Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 96, oplage 120.000  
 

December tikt tegen het raam...

Vind je het ook zo’n onwerkelijk idee: we glijden zo het jaar weer uit!


» Het reilen en zeilen bij Vreeken

Volgende week gaan zo’n beetje de laatste bollenorders de deur uit. Man, man, wat hebben jullie een boel bollen besteld, dat was weer hartverwarmend! Ondertussen is ons tuinteam nog heel druk met het leveren van vooral fruit (in struik- of boomvorm). Dat gaat de hele winter door verwacht ik. Zelf ben ik de laatste inkoopbevestigingen van de pootaardappelen aan het uitwerken, als het sortiment bekend is, dan geef ik wel een seintje en kan je weer bestellen. Volgende week zal ik de zomerbollen gaan plannen en bestellen: dahlia’s zullen de absolute topper worden in 2020, ik zie daar een stijgende lijn in, al jaren...


» Toch weer even te nat?

Mijn kweker van de 14 beste rassen Aardperen kon zowaar 2 weken geleden de aardperen niet oogsten door de nattigheid, dat maken we dus ook nog mee in 2019! Gelukkig lukte het de afgelopen weken tussen de buien door wel, en vandaar dat we over 1-2 weken de collectie weer binnen krijgen.

Bekijk en bestel de collectie Aardperen en Zonnewortel

De Zonnewortel komt wellicht iets later, samen met wat Ocaknolletjes. Omdat de oogst van Ulluco en Mashua slecht was in Nederland heb ik op de valreep nog een mooie aankoop kunnen doen in Peru. De prachtige Crosne uit Frankrijk komt volgende week ook binnen. Zo rollen we ongemerkt het nieuwe seizoen binnen.


» Nu we het toch over knollen hebben...

Ziehier de allereerste groente van ons alfabet: de Aardaker.

Pascaline is een zeer creatieve klant van ons en vroeg begin deze maand (heel bescheiden) of zij elke maand een vrucht of groente voor onze Nieuwsbrief mocht tekenen. Zij heeft een karakteristieke, verhalende en humoristische stijl. Ik werd uiteraard heel blij van dit aanbod en je vindt dus nu als primeur (tromgeroffel...) de Aardaker door haar verbeeld. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Geniet ervan, en wil je meer van het werk van Pascaline zien, kijk dan op www.soulfulash.com

 


» In de winter spit ik mijn landje...

Ken je die uitspraak? Ik heb er al vaker over geschreven: inzichten over grondbewerking veranderen en verbeteren. Hier geldt niet: vroeger was alles beter... We weten steeds meer over het nut en de unieke samenwerking tussen micro-organismen, nuttige schimmels en voedingselementen enerzijds en de wortels van planten anderzijds. Deze wisselwerking en beïnvloeding doet ons steeds meer beseffen ,dat we de aarde niet als een neutrale vochthoudende substantie (met lastige ziektekiemen) moeten benaderen, maar als een te koesteren, groot en levend organisme.

In de winter kom ik met jullie te spreken over manieren van bemesting, grondtesten en andere verrijking, maar nu gaat het over de NKG (Niet Kerende Grondbewerking) waarbij de grond in de winter alleen door woelen wordt belucht waardoor de verticaal groeiende, nuttige schimmels in de juiste volgorde blijven. Boeren doen dit in het groot met een tractor, de hobbyist kan dit doen met onze Franse, oerdegelijke Woelvork!

Kijk maar eens rustig naar ons sortiment.

Bijkomend voordeel: geen rugklachten meer van het zware spitwerk, met “woelen” houd je de
rug recht!


» Daglengte en plantengroei

Iedereen heeft in de gaten dat we richting de kortste dag (21 december) gaan. Plantenliefhebbers zien dat dit invloed heeft op de groei. In de tropen zijn dag en nacht ongeveer even lang: 12 uur, dat niveau bereiken wij op half maart en half september. In de zomer loopt dat op tot bijna 17 uur daglicht! Tijdens de kortere dagen kan het fabriekje van de bladeren minder bouwstoffen maken, de plant maakt dan minder zuurstof dan koolzuur. In de winter helpt het je planten (net gekiemd of al ouder) om extra groeilicht te geven. Voorheen was dit niet erg duurzaam, verbruikte veel energie, maar met de huidige slimme LEDgroeilampen verwen je de planten op een energiezuinige manier in de wintermaanden!

Ons uitgekiende sortiment biedt deze verlichting voor veel prijsklassen.

Bekijk en bestel onze collectie Plantenverlichting


» Cadeau-ideeën

Wie een leuk cadeau zoekt voor de Kerst, zal genoeg inspiratie vinden op onze website. Ik wil er 2 groepen even uitlichten, een duurdere en voordelige groep.


VegTrugs

Jaarrond groente uit je minituin! We hebben deze maand weer een grote zending VegTrugs geïmporteerd uit Engeland. Door de tapse vorm worden deze ook zeer gewaardeerd door de oudere of minder valide tuinier: je kan er gemakkelijk met de (rol) stoel bij. Met een frame en een foliehoes is er de hele winter groei en oogst mogelijk.

In december belonen we elke aankoop van een VegTrug met een pakketje zaden om alvast te kunnen starten!

Kijk hier voor alle maten, modellen en toebehoren:

Bekijk en bestel de Vegtrug


Gespecialiseerde “Groene” Boeken

Van 38 verschillende uitgevers zoeken we de beste en meest bruikbare tuinboeken. Dat leidt al jaren tot een prachtige en inspirerende collectie boeken, die jij als liefhebber graag zal lezen en waarmee wij ook kleinere initiatieven, schrijvers en uitgevers ondersteunen. Je snapt dat een boek het (nog niet) uitgelezen cadeau voor de Kerstdagen is!

Kijk hier voor onze collectie Groene Boeken

O ja, als je een bestelling vóór een bepaalde datum wilt ontvangen, zet die deadline dan in de notitie van je order. 
 
facebook