Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 106, oplage 120.000  
 

Ode aan 2022

Een pril jaar breekt vol hoop en verwachting uit het ei.

Best een slim idee van de mens, om een jaarlijks nieuw begin te vieren, we schudden het oude vuil van ons af.

Niet vergeten, maar wel een beetje achter ons laten... Ik wens voor jullie allemaal de kracht om weer mooie dingen te verlangen voor dit jaar!


» Bloembollen die dit voorjaar nog zullen schitteren in je tuin!

De populaire seizoenopruiming Bollen & Knollen start vanaf deze week, wees er snel bij, want we zijn meestal in 1 weekend uitverkocht!

Door koele opslag en kritische controle zijn de bloembollen en knollen, die vanaf oktober geplant kunnen worden nog van behoorlijke kwaliteit.

Helemaal leegverkopen is bijna onmogelijk. Je kan ons helpen de laatste leuke bolletjes uit te verkopen... Vanaf nu leveren we een prachtig (door ons samengesteld) pakket bollen bij je thuis of op een ander adres. Ons aandeel is dat we 100% meer bollen geven voor de prijs die jij betaalt. (Dat heet dus 50% korting). Je kan kiezen uit 1 of meer pakketten in 4 prijsklassen. Idee: laat het pakket naar familie of vrienden sturen (vermeld dat adres op het “afwijkend afleveradres”) de factuur sturen we naar jou!

Bestel deze aanbieding hier

 


» Helleborus Collectie

In onze vorige Nieuwsbrief (die vol aanbiedingen stond en grotendeels nu nog gelden) deden we een vooraankondiging van de jaarlijkse (zeer gewilde en fraaie) Helleborus Collectie. Je kan je nu serieus inschrijven voor dit pakket van 10 planten.

Vanaf februari (wind en weder dienende) gaan we weer onze zeer populaire Helleboruscollectie verzenden. We kopen ze rechtstreeks van een kweker, die ze liefdevol en nauwkeurig kweekt. Door de grote aantallen kunnen we dit pakket erg voordelig aanbieden. Bestel ze gerust alvast, oftewel (vrij naar Dorus) “zorreg dat je d'r bij bent!”

Het pakket bestaat uit 10 planten met minimaal 5 verschillende soorten. We verzamelen eerst de orders en laten vervolgens in één keer de planten van mijn kweker komen, eerst bestellen dus en niet onaangekondigd in de winkel komen... Normaal (in tuincentra) kost zo'n verzameling bijzondere planten (ruim) € 50,00 - wij kunnen ze aanbieden voor € 35,00 We kiezen uit de volgende soorten:

Helleborus orientalis - LENTEROOS OF VASTENROOS
De boeitijd van deze beauty is februari tot april, elk jaar weer maandenlang een voorjaarsbode! Geef ze een plek in de zon of halfschaduw in goed drainerende grond die ook niet mag uitdrogen. Het blad is zomer en winter groen en vernieuwt zich in de zomer. Herten eten niet van deze plant!
‘Double White Spotted' (in 9 cm pot)
‘Double Pink Spotted' (in 9 cm pot)
‘Double Dark Rose’ (in 9 cm pot)
‘Dark Rose' We selecteren fraaie zeer donkere bloeiers. (in 9 cm pot)
‘Double Dark Ruby Red’ (in 9 cm pot)

Helleborus argutifolius - CORSICAANSE HELLEBOOR
Een prachtig bladerdek (met getande bladeren) wacht ‘s winters op de bloei, die meestal in februari begint en doorgaat tot in april omdat de groenwitte bloemen uiteindelijk steeds groener worden en de plant een extra bladfunctie geeft.
‘Green Leaves' grijsgroen blad (in 9 cm pot)
‘Silver Lace' zilvergroen blad (in 9 cm pot)

