Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 81, oplage 120.000  
 

Één zwaluw geeft nog geen zomer, er is hoop voor de late starters!


» Grillig weer en de Paniek Zaaier

Het avontuur van tuinieren zal je (met de juiste instelling) dichter bij de natuur brengen. Een van de zaken die ik in mijn 42 jaar van telersbegeleiding heb geleerd is om heel flexibel op weersomstandigheden te reageren.

In het begin van mijn carrière vroren de vijgenbomen nog jaarlijks kapot, nu schrikken we ervan als een Citroenboom het loodje heeft gelegd... Deze paar mooie dagen geven (onterecht!) bij sommige “beginners” het idee dat ze nu te laat zijn om bijvoorbeeld aardappels of asperges te planten, de tomaten worden al buiten uitgeplant, bonen worden gelegd. Mijn advies en geruststelling: het is april, we hebben nog 5 groeimaanden, de hele cyclus komt nog maar net op gang! Als de eikenbomen vol in het blad staan en de Rhododendron bloeit... dan mag je ook de vorstgevoelige planten zaaien of poten.

Een oud tuinders gezegde op Dubbeldam: “Bonen mogen de mei-zon niet zien”. Boeken zoals “Zaaiagenda” helpen je om groente en geen paniek te zaaien.


» Tomaten- en Peperplanten

De laatste 10 jaar heb ik me uitgeput in het opbouwen van een trots makende collectie Tomaten- en Pepersoorten. Naast de 350 variëteiten Tomaten en ruim 200 rassen Pepers verkopen we in de loop van mei (soms begin juni) bijzondere PLANTEN van deze vruchtgroenten. Een van onze kwekers voorziet ons dan van biologisch geteelde planten in een wisselend en heel speciaal sortiment. Reserveer nu alvast deze pakketten!Bekijk en bestel onze “Bijzondere Tomatenplanten”Bekijk en bestel onze “Zeldzame Peperplanten”


» Zomerkoninkjes

Deze week zijn de eerste aardbeien in 26 toprassen binnengekomen. Als je de foto’s van die vruchten ziet loopt je het water in de mond... (Ik heb overigens pech: na mijn laatste griep ben ik reuk en smaak voor 90% kwijt. Ik moet het dus doen met de textuur en de herinnering aan smaakvollere tijden! Het kan binnen een jaar weer terugkomen zeggen ze.)

We verkopen de aardbeien op soort of in aantrekkelijke pakketten. Het hele sortiment zie je hier, let op: 26 van de 72 soorten zijn nu te bestellen. Een mooie greep uit deze collectie vind je in het Pakket Moderne Aardbeien De speciaaltjes bieden we aan in het Pakket Aardbeien Zwart & Wit & Klim & Reus


Uiteraard noem ik hier ook de topper van de laatste jaren: de Aardbeienbak... niet aan te slepen!


» Bladgroente Oogstwonder

Trots mag ik onze kwekersklanten presenteren: we importeerden deze slimme oogstmachine uit de VS, waar het ‘Quick-cut Greens Harvester’ wordt genoemd. Een ideaal en slim ontwikkeld wondertje der eenvoudige techniek dat het oogsten van jong bladgroen (snijsla, gemengde salade, spinazie, postelein, raapstelen, bladkool etc.) voor kleine en middelgrote kwekers enorm vergemakkelijkt. Je bespaart er 900% arbeid mee en snijdt met gemak 80 kg bladgroen per uur. De werking komt er op neer, dat door je accuschroeftol een as met nylon touwen wordt aangedreven. Deze touwen drijven de te oogsten bladgroente richting een scherp mes (of zaagblad) dat uit vele halfrond geslepen delen bestaat. Na het afsnijden komt het groen in dezelfde swing in een vangbak terecht.

Het vlijmscherpe zaagblad zorgt voor een schonere snede dan met de hand te oogsten met een mes of schaar. Met een eenvoudige pen kan het blad draaien voor eenvoudig schoonmaken, slijpen of vervangen.

Inmiddels hebben honderden kwekers over de hele wereld dit oogstwondertje in gebruik en de beoordelingen zijn zeer lovend! Wij zijn exclusieve dealer voor Nederland en België geworden.

Je vindt de “machine” (en reserveonderdelen) hier

Kijk ook eens op deze promotiefilmpjes en gebruiksaanwijzing:


» De Das en de Olifant

Wat hebben deze 2 dieren met elkaar gemeen denk je? Beide worden verbonden aan een lid van de uienfamilie, oftewel “look”.

Van Daslook verkopen we nu de laatste honderden plantjes en de Olifantenknoflook laat ook de bodem van de voorraad zien.

Ik bied je een “Vaarwelpakket” aan om deze 2 soorten helemaal uit te zwaaien. 10 planten Daslook (t.w.v. € 29,50) samen met 10 tenen Olifantenknoflook (t.w.v. € 9,95) bied ik je aan voor € 25,00

Bekijk en bestel ons Vaarwelpakket Das & Olifant 
 
facebook