Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 98, oplage 120.000  
 

Veel ideeën

Voor deze brief lachen de onderwerpen me op het papier al toe, eens kijken hoever ik kom, ik begin altijd pas met schrijven als mijn nachtteam naar huis is...

 

» Mooie collectie Helleborussen

Een van mijn topkwekers staat in de startblokken om ons zijn fraaiste planten uit zijn Helleboruscollectie te leveren. We doen deze aanbieding 1x per jaar, eigenlijk hebben we het te druk dit jaar, ik wil het jullie (en mijn kweker!) toch niet onthouden. Jullie krijgen een volle week om je voor dit prachtige pakket in te schrijven, daarna zet ik de aanbieding weer uit. Ken je het pakket nog niet? Ik zou zeggen: sla je slag, je hebt jarenlang plezier van deze Helleborusplanten, ze bloeien in winter en voorjaar.

Lees de samenstelling maar eens rustig door, hier vind je alle informatie en uiteraard de bestelmogelijkheid

Bekijk en bestel de Helleboruscollectie


» (Verwarmd) Zaaien

De fanatieke zaaiers krijgen al volop de kriebels, dat merken we aan het aanstekelijke ongeduld waarmee de klanten ons bestoken: “we moeten gaan zaaien!” uiteraard gaan er al wekelijks honderden pakketten de deur uit hier.

Als je heel vroeg begint, dan zaai je vooral de trage groeiers, die hebben immers langere tijd nodig. Deze soorten (zoals aubergine, paprika en peper) hebben wel warmte en een fijne zaaigrond nodig om te ontkiemen. Ik ben ooit begonnen met een goede handleiding voor het zaaien, daar moet nog een vervolg op komen, maar de ouverture is al het lezen waard, kijk maar eens hier.


Je weet vast wel dat we een enorm scala aan zaaihulpmiddelen hebben opgebouwd. Het is eigenlijk onmogelijk om er iets uit te lichten, stuk voor stuk handig en veel producten bieden we voordelig aan omdat we rechtstreeks bij de fabriek kunnen kopen. Het hele hoofdstuk vind je hier

Toch even een tip: deze zaaikasjes met een thermostaat worden hoog gewaardeerd en klanten komen van ver om ze op te halen


Iets later in de winter, als het voorjaar al aan de deur klopt, hoef je niet meer alles uit de kast te halen voor een goed kiem- en groeiresultaat. Je zou dan bijvoorbeeld een Jiffy Tray kunnen aanschaffen met een handige Wateropvangbak.

De tabletten in de tray zwellen op tot potjes met de meest ideale zaaigrond: een kind kan de was doen! De Jiffypotjes kan je los kopen om de tray opnieuw te vullen.


» Vroeg klussen in een minikasje

Het merk BoGreen staat garant voor robuuste producten. Je vindt ze veel bij ons in de winkel, nog niet alles staat op de website, want ook dat kost tijd (een schaars goedje...).

Ik zal wel af en toe iets aan jullie voorstellen. Neem nu het handige IGLOO-kasje: voor overwintering van planten maar ook fijn om je jonge planten in af te harden of staande klusjes in te doen. Kijk maar eens


Een fijn, slim en stevig kweektunneltje voor winter en zomer vind je hier.

Echt van harte aanbevolen!


» Wil jij onze zaden verkopen?

Heb je een Bezoektuin? Tuinwinkel of ambachtelijk Tuincentrum? Verkoopboerderij of Museumwinkel? Bij echte liefhebbers vinden onze zaden gretig aftrek, daar mag jij ook een graantje van meepikken!

Het begint met de aanschaf van onze duurzame display, waar je 25 soorten in kwijt kan.

Onze voorwaarden voor wederverkoop vind je hier De foto toont een ingerichte display waarvan de aanschaf € 350,00 is en de verkoopwaarde € 550,00. Dat betekent een verdienste van € 200,00 en je zult vast en zeker zaden moeten bijkopen na enige tijd, want we zijn erg zeker van de gangbaarheid en aantrekkingskracht van onze zaden! Krijg je interesse? Als we zo’n complete set voor je mogen inrichten, dan geven we als actie de display gratis en is dus de aanschaf € 330,00.

Mail me maar!


» Knollen, Bollen en Planten in de startblokken

Deze paragraaf gaat over honderden producten, ze gaan allemaal door onze handen en zijn met liefde en passie aangeschaft.


