Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 78, oplage 120.000  
 

Genoeg te doen in de winter!

Natuurlijk... we gunnen je die uurtjes achter een goed boek of het “bankhangen”achter een spannende film. Ik geef je alleen maar enkele ideetjes om je vingers groen te houden!

 

» De kamer als kweekplek

Steeds meer mensen krijgen lol in het kweken in huis, je kan op een lichte plek gemakkelijk in een pot of op een matje kruiden en microgroenten kweken. Jong oogsten en weer opnieuw beginnen: lekker fris en een fraaie en gezonde toevoeging aan je gerechten!

Het kweken van spruitgroenten (dus zonder aarde of matje) vergt iets meer techniek. We hebben een eenvoudig doorspoelapparaat, de Bioset en die werkt fantastisch, maar het succes staat of valt met de regelmaat waarmee je de zaden doorspoelt. Helemaal ideaal hiervoor is de volautomatische Vitaseed Kiemtrommel, een kleine uitvoering van professionele kiemtrommels, succes gegarandeerd, kijk maar eens.

Bekijk en bestel de Vitaseed Kiemtrommel


» Licht genoeg

Voor de teelt in huis is licht nodig, daar heb ik het al eerder over gehad. In de winter zijn de dagen kort en achter het raam mis je al 50% van het licht aan de andere kant van dat raam. Licht zorgt ervoor dat je planten (bijvoorbeeld je net kiemende zaden) compact en stevig worden. Vandaar dat door te weinig licht je planten lang en dun worden. We hebben heel veel en zeer goede plantenverlichting in ons sortiment, zuinig en effectief, kijk maar eens.

Bekijk en bestel onze Plantenverlichting

Helemaal in plaats van daglicht (dus zelfs voor de donkerste ruimte) hebben we 2 zeer mooie groei-units geïmporteerd: de Plantenzon! Kijk eens op onze website voor deze fraaie lampen. Uiteraard zijn ze afgebeeld met hennepplanten, de grootste markt voor groeilampen, maar wij verkopen ze het meest aan “gewone” plantenliefhebbers! Niets te na gesproken over de teelt van Hennep met THC, deze wordt tegenwoordig heel vaak medicinaal aangewend!

Bekijk en bestel de Plantenzon


» Winterbemesting en gewasbescherming

Als het niet te nat is, dan kan je over je grond lopen om te bekalken en te bemesten. Omdat iedereen zijn eigen methode van bemesten heeft, kan je bij ons een heel scala uitzoeken. Kijk maar eens op https://www.vreeken.nl/hulp-bij-tuinieren/mest/p1-50. Fossiele Zeewierkalk strooi je het liefst in de winter en is een mooie, zachte kalk, die we voordelig kunnen aanbieden:

Bekijk en bestel de Fossiele Zeewierkalk

Thomaskali (een restproduct) kan ook het beste in de winter gestrooid worden, als je deze mest toedient dan kan je kalk achterwege laten.

Bekijk en bestel de Thomaskali

Spitten is een “nette” methode van grondbewerking, maar verstoort ook het bodemleven. Vandaar dat steeds meer kwekers overgaan op NKG (= niet kerende grondbewerking) wat je bijvoorbeeld met onze woelvork kan doen.

Bekijk en bestel de Woelvork

De oplossing voor veel biologische kwekers: in deze periode kan je van veel sluimerende vreters afkomen: VBC en Boomcleaner doodt de eitjes van overblijvende luizen, trips, mijten etc. Je mag VBC alleen midden in de winter toepassen, dus wees er snel bij.

Bekijk en bestel de VBC of Boomcleaner


» Bloeien tegen de klippen op

Het is elk jaar weer verbazend dat er midden in de winter planten zijn, die gewoon knoppen ontwikkelen en in bloei komen! Zo’n dankbare plant is de HELLEBORUS, het Nieskruid of Kerstroos. Een van onze kwekers biedt een zeer interessant pakket aan, dat ik graag naar jullie doorspeel. Het pakket bestaat uit 10 planten in 10 verschillende soorten. We verzamelen eerst de orders en laten vervolgens in één keer de planten van mijn kweker komen, eerst bestellen dus en niet onaangekondigd in de winkel komen...

