Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 83, oplage 120.000  
 

Elk jaar weer spannend...

Geen tuinjaar is hetzelfde, maar 2018 zullen we ons nog lang heugen!


» Spanning en verrassing

Je snapt dat ik me sterk betrokken voel met de agrarische sector. De afhankelijkheid van ons klimaat doet een speelse en soms confronterende aanslag op ons “maakbaarheidsdenken”! Goede ondersteuning van onze boeren en tuinders is op zijn plaats, zij zijn al erg inventief en leven bepaald niet van een hoog uurloon. Nu maar hopen op (en voor anderen bidden voor) een periode van malse regen, daar kan geen sectorsproeier tegenop.

Er bereiken me ook verrassende berichten:

  • een boer die opeens de contouren van de historische sloten en landjes ziet (van vóór de ruilverkaveling), zie www.nieuweoogst.nu
  • juichende kwekers die zaden voor me kweken en een prachtige oogst verwachten
  • druiven die nog nooit zo vroeg rijp zijn geworden
  • herfstbloeiers zoals de Herfsttijloos, die nu al aan het bloeien zijn, zie www.facebook.com

Na deze droogte zullen we met elkaar de balans opmaken, misschien moeten we iets minder ijverig onze rivieren de zee in laten spoelen, wat meer buffer hier en daar in waterrijke tijden kan al schelen.


» Tips voor vocht

Ondertussen wil je uiteraard je oogst niet verloren laten gaan en toch slim omgaan met water. Uit de tropische landbouw leren we: dijkjes rondom de (grotere) planten en mulch over de aarde om verdamping van het gegeven water tegen te gaan. Op mijn dakterras heb ik het druppelsysteem van Gardena, dat geeft zuinig en effectief water in een tijd die je zelf kan instellen.


Mulch

Ik verkondig het al jaren: de grond afdekken met mulch helpt enorm tegen indrogen van de grond. Bij droge grond trekken de wortels zich terug en gaat het leven van nuttige schimmels, bacteriën e.d. op de nulstand. Door de tip van een kweker (die de mulch als “topping” in zijn potten gebruikt) kwamen we op de strokorrels, die vooral voor de paardenstal ontwikkeld zijn. Een ideale mulch om tijdens de teelt uit te strooien:  Wil je weer verder met je moestuin en nieuwe planten zetten? In deze droge periode maak je dan de grond een nacht tevoren goed vochtig, bedek deze met de voornoemde korrels of mulchdoek en plant daar de planten in. We hebben keus genoeg in deze doeken.

Bekijk en bestel Mulch Korrels

Bekijk en bestel Mulch Doeken


Druppelslang

Een zuinige manier van water geven doe je met de zweet- of druppelslang. Deze zweet het water uit op de plaats waar je hem uitrolt, we hebben ook dezelfde zweetslag met koppelingen om een vast traject te maken.

Grote voordelen: zuinig met water, water op de grond en niet over het blad, je hoeft niet met gieters te sjouwen. De druppelslangen komen in de loop van week 32 weer binnen, mijn leverancier is even op vakantie...

Bekijk en bestel de Druppelslang


» VreekenClub

Ben je lid van de VreekenClub dan investeer je in ons bedrijf zonder het geld echt “kwijt” te zijn. Elk jaar leg je € 50,00 in, die je na enkele maanden als tegoed kan gebruiken of gewoon als crowdfunding kan laten groeien. Op deze manier help je ons om blijvend te investeren in een bijzonder grote diversiteit aan soorten!

Verdere voordelen van een VreekenClub-lid:

  • je order wordt altijd met voorrang behandeld (ook bij aanbiedingen)
  • dit jaar komen er weer veel noviteiten aan, een deel hiervan is schaars en komt exclusief beschikbaar voor leden,
  • we broeden op extra voordelen, deze herfst hoor je meer...

Binnenkort zullen we weer voor het volgende seizoen de “contributie” innen, je krijgt er als VreekenClub-lid een brief over.

Bekijk of wordt lid van de VreekenClub


» Je kan nog van alles kweken en planten

Als je alle tips van eerder in deze Nieuwsbrief ter harte hebt genomen, dan kan je best doorgaan met telen in je tuin: vroeg beginnen, de zon komt rond 6.00u op en tussen 21.00- 22.00 heb je ook een afgekoeld (en toch nog licht) uurtje....

