Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 82, oplage 120.000  
 

Repos Ailleurs

Vroeger noemden we de zomer onze “rustige tijd”, tegenwoordig worden we jaarrond beloond door jullie interesse! Mijn vrouw trekt me mee op vakantie om elders de rust te zoeken…

 

» Mijn team

Misschien leuk om te vertellen wat mijn teams momenteel aan het doen zijn. Zo krijg je een beetje een idee van het reilen en zeilen bij ons…


Administratie en Orderbeheer

De kantoorclub zorgt voor alle financiële stromen en rapportage, importeert jullie orders en zorgt dat je een mailtje krijgt als er een doos onderweg gaat. De afgelopen weken zijn we hard aan het inlopen op kleine achterstanden die in de enorm drukke maanden soms ontstaan. Op 30 juni eindigt ons financiële jaar, dus de boekhouder is druk doende met het afsluiten van periodes.


Het Raap- en Winkelteam

Orders van zaden verzamelen gebeurt in de drukste tijd door part-time avondwerkers. De avondploeg is nu klaar en enkele medewerkers verzamelen deze orders nu overdag. Zij kunnen meteen jullie als klant begroeten, wegwijs maken in de winkel en de kassa’s bedienen. Er is nog steeds dagelijks een verwonderlijk grote stapel te verwerken en jullie weten ons goed te vinden op de Voorstraat. Dordrecht is een boeiende stad om te bezoeken dus velen combineren dit. Zodoende lokken we heel wat klanten als toerist naar onze mooie stad!


Productieteam

Zaden komen bij ons voor het grootste deel in bulk (= grotere hoeveelheden) binnen en moeten dus in kleinere verpakkingen gevuld worden. Tegenwoordig is dit een jaarrond activiteit van 4 mensen. Zij werken zo snel, dat er geen machine tegenop kan en tja... menselijkheid staat hoog in ons vaandel. Momenteel komen er al grote partijen zaad binnen voor het seizoen 2018-2019. Elk jaar is het weer een uitdaging om zo compleet mogelijk te kunnen leveren. Dit team beheert ook de opslag van zaden in kleinverpakking.


Kwaliteitscontrole

Nu naar de vakantie toe is deze activiteit wat rustiger en bijna afgerond. In augustus beginnen we weer van voren af aan: bijna al onze zaden worden gekiemd en getest. Afgekeurde partijen komen niet in de verkoop of worden er snel uit verwijderd. We horen altijd graag zo snel mogelijk van jullie als er kiemproblemen zijn, we checken dan zo’n partij eerder of opnieuw.


Ontwerp- en Printteam

Al die zaadzakjes, planten, bemesting e.d. moeten van etiketten worden voorzien. Een constante stroom van goederen passeert dit station. Veel producten (zeker de planten) worden ook voorzien van een geplastificeerde Productkaart. Alles wordt in huis door ons ontworpen. Onze printers slijten snel en maken overuren... Dit team beheert ook de opslag en verkoop van grootverpakkingen naar kwekers en grotere tuinbezitters. Verder coördineert dit team de voorraadopname van alle producten, een enorme klus dat volgende week gaat aanvangen. Dit jaar heb ik veel bijgesprongen in dit team vanwege zwangerschapsverlof, maar Jo komt in juli weer terug. Haar dochtertje Tess is een schat van een baby!


Het Magazijnteam

Voor dit team moet je wat extra kracht in huis hebben, bij ons een mannenteam. Zij zorgen dat alle diverse producten een logische plek krijgen in een van onze magazijnen. Woekeren met de ruimte en ook constant zorgen dat alles wordt aangevuld. Onze medewerker Daniël is vandaag voor het laatst, hij gaat een mooie baan in de boomverzorging krijgen, Mitchell komt voor hem in de plaats, in januari komt er nog een sterke man bij. We wensen Daan heel veel werkplezier in zijn nieuwe job en we zijn blij met de tijd dat hij bij ons was en... wij hebben zijn groene hart wakker gemaakt!


Het controle- en inpakteam

Zij zijn het kritische eindstation van ons bedrijf. Alle verzamelde orders worden door hen gecontroleerd en er ontsnapt niet veel aan hun scherpe blik... Vervolgens worden deze orders door hen verzendklaar gemaakt. Constant zoeken we naar betere manieren om zaken in te pakken. We luisteren goed naar de feedback van jullie en proberen daar weer van te leren.


Het E-mailteam

We streven met 5 mensen ernaar om 100% van jullie e-mails te beantwoorden. In de drukste tijd lukt dit tot op heden niet, we gaan in volgende seizoen nog meer uur daarvoor vrij maken. Soms roep ik wel eens op een mooie, zonnige dag tegen mijn computer: “mensen, ga lekker de tuin in!” de constante stroom mailtjes is natuurlijk een belangrijke bron van inkomsten en een goede manier van communicatie maar het loopt soms de spuigaten uit bij ons. Momenteel ben ik flink aan het inlopen gelukkig, maar toch nog niet klaar. Overigens een belangrijke tip: stuur je mail naar het geschikte adres, zie daarvoor: www.vreeken.nl/vragen.


