Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 75, oplage 120.000  
 

Schilderen en Verbouwen

Het komt nooit uit, maar moet toch gebeuren! Een beetje schuiven met planten, we zitten dus 2 weken met krapte en in de (relatieve) rommel...

 

» Hoe we een historisch pand beheren en krapte verruimen

Ons mooie pand in de binnenstad van Dordrecht heeft uiteraard constant onderhoud nodig. Omdat het hout van topkwaliteit is (Amerikaans Grenen uit 1938, nog rustig gewaterd...) vindt mijn schilder het elke keer weer verwonderlijk hoe goed de kwaliteit is. Maar ja, je moet het toch bijhouden, anders gaat ook het beste hout achteruit!

Deze week zijn de schilders begonnen en ze zijn nog wel 2 weken zoet, schat ik in. De voorpui is al erg fraai geworden! Over enkele weken gaan we een ruimte (die we tot nu toe verhuurden als appartement) bij onze werkruimten betrekken. Daarvoor moet een hele dikke muur worden doorgebroken (dubbelsteens, 42 cm) en de nieuwe ruimte moet worden ingericht. We noemen deze ruimte “Oma’s Keuken” naar de vroegere bestemming, toen mijn grootouders op die plek de (zeer grote) keuken hadden. Jullie mogen vanaf januari (op verzoek) Oma’s Keuken bewonderen!


» Enkele tuinbabbels...

De laatste weken zijn veel vaste planten aan het afsterven of vergelen. Een mooi proces, laat de uitgebloeide bloemen lekker in het zaad komen, de vogels snoepen er graag van. Mijn Agastache wordt elke dag bezocht door dankbare koolmeesjes. De komende weken zal de Vijg zijn laatste vruchten laten rijpen, de Dahlia’s persen er hun laatste bloemen uit en grootfruit is oogstrijp. Op het platteland zien we een recordoogst van suikerbieten en boeren kunnen zowaar nog een laatste snee van het grasland oogsten, voor boeren en vollegrondstuinders zijn de komende drogere weken een grote bof. Wij krijgen in november de laatste zending fruitstruiken binnen, dan zijn we eindelijk “compleet”. Echt compleet ben je uiteraard nooit, zoveel ruimte hebben we niet eens. Toch leuk om te melden dat er steeds weer iets bijzonders bijkomt. Binnenkort krijgen we de Nanking Kers (en de Lijster-Appel-Bes. Trouwens... ook goed nieuws voor de bijen en vlinders: we krijgen de Bijenboom en Gewimperde Linde binnen!


» Knoflookperikelen en Bloembollenhausse

Een van onze Franse kwekers (van zeer goede knoflook) heeft het zo druk, dat ze maar 1x in de 2 weken reageren op onze tientallen verzoeken tot levering. De laatste levering was incompleet, de Printanor en (sjalotten) Grisor ontbraken. Ik wacht nog enkele dagen, anders gaan we jullie benaderen om de Printanor te vervangen door Cledor. Vandaag krijgen we een enorme zending bloembollen binnen van 3 verschillende kwekers. Jullie verwennen ons met onverwacht veel bloembollenorders, aankomende week zullen we alle (nu nog incomplete) orders wegsturen, zodat jullie in een novemberzonnetje de bollen aan de koele grond kunnen toevertrouwen!


» Najaarsbloeiers uit de koeling

Wil je heel snel resultaat zien van je geplante bollen? We hebben nog een laatste rest van herfstbloeiende bollen, die normaal nu al staan te pronken in je tuin, maar omdat we ze in de koelcel bewaren is de bloei wat uitgesteld.

Voor enkele klanten kunnen we nog een mooi pakket samenstellen, we verzamelen bollen t.w.v. € 30,00. Je betaalt slechts € 15,00.

Aanbieding Herfstbloeiende Bollen


» Bezemwagen Tuin

Nog een laatste oproep om onze verkooptuin leeg te maken van winterharde- en subtropische planten, om plaats te maken voor al het fruit.

