Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 104, oplage 120.000  
 

Naar de bollen...

Louis Davids zong er al over! Ik ben ook gek op die bollenvelden, maar...: ze worden daar gekweekt voor jùllie, zodat je thuis een kleine Keukenhof kan planten!


» Eerst even dat selecte groepje

Er is een kleine verzameling van (bij ons) 10 bollensoorten, die in augustus en september geplant moeten worden omdat ze nog deze herfst zullen bloeien. Voor de ultieme liefhebber een genot tijdens heldere dagen in oktober: herfstklokjes, herfsttijloos (eventueel als droogbloeier), herfstkrokussen (waaronder de eetbare Saffraankrokus) en Sternbergia. Onze collectie is bijna compleet, bestel ze maar snel, de tijd is zo weer voorbij...

Bekijk of bestel onze Herfstbloeiende Bollen


» En dan die grote bloemenpracht

Het was dit jaar een uitdaging... allereerst voor de bollenkwekers om ondanks de vele regen hun oogst binnen te halen. Als er een “dalletje” in je veld zit, dan blijft het water te lang staan en rotten de bollen weg. Daar komt de lage temperatuur bij in het voorjaar en je snapt het misschien: bollen zijn schaars, niet veel grote maten en tamelijk duur. Gelukkig hebben we op tijd onze inkopen kunnen doen en hebben onze kwekers hun best gedaan om een groot sortiment voor ons te reserveren. Nog enkele soorten zijn niet 100% zeker, maar je kan alvast hier de soorten- en kleurenpracht verkennen.

Mijn advies: sla op tijd je slag, want ik kan waarschijnlijk geen 2e inkoop doen als soorten uitverkocht zijn. Sterker nog: er zijn nu al veel soorten bij de kwekers uitverkocht. Uiteraard heb ik voor de zekerheid meer ingekocht dan ooit, in oktober bulken we van de bollen!

Voor de vroege vogels (of wie het mee wil nemen naar een vakantiebestemming) hebben we al wat tulpenbollen en sneeuwklokjes in huis, je kan ze in onze winkel ophalen.

Belangrijke melding aan diegenen, die al vóór half augustus onze bollen bestelden: hier en daar moesten we de prijs flink of iets verhogen omdat we soms van kweker moesten wisselen door schaarste. Houd dus rekening met hier en daar een hoger eindbedrag. Waar we konden hebben we uiteraard de prijs gelijk gehouden.

Bijgaande foto laat enkele noviteiten zien uit ons bollensortiment, klik erop om deze groot te zien (kan bij alle foto’s uit deze Nieuwsbrief)


» EENMALIGE BUITENKANS!

We verkopen al enkele jaren de zeldzame Parasolvorm van de Minikiwi (ook wel Kiwibes of Kiwai genoemd). Die staat al bij veel klanten te pronken... Dit werd ook opgemerkt door een Belgische kweker, die door omstandigheden zijn veld van 360 Parasolkiwi’s moet verkopen. Het veld moet eind september leeg zijn...

We bieden 2 prachtige rassen aan:
‘Geneva’
De smakelijke vruchten rijpen vroeg en zijn groen met aan de zonkant en bij rijping een sierlijke, rode kleur. Het vruchtvlees is groen-rood gemarmerd en heerlijk zoet. Het ras is in de VS ontwikkeld door het Geneva Research Station.
‘Ananasnaya’
Een zeer geliefd ras! Ook deze vormt een overvloed aan eerst groene en later (door zonlicht) versierd met rode blos. De vruchten hebben een goed aroma en een zoete, intense smaak. Het ras is in Rusland ontstaan.

Het voordeel van deze parasol-snoeiwijze is, dat de boompjes weinig ruimte innemen. Anders zou je de kiwi langs een muur van 4 meter moeten geleiden. Het duurt minstens 10 jaren voordat de boompjes zelfstandig kunnen staan, dus er is al veel kweekwerk gebeurd! Daarom zijn deze boompjes normaal pittig geprijsd, (minimaal € 150,00 per stuk).
We kunnen deze mooie parasolboompjes nu zeer voordelig aanbieden, vooral ophalen is aantrekkelijk, bij verzenden komen er kosten bij. Een aanbieding als deze komt echt maar één maal voorbij!

De boompjes zijn per stuk € 75,00 (normaal minimaal € 150,00) en per 2: € 100,00

Voor bestuiving is een mannelijke mini-kiwi nodig, bijvoorbeeld ‘Weiki
WE VERZAMELEN DE ORDERS EERST, DE KWEKER LEVERT DE PLANTEN EIND SEPTEMBER.

Bekijk of bestel de aanbieding Mini Kiwi Parasol


» Uiig nieuws

Er behoren veel lekkere en bijzondere soorten tot de uienfamilie. De sieruien passeerden in hiervoor al de revue, nu gaat het om de eetbare soorten (hoewel eetbaar en sierlijk niet altijd tegenstrijdig zijn aan elkaar). Ik laat enkele soorten de revue passeren.


Knoflook

De oogst van ziektevrije Franse Knoflook komt in september binnen, onze kweker in Frankrijk is ze al aan het sorteren en keuren, je kan ze al bestellen! Hier is de link naar de beschikbare rassen die binnen gaan komen.

