Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 86, oplage 120.000  
 

Laagjes uit de kast

Mogen de zomerkleren eindelijk in de winterberging? Ik vind het heerlijk om ‘s ochtends weer een beetje kou te voelen, het seizoensgevoel is kennelijk in onze genen gekropen!

 

» Levendig

Het is prettig druk bij ons, het avondteam moet zelfs bijspringen om orders te lopen. Dit jaar gaan we vroeg door de voorraad Knoflook en Winteruitjes heen, stel je bestelling dus niet langer uit: je plant ze bij voorkeur in oktober of november! Weet je waar het ook levendig is? In onze mooie stad Dordrecht! Steeds meer mensen ontdekken onze gezellige straat en de prachtige historische omgeving. In onze “voortuin” wordt trouwens op 19 april 2019 de Passion uitgezonden op TV, dat zal een prachtig programma worden. De Dordtse pers verheugt zich met ons: https://indebuurt.nl/dordrecht/nieuws/

 

» Geprolongeerd

Er lopen bij ons 2 uitverkoopacties, mag ik je daaraan herinneren?


Herfstbloeiende bollen en knollen

Omdat wij de voorraad koelen wordt de bloei uitgesteld, zodat je ze nu echt in de herfst zie bloeien i.p.v. in deze afgelopen “California Autumn”! Je plant de bollen voor jarenlang bloeiplezier en... je oogst je eigen Safraan. We kiezen ter waarde van € 30,00 deze bollen (en knollen) voor je uit en bieden deze aan voor € 15,00

Bekijk en bestel dit pakket

 


Tuinopruiming

Nu het fruit bijna compleet is, kan ik je vertellen dat we trots zijn op deze grote sortering. Nog 3 kwekers moeten leveren: één van de kwekers biedt een interessante collectie appelbomen aan, daarover in de volgende Nieuwsbrief. De rest van de planten (kruidachtig winterhard en subtropisch) staan nu in de uitverkoop om ruimte te scheppen. Nog enkele tientallen pakketten en we zijn “los”. Voor de prijs hoef je het niet te laten: we verzamelen voor € 50,00 planten bij elkaar en bieden dit aan voor € 19,95.

Bekijk en bestel dit pakket


» Rabarber

Elk jaar in de herfst krijgen we een grote zending planten en wortelstokken van rabarberplanten binnen. Onze kweker selecteert de beste rassen, hij test ze, proeft ze en is kritisch over de bruikbaarheid. Rabarber is een meerjarige plant, waar je jarenlang van kan oogsten. Mits met mate gegeten is dit een hele gezonde groente met veel toepassingen. Persoonlijk geniet ik het meest van een bakje gekookte rabarber met een beetje suiker: lekker zuur en lekker puur. Je kan kiezen uit deze betrouwbare rassen. Voor wie niet kan of wil kiezen hebben we een leuke aanbieding.

Bekijk en bestel de rabarbercollectie

 


» Rozen

Aankomende week komt onze nieuwe zending rozen weer binnen. We verzamelden 6 rassen of soorten, die extra geschikt zijn voor salades (de bloemblaadjes), parfum (rozenwater), cakes, desserts en jams (de bottels). Het zijn ouderwetse rozen, die graag in de zon staan, flink bemest worden en een forse plek innemen (hoewel jaarlijks snoeien gunstig is).

Kijk hier voor dit prachtige assortiment


» Kiwibessen, de jaarlijkse levering nadert...

De komende week is je laatste kans om voor dit jaar mee te liften met onze 2 unieke collecties Kiwibessen. De rassen zijn extra vruchtbaar, extra lekker en geven vrij snel een grote en jaarlijkse oogst. Kiwi’s kan je in veel vormen snoeien, de parasolvorm is daarbij een uniek model, na jarenlang snoeien ontstaat een zelfstandige boom! Deze geduldig gesnoeide bomen bieden we ook aan, onze kweker heeft er nog enkele tientallen, dus wees er snel bij...

