Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 95, oplage 120.000  
 

Een nachtvorstje trotseren

In deze brief leg ik uit wat je in de winter kan doen


» Maar eerst...

... de stand van zaken van de bollenbestellingen!

Er zijn al honderden bestellingen op hun bestemming aangekomen, een deel van jullie orders wacht momenteel op een grote aanvulling. Ik probeer altijd ruim voldoende bollen in huis te halen, maar elk jaar lopen weer soorten heel hard, waar we niet voldoende op hadden gerekend. Uiteraard leveren we deze maand alles netjes uit, zodat de bollen en knollen op tijd de grond in kunnen.


» Betekent nachtvorst het einde van het plantseizoen?

Een laagje bevroren grond in de ochtend is voor veel tuinbezitters een teken dat het afgelopen is met het plantseizoen. Niets is minder waar... Vroeger, toen de hovenier nog nauwelijks planten in potten kon kopen, begon het poten van bladverliezende struiken en bomen pas als de blaadjes gingen vallen. De hele winter door kan worden geplant behalve uiteraard als ook overdag de vorst in de grond blijft zitten. Maar ook na zo’n periode kan je weer in actie komen. De plant is in rust en zal zeker tijdens een zachte winter (en die komt er!) in elk geval wortels ontwikkelen voor een goede groeistart in het voorjaar.

Boeren in de VS zaaien zelfs hun bemestingsplanten zoals Winterrogge, Wintertarwe, Rode Klaver, Bladrapen, Winterkoolzaad e.d. het liefst als er laat in de avond een dun korstje ijs op de grond ontwikkelt. De trekker zakt dan minder de grond in. Frost-Seeding noemen ze dat, overdag vindt gewoon kieming plaats als de temperatuur boven de 5°C komt. De kiemplanten kunnen tegen vorst. Een artikel hierover kreeg ik per mail toegestuurd en vind je hier.

Bollen en knollen kan je ook gewoon door blijven planten, ik plant zelf de restjes nog in de loop van januari met prima bloeiresultaten. Geen stress dus en benut de mooie dagen van november en december gerust!


» Hoe zit het met de plantenorders?

Afgelopen week kregen we de laatste leveringen van kruidachtige (niet-houtige) gewassen binnen, omdat jullie zo lang doorbestellen (dank!) is het seizoen enorm uitgelopen, andere jaren stoppen we eind september al met deze groep planten.

Dan de groeiende collectie fruit... deze week krijgen we 2 grote zendingen binnen en de komende weken moet er ook nog veel bijkomen, intussen proberen we zoveel mogelijk orders compleet te verzenden, onze inpakafdeling heeft zware tijden met al die planten!

De druiven worden in deze maand ook nog zo goed mogelijk aangevuld, helemaal compleet zijn we hiermee pas weer in het voorjaar, als de nieuwe stekken geworteld zijn.


» Nog twee weken

Jullie hebben nog 2 weken om je in te schrijven voor de jaarlijkse levering van onze kiwibescollecties. Het ziet er naar uit, dat de collectie “Parasol en het mannetje” helemaal op gaat. Wees daar dus snel bij, zulke oude en uniek gesnoeide parasolboompjes kan je waarschijnlijk nooit meer voor die prijs kopen! Ik stel de 2 collecties voor de laatste keer aan je voor:


Collectie 1

Deze Collectie bestaat uit 2 besdragende kiwibessen (vrouwelijke planten) en 1 bestuiver, het mannetje.

We noemen deze set, die GEGARANDEERD een heerlijke oogst geeft “De Beauty’s en de Strongly”.

Bekijk en bestel de Unieke Kiwibessen Collectie 1


Collectie 2

Deze Collectie bestaat uit een prachtig gevormde parasolboom met een bijbehorend jong mannetje. Ik was vorig jaar werkelijk onder de indruk van deze boompjes, ze zaten toen al boordevol jonge vruchtjes! Zoals ik al schreef: er zijn nog 15 van deze volwassen boompjes...

Deze set noemen we “De Parasol en het Mannetje”.

Bekijk en bestel de Unieke Kiwibessen Collectie 2


» Zakdoekje leggen, niemand zeggen...

Aan dat oude liedje moest ik automatisch denken, toen ik de fantastische Davidia involucrata in Engeland zag bloeien. Nu is er maar weinig voor nodig bij mij om een melodie in mijn hoofd te krijgen, maar dat terzijde...

Ik heb deze tamelijk zeldzame, maar ozo mooie boom sinds vorig jaar in mijn sortiment en het is gelukt om voor deze winter zelfs 3 variëteiten aan te bieden! Als de boom eenmaal bloeit, dan snap je mijn voorliefde: de takken lijken reclame te maken voor het beste wasmiddel, de helderwitte grote witte bloemen zijn als vaantjes of zakdoeken, fantastisch!

Een van onze kwekers is zeer gepassioneerd bezig met de Davidia en wil graag het onderzoek naar de kankerwerende eigenschappen (die in de bast van de boom schuilen) nader laten onderzoeken. Wat zou het Nederland mooi maken als we veel van deze boompjes aanplanten, ik doe in elk geval jaarlijks mijn best om voldoende in huis te halen. Het worden kleinere tot middelgrote bomen, afhankelijk van je keuze. Hier vind je de 3 verschillende rassen:

Bekijk en bestel de Zakdoekjesbomen


» De Tuinopruiming

In de vorige Nieuwsbrief kondigden we de grote Tuinopruiming al aan, we hopen de leveringen vanaf 18 november te gaan starten. De kruidachtige planten die winterhard zijn of van subtropische oorsprong gaan in de bezemwagen, je kan dus mooi je slag slaan door voordelig aan een leuke collectie planten te geraken.

Bekijk en bestel deze Tuinopruiming aanbiedingen


» Rabarber en Rozen

Als de “o” in de maand komt wordt het tijd om rabarberwortels en rozen (met kale wortel) te verplanten. Beide groepen planten kopen we bij gespecialiseerde kwekers, die ons adviseren en een mooie kwaliteit leveren.


Rabarber

Rabarber hebben we momenteel in 6 toprassen, je kan ze afzonderlijk bestellen

Bekijk en bestel onze Rabarber toprassen

of wij willen ook voor je kiezen met deze collectie

Bekijk en bestel onze Rabarbercollectie


Rozen

Bij de inkoop van onze Rozen hebben we vooral gelet op de gebruikswaarde: geur, eetbaarheid, mooie bottels etc. Het fraaie uiterlijk is dan een toegift. Je vindt ze hier:

Bekijk dit prachtige assortiment Rozen


» Look en andere eetbare bollen en knollen

November is eigenlijk de mooiste tijd om knoflook te planten, ze kunnen dan net even wortelen en wat groen produceren, niet teveel, zodat het blad geen last heeft van de eventuele vorst. We hebben nog 12 mooie rassen op voorraad, wacht niet te lang want de collectie slinkt. Je vindt de beschikbare rassen hier:

Bekijk en bestel onze Knoflook rassen

Naast knoflook zijn er nog andere soorten, die nu de grond in kunnen, we hebben bijvoorbeeld nog bolletjes van de Oerprei, Utrechtse Uitjes, Herfstuitjes, Herfstsjalotten etc.

Deze gemakkelijk te telen soorten vind je hier

Bekijk en bestel onze andere eetbare bollen en knollen 
 
facebook