Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 111, oplage 120.000  
 

De houdbaarheid van een krop sla...

... heeft zich deze week bewezen! Met dank aan premier Liz Truss.

 

» Vooraf

  • Wist je trouwens dat die houdbare IJssla (ten onrechte IJsbergsla genoemd, naar de bekendste variëteit ‘Iceberg’) in Noord-Amerika is ontwikkeld uit de oude, Europese Bataviasla? Kijk maar eens hier
  • Wist je dat ons zaadseizoen (tussen alle bollen- en knoflookdrukte door) al warmpjes op stoom is? We merken dat steeds meer klanten hun zaden alvast inslaan, uiteraard juichen we dat toe! Hoe drukker nu, des te minder stress in het nieuwe jaar...
  • Je mag weten, dat alle knoflookorders klaar zijn, de laatste gaan dinsdag naar onze klanten onderweg.
  • Je mag ook weten, dat we vorige week de laatste importbollen hebben binnengekregen, dus de enorme stapel bollenorders worden nu door onze mensen verzameld en verzonden.

» Uitverkoop Herfstbloeiende Bollen

We hebben er niet zoveel meer, maar ze moeten toch allemaal op!
Waar heb ik het over: het kleinste groepje bollen uit ons sortiment, de Najaarsbloeiers. Tot a.s. maandag kan je gewoon uit deze groep bestellen.

Maar vanaf dinsdag gaan de bolletjes en bollen in de uitverkoop. Een uitgelezen kans om een veldje vol met Saffraan of Herfsttijloos te planten! Lijkt dit je wat? Reageer dan snel, want we behandelen de orders op volgorde van binnenkomst, de enige “voordringers” zijn leden van de VreekenClub.

We maken pakketten uit de collectie ter waarde van € 30,00 voor € 19,50

Klik hier om deze aanbieding aan te schaffen


» Net bij ons binnengekomen!

Bijna dagelijks komen er pallets vol met spullen bij ons binnen, dat kan uiteraard niet anders als je ziet wat er wekelijks wordt verzonden naar jullie... Ik wil 3 grote groepen onder je aandacht brengen:


Rabarberplanten

Zodra rabarber zijn blad gaat afstoten (in de herfst), kan je ze heel gemakkelijk verplanten d.m.v. de wortelstokken. We kunnen 6 toprassen aanbieden voor een redelijke prijs. Plant ze in een mengsel van je eigen grond samen met een paar scheppen wormenmest.

In het voorjaar zullen ze gaan uitlopen en vanaf 2024 kan je heerlijke rabarberstengels oogsten! Je kan de rassen hier verkennen. Laat je ons kiezen? Dan kan je een collectie hier bestellen.

Bestel collectie Rabarberplanten


Amaryllis (Hippeastrum) in topkwaliteit

Ook dit jaar konden we weer honderden zeer grote bollen van de dankbare kamer-amaryllis inkopen. Reuzenbollen geven veel bloemen aan veel stengels, gegarandeerd succes dus! Vorig jaar viel er een pallet om tijdens het uitladen en moesten we een deel van de bollen gemengd verkopen omdat we de kleur niet meer wisten.

Dit jaar hebben we ze zelf met een gehuurd vrachtwagentje gehaald en zijn ze tiptop en op naam in onze voorraadschuur aangekomen. Volgende week gaan we ze individueel van naam voorzien en in de winkel uitstallen, maar je kan ze uiteraard al bestellen: klik hier


Pootaardappels

Ik beloofde het al: vanaf november staan onze eerste pootaardappels nieuwe oogst weer online. Het is een week eerder geworden! De bijzondere rassen worden nog iets nagedroogd en in de komende weken verpakt. We leveren (in verband met onze beperkte ruimte) ze wel meteen uit, dus je moet ze zelf koel opslaan. Elk jaar weten we weer zeldzame en bijzondere rasjes op te snorren, ze zijn beperkt beschikbaar. Je kan ze hier verkennen en alvast bestellen.

Bekijk en bestel de beschikbare pootaardappels


» Fotowedstrijd Patriciërshuis Dordrecht

Een klein, maar fijn museum bestaat dit jaar 10 jaar, we hebben er al eerder over geschreven. Eind september stond er een fraai stuk over hen in de NRC.

Samen met Bas Meeuws heb ik de inzendingen van de fotowedstrijd (“fotografeer een bloemenstilleven in de geest van Cornelis Kuipers”) gejureerd. Daar zijn 3 winnaars uitgekomen, die we hierbij ook aan jullie willen laten zien:

(klik op de foto's om deze te vergroten)


1e prijs, gewonnen door Jorick de Quaasteniet, 31 jaar

Hij schreef erbij:

Het werk draagt de naam 'Compositae metamorphosis', naar de metamorfose die ik de afgelopen jaren heb doorlopen in mijn werk als kunstenaar, tuinier en zorgverlener. Het bestaat uit bloemen uit de zelf aangelegde gemeenschappelijke cultuurtuin in Scheveningen, met als verassende toevoeging het papier waarop het gedrukt is: brandnetelvezelpapier.

Wij vonden de opstelling en uitvoering erg origineel en presentatiewaardig!


2e prijs, gewonnen door Anne Kruit, 46 jaar

Een fantastisch fraaie foto, mooi belicht, goed gepositioneerd, rustige achtergrond.


3e prijs, gewonnen door Suzanne Hesemans

Ze schreef erbij:

Mijn foto beeldt een bloeiend stilleven uit met producten uit eigen tuin en een kleine moderne hint, door gebruik te maken van lego-spinnetjes. Ook is er een bij op de aardpeerbloem aanwezig. Op de voorgrond 5 soorten zaden, om Vreeken’s Zaden te eren, aangezien ik via hun op deze fotowedstrijd kwam en omdat er nu eenmaal altijd wel ergens zaden bij mij in huis liggen te drogen. Ik geniet van de combinatie van bloemen, zaden, groente (de meeste bloemen komen uit de moestuin) en fruit en de kunst en fotografie. Ik hoop jullie ook.”

Het noemen van onze naam heeft mij waarlijk niet beïnvloed, samen met Bas waren we het eens over de originele opzet, duidelijke thema en zeer heldere kleuren.


De vele inzendingen waren een genot om te bekijken en hopelijk ook een genot om te maken, het was een zeer plezierige wedstrijd waar veel teeltplezier aan vooraf is gegaan...

Prijswinnaars: jullie weten het al, hartelijk gefeliciteerd! 
 
facebook