Normaal (in tuincentra) kost zo’n verzameling bijzondere Helleborussen tussen de € 40,00 en € 50,00 wij mogen ze aanbieden voor € 35,00.

Bekijk en bestel de Helleboruscollectie


Helleborus orientalis - LENTEROOS OF VASTENROOS

De boeitijd van deze beauty is februari tot april, elk jaar weer maandenlang een voorjaarsbode! Geef ze een plek in de zon of halfschaduw in goed drainerende grond die ook niet mag uitdrogen. Het blad is zomer en winter groen en vernieuwt zich in de zomer. Herten eten niet van deze plant!

 • ‘Double White Spotted’ (we leveren in 9 cm pot)
 • ‘Double Pink Spotted’ (we leveren in 9 cm pot)
 • ‘Dark Rose’ We selecteren fraaie zeer donkere bloeiers. (we leveren in 9 cm pot)

Helleborus argutifolius - CORSICAANSE HELLEBOOR

Een prachtig bladerdek (met getande bladeren) wacht ‘s winters op de bloei, die meestal in februari begint en doorgaat tot in april omdat de groenwitte bloemen uiteindelijk steeds groener worden en de plant een extra bladfunctie geeft.

 • ‘Green Leaves’ grijsgroen blad (we leveren in 9 cm pot)
 • ‘Silver Lace’ zilvergroen blad (we leveren in 9 cm pot)

Helleborus x sternii

Dit is een kruising tussen de H. argutifolius en lividus, het beste van beide verenigt dit soort: wintergroen met fraaie, 60 cm hoge bloeistengels in de late winter met groenroze bloemen.

 • ‘Green Leaves’ grijsgroen blad (we leveren in 9 cm pot)
 • ‘Silver Lace’ zilvergroen blad (we leveren in 9 cm pot)

Helleborus lividus

Deze Nieskruid uit Mallorca heeft wat fijner, meestal getand blad, groen met een grijze waas. De enorm ijverige bloei is groenwit tot donkerroze van kleur, het buitenblad en de bloeistengels zijn fraai roze gekleurd en extra zichtbaar door de knikkende bloemen. De bloei begint soms al december en gaat door tot maart, bij strenge vorst is een acryldekentje aan te bevelen...

 • ‘Pink’ (we leveren in 12 cm pot)
 • ‘Lilac’ (we leveren in 12 cm pot)
 • ‘White’ (we leveren in 12 cm pot)

» Rha Barbarum

Heb je je ook wel eens afgevraagd waar het vreemde en grappig woord “rabarber” vandaan komt? Ik herinner me mijn geschiedenisleraar (dhr. Terpstra, hij gaf les vanaf de volgeschreven achterzijde van zijn sigarendoos) die uitlegde dat het woord “barbaren” is ontstaan uit de beleving van een andere taal: “br-br” oftewel “gebrabbel”. Het betekent dus: uitheems, uit een ander en onbekend gebied. Voeg daar de Perzische benaming van rabarber: “rêwend” aan toe, dat in het Latijn “rheum” werd, maar ook “rha”... samen: Rabarber! Sorry, ik heb iets met taal. Nu naar de plant rabarber zelf: we verkopen onze laatste rabarberknollen in een mooie aanbieding, voordat we ze gaan oppotten. Sla je slag, je kan ze de hele winter planten!

Bekijk en bestel onze Rabarbercollectie


» Orchidee├źn verwennerij

Wat kan je trots zijn op die (bijna te mooie) bloemen in de vensterbank! Orchideeën worden steeds sterker en bloeien gemakkelijk jaar na jaar. In de loop van de winter is het goed om de planten te verpotten, al was het maar voor de stabiliteit. Als de plant in een doorzichtige pot zitten, dan is dat vanwege de wortels, die licht nodig hebben: ze bezitten bladgroen. We bieden een verwenpakket voor de planten aan in de vorm van:

 • een zakje (5 liter) orchideeëngrond (div. boomschors + “witte” turf)
 • professionele mest (500 gram oplosbaar in 500 liter water) voor (o.a.) orchideeën met alle elementen die de plant nodig heeft.

Misschien een idee om een van de vele filmpje over het verpotten (op YouTube) te bekijken?

Samen heeft dit pakketje een waarde van € 9,90 we bieden het aan voor € 7,50

Bekijk en bestel ons Verwenpakket Orchideeën 
 
facebook