Bekijk onze collectie beschikbare Knoflook


Olifantenknoflook

Voor uitplanten in het najaar hebben we enkele Nederlandse kwekers gevonden, die jaarlijks meer voor ons beschikbaar zullen hebben. De oogst is nog niet helemaal droog, we hopen binnenkort de eerste partijen binnen te krijgen.

Bestel de Olifantenknoflook alvast hier


Winter-uitjes

Er zijn enkele rassen plantuitjes, die goed kunnen overwinteren. Deze plant je dus vanaf september, het liefst op een verhoogd plantenbed, want ze hebben een hekel aan natte voeten. Deze gele en rode plantuitjes kan je al bestellen, ze komen binnenkort.

Bekijk de 3 soorten Winter-uitjes


Herfst-sjalotten

De lekkerste sjalotten (ik vertel het elk jaar) zijn volgens de Franse kenners de Grijze Sjalotten. Die moeten in de herfst geplant worden, ze zijn winterhard, in het voorjaar zijn ze niet beschikbaar. We krijgen ze tegelijk met de knoflook binnen in de loop van september, je kan ze alvast bestellen.

Bekijk en bestel de Herfst-sjalotten


Egyptische Uitjes of Boomuitjes

We zijn een van de weinigen in Nederland, die dit uitje grootschalig (laat) kweken. Veel klanten wachten reikhalzend op de oogst in augustus-september. Welnu: ze zijn binnen, we zijn al volop aan het uitleveren.

Bekijk en bestel de Egyptische Uitjes


Oerprei

Deze voorouder van de huidige prei wordt vooral geteeld vanwege de heerlijk zacht smakende bolletjes, hoewel het blad uiteraard ook eetbaar is. W ist je trouwens dat gewone prei het 2e jaar ook vaak bolletjes onder de grond vormt, die erg lekker zijn? De oerprei kan je steeds weer (deels) terugplanten, ze zijn meerjarig. We hebben een beperkte oogst.

Bekijk en bestel de Oerprei


Utrechtse Uitjes

Dit meerjarige, sjalot-achtige uitje is al enkele eeuwen in Nederland en verovert de harten van chef-koks, vanwege de milde sjalotsmaak en het pittige blad. Je hebt voor de rest van je actieve moestuinleven dit uitje in je tuin, want ze zijn zeer winterhard.

Bekijk en bestel de Utrechtse Uitjes


Daslook

Dit gewasje wordt elk jaar populairder! Ze gedijen op een schaduwrijke plaats en groeien & bloeien al vroeg in het jaar, als andere planten nog uit de winterrust moeten ontwaken. De bladeren en bloemen hebben een heerlijk, stevig knoflookaroma. Op internet staan veel ideetjes waar je daslook bij kan gebruiken.

Bekijk en bestel de Daslook

Binnenkort hebben we nog meer smakelijke leden van de uienfamilie in huis, daarover later.


» Tijdschrift Genoeg

Veel reclame wil de lezer of kijker verleiden tot meer of grotere aankopen. Wij hebben als bedrijfsbeleid om geen onnodige producten aan te bieden. Het gebeurt zelfs af en toe, dat klanten zonder een gevraagd product uit de winkel gaan, omdat we ze ervan hebben overtuigd, dat het op dit moment of voor deze toepassing niets toevoegt. Zo weinig mogelijk verspilling dus.

Een heel inspirerend tijdschrift, dat hierover bruikbare tips en informatie geeft is “Genoeg”. We hebben in de zomer hun oude, onverkochte bladen gratis toegevoegd bij jullie bestelling om er kennis mee te maken en na overleg met de uitgever mogen we een stapje verder gaan.

Heleen schreef ons:

‘Graag maken we gebruik van je voorstel om een aanbieding met “Genoeg” te doen in jullie nieuwsbrief.
We willen graag een gratis proefabonnement aanbieden van 2 nummers, je klanten ontvangen dan half september het herfstnummer en in december het winternummer.
De klant betaalt alleen eenmalig € 5,95 verzendkosten en het abonnement stopt automatisch.
In het herfstnummer is speciale aandacht voor bonen, met onder meer een reportage ‘Een jaar in de bonen’, vol tips voor de moestuinier voor zaaien, kweken, en (zaad) oogsten van bonen.’

Wil je dit gratis abonnement (alleen verzendkosten), dan gebruik je de actiecode VREEKEN op de volgende link

Bestel het proefabonnement met 2 nummers “Genoeg”

Van harte aanbevolen!

Ik las een aardig gedichtje, dat hierna volgt:

Genoeg
Is niet te meten
Niet te maken
Of te geven

Genoeg
Is er altijd
Om dankbaar
Te beleven

» Wat kan je nog zaaien

Op onze zadenafdeling maken ze zich klaar voor de binnenkomst van grote hoeveelheden vers zaadgoed. Nog niet alle oogsten zijn klaar, maar we doen uiteraard weer een moedige poging om onze collectie zo compleet mogelijk te krijgen.

De komende maanden kan je best nog veel zaaien. Met de huidige (tamelijk) zachte winters, kan je de gok wagen om veel buiten te laten staan, maar een stevig en handig tunneltje is snel gebouwd en deze verlengt je groeiseizoen aanmerkelijk (en vervroegt deze ook!)

Voor inspiratie verwijs ik je graag met deze link naar onze website

Voor het gemak hebben we het naseizoen in 4 delen verdeeld, juli is voorbij, er blijven dus 3 delen over, klik hier om gemakkelijk te zien wat je nog in dat tijdvak kan zaaien: 
 
facebook