Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 110, oplage 120.000  
 

Tè veel te vertellen, (tijd voor een brief)...

... om te voorkomen dat we over onze woorden gaan struikelen!


» Hoera voor september

Wat een cadeautje, dat dit een groeizame maand is en blijft: regen en zon, de ideale combinatie. Voor sommige gewassen te laat, maar voor afrijping van late gewassen zijn we erg blij!

Onze pootaardappelen druppelen al weer binnen, we gaan in november al starten met enkele tientallen rassen voor de teelt in 2023.
Ondertussen kan je (zeker in de kas, maar met enig risico in de vollegrond) nog een kleine teelt opzetten van zgn Kerstaardappeltjes: plant ze nu, we hebben nog een beetje liggen uit oogst 2021, je oogst dan jonge piepertjes in december.

Je bestelt de Kerstaardappeltjes hier

Jullie druiven zijn nu het meest aantrekkelijk voor wespen en vogels, lekker zoet en bijna rijp. Vroege rassen zijn al geoogst, maar wil je de latere rassen nog beschermen, dan hebben we een handige tip: netlonzakjes om je trosjes hangen. Ook ideaal voor mais kolven, daar smullen de muizen anders van!

Je vindt de netlonzakjes hier


» Herfstbloeiers en Knoflook

Herfstbloeiers

Het seizoen voor de herfstbloeiende bollen is volop aan de gang. We hebben nog alle soorten op voorraad, maar dat zal niet lang meer duren. De bloei remmen we momenteel in de koelcel, want buiten zien we de Herfsttijloos al boven de grond piepen. Verder hebben we Herfstklokjes, Herfstkrokussen (de bekendste is Saffraan) en Sternbergia... ken je dit boeiende bollengroepje nog niet?

Ontdek de herfstbloeiende bollen hier


Knoflook

Deze week is de 2e (grote) zending Olifantenknoflook binnengekomen. Altijd een beetje laat in september, het pellen en sorteren kost veel tijd. Het betekent wel, dat ons sortiment Knoflook nu helemaal compleet is! (Jammer dat er ook al rassen inmiddels zijn uitverkocht)

De beschikbare knoflookrassen vind je hier

Knoflook plant je zolang de teentjes gezond zijn en zolang er geen vorst in de grond zit. Bijna jaarrond dus, zolang je gezonde teentjes kan krijgen althans. Knoflook is een vorstbestendige, meerjarige telg van het Allium-geslacht en kunnen in elk stadium geoogst worden. Maak je dus los van boekjes en overzichten waarin staat dat ze in september per se geplant moeten zijn...

De andere Loken en Lookjes zijn nu ook allemaal binnen, net als in de vorige Nieuwsbrief zal ik een handig linkje meegeven: https://www.vreeken.nl/collectie/beschikbare-herfstuitjes Misschien heb je de vorige Nieuwsbrief gemist door vakantie? De inhoud daarvan is nog actueel hoor, je vindt deze hier.


» Groeien vraagt om voeden

Nu je tuin een laatste groeispurt maakt en er af en toe regen valt, is het een ideale tijd om (langzaamwerkende) organische mest te strooien. Je vindt bij ons een uitgekiend sortiment, biologische mest gooi je niet snel te veel, het bodemleven krijgt een impuls en je meerjarige planten kunnen tijdens een zachte winter ervan profiteren. Een erg fijne mest vinden wij Wormenmest, deze is zowel voor kamerplanten als voor bloembakken en de tuin zeer geschikt. Reukloos en boordevol organische stof:

Grondverbetering: Wormenmest

Wist je trouwens, dat we tegenwoordig ook levende regenwormen verkopen? In combinatie met veel organische mest geeft dit een enorme positieve impuls aan je tuin:

Grondverbetering: Wormenfarm

Als je je kennis wilt vergroten over het complexe bodemleven, lees dan eens een overzichtelijk boekje zoals deze:

Boek: het Bodemvoedselweb

Over duidelijke boekjes gesproken: mag ik je nog eens herinneren aan 1 van de leukste tuinboeken, die we hebben over Biologisch Tuinieren:

Boek: Biologisch telen in stripvorm


» Wie teelt de grootste of de zwaarste?

