Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 108, oplage 120.000  
 

Mei... beladen dagen

Het begin van deze maand is altijd beladen. Gevoelens van rouw maar ook van dank, angst maar ook van hoop. Daar komt ook wat klein leed bij (althans voor de meesten): de lange droogte!

Trouwens: verderop in deze Nieuwsbrief doe ik de eerste aankondiging van een hele interessante fotowedstrijd, die alles te maken heeft met jullie tuinhobby.


» Nog geen terugblik

Wij kunnen nog niet terugkijken, want ons seizoen is nog volop aan de gang. Gelukkig mogen de meesten van jullie nog de tuin besproeien, de rivieren en sloten zijn nog lang niet leeg, het regent zelfs flink in de Alpen, waar de bron van de Rijn zich bevindt.

Onze bollenvoorraad hebben we nog 1 keer flink kunnen aanvullen, niet alle soorten zijn er, maar de keuze is nog steeds reuze! Nog 2 weken flink shoppen bij ons op de Voorstraat of online. Daarna start traditiegetrouw de uitverkoop van de zomerbollen. Ook daar mag je uiteraard alvast uit reserveren, maar uitlevering vindt pas eind mei of begin juni plaats.

Bekijk of bestel het pakket “Vol met Bollen”

Onze zadenvoorraad wordt jaarrond aangevuld, maar de nadruk ligt dit jaar op deze periode. Jullie hebben ons dermate leeggekocht, dat we op alle “zaadfronten” aan het aanvullen zijn. De zomer is trouwens de ideale tijd voor het zaaien van veel twee- en meerjarige planten, daar hopen we de komende weken ook weer veel soorten van te kunnen bijvullen... Een aardig mengsel in dit verband is onze “Boerenbloemen De Grote Tien”: 10 bekende en sterke planten, die inmiddels behoren tot onze traditionele kweekbloemen.

Bekijk of bestel Boerenbloemen “De Grote Tien”

De plantenverkoop is eigenlijk nooit rustig, maar deze tijd is wel het leukst, met alle frisse groei en de toename van het sortiment kruidachtige planten. Voor bezoekers van onze winkel is er zelfs een flinke sortering biologisch geteelde groenteplanten beschikbaar, die zijn helaas te bewerkelijk en kwetsbaar om te verzenden. Op vrijdagen en zaterdagen is onze verkooptuin ook geopend, dan kan je het hele scala aan planten bewonderen (en wellicht deels aanschaffen)


» Pootaardappels plant je van januari tot september!

De vroege vogels onder jullie, die een (licht verwarmd) kasje hebben, planten al in januari een extra vroege aardappel voor de trotse primeuroogst in het voorjaar. De “normale” planttijd is april-mei voor oogst in de zomer. Steeds meer enthousiaste kwekers ontdekken de zogenaamde “Second Crop Potatoes”. Je kan namelijk in de vollegrond t.m. augustus (!) aardappels planten, die oogst je dan in de herfst en voor een jonge Kerst-aardappel plant je ze in september in je kasje! Deze week hoorde ik zelfs van een klant, dat hij aardappels in september had geplant en tijdens de afgelopen zachte winter kon oogsten, maar dat is (zoals zoveel in het leven van een hobbykweker) een beetje geluk hebben...

Voldoende reden voor ons om zo lang mogelijk voorraad in de koelcel paraat te houden... Om te voorkomen, dat je door alle (niet te bestellen) soorten moeten worstelen, hebben we een gemakkelijke link gemaakt van de rassen, die op voorraad zijn. Sommige schaars, andere ruim voldoende.

Bekijk en bestel de beschikbare pootaardappels


» Asperges en Aardbeien plant je NU!


Asperges

Een van de lekkerste en oudste groenten uit ons sortiment zijn Asperges. Ik ben er werkelijk dol op, zowel heel gekookt als verwerkt in een gebonden soepje...

We hebben nog volop Aspergeplanten beschikbaar. Los als “klauwen” en de speciale soorten in potjes. Je plant ze zolang de voorraad strekt, wij houden de klauwen fris en gezond in de koeling.