Wist je dat het snoeien van druiven en kiwi’s nauwelijks van elkaar verschillen? Een mooie site met snoeivormen van druiven vind je hier.


Collectie 1

Collectie 1 bestaat uit 2 besdragende kiwibessen (vrouwelijke planten) en 1 bestuiver, het mannetje.
We noemden deze set, die GEGARANDEERD een heerlijke oogst geeft “De Beauty’s en de Strongly”.

Bekijk en bestel de Unieke Kiwibessen Collectie 1 


Collectie 2

Collectie 2 bestaat uit een prachtig gevormde parasolboom met een bijbehorend mannetje. Ik was dit voorjaar werkelijk onder de indruk van deze boompjes, ze zaten toen al boordevol jonge vruchtjes!
Deze set noemden we “De Parasol en het Mannetje”.

Bekijk en bestel de Unieke Kiwibessen Collectie 2 


» Overwinteren van Citrus en andere kuipplanten

Vaak krijgen we de vraag wat nu dè ideale manier is om citrusplanten in de winter over te houden. Omdat het antwoord niet simpel en kort is, heb ik besloten om een uitgebreide en zo compleet mogelijke handleiding te schrijven. Doe er je nut mee en vul aan als je iets toe te voegen hebt...!


» Wat kan je nog zaaien en verder doen in de tuin?

De maand november komt er aan, veel planten zoeken hun winterstandje op, afrijping, herfstkleuren, zaadvorming, knolvorming... Kale struiken laten nu hun skelet zien, de meeste zomerbloeiers kan je al uitdunnend gaan snoeien, woekerende vaste planten kan je deels uitsteken. Planten met sierlijke uitbloei zoals grassen, Rudbeckia’s, zonnebloemen etc. Zou ik lekker laten staan, ze geven een fraaie sfeer in herfst en winter en... de vogels kunnen er zaden of nestmateriaal uit verzamelen. Binnenkort mag je de vogels trouwens weer voeren, voor de standvogels kan je een nestkast ophangen.

Bekijk en bestel onze nestkasten

Bekijk en bestel ons vogelvoer

Bekijk en bestel mooie vogelpotten (e.a. tuinpotten)

En ja... je kan nog groenten zaaien, hoewel het bezit van een kasje steeds meer zijn voordelen laat zien. Klik hier om te zien wat je nog zaaien kan.


» Eetbaar in de huiskamer

Onze kweker heeft zijn mooiste tropische planten voor ons op een rijtje gezet. Vroeger tobden we met giftige Dieffenbachia’s en Croton’s nu gaat het roer helemaal om: zet je kamer vol met eetbare planten! Sommige planten kan je meteen plukken en eten, andere geven een belofte voor later, een derde is alleen “ter lering ende vermaeck” omdat ze in de tropen eetbaar zijn. Mag ik je voorstellen?

Mirakelbes, de bessen toveren met smaak in je mond, lees maar hier.  

Cacao, we leveren fraaie, grote planten. Het is een uitdaging om er ooit vruchten aan te krijgen, het genot zit hem vooral in het leuke idee om een echte chocoplant te hebben. Lees meer over deze interessante plant.

Zwarte Peper, je weet wel, de peper uit het molentje... hoe groeit die plant, hoe oogst je de bessen? Wist je dat de bladeren ook lekker pittig zijn? Lees over deze plant hier.

Pandan, waarmee je die bijzondere smaak aan rijst toevoegt! Nu kan je die blaadjes “grazen” uit eigen vensterbank. Meer info vind je hier.

Melati of Indische Jasmijn is de basis voor jasmijnthee of andere gerechten waarbij geur en smaak hand-in-hand gaan. Je vindt deze hier op de site.

Deze 5 planten hebben samen een waarde van € 43,75
We bieden de collectie “De Eetbare Huiskamer” aan voor € 29,95

Bestel deze aanbieding nu 
 
facebook