Een bezemwagen veegt alles schoon... daar hoort een niet te versmaden aanbieding bij: We hebben gemengde plantenpakketten samengesteld t.w.v. € 50,00 en bieden deze aan voor € 19,95. Wees er snel bij, want op=op en ik kan niet altijd op tijd de aanbieding uitzetten. We verkopen maximaal 5 pakketten per klant.

Bezemwagen Tuinplanten


» Herfst en Winter: thuis knutselen...

Ik moest aan al die donkere avonden denken met een tafel vol knutselwerk toen ik mijn groothandel afhielp van zijn restanten roodstenen potjes van 7 cm doorsnee. De laatste 5 dozen zijn voor diegenen, die het eerst reageren, want zeg nu eerlijk: voor de prijs hoef je het niet te laten. 300 potjes voor € 29,95 en 600 potjes voor € 50,00. Het is wel een ophaalproduct, want PostNL gooit wel eens met dozen…

Roodstenen Potjes


» Over Mulch, Kalk en Thomaskali

  • Volgende week gaan de nachttemperaturen richting de nul graden Celsius. Ik licht de komende tijd elke keer een product uit ons assortiment dat helpt de planten te beschermen tegen vorst. Een bijzonder plekje neemt Mulch in, deze geeft in de zomer bescherming tegen uitdroging van de grond en beschermt ‘s winters de wortels van iets kwetsbare planten tegen bevriezing. Heel handig zijn de Strokorrels, een product dat ook gebruikt wordt in paardenstallen. Je strooit de korrels over de grond en deze vallen uiteen tot een mooi en fijn strolaagje. Ook ideaal om als toplaag in potten te strooien, het voorkomt dichtslaan van de grond en mosvorming. 20 kg heeft de scherpe prijs van € 9,95 en is voldoende voor 5m².

Mulch Strokorrels

  • In de herfst en winter kan je Kalk gaan strooien over de tuin. Dit mag op vrijwel alle gronden en verbetert de structuur. Door de lichte zuurgraadcorrectie worden voedingsstoffen beter opgenomen. Onze kalk is voordelig (door grote inkoop) en de beste: Fossiele Zeewierkalk is afkomstig van het skelet van eencellige zee-algen. In de loop van eeuwen zinken deze naar de zeebodem en worden gedolven op plaatsen waar het vroeger zee was. Een mooie, zachte kalk, die de humus niet aantast.

Grondverbetering Fossiele Zeewierkalk

  • Voor voedingrijke kalk hebben we Thomaskali (de vroegere Thomasslakkenmeel). Deze bevat een goede verhouding tussen de mineralen Fosfor, Kali en Magnesium, met door de Calcium een basische werking. Het effect: geeft stevigheid aan planten, waardoor betere ziektenbestendigheid. Deze bemesting wordt het liefst in de herfst, winter of vroeg in de lente gestrooid. Bij voorkeur vóór aanvang van de grondwerkzaamheden, zodat de voedingselementen optimaal in de bodem verdeeld kunnen worden. (link naar 850265) Gazon en Siertuin: 7-10 kg per 100 m², Groentetuin: 12-15 kg per 100 m². Samenstelling: 8% Fosfor, 15% Kali, 6% Magnesium, 21% Calcium en 8% Zwavel.

Grondverbetering Thomaskali


» De beste kwekers

We zijn er trots op dat we een uitbreidende groep kwekers om ons heen verzamelen, die hun uiterste best doen om ons een mooi en gezond product te leveren. Iedere kweker heeft weer zijn eigen specialiteit... 2 voorbeelden: onze Pioenrozen komen van een kweker, die ik al jaren ken. Hij probeert vele rassen uit en zoekt elk jaar een goede collectie voor ons uit. Kijk maar eens naar die fantastische 38 (!) variëteiten.

Pioenrozen bekijken


Onze cyclamenkweker kweekt elk soort uit zaad op en laat de knolletjes ontstaan in een potje. Deze knolletjes worden nooit gerooid, ze blijven beworteld in een potje staan en zullen daarom ook 100% aanslaan in je tuin. Een subtiel en fraai bloeiertje in de halfschaduw. Verbaas je over de soortenrijkdom (48!).

Cyclamen bekijken 
 
facebook