Helleborus x sternii
Dit is een kruising tussen de H. argutifolius en lividus, het beste van beide verenigt dit soort: wintergroen met fraaie, 60 cm hoge bloeistengels in de late winter met groenroze bloemen.
‘Green Leaves' grijsgroen blad (in 9 cm pot)
‘Silver Lace' zilvergroen blad (in 9 cm pot)

Helleborus lividus
Deze Nieskruid uit Mallorca heeft wat fijner, meestal getand blad, groen met een grijze waas. De enorm ijverige bloei is groenwit tot donkerroze van kleur, het buitenblad en de bloeistengels zijn fraai roze gekleurd en extra zichtbaar door de knikkende bloemen. De bloei begint soms al december en gaat door tot maart, bij strenge vorst is een acryldekentje aan te bevelen...
‘Pink' (in 12 cm pot)
‘White' (in 12 cm pot)

Helleborus foetidus ‘Wester Flisk' - RIEKEND NIESKRUID
Het fraaie, fijne, blauwgroene en vingervormige blad met rode stelen is zonder de bloei al een sieraad in de tuin. Daar komt dan als beloning de groengele bloei bij, die al in januari begint.

Bekijk en bestel de Helleboruscollectie


» Wintertijd: paddenstoelen en zwammen enten

Vinden jullie het ook zo heerlijk om in de herfst elk paddenstoeltje en elk zwammetje te fotograferen? Mijn vrouw en ik tref je vaak op de knieën of liggend aan om een fraai beeld te krijgen van die najaarswondertjes. Sommigen zijn eetbaar, de meeste niet.
Nu er wellicht om je heen wat bomen of dikke takken worden gesnoeid, zou je er over kunnen denken om zelf eetbare paddenstoelen te kweken!
We verkopen ook complete kweeksets, waar je zo mee aan de slag kan. Of wat te denken van heerlijke Oesterzwammen kweken op koffiedik? Met een strobaal start je heel makkelijk de teelt van Stropharia op, de paddenstoel die erg op Eekhoorntjesbrood lijkt.

Veel informatie en alle producten (behalve de stammetjes zelf) om hiermee te starten, vind je op onze website.

Bekijk en bestel onze paddenstoelen en zwammen


» Wintertijd is ook: denken aan de vogels en insecten

Het is nog niet superkoud en hier en daar zie ik nog struiken vol met bessen. Dat wil zeggen, dat de vogels nog niet verkommeren momenteel, maar de echte winter kan nog zijn slag slaan! Gevoed door een jeugdige vogelgekte (die nooit weg is gegaan) heb ik een flinke hoek in onze winkel ingericht voor vogelvoer, vogelnestkastjes, voederhuisjes, maar ook egelpotten, egelhuisjes, insectenhuisjes etc. Leuk om cadeau te doen maar vooral om bewust in je eigen tuin op te hangen. Voordat je het weet zit jouw pindahuisje in het bezoekschema van een zwartkopmees of verkent de plaatselijke mussenkolonie je mussenflat. Zelfs voor de Bosuil, de Torenvalk of de Grote Bonte Specht hebben we behuizing...

Kijk maar eens in de hoofdstukken Dierenliefde en Natuurpotten.


» Knoflook e.a. lookjes

Eigenlijk kan je allerlei rassen knoflook en andere lekkere, meerjarige looksoorten de hele winter planten, mits de bollen of teentjes nog in goede conditie zijn, dat laatste is eigenlijk het enige criterium. Ons meest populaire ras ‘Morado de Pedronera’ (het Spaanse broertje van Rose de Lautrec) bieden we zelfs bijna jaarrond aan. Als de oogst in de herfst je (nog) niet bevalt, dan kan je ze immers gewoon laten zitten? In Frankrijk zie je op oude knoflookproductievelden soms prachtige, grote clusters van aan elkaar geklonken bollen!
Om te voorkomen dat die bollen in conditie teruglopen houden we een kleine uitverkoop van onze Lookjes.

