Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 107, oplage 120.000  
 

Nu nog een flinke regenbui...

Het dagelijkse (tuin)leven geeft een fijne afleiding en staat tegelijk in vreemd contrast met de oorlog in Oekraïne.

De humanitaire ramp, die zich dichtbij ons voordoet zal ik verderop kort bespreken, maar ik wil het alvast genoemd hebben. Kleine tuinzorgen zijn daarbij vergeleken een speldenprik, ik noem bijvoorbeeld ons reële verlangen naar een malse regenbui op de droge aarde... we worden begin april op deze wens bediend!


» Jaarlijkse drukte is te doen!

Precies een jaar geleden kon je ons wel opvegen, maar dankzij de geopende winkel op de Voorstraat (waar we weer genieten van veel ontmoetingen met jullie!) zijn de online-orders nu redelijk bij te houden, ware het niet dat leveranciers van pootaardappels en bloembollen niet altijd snel konden leveren. Door het natte oogstjaar 2021 is er veel (vooral biologisch) pootgoed verloren gegaan en kwekers aarzelden wat langer met leveren om zodoende langer hun producten te kunnen monitoren.

Nu zijn we dan ook als een “razende” door jullie aardappel- en bollenorders aan het lopen om alles op tijd te kunnen afleveren. Dat gaat zeker lukken hoor, mail ons niet te veel, we werken er hard aan!

Zadenleveranciers worden (wereldwijd) flink bevraagd. Wij kunnen gelukkig onze voorraad steeds aanvullen, maar ik zie wel een merkwaardig hamstergedrag: niet nodig!


» Klein probleempje: kistenopslag

Wie ons wel eens heeft bezocht in Dordrecht weet, dat we hier woekeren-met-ruimte tot een kunst hebben verheven. Een van de jaarlijks terugkerende problemen is de behoefte en daarna weer het overschot aan lege kunststof kratten, de zogenaamde Veenmankisten. Tot nu toe was onze neef Laurens Jan Schaap uit Eemdijk zo vriendelijk om zich over die pallets met kisten te ontfermen (aannemen en weer verzendklaar maken). De boerderij wordt zo intensief bezocht, dat het (na jarenlange gratis service) tijd wordt om naar een ander adres uit te zien.

Kortom: wie heeft ruimte en tijd om voor ons 5-15 pallets met lege kisten te stallen? Af en toe laten we pallets ophalen en af en toe laten we ze brengen. Uiteraard hoeft dit niet gratis!


» De laatste Kiwibessen, wie maakt ons los?

Het was een prachtig project, uiteindelijk hebben we ruim 400 bomen van dit heerlijke fruit kunnen plaatsen bij liefhebbers! Nu hebben we nog 15 boompjes ‘Geneva’ + 8 boompjes ‘Ananasnaya’ + 4x ‘Ken’s Red’, totaal 27 stuks dus. Allemaal prachtige boompjes, beetje krom omdat het eigenlijk een klimplant is, die op stam is gekweekt, maar met een paaltje kan je dit weer corrigeren. Normaal betaal je voor zo’n volwassen boompje € 150,- per stuk en wij konden ze aanbieden voor € 50,00 (als je er 2 afneemt). We willen ze ook wel in 1 koop alle 27 kwijt... als je een verkooppunt hebt, dan kan je ze oppotten en voor een flinke prijs verkopen. Of als meedoet met een Voedselbos, dan is dit een mooie aanvulling. Er moeten nog wel 1 of 2 mannelijke planten bijgekocht worden (we hebben jonge planten).

  • We kunnen ze nu alleen op afhaalbasis verkopen, als je langskomt, dan mag je bij afname van minimaal 2 stuks ze kopen voor € 39,00 per stuk
  • Koop je ze allemaal (snel reageren) dan mogen ze voor € 25,00 per stuk weg en ik maak een totaalprijsje van € 600,00.

We kunnen ze niet meer verzenden, dus je moet wel langskomen met een aanhanger of in een bus.

Wie maakt me los?
Mail ons maar om te overleggen en te reserveren, zet in de titel: “Kiwibes, wie maakt me los?”

Voor meer info over deze boompjes, zie


» Twee bijzondere lookjes in de schijnwerpers

We hebben in deze periode topkwaliteit van 2 looksoorten, die ik even extra wil aanbevelen.

Daslook

Heb je nog een kale plek in de schaduw? Wil je de populatie zevenblad wat reduceren? Daslook is een fraai plantje, dat al vroeg in het voorjaar “ontwaakt” en fantastisch bloeit met witte bloeischermpjes. De stevige uiensmaak (richting knoflook) is heerlijk in de pesto, maar ook voor soepen, salades, kwark en kaas! De bloemetjes zijn (uiteraard) ook eetbaar. In het najaar hebben we altijd de knolletjes en onze kweker levert in maart altijd prachtige plantjes.

