Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 84, oplage 120.000  
 

B2N...

Vakantie is heerlijk... maar ik ben toch ook tevreden met het normale leven

 

» Bescherming en oogsten

Ik hoor van mislukte, maar ook van zeer grote oogsten, dit jaar staat voor veel verrassingen! Soms zijn insecten of andere dieren je te snel af en doen zich illegaal (zij het onbewust) tegoed aan je oogst. We zoeken jaarrond naar handige en slimme manieren om je gewassen te beschermen tegen deze belagers. Wees niet 100% beschermend, veel van deze dieren en diertjes zijn een schakel in een fragiele voedselketen. Het “Plaagdierboek” geeft daar een leuke visie op.


Ons hele scala van beschermingsproducten vind je hier maar ik licht een veelgebruikt en handig hulpmiddeltje eruit: Netlonzakjes. Door ons in gebruik voor het verpakken van plantuien, sjalotten en pootaardappelen.... blijken ideaal te zijn voor het beschermen van druiventrossen tegen vogelof wespenvraat en het beschermen van suikermaïs tegen dierenvraat en... vul zelf maar in! De zakjes zijn enkele jaren te gebruiken, onze klanten hebben zelf de toepassingen ontdekt!

Bekijk en bestel Netlon Gaaszakken

 

Als de bescherming goed gelukt is, dan komt daar het moment van oogsten! Je begrijpt dat we daar ook over hebben nagedacht en met ons vele slimme fabrikanten. Mag ik enkele handige producten in de schijnwerpers plaatsen? De vruchtenplukker is al van een zeer oud ontwerp en handig voor appels en peren die te hoog hangen.

Bekijk en bestel de Vruchtenplukker


De bessenplukkers zijn dit jaar nauwelijks meer nodig, zelfs late bessen waren dit jaar een maand vroeger, maar toch mogen deze handige oogstkammen niet in de schaduw blijven staan...

Bekijk en bestel de Bessenplukker


Voor het snijden van riet, koren, gras en bermen gebruik je 2 ouderwetse gereedschappen: de zeis en de sikkel. Wij verkopen een mooi gesmeed Handzeisje of zeer scherp te maken Riet- en Grassikkels.


Tenslotte ons technisch meest vernuftige Oogstwonder die al menig professionele kweker enorme arbeidsbesparing heeft gegeven! Sluit hem aan op je accuschroeftol en je hebt in zeer korte tijd bakken vol met bladgroente geoogst!

Bekijk en bestel het Oogstwonder


» Bodemgezondheid

De regen zal ook dit weekend hopelijk zijn zegenende werk doen. Het is nog niet voldoende, maar elk buitje scheelt uren sproeien! Al die droogte en warmte heeft een aanslag gedaan op de bodemgezondheid. Uiteraard zal er ook weer een herstelperiode zijn, maar je kan wat helpen. Wormen, insecten en micro-organismen hebben zuurstof, vocht en voedsel nodig.


Zuurstof

Nu het af en toe regent mag de bodem weer wat lucht krijgen, daar is heel veel gereedschap voor beschikbaar, met een spitvork kan je wat lucht brengen door kluitjes wat op te lichten. Veel sneller en effectiever gaat dit met een Woelvork die trouwens ook het spitten in de winter overbodig maakt. Het bovenste korstje van de grond maak je eenvoudig rul (en je verwijdert het jong onkruid) met de Rolschoffel vroeger heb ik heel wat uurtjes met dit handige gereedschap gewerkt.


Vocht

Naast het toedienen van water is het vasthouden van water een belangrijke vereiste voor je bodem. Ik vertel het vaker: mulchen, mulchen, mulchen... zie mijn vorige Nieuwsbrief. Sinds deze week hebben we ook Bio-Crêpe in ons sortiment opgenomen. Binnenkort op de website!


Voedsel

Om een eerste “boost” te geven aan je bodem kan je bijvoorbeeld Wormenmest strooien. Een belangrijke basis van bodemleven zijn nuttige schimmels en... micro-organismen.

Bekijk en bestel de Wormenmest


Die laatste hebben we in een geconcentreerde vorm als Microferm. Het is ook een wondermiddel voor over de composthoop, maar de bodem ermee besproeien zal een herstel van al het bodemleven bespoedigen!