Het opruimingspakket bestaat uit een deel van de volgende soorten: Knoflook, Utrechtse Uitjes, Herfstuitjes, Herfstsjalotten, Egyptische Uitjes, Slangenlook, Roze Look en Daslook.

We verzamelen voor een waarde van € 25,00 bij elkaar en bieden dit aan voor € 15,00
Een 2e optie is een groter pakket t.w.v. € 50,00, deze bieden we aan voor € 25,00

Bekijk en bestel ons opruimingspakket Lekkere Look


» Steek eens een lichtje op!

In deze donkere dagen (en wanneer de zon schijnt, dan zijn ze vooral kort) is een extra verlichting van je gezaaide aubergine, peper of paprika een uitkomst om toch stevige plantjes te houden. Ook microgroente of je vensterbakgroenten hebben een extra lampje nodig. En wat te denken van die geliefde kamerplant, die in deze tijd zoveel blaadjes laat vallen? Lichtgebrek!

Voor deze (en meer) probleempjes hebben we een groot scala aan oplossingen in de vorm van losse verlichting (tegenwoordig zuinige LED) of complete kweeksets.

Eenmaal zoiets moois aangeschaft geeft wat extra licht voor de planten (ook in donkere hoekjes) veel wintervreugde...


» We nemen afscheid van...

Het afgelopen jaar hebben we bijna 400 nieuwe producten kunnen toevoegen. Vreeken blijft pionieren, wij zijn misschien wel het meest nieuwsgierige zaadbedrijf ter wereld... Helaas moeten we ook wel eens afscheid nemen van producten. Vrijwel nooit omdat “de loop eruit is” zoals dat heet, maar simpelweg omdat de leverancier (ermee) stopt.


Bio-Crêpe (Mulchpapier)

Dit is zo’n artikel. De leverancier heeft zijn droom met dit prachtige product niet kunnen waarmaken. We hebben zijn restvoorraad opgekocht, enkele tientallen rolletjes, sla je slag!

Bekijk en bestel de Bio-Crêpe


Rolschoffel

Sinds 2009 verkopen we het handige en degelijke gereedschap de Rolschoffel. Het was voor mij destijds een ontdekking dat ze nog bestonden, want als tiener schoffelde ik er al urenlang mee op onze proeftuin. Helaas loont het niet meer om ze te maken, te degelijk, te veel werk... We hebben ook van deze leverancier de gehele restvoorraad opgekocht. Als je dit voorjaar van plan was om dit arbeidsbesparende tuinderswondertje aan te schaffen: vervroeg je planning want we hebben er nog maar enkele...

Bekijk en bestel de Rolschoffel


» Vijgen, je blijft ze eten

Dit jaar was ondanks het koelere weer een zeer goed vijgenjaar. Een van mijn collega’s heeft ons bijna dagelijks voorzien van zakjes vol heerlijke rijpe vruchten. Ik ben er zelf dol op: de zachtzoete smaak en het rollende mondgevoel, uiteraard eet ik ze met huid en haar (net als appels, perziken, peren etc), hierbij de waarschuwing van wijlen mijn moeder negerend, dat ik een fruitboom in mijn buik zal krijgen...!

Deze winter krijgen we weer (eenmalig) een grote zending bijzondere vijgenrassen binnen. Je kan ze alvast bestellen, we leveren ze zodra de zending bij ons binnen is. Totaal zullen we ongeveer 30 rassen leveren, in de Vijgen Collectie stoppen we zelfs rassen, die we los niet aanbieden omdat er maar weinig van te krijgen zijn.

Bekijk en bestel de Vijgen Collectie

Het hele sortiment Vijgen vind je hier.


» Het nieuwe seizoen is losgebarsten

Vanaf juli ben ik al weer actief om klaar te zijn voor seizoen 2022. Het is een uitdaging om alles op tijd klaar te hebben. Als al onze (ruim) 400 kwekers altijd op voorraad hadden wat we bestellen, dan zou het al veel overzichtelijker zijn, vaak moeten we van hot naar her zoeken om de gaten te dichten...

