Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 100, oplage 120.000  
 

Schroom...

Het is inderdaad met enige schroom dat ik met mijn 100e Nieuwsbrief begin, er is zoveel gebeurd
en zoveel te vertellen en uit te leggen!


» Zorg en Zegen

Tja... toen de Corona pandemie een feit werd, middenin ons seizoen, waren bij ons de eerste zorgen: kunnen we nog klanten ontvangen, en zo ja hoe en wie van ons team wil aan de kassa staan.
Een klein team was bereid om die tak van sport op zich te nemen, de rest (voorzover niet ziek of verkouden) hield de online bestellingen bij. Maar al snel werd duidelijk dat de webshop aan het “ontploffen” was. Waar mogelijk hebben we nog meer mensen ingezet, zodat we 20 uur per dag konden werken aan jullie orders. Onze branche is normaal in die periode al behoorlijk oververhit, maar toen de vraag aan alle kanten toenam kwamen er ook veel langere wachttijden en zelfs schaarste bij onze kwekers en leveranciers. Geduld oefenen, creatief denken, brandjes blussen en ons verbazen over de enorme toevloed van orders...

Uiteindelijk hebben we 99% van de zadenorders weggekregen, deels te laat voor dit seizoen, maar het tuinteam is nog volop bezig met de plantenorders. Veel kwekers die in het voorjaar te snel door hun planten heen waren leveren ons momenteel weer frisse voorraad. Onze verkooptuin staat weer tjok- en tjokvol!

De communicatie was mager in deze periode, we deden wat we konden, maar de mailbox is nog nooit zo vol geweest. Dat moesten we af en toe loslaten en kiezen voor alle energie naar het klaarmaken van orders...

Je snapt dat we moe, maar dankbaar zijn. Niemand van ons heeft Corona gekregen en in de winkel loopt het soepel en zoveel mogelijk op afstand. Soms wacht er een rijtje mensen buiten, we delen bij iets langere wachttijd koffie uit...


» Bollentijd

Intussen is het seizoen van de Herfstbloeiende Bollen en Knollen al flink op stoom. Najaarsklokjes, Herfsttijloos (ook wel “droogbloeiers” genoemd), Herfstbloeiende Krokussen (zoals de zeer populaire Saffraan!) en de vrolijk gele Sternbergia.

Klik hier voor onze Herfstbloeiende Bollen en Knollen


» Voorjaarsbloeiende Bollen en Knollen

De Voorjaarsbloeiende Bollen en Knollen zijn voor een groot deel in huis. We moeten nog een paar pallets uitpakken en dan zal zo’n 80% binnen zijn. Uiteraard mogen jullie al lekker “smullen” van al die beloftes die ook het afgelopen voorjaar wat minder triest maakte. De bestellingen stromen eerlijk gezegd al binnen. De enige onzekere groep vormen de kameramaryllissen (Hippeastrum), we kopen zoveel mogelijk extra grote maten, maar die worden vooral in de loop van deze maand aangeboden.

Klik hier voor onze Voorjaarsbloeiende Bollen en Knollen

De foto toont enkele noviteiten.


» Opruimpakket Knolletjes en Zoete Aardappels

We hebben nog een mooie sortering Zuid-Amerikaanse knollen en planten van de Zoete Aardappel over. De knollen bestaan uit de soorten Ulluco, Oca, en Mashua. Je kan ze oppotten en nog 1-2 maanden buiten laten groeien in potten, vervolgens ruim vorstvrij in de potten overwinteren en je hebt dan in het voorjaar al vroeg fris uitlopende planten, die na de vorst uitgeplant kunnen worden. Dezelfde visie op lange termijn bieden de Zoete Aardappelplanten. Je zet ze in wat grotere potten en brengt ze vanaf november naar binnen. De hele winter zullen ze doorgroeien, elke keer kan je uitlopers in potjes stoppen (ze stekken reuzemakkelijk) en zodoende staan er flink wat plantjes in het voorjaar klaar om je tuin te veroveren.