Het kweken van kampioengroenten is een serieuze bezigheid, waar een flinke club hobbyisten het hele groeiseizoen druk mee zijn. Vol passie en soms zeer fanatiek, maar altijd met veel liefde voor de teelt... dat typeert deze groep mensen, die aanstaande zaterdag 24 september in Oldebroek bij elkaar komt. Voor sommige mensen komt dit bericht te laat, want de verzending van 110.000 Nieuwsbrieven wordt door sommige providers een dag vertraagd... Excuus daarvoor, maar voor de rest: kom naar dit teeltfeest en verbaas je over vele prachtige en verbazend grote groenten (niet alleen pompoenen) , meer info vind je hier: www.pompoenweging.nl


» Genoeg is genoeg!

Nu ik toch reclame maak voor anderen... Het tijdschrift “Genoeg” (al 25 jaar jong) is in de huidige tijd actueler dan ooit. 4x per jaar komt het informatieve blad uit en staat boordevol tips en promotie om en hoe zuiniger te leven met onze grondstoffen. In de troonrede van afgelopen dinsdag werd het treffend verwoord: “... onze huidige manier van leven stuit op economische, sociale en ecologische grenzen.” Duurzaam leven (excuus voor deze slijtende term) is de grote uitdaging voor ons allen.

Speciaal voor onze klanten heeft “Genoeg” een mooie aanbieding gemaakt, je kan kiezen uit 2 mogelijkheden:

  1. Je ontvangt nu het herfstnummer vers van de pers en in december onze wintereditie. Dit proefabonnement stopt daarna automatisch. Normale prijs: € 15,-.
    Bestel proefabonnement
    Bestel nu met actiecode “VREEKEN” voor slechts € 7,50.

  2. Jaarabonnement (4 nummers). Voor elke nieuwe abonnee planten we een boom! Help mee het Grote Genoegbos te realiseren. Normale prijs: € 35,-.
    Bestel jaarabonnement
    Bestel nu met actiecode “VREEKEN” voor € 27,50.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk hier vast een voorproefje van het herfstnummer

 


» VreekenClub

Honderden van onze klanten zijn lid van de VreekenClub. Af en toe maak ik daar even melding van, je legt € 50,00 per jaar in, een investering in ons mooie bedrijf, die je als een tegoed weer kan besteden bij bestellingen na een bepaalde periode. Als VreekenClub-lid heb je altijd voorrang bij aanbiedingen en wordt je order altijd met voorrang behandeld. Je bent een soort VIP-klant dus!

Meer uitleg over hoe je lid kan worden en wat de voorwaarden zijn, vind je hier


» Nog 3 bijzondere aanbiedingen

Kwekers kennen ons imago: altijd in voor iets bijzonders... en bestoken ons dus vaak met hun eenmalige buitenkansjes. Hier kan ik jullie dan weer van laten profiteren, ik hoop dat er iets voor je bij zit!


Oogverblindend & Tongstrelend

We kochten (eenmalig) een grote partij echte wilde Allium altissimum (Perzische Sjalotten), ik fantaseerde en droomde over de mooiste combinatie in de tuin en kwam op de fantastische grijsblauwe bladeren van de Zeekool. Zo ontstaat een unieke combinatie van fraai en lekker, vandaar dat we dit pakket Oogverblindend & Tongstrelend noemen!

In het pakket zitten 10 bollen Perzische Sjalotten en 3 planten Zeekool, een mooie start voor 1 m².
(klik op de namen voor meer informatie)

Je bestelt dit prachtige pakket hier


Kwartet “De Vier Vrienden”

Als ik bij mijn kwekers door hun sortimentslijsten “kruip”, laat ik me net zo makkelijk verleiden tot niet-geplande aankopen als wanneer jullie in een plantenwinkel of tuincentrum rondlopen. En nu maar hopen, dat ik die vonk ook op jullie kan overbrengen. De 4 hierna volgende struikjes zijn stuk voor stuk voor zowel potten als voor de tuin geschikt. En let maar eens op de verschillen: uitgekiend om heel fraai met elkaar te combineren, echte vrienden dus. Tip: koop 3 kwartetten, een fraaie opvulling voor je tuin!