Bekijk of bestel onze Daslook

Olifantenknoflook

Dè ontdekking van de laatste 10 jaar is deze grote, mild smakende knoflook. Eigenlijk is het soort meer verwant aan de prei, de smaak zit er slim tussenin. De grote knoflooktenen zijn meerjarig, dus je kan ze jaarrond planten, mits de kwaliteit goed is uiteraard. Welnu, die is op dit moment optimaal, we importeren prachtige tenen uit Chili, die al jarenlang het zeer goed bij ons doen.

Bekijk of bestel onze Olifantenknoflook


» Een bijzonder aanbod van onze kweker

Een van onze kleinschalige, biologische kwekers biedt eenmalig pakketten van 4 bijzondere struikjes aan. We gaan pas uitleveren als we 50 pakketten hebben verkocht, dan is het overigens ook op...

Vanwege de oorsprong hebben we de collectie de naam "Een vleugje Azië" meegegeven.


1) Acer griseum PAPIERESDOORN

Deze prachtige Esdoorn groeit traag uit tot een kleine boom. Vooral in de winter valt bij oudere bomen het kleurencontrast op van stam en oudere takken. De roodbruine schors schilfert af, waardoor geel-groene plekken zichtbaar zijn. De bladeren kleuren fel in het najaar, meestal oranjerood. Net als alle Aziatische esdoorns heeft de papieresdoorn een hekel aan natte voeten. Zorg dus voor een luchtige, goed drainerende grond! Voor bonsailiefhebbers: je kan dit boompje heel goed trimmen tot een prachtig boompje-in-pot...
De verkoopprijs (cq verkoopwaarde) is € 7,50


2) Paeonia Rockii hybriden BOOMPIOEN

Deze struikvorm van de Pioenroos is niet te weerstaan! Onze aangeboden zaailingen bloeien in de regel wit, door kruisbestuiving soms met andere kleuren. Kenmerkend zijn de donker zwarte vlekken in het hart van de bloem. De bloemen zijn groot, geurend en enkel. Paeonia rockii is goed winterhard, goed bestand tegen droogte, sterk, niet ziektegevoelig en lang levend. Eigenlijk de beste en mooiste boompioen voor ons klimaat. Zoals alle pioenen houdt ook Paeonia rockii van een vruchtbare bodem, die goed draineert, een plek in de zon heeft de voorkeur.
De verkoopprijs (cq verkoopwaarde) is € 15,00


3) Cunninghamia lanceolata CHINESE DOLKSPAR

Deze opmerkelijke, Chinese naaldboom is niet veel te vinden in Nederlandse tuinen. Cunninghamia is een unieke, exotische verschijning, van veraf iets lijkend op de Slangenden (Araucaria) of Cryptomeria. Het is ook niet echt een dwergje, het boompje kan op voedzame grond in 40 jaar makkelijk een hoogte van tien meter bereiken. In een flinke pot of begrensd door worteldoek houd je ze kleiner. Oudere Cunninghamia's stoten elk jaar in de winter een deel van de kortloten af. De door ons aangeboden jonge planten zijn gekweekt uit in Nederland verzamelde zaden.
De verkoopprijs (cq verkoopwaarde) is € 10,00


4) Koelreuteria paniculata 'Nana’ LAMPIONBOOM

Dit is een klein blijvende (± 2 meter hoge) dwergvorm van de Lampionboom. Andere namen zijn Chinese Vernisboom, Gele Zeepboom of Blazenboom. Uitermate geschikt voor bonsai (boom-in-pot) of als opvallende kleine sierboom in de tuin. De planten krijgen mooi samengesteld blad en bloeien in kanariegele pluimvormige trossen. Na de bloei (in de zomer) verschijnen de lampion- of blaasvruchten, die eerst groen zijn en naderhand donkerbruin; ze blijven lang hangen.
De verkoopprijs (cq verkoopwaarde) is € 12,50

Aanbieding
We bieden deze 4 prachtige soorten alleen als collectie aan, je kan ze NIET apart bestellen de totaalwaarde is € 45,00. We willen je graag verwennen met de scherpe prijs van € 35,00

Bestel ze hier


» Nog Drie Lievelingsboompjes

We kunnen af en toe de verleiding niet weerstaan om planten of bomen in te kopen waar we iets speciaals mee hebben: extra fraai, tamelijk zeldzaam en/of extra aantrekkelijk geprijsd. Deze 3 soorten vielen me om die reden op, ik heb een eenmalige, beperkte aankoop gedaan.

Kalopanax septemlobus STEKELBOOM
Tamelijk zeldzame boom afkomstig uit Azië. Het boompje kan voortdurend gesnoeid worden en vormt een fraaie kroon van esdoornvormig blad, de herfstkleur is goudgeel. Ze zijn heel decoratief en bloeien net als de Hedera met trosjes, die in de herfst en winter tot donkerblauwe bessen afrijpen. De stam vormt stekels, vandaar de naam. De jonge scheuten zijn eetbaar en worden kort gekookt of geroerbakt. Teelt in een pot is aan te bevelen! We leveren jonge boompjes van 20-30 cm hoogte.