Aardperen en Zonnewortels

Laten we beginnen met de Aardperen en Zonnewortels. De oogst was groot in 2019 en omdat we in de vorige winter wat krap zaten heb ik een enorme hoeveelheid knollen ingeslagen. Grappig te merken, dat we ze over heel Europa kwijt kunnen, momenteel lijkt het of tuinliefhebbers het aan elkaar doorfluisteren, Scandinavië en de Baltische Staten zijn opvallende groeigebieden voor ons. Je kent het product inmiddels vast wel, de makkelijkste groeier in de tuin, winterhard dus 100% Permacultuur... We bieden een groeiend aantal toprassen aan, je vindt ze hier 


Daslook

Een van onze kwekers pot zijn daslookknolletje voor ons op en ze zijn al een beetje aan de groei! Deze meerjarige plant heeft een heerlijk knoflookaroma en groeit zowaar in de schaduw, waar verder niet veel eetbaars te telen valt. We krijgen er nog honderden hoor, maar vergeet dit plantje niet in je collectie op te nemen


Rabarber

Van diezelfde kweker krijgen we in de winter rabarberknollen en in het voorjaar opgepotte planten. De laatste knollen gaan de komende weken de deur uit, je kan ze dus gewoon midden in de winter planten

Een extra voordelig setje vind je hier,  wij kiezen dan mooie soorten voor je uit.


Yakon

Dat had ik niet verwacht!” hoor ik vaak van klanten die de oogst van hun gekweekte Yakon-knollen aan het oppeuzelen zijn. Ik ken geen knol die zo fris, sappig en zoet is als deze. Hoe lekker en gezond samen kunnen gaan lees je in de beschrijving.

Het afgelopen jaar genoten we een enorme oogst, dus de prijs kon wat omlaag!


Incapijlwortel, Indianenaardappel en nog meer

Er zijn nog veel meer knolletjes, die uit het Andesgebied komen. We waren eerst bang voor schaarste omdat mijn belangrijkste kweker een magere oogst had. Dus kocht ik alles wat ik tegenkwam op. Inmiddels hebben we gelukkig meer dan ooit in voorraad: ontdek, proef en geniet van het gezonde eten van de Aymara’s, de Quechua’s en de Uru’s. 


Pootaardappels

De pootaardappels zijn nu voor meer dan de helft binnen. Een deel van ons team is de pallets aan het afpellen om al die zakken in kg’s te verdelen. Een grote en stoffige klus!

De rassen, die we uiteindelijk kunnen aanbieden vind je hier.


Zomerbloeiende bollen

Deze week hebben we de inkoop van de zomerbloeiende bollen en knollen (bijna) kunnen afronden. Let op, ze zijn nog niet in huis, maar na half februari moeten de meeste er wel zijn. Je kan ze nu dus bestellen, we hebben ook veel nieuwe soorten erbij!


» Knoflook, Grijze Sjalotten en Utrechtse Uitjes

Zo... die vorige rubriek was een enorme opsomming. Toch stop ik nog niet. Het is nog geen 03.00u, Classic FM houdt me in de juiste stemming en elk uur een kopje koffie houdt me wakker en warm... Zo rond 05.00u zal het wel af zijn... (gaap)

Ik wilde nog vertellen dat de oogst 2019 van de knoflook zo opvallend goed van kwaliteit is. Normaal moeten we rond deze tijd de kisten doorzoeken om slechte bollen te verwijderen, maar ik voel nu voornamelijk stevige en harde bollen, een genot. Wist je dat knoflook eigenlijk gewoon een meerjarige plant is? Klanten vragen wel eens: wanneer moet ik ze oogsten? Meestal zeg ik dan: je moet niets, je kan ook de bollen laten zitten, ze breiden dan gewoon uit, een leuk gezicht zo’n enorme klomp van teentjes en bollen! Uiteraard is het ook handig om ze te oogsten en om teentjes weer terug te planten, maar deze kennis helpt je wel om te beseffen dat er geen vaste planttijd aan knoflook zit. Je plant ze gewoon zolang de teentjes goed van kwaliteit zijn. Deze maand dus ook, we hebben nog regelmatig bij kunnen kopen, je vindt ze hier.

Nog 2 van zulke probleemloze meerjarige ui-achtigen zijn de Grijze Sjalot en het Utrechtse Uitje. Deze laatste 2 moeten nu wel snel de grond in, want het plantgoed is minder “hard” dan de knoflook. Maar het oogstmoment is dus heel relatief: ze zijn winterhard, dus je kan ze laten zitten en naar behoefte oogsten. Als Zuster Bertken dit gewas had gekend, dan was zij niet vergeefs in haar hoofkijn om look gegaan...


» En Pascaline, zij tekende voort...

Jullie kijken vast alweer uit naar een volgende tekening van Pascaline! Dit keer heel toepasselijk gaat de verhalende tekening over de Aardpeer of (op zijn Frans) Topinambour. Vergroot de foto (door er op te klikken) en geniet van de leerzame en grappige details!

Haar website noem ik er uiteraard altijd bij: www.soulfulash.com 
 
facebook