Het Tuinteam

Last but not least… momenteel het drukst belast want het is nog steeds volop plantentijd! Onze kwekers leveren nog wekelijks een grote hoeveelheid planten, sommige planten halen niet eens de website, zo krijg ik incidenteel deze week binnen: een extra grote maat Citroengras, mooie potjes met Galium verum (Walstro), Echinacea paradoxa (de enige gele...), Salvia discolor (een beauty) en Cosmos atrosanguineus (Chocoladecosmea, nu de knollen op zijn). Het is dus altijd de moeite waard om langs te komen. Ons tuinteam beheert deze enorme collectie en probeert de planten optima forma te houden. Je vindt een “Even voorstellen” op onze homepage over Anouk, die ons tuinteam aanvoert.


» Gewasbescherming

Wie vol ijver en verwachting zijn tuin heeft vol geplant wil uiteraard daar ook de vruchten van plukken! Probeer de belagers van je tuin niet als je vijanden te zien, maar beweeg met ze mee. Een heel aardig boek om daarover eens te lezen is het “Plaagdierenboek”. Wij helpen uiteraard graag door allerlei beschermende producten en biologische bestrijdingsmiddelen aan te bieden. Onze Insectennetten zijn zeer gewild en je maïskolven en druiventrossen bescherm je uiteraard met onze netlonzakjes. Kijk voor nog veel meer producten hier.

Insecten hebben een belangrijke functie in de natuur, opvallers zoals de bijen en vlinders krijgen inmiddels veel aandacht, maar er zijn er nog veel meer. Als jonge lezer verslond ik “Erik of het klein insectenboek” van Godfried Bomans, misschien word ik in een volgend leven wel entomoloog... Ik heb later trouwens ook met interesse gelezen over de eerste wetenschappelijke insectenkundige Jan Swammerdam (L. Kooijmans, “Gevaarlijke Kennis”) Het alarmerende bericht dat de gehele insectenwereld met 75% is afgenomen in 27 jaar tijd werd door alle media kritiekloos overgenomen maar heeft gelukkig een iets minder scherp randje. Zonder te willen afzwakken dat we blijvend alert moeten zijn en blijven op het behoud van de natuur, vind ik ook dat enige geruststelling op zijn plaats is. Lees maar eens het artikel op www.nemokennislink.nl.


» Bezemwagen Megapakket

Het wordt gelukkig op sommige plekken van ons bedrijf wat leger. De koelcel krijgt open plekken, de bollenvoorraad slinkt en de tuin krijgt iets meer ruimte. Heb jij nog wat open plekken in je tuin en wil je voor een leuk bedrag “van alles wat” aanplanten, dan heb ik een aantrekkelijk voorstel. In overleg met mijn teams mag ik de volgende producten in dit pakket stoppen:

Canna’s
Onze mooie collectie Canna’s wordt meteen na aankomst van de knollen opgepot, zodat je altijd verzekerd bent van een levende plant, want we verkopen deze blikvangers pas als er groei zichtbaar is. De laatste planten mogen goedkoper weg.

Yakon, Yacon of Appelwortel
Deze plant verkopen we al jaren vanwege de wonderlijk friszoete wortel, die je nergens mee kan vergelijken maar gewoon gegeten moet hebben. Dit jaar exporteerden we zelfs honderden planten naar buitenlandse bestemmingen. De laatste planten krijgen wellicht een plekje in jouw tuin!

Zoete Aardappel, eetbare en sierlijke rassen
Dit gewas verovert ook de Hollandse keuken of de siertuin. Een erg leuk om zelf te kweken, geen last van ziekten en je houdt in de winter (binnen) zelf wat planten over om volgend jaar mee door te telen. Ervaar zelf dit teeltplezier!

Bloembollen
De allerlaatste restjes (we hebben 2x biologische dahlia’s bijgekocht voor de vorige opruimacties) voeg ik ook bij dit “megapakket”.

Pootaardappels
In de vorige Nieuwsflits bood ik mooie pakketten aan voor een laatste plantactie van in september oogstbare aardappels. Jullie reageerden enthousiast en we zijn goed door de voorraad heengekomen, we hebben echter nog wat liggen en willen deze graag kwijt door een van de eerdere aanbiedingen zoals het einde seizoen pakket of de herfstoogst. Maar ook in dit pakket stoppen we wat kilootjes van onze mooie pootpiepers.

Een mooi moment wellicht om je VreekenClub saldo te verzilveren of om je vakantiegeld een beetje aan te spreken…? Omdat het pakket veel en omslachtig inpakwerk vergt (wat we graag voor je doen) vragen we wel € 5,00 extra voor het verpakken. Het hele pakket dat we samenstellen zal een verkoopwaarde hebben van maar liefst € 120,00 en ik bied deze aan voor € 50,00.

Bestel het Bezemwagen Megapakket 
 
facebook