Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 76, oplage 120.000  
 

Nederland voelt nattigheid...

Het was spannend deze week: kan mijn kweker de aardperen oogsten of is de grond te nat?


» Voors en Tegens

Voor de tuinbezitters op kleigrond is het nu soppend nat. De natuur past zich wel aan, veel regen (en zacht weer) betekent voortdurende groei van kruidachtige planten, deels bij de moestuinbezitter bekend als “onkruid”. Je kan nu goed zien of je tuin goed afwatert. Blijven er enkele uren plassen liggen na een fikse regenbui, dan is er werk aan de winkel: geultjes graven, bedden ophogen of zelfs drainage aanleggen! Zandgronden kunnen eens goed volzuigen, bij voldoende humus zal dit leiden tot een stimulans voor bodemleven. Ook opruimende schimmels krijgen nu optimale kansen, de paddenstoelen hebben volop sporen, die met de wind hun reis naar ander dood hout kunnen ondernemen.

Mijn biologische kweker van Aardperen kon maar net de oogst binnenhalen, het laatste deel heeft hij met de hand moeten rooien. We hebben grote verwachtingen want ik heb 6 nieuwe rassen gevonden in Europa en dit jaar is er voor het eerst voldoende oogst van deze noviteiten. Zo kunnen we trots melden dat we het enige bedrijf in Nederland zijn, dat 14 onderscheidende toprassen in het assortiment heeft! Ze zijn vanaf volgende week woensdag beschikbaar.

Bekijk en bestel de beschikbare rassen Aardperen


» Unieke Kiwibessen uit België!

De kiwibes (ook wel kiwai, mini-kiwi, grape-kiwi of cocktail-kiwi genoemd) is sterk in ontwikkeling. De Hogeschool in Gent is voor een beperkte kwekersgroep de ideale rassen en teeltmethode aan het ontwikkelingen en uittesten. Al in een vroeg stadium werd ik benaderd om in de particuliere branche mooie rassen te introduceren. Na ruim 10 jaar experimenteren mogen we de eerste rassen van topkwaliteit aan jullie voorstellen. Elk jaar willen we een wisselende collectie aanbieden, de rassen zijn (exclusief) alleen bij ons te koop!

Actinidia arguta is een sterk groeiende, zeer winterharde slingerplant met vruchten ter grootte van een grote druif, ze zijn in zijn geheel, dus met schil en al te eten. Net als de harige, grote kiwi is het vruchtvlees heerlijk zoet en vol vitamine C, nuttige mineralen en anti-oxidanten. We zijn een folder aan het ontwikkelen over de teelt en de snoeimethode, die zal nog op onze website worden toegevoegd.

Wie eenmaal deze bessen heeft geproefd is meteen verkocht: heerlijk zo vers van de plant, je maakt van de overvloedige oogst ook een heerlijke jam of moes, je kan ze drogen en er wordt een bijzondere wijn van gemaakt. Kiwibessen gedoopt in gesmolten chocolade: mmmmm! Je kan inschrijven voor 2 verschillende pakketten, ik verzamel de orders en we gaan in maartapril 2018 leveren.


Pakket 1 “De Beauty en de Strongly”

Bestaat uit 2 vrouwelijke en 1 mannelijke variëteit.

  1. ‘Pink Beauty’ geeft een overvloed aan kleine vruchten met roze vruchtvlees en een stevige schil. Ze bloeien half juni en zijn begin oktober oogstbaar.
  2. ‘Big Beauty’ draagt een grote oogst van middengrote vruchten met groen vruchtvlees. Ze bloeien eind juni en zijn half oktober oogstbaar.
  3. ‘Strongly’ is het mannetje, deze bloeit in dezelfde periode als de 2 Beauty’s en levert zeer gezond stuifmeel voor een gegarandeerde bevruchting.

Deze 3 planten zijn alleen als set te koop, we leveren flinke planten. Prijs: € 35,00

Bekijk en bestel het Kiwi pakket “De Beauty en de Strongly”


Pakket 2 “De Parasol en het Mannetje”

Onze kweker heeft door vakkundig snoeien een aantal exclusieve, volwassen, parasolvormen gekweekt. Deze planten zijn bijzonder sierlijk en zullen vrucht dragen zodra het meegeleverde mannetje gaat bloeien. Misschien heb je al ergens een mannelijke kiwi in de buurt (mag ook Actinidia deliciosa of chinensis zijn), dan heb je zelfs kans op vruchten hetzelfde jaar. We leveren deze geweldige boompjes in 90 literpotten, ze hebben een hoogte van 2 meter en een stamdiameter van circa 7 cm. Uiteraard kunnen deze boompjes niet verzonden worden, je moet ze bij ons afhalen, we maken een afspraak om alle bestelde bomen op dezelfde dag op te laten halen.