Bekijk en bestel de Microferm


» Bollen, bollen, bollen

Ja, ja... de pallets met bloembollen rollen momenteel bij ons binnen en we hebben al ruim 80% van het sortiment in huis. De najaarsbloeiers waren er al even en nu kan je dus al volop onze geliefde voorjaarsbloeiers bestellen. Je kan kiezen uit 500 verschillende soorten en kleuren, we behoren daarbij tot één van de grotere aanbieders van bollen. Wist je dat onze kwekers zich inspannen om zo milieuvriendelijk mogelijk te telen? Wist je dat deze topkwekers over de hele wereld exporteren en voor ons de beste kwaliteit uitzoeken? Wist je dat je wel 100 bollen op 1 vierkante meter kwijt kunt? Plant ze niet op een ganzenrijtje maar lekker geconcentreerd bij elkaar!


» Knoflook, Herfstuitjes, Herfstsjalotten

In de loop van september brandt het weer los: Lookjes om in de herfst te planten!

  • Knoflook hebben we uit 2 verschillende bronnen, namelijk de professionele Franse kwaliteit en in Nederland geteelde, zeldzamere rassen. De Franse zijn van eerste hand, forse bollen en optimaal virusvrij, de Nederlandse kweker levert wat kleinere bollen van hobbykwaliteit, overigens met liefde geteeld. Ze zijn nu nog niet in huis, maar je kan ze wel al bestellen. Een uitgebreide teeltaanwijzing voor knoflook (geldt ook voor uien!) vind je hier.
  • Voor lekkere “verse” uitjes plant je deze maanden het ras ‘Sturon’ en je oogst ze halfwas in oktober-november. Onder glas kan je nog wat langer doorgaan... dit is een populair gewasje voor kwekers die een nateelt willen doen.
  • Beter winterhard en dus vanaf het late voorjaar oogstbaar zijn de uien ‘Troy’ en ‘Shakespeare’ Je bestelt ze hier.
  • De lekkerste sjalotten plant je in de herfst, dit jaar kunnen we weer beide rassen leveren: ‘Griselle’ en ‘Grisor’. De Fransen zweren bij deze 2 rassen en een echte fijnproever zal het beamen: zo moeten sjalotten echt smaken!
  • Er zijn nog meer bijzondere smaakjes te beleven, ik zal in volgende Nieuwsbrieven er nog wel op terugkomen, maar kijk alvast naar deze soorten die je ook vanaf september planten kan: Sint Jans Uitjes, Daslook, Russische Look, Slangenlook, Muisjeslook, Oerprei, Roze Look, Italiaanse Wilde Uitjes en het Italiaanse Wilde Uitje.

» De Winkel in Dordrecht

Steeds meer mensen bezoeken onze winkel enkele keren per jaar of laten de winkel trots aan vrienden of familie zien... Uitspraken als “kijk dit is die winkel waar ik het over had, dit zie je toch nergens!” hoor ik vaak (met lichte trots) voorbij komen.


Al jaren zijn we ook ontdekt door de media en worden verwend met veel gratis PR. In deze zomer stonden we prominent in de bijlage van veel kranten in den lande, hier zie je dat artikel (pdf uit mediapagina). De regionale TV (Rijnmond) kwam langs voor een leuke reportage, ik kwam hierdoor op radio en TV. 

Wil je het zien? Klik hier!

 

Onze plantentuin is momenteel in optima forma, we hoeven gelukkig niet meer 2x per dag water te geven. Het is nu volop de tijd om aardbeien te planten, ons sortiment moderne en historische rassen is nu maximaal! Het hele sortiment vind je hier: 3 handige aanbiedingen kan je hier bestellen: Voor de herfst bouw ik de komende tijd nog aan een uniek sortiment fruitsoorte, we krijgen er zo’n 20 onbekende soorten en rassen bij! De kruidachtige planten bouwen we de komende maand juist weer af, dus sla snel je slag voordat er geen keus meer is.

 

Zaaien in september: voor elke maand vind je op de homepage een lijst van soorten die je nog zaaien kan. In de winkel heb ik daar een speciaal rekje voor ingericht. Hier is de lijst met ideeën voor september (pdf aug-sept).

Ik kan me voorstellen dat je verrast bent als je in onze winkel een karretje met antiek en curiosa tegenkomt: we ruimen onze oude etalagematerialen en andere grappige spulletjes op. Deze tijd komen we wel eens aan opruimen toe, ruimte scheppen! 
 
facebook