Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 103, oplage 120.000  
 

Veel bij te praten...

Iedereen heeft dit eerste halfjaar van 2021 op een unieke manier beleefd. Waar de een onzekerheid, ziekte, overlijden of angst meemaakte, overwon de ander ongemak, stress, zware druk en eenzaamheid. Als het allemaal niet zo gevaarlijk en vol verliezen zou zijn, dan zou je haast trots worden dat je deze unieke tijd meemaakt. Ik ben benieuwd hoe we over 5 of 10 jaar zullen terugblikken.

 

» Hoe verging het ons.

In 2020 hadden we al een hectisch jaar met onverwachte tekorten en oplopende orderstromen. Toen we enkele weken van januari voorbij waren, juichten we eerst over het aantal binnenkomende orders! Toen dit week na week aanhield, moesten we de levertijden flink aanpassen in de hoop dat dit de bestellingen zou afremmen. Uiteindelijk had dit in april effect en konden we langzaam de achterstand inlopen. Inmiddels hadden we wel door, dat niet alle bestellingen op tijd de deur uit zouden gaan, dit hebben we uiteraard meteen op de website vermeld, al die duizenden bestellers konden we onmogelijk individueel op de hoogte houden.

Op dit moment kunnen we orders weer wekelijks bijbenen, maar er zijn nog enkele flinke uitdagingen:

  • De naleveringen worden tussendoor steeds nagekeken en uitgeleverd, inmiddels is het voor dit seizoen voor een deel van de zaden te laat. We doen een beroep op je om deze zaden voor 2022 (en 2023) te bewaren, ze zijn kakelvers en de afgelopen weken bij ons binnengekomen. Onze kwekers en leveranciers kunnen ook de enorme vraag niet bijbenen, voor sommige producten wachten we 4-12 maanden en moeten dan bij levering alsnog constateren, dat niet alles binnengekomen is.
  • Onze plantenkwekers worden voor het eerst in hun bestaan steeds weer helemaal leeg gekocht als er wat aanbod leveringsklaar is. Dat betekent voor mij, dat ik binnen een uur op hun aanbodslijsten moet reageren en dan nog is een ander me soms voor... Veel plantenorders zijn hierdoor vertraagd. Het goede nieuws is, dat we wekelijks karrenvol met planten binnenkrijgen van kwekers die nu weer jong spul leveren, dus er is licht aan de horizon en een bezoek aan onze winkel is nu dan ook zeer boeiend, de tuin is op zaterdag (en meestal ook op vrijdag) open.

Er is nog veel meer te vertellen over wat we hier meemaken, één ding is zeker: ik zal dit jaar nooit meer vergeten!


» Aanbiedingen

Nu we weer tijd krijgen voor extra orders en de levertijd zich normaliseert durf ik wat opruimaanbiedingen te doen om onze (tanende) voorraad helemaal op te maken.


a) UITVERKOOP ASPERGEPLANTEN

We hebben nog een kleine voorraad aspergeplanten. Als je nog wacht op je eerder bestelde aspergeplanten, mail me dan snel, we hebben misschien door de drukte je order even uit het zicht verloren. Vanaf heden gaat de rest van de aspergeplanten in de UITVERKOOP. We bewaren ze zo koel mogelijk, dus de kwaliteit is goed en ze zijn te planten tot eind juli.

Zolang de voorraad strekt leveren we in 1 pakket:

  • 20 Asperges, geschikt voor de witte of groene teelt. (Voor de witte teelt dek je ze toe met een grondwal, bij de groene teelt groeien ze gewoon in het licht)
  • 10 Paarse Asperges, voor de donkerpaarse teelt of wit met een paarse gloed. (Deze extra smakelijke soort wordt donkerpaars als je ze in het licht laat groeien en wit met een paarse gloed als ze onder de grond groeien.)

Als de voorraad bijna op is, dan kan de samenstelling van het pakket wijzigen. Het is onze ervaring dat deze aanbieding snel op is, ik heb geen zicht op het precieze aantal beschikbare planten, dus wees niet boos als je achter het net vist...

Bekijk en bestel de Aanbieding Aspergeplanten


b) POOTAARDAPPELS VOOR HERFST- OF WINTEROOGST

Je leest het goed, we roepen het al jaren: je kan in juli (tot zelfs in augustus) nog aardappels poten. Velen gingen je voor en genoten in de herfst van smakelijke, jonge aardappeltjes! Je kan zelfs het pootgoed nog even (buiten in een bakje) bewaren en deze begin september in de kas planten voor een heerlijk jong aardappeltje met Kerst! In Engelstalige landen wordt dit al jaar en dag gepropageerd, zoek maar eens op “late season seed potatoes” of “2nd harvest potatoes”.

We hebben nog een beperkt maar aardig sortiment voor dit doel in de koelcel bewaard en bieden dit aan als pakket:

Bekijk en bestel het Aardappels Einde Seizoen Pakket


c) DAS & LOOK

Wat hebben deze 2 dieren met elkaar gemeen denk je? Beide worden verbonden aan een lid van de uienfamilie, oftewel “look”.

Van Daslook verkopen we nu de laatste honderden plantjes (inmiddels uitgebloeid en teruggeknipt) en de Olifantenknoflook laat ook de bodem van de voorraad zien. Ik bied je een “Vaarwelpakket” aan om deze 2 soorten helemaal uit te zwaaien.

10 planten Daslook (t.w.v. € 29,50) samen met 10 tenen Olifantenknoflook (t.w.v. € 9,95) bied ik je aan voor € 25,00

Bekijk en bestel Daslook & Olifantenknoflook


d) TOMATENPLANTEN

Eén van onze klanten kweekt tomaten voor beurzen en markten. Nu deze niet optimaal door kunnen gaan hebben wij haar geholpen door alle planten over te nemen. Mooie planten, de meeste uit ons uitgebreide sortiment zaden geteeld. De planten zijn voorzien van naam. Ze zijn met liefde en (uiteraard) biologisch geteeld (schrik niet als er een luisje of slakje meelift), elk pakket bevat zoveel mogelijk verschillende planten, een oogst vol ontdekkingen!

Er zijn nog enkele pakketten beschikbaar, we hebben deze eerst aan onze VreekenClub-leden aangeboden, die er al enthousiast op reageerden... Op=op, wees niet boos als je wel hebt besteld en toch het pakket niet ontvangt, wie het eerst komt, het eerst maalt!

Bekijk en bestel deze bijzondere tomatenplanten


» Wat kan je in juli nog zaaien?

Het valt best nog wel mee, wat je na je eerste oogsten nog allemaal kan zaaien, ik zet het even voor je op een rijtje:

  • alle bladgewassen, behalve zeer lang groeiende zoals prei, ronde sluitkool, witlof en spruitkool
  • geen vruchtgewassen (peper, paprika, aubergine, tomaten, courgette, komkommer etc.)
  • alle knolgewassen behalve winterwortelen (wel zomerwortelen), koolrapen, pastinaken, knolselderie en schorseneren
  • alle bolgewassen (uien), want die kan je in elk stadium oogsten
  • alle lage peulgewassen (bonen, erwten etc.)
  • alle meerjarige groenten


 
 
facebook