Het pakket bestaat uit een mix van verschillende soorten met een verkoopwaarde van € 50,00 We bieden deze aan tegen de opruimingsprijs van € 29,00. Sla je slag!

Bekijk en bestel het Opruimpakket Knolletjes en Zoete Aardappels


» Plannen en Nieuwtjes

Er rijpen al weer kleine en grote plannen in ons bedrijf. Uiteraard deels gericht op een soepelere afwerking van onze enorm toegenomen orders, daarbij zit een verrassing in het vat, dat ik nog niet verklappen kan. Andere plannen en activiteiten gaan in de koelkast zolang er geen betrouwbare vaccinatie tegen Covid-19 bestaat. Zoals gewoonlijk is mijn lade met ideeën groter dan in 1 leven te realiseren is.

Nieuwtjes in de vorm van nieuwe producten zijn er weer volop en zullen de komende maanden alleen maar toenemen. Ik krijg weer een beetje tijd om mij te richten op vernieuwing en uitbreiding van het sortiment. Klik dus regelmatig op de link “Nieuw!” die we linksboven op de website hebben. Je kan filteren en “finetunen” per maand. Het laatste nieuwtje is het fantastische Stripboek “Biologisch Telen” dat we uit Parijs importeerden en gisteren binnenkregen!


» Plantenorders

Ik vertelde in mijn aanhef al dat we een overmaat aan plantenorders hebben, die nog uitgevoerd moeten worden. Jammer, dat we geen enorme tuin achter ons bedrijf hebben anders zou ik nog veel meer eetbare gewassen kunnen opnemen. Nu moet ik me echt inhouden.

Toch wil ik even wijzen op de laatste weken van onze aardbeiencampagne. Vroeger moest je echt op zijn laatst in augustus planten, maar dat is door de zachte winters uitgerekt naar half oktober. We vullen eind september nog 1x onze voorraad aan om alle orders te kunnen volbrengen.

Uiteraard noem ik daar ook de zeer populaire Aardbeienbak bij en de aanbieding van bakken + planten. Het sortiment Aardbeien vind je hier.

Verder zag je wellicht bij “Nieuw!” (zie vorig artikel) dat er interessante planten zijn toegevoegd het afgelopen jaar. Ik licht daar bijvoorbeeld uit: de Cranberry Collectie van 5 toprassen, als die op zijn zal het wel even duren voordat ik ze weer alle 5 kan kopen...

En de winterbloeiende Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ is het geen beauty?


» Knoflook en andere Ui-achtigen

Als de geur van knoflook en andere ui-achtigen de lucht in onze winkel gaat bezwangeren, dan weet ik: de zomer glijdt over in de herfst. Knoflook kopen we in Spanje, Frankrijk en België en de teelt lukt enorm goed in ons land. Wel is het belangrijk om te beseffen bij alle knollen en bollen die je kweekt: deze vormen zich uit weelde, de plant slaat zijn reservevoedsel erin op. Als de plant het tijdens de groei moeilijk heeft (droogte), dan trekt deze weer energie uit de bol/knol waardoor deze krimpt. Zo komen we tot de volgende teeltaanwijzing voor knoflook en andere ui-achtigen. We konden weer veel interessante rassen knoflook inkopen, wees er snel bij want sommige zijn schaars.

Winterharde plantuitjes, winterharde sjalotten, Utrechtse Uitjes, Daslook en nog veel meer lookjes vind je hier. Maak er een spannend kweekveldje van: een Lookavontuur!


» Aardappels

In al het gewoel van seizoenen ben ik genoodzaakt om een vast ritme van inkopen aan te houden. Dat geldt zeker ook voor de pootaardappelen. De eerste zending hebben we al binnen.

Bekijk en bestel deze bijzondere probeer-rasjes

De volgende zending zal wel uit Schotland komen, onze kweker aldaar wil ruim voor de Brexit hebben geleverd. We zullen uiteraard weer nieuwe rassen opnemen, ik weet nog niet welke. Gelukkig komen er steeds meer resistente rassen beschikbaar, daar gaan we zeker in groeien. 
 
facebook