Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 105, oplage 120.000  
 

Wintertijd is een ideale planttijd!

Jongere tuinliefhebbers hebben nog steeds het idee, dat met de eerste nachtvorst het plantseizoen voorbij is... Ik leg even uit hoe het ook alweer zit. Verder in deze brief veel nieuws en aanbiedingen.


» Vroeger was er natuurlijke logica

Dit zijn geen vroeger-was-alles-beter-verzuchtingen, want daar ben ik niet van. Er is echter een tijd geweest dat planten nog niet in kuststof potten werden geteeld. Pas eind jaren 70 begon dat populair te worden. We staken vaste planten met de spade uit de vollegrond, waar de klant bijstond. Zoveel mogelijk grond afkloppen omdat je anders jaarlijks een vrachtwagen grond moest aanvullen. Bladverliezende struiken kon je pas verplanten als het blad eraf was, ze werden met “kale wortel” verplant (zonder grond eraan) en dat kon (en kan) omdat de plant geheel in rust is. Bladhoudende struiken werden met juten kluitje verhandeld, omdat deze ook in de winter lichte wortelactiviteit blijven houden. De enige tijd, dat de hovenier echt moest stoppen met tuinaanleg was als het overdag vroor. Een nachtvorstje geeft alleen een glazig bevroren toplaagje in de ochtend, waar je zo doorheen schept.

Zo is het nu nog steeds! Ondanks het feit, dat we ook in de zomer kunnen planten (met “dank” aan de plastic potten) is het dus niet opeens voorbij na de eerste nachtvorst. Je kan gewoon de hele winter planten, mits de plant goed winterhard is. Iets koudegevoeligere planten kan je beter dichtbij huis zetten en later uitplanten. Het overwinteren van subtropische planten is een apart onderwerp, waar ik ooit een pdf over heb geschreven, je vindt deze hier.

Ik heb trouwens nog de tijd meegemaakt dat in de winter alle vijgen doodvroren... een olijf of Citrus in de tuin? Ondenkbaar!


» Over bollen & knollen

Bloembollen kunnen (net als voornoemde planten en struiken) goed geplant worden in december, mits de bollen er goed uitzien en niet verdroogd zijn. In onze zachte winters hebben ze dan nog tijd genoeg om te wortelen en keurig op tijd te bloeien. We hebben nog een grote aanvulsessie gedaan, om bij te vullen wat er op is. Helaas is er ook al veel leegverkocht bij onze kwekers, maar niettemin kan je nog best veel soorten uitzoeken op onze website om deze maand op een droge dag te poten. Denk daarbij zeker ook eens aan ons mooie assortiment Pioenrozen, die we van een gespecialiseerde kwekers kopen. Ons sortiment bollen vind je hier.


» Amaryllis: een (on)gelukje

Ze heten eigenlijk allang Hippeastrum, maar Amaryllis “bekt” lekkerder en is vele generaties bekend in Nederland. Wij kopen bij de kwekers de allergrootste maten, waar al een paar jaar mee geteeld is. Een grote bolmaat betekent: veel bloeistengels, dus dat belooft wat! Stel je voor: 2 hoge pallets met Hippeastrums komen binnen, de namen staan keurig op de kist. Opeens... je hoort luid gekraak en dof gerol... 1 van de pallets valt tijdens het lossen uit elkaar, alle bollen over de grond. Gelukkig zijn deze bollen keurig heel gebleven, alleen de helft van de voorraad is niet meer op naam te zetten. Echt heel jammer! Maar wij treuren nooit erg lang, ik kon gelukkig nog enkele soorten bijkopen en van de omgevallen pallet hebben we nu een aanbieding gemaakt.

Sla je slag, de allerbeste bollen voor een kleine prijs!

Bekijk en bestel de Reuzenbollen Amaryllis


» Een handig hulpmiddel bij het planten

Een beetje laat (voor dit bollenseizoen) kwam een van onze leveranciers met een aardige noviteit, die ik jullie niet wil onthouden. Heb je een krachtige schroeftol op accu? Of een boortol met een lang snoer? Dan wordt het planten van bollen, pootaardappelen en kleinere planten een licht klusje! De Vijzel Spiraal Boor (3/8"bit) zet je op de schroeftol en de boor maakt gaten met gemak.

We hebben de keus uit diameters van 3-13 cm, heel veelzijdig dus en tamelijk onverwoestbaar. Kijk voor alle details hier.


» Wat heb je dit jaar voor nieuwe soorten?

Dat is een vraag, die we vaak horen in de winkel. En staan die ergens bij elkaar? Dat is helaas geen doen, maar we hebben wel een slimme mogelijkheid om alle nieuwe items op de website te verkennen. Linksboven vind je onder het kopje “NIEUW” alle soorten die we dit jaar erbij hebben gekregen. Voor het gemak, zie je ze hier.

