Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 79, oplage 120.000  
 

Wintergriep velt Vreeken

Gelukkig zijn we niet allemaal ziek, maar zoveel uitval als dit jaar heb ik nog nooit meegemaakt...


» Het ergste is voorbij

We hebben een flink team (nu ruim boven de dertig mensen) dus we houden de continuïteit er wel in, maar ik krabde deze week toch wel even achter mijn (enigszins zieke) oren. Het moet niet veel gekker worden want bepaalde belangrijke klussen blijven toch liggen... Ik hoop (voor de zieke collega’s en voor de zaak) dat we nog hooguit een week ons moeten behelpen en dan weer op volle sterkte zijn.


» Zaterdag komt Mari Maris!

Wie kent haar boeken al? Een genot om te lezen: De Groentebijbel was al een hit en met “Mari Plukt de Dag” scoorde ze zelfs een aanbeveling tijdens de boekbespreking van De Wereld Draait Door op TV. Aanstaande zaterdag 17 februari komt Mari een dagje bij ons om jullie als klant te verwennen met wat hapjes, ze mengt zich tussen de zaadrekken en zal jullie teeltvragen vanuit eigen ervaring beantwoorden. Uiteraard verkoopt ze graag haar boek en zal deze op verzoek zeker signeren!

Maris was jarenlang kok in Amsterdam toen ze 9 jaar geleden besloot zich in Noord-Frankrijk te vestigen. Daar beheert ze de Jardin des Étoiles, waar ze groenten verbouwt, kookt en mensen ontvangt.

We verkopen allebei haar boektitels. Kijk hier alvast naar de beschrijving. Ik heb wel wat verbintenis met deze boeken, want de teeltbeschrijvingen mocht ik corrigeren en van aanvullende tips voorzien. Een leuk klusje met de rode pen op de bank...


» Goed nieuws uit Zweden: de PluggBox komt weer!

Het heeft even geduurd, maar we konden weer een paar pallets vol met deze “Slimste Zaaiset” inkopen in Zweden! Deze maand zullen ze wel binnen komen rollen, ik ben er als een kind zo blij mee. Het is altijd frustrerend als je erg enthousiast over een product bent, maar deze niet kan leveren. Lees het (lange, maar leuke) verhaal maar eens door over alle slimmigheden van deze compacte en fraaie zaaiset.

Bekijk en bestel de Pluggbox


» Nieuwe Raatakkers

Een van mijn kwekers (en tevens klant) Jan Bulthuis is actief in een mooi project. Lees er in het nu volgende stukje van zijn hand over:


De Nieuwe Raatakkers in Wiesel (bij Apeldoorn) heeft op een perceel van 1,3 hectare een aantal kleine akkers van 500 m² waar biologisch geteeld wordt. Die akkertjes worden gescheiden door natuurstroken met granen en veldbloemen voor vlinders, vogels en insecten . Het doel is de biodiversiteit te vergroten, gezonde gewassen te kweken en daar veel plezier in te hebben. We kweken er groente voor onszelf maar ook zaden voor Ton Vreeken, zoals ik doe met de suikermaïs "Zoete Jan" en de (wel en niet vertakkende) zonnebloem "Op Zwart Zaad ". Er zijn nog een paar akkers te huur voor enthousiaste en gedreven liefhebbers! Op de website www.nieuweraatakkers.nl zie je meer gegevens, ook hoe je je kan aanmelden. Dit project noemen we “Raatakkers Klein” en daar hebben we vorig jaar al goed op geboerd.

In de toekomst willen we een perceel van 5 hectare inrichten met raatakkers en natuurstroken en een boerderij(tje) of schuur er op voor gereedschapsberging, toiletvoorziening, koffie en schuilgelegenheid. In zo'n groot gebied krijgt de natuur nog veel meer kans. Wij hopen dat de akkerflora weer opbloeit en de akkervogels er kunnen broeden, dat de Patrijs door de graanveldjes loopt en de Veldleeuwerik boven ons hoofd zingt... Het hele terrein zal dan een prachtig kleinschalig akkerlandschap worden waar ook wandelaars van de natuur kunnen genieten. Dit project (uiteraard omgedoopt tot “Raatakkers Groot”) staat nog in de kinderschoenen en iedereen die mee wil doen is van harte welkom. Wij willen dit ergens in Gelderland realiseren en als er iemand is die daarvoor grond beschikbaar heeft dan gaan we graag in overleg...!


 
 
facebook