Liquidambar styraciflua AMBERBOOM
Deze zeer populaire boom kan zeer goed groeien in een pot, in de tuin worden ze op den duur tamelijk hoog: 25-30 m. Het esdoorn-achtige blad kleurt in de herfst prachtig vlammend geel, oranje en rood. Hierom wordt de boom steeds meer gewaardeerd. Je kan overigens ook zeer goed snoeien in leivorm of parasol- of dakvorm. We leveren jonge boompjes van 60-80 cm hoogte.

Ptelea trifoliata HOPBOOM OF LEDERBOOM
Deze (nog) onbekende boom is vooral populair vanwege de aantrekkingskracht van de bloei op bijen en hommels (drachtplant) en omdat deze een waardplant voor vlinders is. Het drietallige blad geurt prettig en de kleine witte bloemen staan in grote pluimen bij elkaar. Een feest van zoemende bijen kan je niet ontgaan... Na de bloei ontstaan de platte vruchtjes, die tot in de winter de boom sieren. Deze vruchtjes kunnen heel goed als vervanger van of aanvulling op hop worden gebruikt voor een speciale bierbereiding! De herfstkleur is sierlijk goudgeel. De boom wordt maximaal 9 m hoog, niet al te groot dus. In een (grote) pot kan de boom gemakkelijk tot 3 m klein worden gehouden. We leveren jonge boompjes van ongeveer 10 cm hoogte.

Aanbieding
De normale prijs voor deze 3 boompjes is € 40,00 - We bieden deze aan voor € 25,00

Bekijk en bestel de Drie Lievelingsboompjes


» Piepers, Aspergeklauwen en Zoete Aardappelplanten

Piepers

Het is nu volop de tijd voor pootaardappels! We hebben ondanks de Brexit (waardoor veel rassen moesten vervallen) toch een prachtig assortiment kunnen samenstellen. Je kan ze in april en mei poten, maar (veel) later kan ook, de oogst is dan gewoon wat later...

Voor het sortiment beschikbare aardappels hebben we een handige link

www.vreeken.nl/collectie/beschikbare-aardappels


Aspergeplanten

In de loop van april komen de (zwaarste kwaliteit) aspergeplanten (zgn. “klauwen”) binnen. We houden ze koel, dus je kan ze zonder probleem zelfs nog in mei en juni planten. Daarnaast hebben we ook enkele oudere of wilde soorten. Deze oeroude en meerjarige groente past in elke tuin, ook voor de sier en zeker in de permatuin en het voedselbos! Je vindt het hele sortiment hier

www.vreeken.nl/planten-schimmels/eetbare-planten/aspergeplanten


Zoete Aardappelplanten

Een speciaal groepje vormt de Zoete Aardappel. Een knolgroente, die sterk in opkomst is, er zijn ook steeds meer rassen, die het goed in Noord-Europa doen. We bieden ze aan als plantje, onze kweker is elk jaar serieus aan het testen welke het beste zijn, ons sortiment vernieuwt zich dan ook jaarlijks. We krijgen deze 9 rassen, je kan ze alvast bestellen. De levering zal vanaf mei zijn, Zoete Aardappels zijn koukleumen, dus begin niet te vroeg!

www.vreeken.nl/collectie/zoete-aardappelplanten


» Vacatures

Door onze voortdurende groei en omdat er af en toe iemand wordt uitgezwaaid hebben we regelmatig vacatures. Op dit moment kunnen we iemand in ons Plantenteam en in ons Magazijnteam plaatsen.

Plantenteam
Ons Tuinteam zoekt een nieuwe medewerker (m/v)!
De winkel heeft een flinke binnenplaats, waar we onze planten voor beperkte tijd opslaan en vervolgens aan bezoekende of bestellende klanten leveren.
We zoeken iemand met gevoel voor planten, enige ervaring in de groenbranche is meegenomen (anders leiden we je op...) Verder moet je tamelijk sterk zijn, want de bakken met planten zijn soms zwaar en moeten in presentatiekarren worden geplaatst. Het is ook belangrijk, dat je snel van begrip bent en gemakkelijk locaties of namen kan onthouden. Nummer- of woordblindheid is absoluut onhandig in deze functie.
Je komt in een team, dat van flink aanpoten houdt: "nauwkeurig en snel" is het motto en we kunnen je voor 3-5 dagen plaatsen.
Solliciteer naar info@vreeken.nl en stuur je CV mee.

Magazijnteam
We zijn op zoek naar een sterke magazijnwerker m/v!
Heb je zin in een afwisselende job waarbij de armen flink uit de mouwen gestoken moeten worden?
we zoeken iemand die:
- fysiek sterk is
- zich ten dienste wil stellen van andere teams
- inzicht heeft in het slim inrichten van beperkte ruimten
- fulltime zich wil inzetten
De inkomende en uitgaande stroom goederen gaan deels door jouw handen, je doet ook aan voorraadbeheer en helpt waar nodig klanten. Veelzijdigheid, gezelligheid en ijver...
ben jij zo'n duizendpoot? Solliciteer naar info@vreeken.nl en stuur je CV mee. 
 
facebook