Vervolgens kan je dat kopje “2021" openen en per maand bekijken wat erbij gekomen is. Leuk om zo te volgen wat er elke maand weer nieuw bijgekomen is. Dit jaar gaan we de 400 nieuwe introducties wel aantikken... Elk nieuwe soort heeft een verhaal en een unieke oorsprong, voor mij een jaarlijks karwei, maar ook een spannend avontuur om te volbrengen!


» Een prikkende lekkernij

Deze vreemde eend in de bijt kent steeds meer enthousiaste kwekers. Je koopt deze “naaktkiemers” maar één keer, en daarna heb je ze voor altijd zelf. Ze heten Chayote en we hebben ontdekt dat de gestekelde variëteit het in Nederland het beste doet. De klimplant is de hele zomer een bladerige schoonheid en als de dagen aan het korten zijn gaan ze opeens bloeien en komen per plant tientallen vruchten beschikbaar. Een heel leuk avontuur, het begint al met het kiemen van de vruchten, wat nu al volop begint. Je pot ze op en laat ze in de winter binnen groeien, regelmatig snoeien. Vervolgens kunnen ze in mei naar buiten... Enfin je vindt alles uitgebreid op de website.

We kopen de hele oogst van een van onze kwekers voor een lage prijs, in het voorjaar zijn ze (veel) duurder.


» Zilte Groenten

Er zijn serieuze projecten in ons land voor het ontwikkelen van groenterassen, die beter tegen verzilting kunnen. Dat gaat traag, maar er is al resultaat, het is een algemeen probleem van elke delta. Dit stukje gaat echter over groenten, die als eigenschap al in zich dragen dat ze tegen een zoute bodem kunnen. Overal langs de kust groeien ze: van de Wadden tot aan Zeeland toe: Zeeaster (Lamsoor), Zeevenkel, Zeekraal en Strandbiet. We verkopen ze nu in een leuke collectie als kweekpakket, compleet met zaaigrond.

Heel onlangs kwam het fraaie boek “Zilt” uit, geschreven door Annette van Ruitenberg, Ellen van Straten en Sabien Bosman. Het is een interessant boek geworden en omdat het een specifiek onderwerp is, kan je het als een unicum beschouwen! Van dat soort boeken houd ik enorm. Over de inhoud van het boek lees je hier meer.

Omdat de boekenprijs vast ligt, kan ik geen spectaculaire aanbieding doen, maar de set: Boek + Kweekpakket bieden we wel iets aantrekkelijker aan.

Een leuk Kerstcadeau!


» Wilde Asperges of Bosasperge

Er zijn meerdere soorten, die Wilde Asperge worden genoemd (Asparagus maritimus en Ornithogalum pyrenaicum), maar we zijn trots en blij dat we deze unieke Wilde Asperge (Asparagus acutifolius) hebben gevonden. Onze Sloveense kweker heeft een methode ontwikkeld om de (lastige) zaden te laten ontkiemen en heeft ons honderden plantjes geleverd. De planten groeien vaak aan bosranden, maar ze kunnen ook prima in de zon groeien. Het eerste dat opvalt is, dat de plant stekelige stengels maakt met naaldvormige blaadjes, die ook in de winter eraan blijven. Elk voorjaar groeien de jonge scheuten in een mixkleur van groen en paars uit de grond, oogst ze zeer jong en ervaar de stevige aspergesmaak zoals je deze nog nooit geproefd hebt. Elke kok, die deze wilde soort heeft geproefd, wil niet meer anders! De planten settelen goed in elke grond en kunnen zich flink in de breedte uitbreiden.

Bekijk en bestel de Wilde Asperges


» Vanille uit Bali

Een klein uitstapje uit ons sortiment, tot steun van de bevolking van Sudaji op Bali! Mijn plantenvriend Winarko Boesri heeft een project opgezet in Sudaji, door Vanilleplanten op meerdere adressen te planten en de bewoners te leren hoe ze de geoogste Vanillevruchten moeten behandelen om deze heerlijke (maar kostbare) stokjes te verkrijgen. Het resultaat is geweldig: de geur en het aroma zijn top, je koopt absoluut 1e kwaliteit! Doordat we een eerlijke prijs aan de kwekers betalen kan dit een mooi project worden. Het is goed dat er alternatieven zijn voor de grillige toeristische inkomstenbron. Er zijn gegarandeerd geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt. De stokjes zijn 18-19 cm lang, we houden zelf onze winstmarge laag om zoveel mogelijk te kunnen verkopen. Help je mee?

Bekijk en bestel de Vanille uit Bali


» De Aardperen zijn geoogst!

Onze biologische kweker heeft meer dan 1000 kg Aardperen voor ons kunnen oogsten, ze komen binnenkort bij ons binnen. Je kan ze al bestellen op de website! Wij zijn een van de weinige bedrijven, die maar liefst 14 verschillende rassen aanbiedt. Aardperen groeien heel gemakkelijk op elk plekje van je tuin, als het maar in de zon is. Je vindt op internet heel veel recepten en toepassingen van deze zeer gezonde knolgroente. Ze zijn 100% vorstbestendig, je kan ze dus naar behoefte in de winter rooien, telkens als je weer een maaltje eten wilt.