Neem bijvoorbeeld de Aardappels. Jaarlijks kopen we tientallen rassen (en pallets vol) pootaardappelen in Schotland. “Dankzij” de Brexit en stokkende afspraken met de EU kunnen we geen pieper over de Noordzee krijgen. Zelfs Ierland is hierdoor verstoken van de geliefde Britse rassen. Ik heb tot nu toe nog een aardig sortiment bij elkaar kunnen sprokkelen (de meeste aardappels moeten nog binnen komen overigens) en we zijn nu nog bezig met een stuk of 20 rassen. Zodra we zeker zijn van alle rassen, welke wel en niet leverbaar zijn, dan zullen we dit op de homepage publiceren en komt er ook een handige link van beschikbare rassen. De zomerbloeiende bloembollen en knollen zijn ook grotendeels ingekocht, ik moet nog een paar weken puzzelen om het definitieve sortiment vast te stellen. Nog even wachten met bestellen zou ik zeggen ook hierover zullen we melden op de homepage. Je mag ze wel al bestellen, maar niet elk soort staat al vast, vandaar...

Zaden komen hier wekelijks in grote hoeveelheden binnen, dat is bijna een jaarrond gebeuren hier, maar in januari wordt dat nog extra geïntensiveerd. Een enorme uitdaging voor ons productieteam om alles weer in kleine zakjes te verpakken.


» Reviews... een vreemd verschijnsel

Het volgende stukje schrijf ik met enige schroom.

Veel online bedrijven leuren om positieve beoordelingen op diverse websites, je wordt er soms door achtervolgd en (eerlijk gezegd) ik klik ze tegenwoordig vaak weg. Omdat wij hier eigenlijk nooit om vragen krijg je het eigenaardige effect, dat alleen ontevreden klanten (soms begrijpelijk, vaak onterecht) hun teleurstelling of boosheid leeghozen op een review-website.

Hierdoor ontstaat mijns inziens een onredelijk beeld over ons bedrijf. Als je naar reviews (=beoordelingen) zoekt: 220 slechte reviews op Trustpilot, dat is nog geen 0,2% van alle verzonden bestellingen. De tienduizenden tevreden klanten (deze Nieuwsbrief wordt al door 110.000 “fans” gelezen) plaatsen geen review, want zij (jullie dus) zijn gewoon blij met ons.

Toch zou het wel tof zijn (en ons bedrijf goed doen) als er een paar duizend positieve reviews zouden komen op Trustpilot of een Google review (ons bedrijf googelen en rechts voor “review schrijven” kiezen. Of als je onze volgt op Facebook.

Kortom: nu dan toch maar een oproep om positieve beoordelingen te plaatsen, het helpt ons om een eerlijk beeld van ons bedrijf uit te stralen.


» Wensen en verlangens

Na wat gemijmer over de eigenaardigheid van al die Nieuwjaarswensen (waar ik onbewust hard aan mee doe) kreeg ik een mooi gedicht toegestuurd, dat ik graag met jullie deel:

Verlangen zei ze, verlangen dat is
turen in de verte, weten dat daarginder
alles veel mooier zal zijn,
dat er meer hoop zal zijn.

Verlangen zei ze, verlangen is
een rekverband dat meegaat met je leven,
een eeuwig verbond tussen dat wat is
en tussen dat wat zou komen

Niets staat vast dan dat het mooi moet zijn,
als de liefde moet zijn, oneindig en dichtbij

Verlangen zei ze, verlangen noemde ik ooit
dagdromen van een nieuwe fiets
en vreselijk trek in drop
de wens dat je alles had maar dat, zei ze,
is als de dood

Wie eenmaal aangekomen is
zal nooit meer staren in de verte
wat verlangen, zei ze, wat verlangen nu juist is. 
 
facebook