We stellen de 4 Vrienden aan je voor:

Buddleja davidii Free Petite ® ‘Lavender Flow’ (waarde € 7,50)
DWERGVLINDERSTRUIK
Erg welkom: een dwergvorm van de populaire vlinderstruik. Dit grijsbladige struikje wordt nauwelijks groter dan 70 cm en bloeit met lavendelblauwe bloemtrossen, die veel vlinders aantrekken. Jaarlijks terugsnoeien (na de winter) tot 10 cm boven de grond en geniet weer volop van deze dwerg! Ideaal voor potten, maar uiteraard ook voor een kleine plek in de tuin.

Hydrangea paniculata ‘Little Spooky’ (waarde € 7,50)
PLUIMHORTENSIA
Het probleem bij witte pluimhortensia’s is vaak, dat ze te hoog worden, waardoor de zware bloemtrossen al snel gaan hangen. Deze dwergvariëteit heeft daar geen last van: op 50 cm hoogte bloeit het struikje helemaal vol met groenwitte, iets langwerpige bloemtrossen. Ideaal voor teelt in een flinke pot, of voor een kleine plek in de tuin.

Phormium cookianum ‘Tricolor’ (waarde € 10,00)
NIEUW-ZEELANDS VLAS
Een prachtig siergras, dat in de winter zijn kleur behoudt, met zwaardvormige stoere bladeren. Het blad is blauwgroen, geel gestreept met fijne rode randjes. De plant bloeit met prachtige bloemen maar vooralsnog komt deze zelden in bloei in ons zeeklimaat. Geef de plant droge tot vochthoudende, voedselrijke grond in de volle zon. In maart snoeit u eventueel bruin blad terug tot 15 cm boven de grond. Phormium cookianum is in toenemende mate winterhard en kan met een laagje mulch vorst tot max -10°C aan.

Physocarpus opulifolius ‘Little Angel’ (waarde € 6,50)
ROODBLADIGE SNEEUWBALSPIREA
Deze compacte plant heeft prachtig warmrood blad. Door zijn goede vertakking heeft Little Angel een volle en gezonde uitstraling. In de zomer verschijnen wit-roze, bolvormige bloemschermen. De struik heeft een bossige opbouw met een prettig lage hoogte van 50 cm en een breedte van 30 cm.
Little Angel staat het liefst in zon of half-schaduw, elke grondsoort is geschikt. Winters tot -30° Celsius zijn geen probleem. Met zijn opvallende rode blad staat Little Angel prachtig in potten op terras of balkon. Uiteraard ook voor heesterborders, vakbeplanting, gemengde containers en massabeplanting is deze prachtplant erg geschikt. Breng warmte in je tuin met de volle en vurige Physocarpus ‘Little Angel’!

Deze 4 unieke struikjes bieden we aan als jonge planten, het pakket heeft een waarde van € 31,50, we bieden deze aan voor € 25,00
Bestel 1 of meer pakketten hier


Blauwe Zoete Lupine: Sierlijk + Nuttig + Eetbaar

Deze eenjarige, diep wortelende plant wordt ongeveer 50 cm hoog. De bloemkleur is lilablauw. Je zaait ze van maart-juni, voor een goede ontwikkeling hebben de planten minimaal 2 maanden groei nodig. Blauwe Zoete Lupine (Lupinus angustifolius) is in staat stikstof uit de lucht te binden en legt stikstof vast in de grond, dat helpt een klein beetje mee aan het stikstofprobleem en maakt deze meststof beschikbaar voor planten, die het jaar erna geplant of gezaaid worden op die plaats. Extra interessant: dit nuttige en sierlijke soort wordt ook gegeten: roosteren, koken (eerst langdurig voorweken en weekwater weggooien) of pletten tot meel: zeer proteïnerijk!

Let op: er bestaat lupine-allergie, die dicht bij notenallergie staat.

Normaal verkopen we dit soort voor € 12,50 per kg, door zeer grote inkoop kunnen we ze eenmalig voor een koopje aanbieden. De kwaliteit en kiemkracht is optimaal en maximaal, je kan het zaad gebruiken om te zaaien of om direct te bereiden. Het ras heet ‘Bolero’ en is in Tsjechië gekweekt.

Sla je slag en plan een prachtig veldje Lupine voor 2023! 
 
facebook