Bekijk en bestel de beschikbare Aardperen en Zonnewortel


» Minikiwi of Kiwibes in Parasolvorm

We zijn nog volop bezig om jullie honderden bestellingen uit te voeren! Tientallen klanten hebben er gelukkig voor gekozen om de boompjes op te halen, dat scheelt veel werk voor ons verpakteam. Voor verzending hebben we een doos op maat laten fabriceren van maar liefst 240 cm lengte. Omdat we binnen niet genoeg ruimte hebben, wachten we op een gegarandeerd droge dag om er weer 100+ (buiten) in te pakken, dat kan dus nog even duren... Als je geen idee hebt, waar ik het over heb: kijk hier voor de presentatie van deze unieke aanbieding.

Bekijk en bestel de unieke aanbieding Minikiwi

Onze kweker blijkt nog enkele tientallen boompjes meer op zijn veld te hebben dan in eerste instantie opgegeven, je kan ze dus nog bestellen!


» Winterbescherming en winterteelt

De aankomende maanden kan het zo koud worden, dat je je kostbare planten een extra bescherming wilt geven. We hebben daar veel hulpmiddelen voor op voorraad, zorg dat je voorbereid bent! Ook is een deel van deze producten heel geschikt om al in de winter te starten met groenteteelt. Ik noem ze even op:

(klik op bovenstaande woorden voor meer informatie)

Be prepared!


» Helleborus Collectie (Vooraankondiging)

Vanaf februari (wind en weder dienende) gaan we weer onze zeer populaire Helleboruscollectie verzenden. We kopen ze rechtstreeks van een kweker, die ze liefdevol en nauwkeurig kweekt. Door de grote aantallen kunnen we dit pakket erg voordelig aanbieden. Bestel ze gerust alvast, oftewel (vrij naar Dorus) “zorreg dat je d'r bij bent!”

Het pakket bestaat uit 10 planten met minimaal 5 verschillende soorten. We verzamelen eerst de orders en laten vervolgens in één keer de planten van mijn kweker komen, eerst bestellen dus en niet onaangekondigd in de winkel komen... Normaal (in tuincentra) kost zo'n verzameling bijzondere planten (ruim) € 50,00 - wij kunnen ze aanbieden voor € 35,00 We kiezen uit de volgende soorten:

Helleborus orientalis - LENTEROOS OF VASTENROOS
De boeitijd van deze beauty is februari tot april, elk jaar weer maandenlang een voorjaarsbode! Geef ze een plek in de zon of halfschaduw in goed drainerende grond die ook niet mag uitdrogen. Het blad is zomer en winter groen en vernieuwt zich in de zomer. Herten eten niet van deze plant!
‘Double White Spotted' (in 9 cm pot)
‘Double Pink Spotted' (in 9 cm pot)
‘Double Dark Rose’ (in 9 cm pot)
‘Dark Rose' We selecteren fraaie zeer donkere bloeiers. (in 9 cm pot)
‘Double Dark Ruby Red’ (in 9 cm pot)

Helleborus argutifolius - CORSICAANSE HELLEBOOR
Een prachtig bladerdek (met getande bladeren) wacht ‘s winters op de bloei, die meestal in februari begint en doorgaat tot in april omdat de groenwitte bloemen uiteindelijk steeds groener worden en de plant een extra bladfunctie geeft.
‘Green Leaves' grijsgroen blad (in 9 cm pot)
‘Silver Lace' zilvergroen blad (in 9 cm pot)

Helleborus x sternii
Dit is een kruising tussen de H. argutifolius en lividus, het beste van beide verenigt dit soort: wintergroen met fraaie, 60 cm hoge bloeistengels in de late winter met groenroze bloemen.
‘Green Leaves' grijsgroen blad (in 9 cm pot)
‘Silver Lace' zilvergroen blad (in 9 cm pot)

Helleborus lividus
Deze Nieskruid uit Mallorca heeft wat fijner, meestal getand blad, groen met een grijze waas. De enorm ijverige bloei is groenwit tot donkerroze van kleur, het buitenblad en de bloeistengels zijn fraai roze gekleurd en extra zichtbaar door de knikkende bloemen. De bloei begint soms al december en gaat door tot maart, bij strenge vorst is een acryldekentje aan te bevelen...
‘Pink' (in 12 cm pot)
‘White' (in 12 cm pot)

Helleborus foetidus ‘Wester Flisk' - RIEKEND NIESKRUID
Het fraaie, fijne, blauwgroene en vingervormige blad met rode stelen is zonder de bloei al een sieraad in de tuin. Daar komt dan als beloning de groengele bloei bij, die al in januari begint.

Bekijk en bestel de Helleboruscollectie


» Kerstcadeau

Wil je uit deze Nieuwsbrief spullen bestellen en vóór de Kerst in huis hebben, bestel ze dan dit weekend nog en zet in de notitie: “Kerstcadeau” dan doen we ons uiterste best om dit op tijd te fiksen. 
 
facebook