Bekijk het beschikbare sortiment Asperges


Aardbeien

Aardbeien zijn ook een niet te versmaden lekkernij. Rijp geplukt, nog warm van de zomerzon, zo op je bord, een paradijselijke smaakervaring! Een deel van ons sortiment is van april t.m. september beschikbaar, de zeldzame rassen komen alleen in augustus en september. Let dus op de “leveringsmaanden”. We zijn nu volop jullie orders van vóór april aan het uitleveren, maar onze kwekers staan in de startblokken om de voorraad aan te vullen.

Bekijk het beschikbare sortiment Aardbeien

Alleen van de foto’s krijg je al trek... Vind je het lastig om een keus te maken?
We hebben ook enkele aanbiedingen


» Pakket Lookjes, Japanse Andoorn, Klaverzuring en Limoenklaver

Onze loken staan te springen om de grond in te kunnen, we hebben onlangs nog één van onze kwekers blij gemaakt door een flinke aankoop te doen: hij blij, wij blij... jullie blij? Dit geldt ook voor het steeds populairder wordende geslacht Oxalis. De in knolvorm aangeboden limoenklavertjes hebben een fantastische smaak met het frisse zuurtje van de limoen of citroen. Klaverzuring vormt zelfs heerlijke oogstbare knolletjes. Zowel de fraaie blaadjes als de vrolijke bloemetjes zijn eetbaar.

We stellen een (wisselend) pakket samen, waar in elk geval Olifantenknoflook in zit, verder stoppen we er in: plantuitjes, sjalotten, soorten limoenklaver, Altajse Uitjes, Crosne (Japanse Andoorn) en Oca (Klaverzuring)

Het pakket noemen we “Look enzo...” en heeft een waarde van € 40,00 of € 75,00. We bieden uiteraard een leuke korting, zodat de prijs voor jou € 25,00 of € 39,50 wordt.

Bekijk en bestel het pakket “Look enzo...”


» Inspirerende Foto-Wedstrijd

De aanleiding van deze wedstrijd is het TIEN-jarig bestaan van Het Dordts Patriciërshuis. Een woonhuis, dat is omgetoverd tot een prachtig, klein museum. Gelegen aan de mooiste (historische) haven van Dordrecht!

Deze is de trotse eigenaar van 2 mooie bloemenstillevens uit de 18e eeuw van de hand van Cornelis Kuipers. Cornelis stond bekend om zijn “levende stillevens”, er zitten in de details vaak grapjes met dieren en insecten. Toen we aan het brainstormen waren over een goed wedstrijd-idee om het eerste decennium te vieren kwamen we tot een mooie drie-eenheid... Er is namelijk naast de oude meester Cornelis Kuipers al een tijdje een kunstenaar actief, die op een unieke manier bloemstillevens creëert en fotografeert: Bas Meeuws. (kijk en verwonder je op zijn website) Eind van dit jaar zal Het Dordts Patriciërshuis naast de eigen collectie een grote tentoonstelling organiseren met werk van Bas Meeuws, het zal jullie enorm verbazen en bekoren!

Nu wil het “toeval” dat in dit zelfde Dordrecht een bedrijf is met een enorme tuingeïnspireerde klantenkring: wij dus... Als je naast fanatieke tuinier ook graag foto’s maakt, dan is deze wedstrijd echt iets voor jou. De opdracht is: stel op de een of andere manier een mooie collectie samen van je bloemen en/of groenten en maak daar een fantastische foto van. Het mogen ook meerdere foto’s zijn van hetzelfde object. Jouw unieke verhaal daarbij (op originele manier op schrift gezet) zal zeker iets toevoegen. Het geheel moet een knipoog zijn naar de 18e eeuwse manier van het schilderen van bloemenstillevens. Zoek dus verbinding met Cornelis Kuipers...

Alle spelregels, de (ere)prijs en verdere info vind je hier: dordtspatriciershuis.nl/zaai/ 
 
facebook