Vanaf deze maand staat op onze homepage een overzicht van wat je nog zaaien kan, voor de maanden augustus en september vind je deze ook hier


Sint Jansuitjes

Ondertussen is onze oogst Sint Jansuitjes binnen gekomen en al weer voor 90% verkocht, we hebben nog voorraad en als je reeds besteld had: we reserveren ze voor je.

Bekijk en bestel de Sint Jansuitjes


De Herfstbloeiende bollen

De Herfstbloeiende bollen zijn nu ook net binnen gekomen! Kweek je eigen Saffraan of verras jezelf elk jaar weer met zo’n groepje Herfsttijloosbloemen of Sternbergia’s. We hebben in totaal 11 soorten.

Bekijk en bestel de Herfstbloeiende bollen

 


Eetbare planten en fruit

Onze plantentuin staat goed vol met een prachtig sortiment eetbare planten en fruit. We houden de planten (ondanks de hitte) in goede conditie en komen ter aanvulling nog wekelijks bijzondere soorten tegen. Kom gezellig langs en sla je slag, Dordrecht is super gezellig in de zomer met legio terrasjes! De horeca vaart wel bij dit weer...


Aardbeien

Het 2e Aardbeienseizoen (augustus-september) start over 2 weken. Je kan dus al weer volop bestellen, regeren is vooruitzien nietwaar?

Bekijk en bestel ons sortiment Aardbeien

Vind je het moeilijk om te kiezen? We maken één van deze 3 pakketten graag voor je klaar.

Bekijk en bestel onze Aardbeien Pakketten

En uiteraard is er jaarrond voorraad van de handige en veelgevraagde aardbeienbakken

Bekijk en bestel onze Aardbeienbakken


» Koelcelverversing en wat aanvullingen

Om ruimte te maken voor het nieuwe seizoen verkopen we onze koelcel leeg, er zijn nog enkele setjes aspergeplanten en wat leuke sets eetbare paddenstoelen. Verder trof ik mooie knolletjes Ulluco’s aan, die in de herfst nog wat oogst kunnen geven. Ik vul dit pakket aan met een liter Wormenmest en 2 zakjes zaden die je nog in augustus en september kan zaaien.

De totale waarde van dit pakket is € 40,00. We noemen het pakket “Opruimen Enzo” en bieden het aan voor € 19,95

Bekijk en bestel het pakket “Opruimen Enzo”

 


» Wij gaan gewoon door

In de vakantie lijkt de tijd soms stil te staan, maar wij zijn al druk bezig met het nieuwe seizoen! In mijn werkruimte staan kratten vol met nieuwe soorten, die ik mag beschrijven en toevoegen, het leukste klusje van het jaar... De rest van mijn team is aan het opruimen, voorraden opnemen en weer aan het bijvullen (of met vakantie). Volgende week hoop ik de inkoop van de voorjaarsbloeiende bollen af te ronden, enkele mooie, nieuwe soorten erbij en hier en daar een prijswijziging (ook af en toe een lagere prijs!) Vanaf half augustus kan je je dus weer verlekkeren aan een prachtige bollensortering! De eerste zending tulpen komt volgende week binnen, als je wat wilt meenemen naar je vakantiebestemming kan je dit pakket bestellen:

Bekijk en bestel het Bollenpakket “De Vroege Rooi”

De oogsten knoflook en sjalotten hopen we in september weer te hebben en je gelooft het of niet ... de eerste zending pootaardappelen komt volgende week binnen!


» Geef ons je waardering

Ik vraag het niet vaak, maar de digitale wereld roept erom: je bedrijf moet een hoge waardering hebben op internet. Het werkt zo’n beetje als de sterren van een restaurant. Ik weet dat we tienduizenden tevreden klanten hebben elk jaar en dat we zeer nauwkeurig met klachten omgaan. Er zijn natuurlijk altijd wel "slippertjes" of fouten, waardoor er klachten ontstaan, ook zijn we in onze drukste tijd niet gemakkelijk bereikbaar, wat we in deze periode weer ruimschoots inhalen. Jammer genoeg zijn er jaarlijks enkele klanten, die ontevreden blijven. Soms ontstaat er door verkeerde verwachtingen zelfs boosheid. Waarom vertel ik dit? Omdat zulke klanten vaak wel hun boosheid melden op forums (75 mensen op Trustpilot en 27 op Facebook) , maar tevreden klanten zijn gewoon tevreden en uiten dat niet op internet. We zouden het natuurlijk wel leuk vinden als jij je waardering laat horen.

Help je mee om ook op internet een reëel beeld van ons bedrijf te krijgen?
Geef je waardering op onze Facebookpagina en/of op Trustpilot 
 
facebook