies en wordt dus ook door ons van harte aanbevolen!

Bekijk en bestel het boek “Groenten”

Een andere topper (ik noemde deze al eerder), die door jong en oud wordt omhelst is het zeer informatieve stripboek over biologisch tuinieren: Biologisch Telen in Stripvorm

Bekijk en bestel het boek “Biologisch Telen in Stripvorm”


Kweken in de winter op de vensterbank!

Je kan de hele winter verse groenten kweken in huis! Een beetje hulp van (energiezuinige) LED verlichting is dan wel nodig.

Het Zweedse bedrijf Nelson Garden heeft een paar mooie kweeksets ontwikkeld.

Bekijk en bestel de kweeksets van Nelson Garden

Het Engelse bedrijf Garland staat ook gelijk aan kwaliteit en van hen verkopen we voordelige kweeksets

Bekijk en bestel de kweeksets van Garland

Top en semi-professioneel is de serie verlichting en kweeksets

Bekijk al onze verlichting en kweeksets


» Hoe koud wordt de winter?

Niemand weet het, maar 1 gewaarschuwd mens telt voor 2 en treft zijn voorbereidingen. Wij helpen je daar graag bij en bieden enkele mooie producten aan.

Bekijk en bestel onze klimaatbeschermings artikelen

Met de huidige hoge energieprijzen hopen we allemaal op een zachte winter... toch? Of zullen we kunnen genieten van sneeuw- en ijspret? Dat zou met gemengde gevoelens worden verwelkomd...

Onze vrienden in Zweden zitten al in de sneeuw overigens (toch Carla en Henk Perdok?)


» Bollen, bollen, bollen...

Het is (nog en alweer) volop bollentijd bij ons. Volgende week komt de laatste zending voorjaarsbloeiende bollen binnen om nog enkele bestellingen zo compleet mogelijk te maken. Inmiddels klopt het nieuwe seizoen ook al aan de deur en start dit jaar met Aronskelkachtigen. We hebben een prachtig sortiment van Nederlandse bodem, sommige soorten zijn zeldzaam en schaars!

Bestel of bekijk de Aronskelkachtigen bollen

Kijk eens extra goed naar de duurste, maar volgens velen ook de mooiste.

Bekijk de Konings-Cobralelie


» Lopende Aanbiedingen

Jaarrond staan er in onze Nieuwsbrieven aantrekkelijke aanbiedingen. Sommige zijn bedoeld voor een korte periode of om een groep producten uit te verkopen, andere kunnen we langer actief houden omdat we veel voorraad konden inslaan. Op dit moment zijn er 14 aantrekkelijke aanbiedingen actief. De moeite waard om eens rustig te bekijken en stuk voor stuk leuk om cadeau te doen!

Bekijk of bestel onze aanbiedingen


» 11 November, een bijzondere datum!

Er zijn erg diverse gebeurtenissen, die aan deze datum verbonden zijn. Ik vind het belangrijk om ze even te noemen.

  • Voor onze zuiderburen België en Frankrijk is 11 november een feestdag, zij vieren de wapenstilstand in 1918, die uiteindelijk resulteerde in het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het blijft actueel om ook deze afschuwelijke oorlog te herdenken, miljoenen slachtoffers (mensen en dieren) met grote gevolgen na een wraakzuchtige vrede...
  • Zuid-Nederland start op 11/11 de voorbereidingen op het jaarlijkse Carnaval, iets heel anders dan het einde van een oorlog vieren, maar voor vele landgenoten een belangrijke en vrolijke traditie!
  • Op 10 en 11 november 1944 hield de Duitse bezetter de grootste razzia in Rotterdam voor Arbeidsinzet in Duitsland. 52.000 mannen zijn afgevoerd. Velen kwamen met een trauma terug.
  • En tenslotte: het is de naamdag van Sint Maarten (Martinus van Tours), het feest wordt op veel verschillende manieren gevierd... het leukst zijn de kindergroepjes, die in de avond met lampionnen langs de deuren gaan en na het zingen van een liedje worden verwend met iets lekkers.


 
 
facebook