  1. ‘Ambrosia Grande’, dit is de volwassen boom. Het is een bestaand, vrij nieuw, Zwitsers ras, het unieke zit hem vooral in de leeftijd en prachtige vormsnoei van deze boom. De takken komen propvol vrij grote, groene vruchten met groen vruchtvlees en een heerlijk zoete smaak. De bloei is begin juni en de oogst half oktober.
  2. ‘Strongly’ is het mannetje, deze bloeit in dezelfde periode als ‘Ambosia Grandi’ en levert zeer gezond stuifmeel voor een gegarandeerde bevruchting. We leveren deze als jongere plant.

Deze exclusieve set (waar al jarenlang aan gewerkt is) kost € 159,00

Bekijk en bestel het Kiwi pakket “De Parasol en het Mannetje”


» Chayote: in 1 jaar een topoogst!

Een van onze kwekers van de heerlijke vrucht Chayote heeft de rest van zijn oogst geleverd. Kisten vol met prachtige exoten, maar toch uit Nederlandse tuin! We bieden ze nu voor een scherpe prijs aan, je kan er enkele bewaren en enkele opeten, lees maar in de beschrijving hoe je dat doet. Als de vrucht gaat uitlopen, dan mag je deze oppotten, voor 2/3 onder de grond. De plant op een lichte plaats in huis in leven houden, af en toe snoeien mag...

Normaal € 5,95 per vrucht (= ook het zaad) nu 4 voor € 10,00 en 10 voor € 20,00

Bekijk en bestel de Chayote


» Kiemen en Microgroenten

Nu buiten de teelt (op de wintergroentes na) zo’n beetje voorbij is, kan je op de vensterbank nog volop activiteiten ontplooien. Wel of niet geholpen door onze (zich steeds meer uitbreidende) collectie Plantenverlichting kan je een scala aan jonge groentes en kruiden kweken in potten.

De groep, die ik nu voor het voetlicht wil brengen zijn de kiemgroenten en microgroenten. We breiden deze groep jong te oogsten plantjes steeds meer uit, ze versieren de salade en zijn een bron van vitaminen in de winter. Het verschil tussen kiem- (of spruit)groenten en microgroenten is eenvoudig: de eerste kweek je donker en warm en je eet de hele kiem, inclusief het zaad. De microgroenten teel je op matjes, roosters of in fijne zaaigrond en je eet het jonge plantje zonder de worteltjes en zaden. De beste methode staat per soort beschreven.

Je vindt ons hele sortiment (inclusief handige kweeksets) in het hoofdstuk Kiemen en Microgroenten. Een hele goede handleiding biedt het boekje Kiemen en Microgroenten door Peter Bauwens


» Olla vogala nestas hagunnan...

Kennen jullie één van de oudst bekende zinnetjes uit onze taalgeschiedenis? Onze leraar Nederlands heeft het bij mij er ingeramd. “Alle vogels zijn met nestelen begonnen...” Weet je dat veel standvogels (vogels die overwinteren bij ons) nu al een plekje zoeken waar ze later hun eitjes in kunnen leggen? Je kan de nestkastjes dus al ophangen! Uiteraard mag er ook al worden gevoederd, het observeren van etende vogeltjes blijft boeien en is voor kinderen het uitgelezen moment om de vogels te leren (her)kennen.

Insecten zoeken nu ook plaatsen om te schuilen, je kan zelf iets knutselen, maar wij hebben ook leuke schuilkastjes.
Ons sortiment vogelvoer en nestkasten is uitgebreid en tamelijk compleet, kijk eens rustig in dit hoofdstuk. Het geeft je wellicht ook een leuk cadeau-idee!

Bekijk het hoofdstuk Dierenliefde


» Keuzestress?

Dat is een veel gehoorde term in onze winkel. Een luxeprobleem, waar we overigens alle begrip voor hebben. Ik heb de collectie langzaam zien groeien, maar als je nu voor het eerst bij ons binnenwandelt dan is er een soort overweldiging, die kan uitmonden in bewondering, maar ook soms een lichte paniek veroorzaakt... Vooral als je voor een ander iets zoekt cadeau te doen. Een handige oplossing is dan de CADEAUBON: in de decembermaand het meest verkochte product! Het is een “ouderwetse” bon, die de ontvanger even naar ons opsturen moet als betaling. Langs komen is natuurlijk ook een optie. We verpakken de bon in een leuk doosje met een gratis zakje zaad erbij.

Bekijk en bestel onze Cadeaubonnen 
 
facebook