Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 93, oplage 120.000  
 

De zomer heeft/geeft een staart!

Na de afgelopen malse regenbuien krijgen we een paar weken droog en zonnig weer: genieten met lichte zorgen...

 

» Droogte op komst

In veel gebieden van Nederland (behalve in het Noorden) is er voorlopig voldoende water gevallen, om 2 weken zonder regen te kunnen. Je zal echter wel merken, dat de bovenlaag van je grond snel vocht verliest. Ik kan niet vaak genoeg adviseren om mulch te strooien of mulchdoek uit te rollen, het beschermt tegen uitdroging en beschermt het bio-leven in de bodem. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Klik hier voor de mulch-producten die wij aanbieden.

Bekijk en bestel onze Mulch-producten


» Bloeiende bolgewassen in de herfst

Dit kleine groepje bolgewassen wordt gelukkig steeds bekender en populairder, maar nog steeds hoor ik verraste opmerkingen... Dit jaar hebben we weer prachtige Herfsttijloos, Krokussen (waaronder de echte Saffraankrokus voor eigen oogst van saffraan) en de vrolijke gele Sternbergia. Het seizoen duurt maar kort, heb je interesse? Wacht dan niet te lang!

Bekijk en bestel onze Najaarsbloeiende Bollen

 


» Uiig de herfst in...

De telgen van de uienfamilie (Allium) zijn allemaal erg gezond en geven smaak aan menige maaltijd, dat scheelt weer wat zout...!

Ik zet wat populaire soorten op een rijtje:


Oerprei

Nog steeds tamelijk zeldzaam, maar gemakkelijk te telen! Deze meerjarige prei geeft bolletjes met een zachte, verfijnde preismaak.

Bekijk en bestel de Oerprei


Utrechtse Uitjes

Jaarlijks kopen we van meerdere kwekers hun hele oogst op (en komen soms nog tekort...) Dit heerlijke wilde sjalotje was zeer in trek bij Prins Bernhard, misschien hebben we wel aan hem te danken, dat deze voor Nederland behouden is gebleven. In Duitsland komt dit type uitjes in allerlei streken voor, meestal aan huis geteeld en niet in de handel. Het sjalotje is meerjarig en groeit erg gemakkelijk, jaarlijkse oogst gegarandeerd!

Bekijk en bestel de Utrechtse Uitjes


Winterbestendige Plantuitjes

Voor een extra vroege oogst in 2020 kan je vanaf september gele of rode plantuitjes poten. Deze groep plantuitjes wint aan bekendheid en is met de afgelopen rustige winters in toenemende mate succesvol. Een verhoogd plantenbed is wel een vereiste, lees hiervoor ook de teeltaanwijzingen voor Knoflook.

Bekijk en bestel de Winterbestendige Plantuitjes


Winter Sjalotten, Frans Haute Quisine!

De Fransen zweren bij de rassen Grisor en Griselle, vanwege de extra mooie smaak. Ze zijn volkomen winterhard en worden niet eens in het voorjaar aangeboden. We krijgen ze na half september binnen, maar je kan ze alvast bestellen.

Bekijk en bestel de Franse Sjalotten


Knoflook

Ja, ja... over een maandje ruikt onze winkel weer helemaal naar knoflook! 23 verschillende rassen rollen de komende weken bij ons binnen. Na half september hopen we weer compleet te zijn, maar de rassen staan nu vast. Je kan ze de hele winter planten (mits geen vorst in de grond) maar november is wel een hele beste maand!

Bekijk het beschikbare sortiment Knoflook

De uitgebreide teeltaanwijzing kan je hier lezen.


» Aardbeien in tuin of bakken

September is de laatste maand om (succesvol) aardbeien te planten. Jullie verrasten ons met veel en grote bestellingen in augustus, we hebben nog niet alle orders klaar, maar het was nu al een waarlijk mini-seizoentje! Je hebt dus nog tijd om aardbeien te bestellen, we vullen volgende week nog 1x de voorraad aan.

Een toenemende trend is het kweken van aardbeien in potten of bakken, buiten of in de kas. Geïnspireerd door de professionele kweker, die ook steeds meer stopt met de vollegrondsteelt.

Bekijk en bestel de beschikbare Aardbeiplanten

We hebben ook voordelige themapakketten:

Pakket met 40 moderne Aardbeiplanten

Pakket met 20 historische Aardbeiplanten

Pakket met 40 Aardbeiplanten Zwart, Wit, Klim & Reus

De professionele aardbeienbakken (een tophit in ons sortiment), vind je hier


» Voorjaarsbloeiende Bollen

In de maand september bouwen we weer het sortiment op van onze prachtige collectie voorjaarsbloeiende Bollen en Knollen! Ik heb er enorm veel zin in, we hebben dan ook weer 15 noviteiten kunnen toevoegen! Excuus dat die nu nog niet allemaal van een foto zijn voorzien, dat komt volgende week.

Bekijk onze noviteiten Voorjaarsbloeiende Bollen

Ons hele sortiment van ruim 500 soorten vind je hier.

Geniet van je voorjaarsvisioenen... je kan alvast bestellen, maar levering duurt zeker nog een maand.


» Wat kan je nog zaaien in september

Op onze website (de homepage) vind je overzichten van nog laat te zaaien soorten, daar kan je per maand (t.m. december) checken wat je nog kan doen of wagen. Een hobbyist kan uiteraard meer risico nemen dan een professionele kweker, zo kwam ik erachter dat een klant al jarenlang (met redelijk succes) zijn wortelen ‘Amsterdamse Bak’ in september-oktober zaait onder plat glas (tunneltje kan ook) en al vroeg in het voorjaar jonge peen kan oogsten!

September is ook de maand voor het op zaaibed zaaien van meerjarige planten, die kou nodig hebben om te ontkiemen: de koukiemers. 
 
facebook