Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 74, oplage 120.000  
 

De natuur telt de uren!

Planten kunnen klok kijken, de daglengte is nu 11,5 uur
en dat merken ze...

 

» Ingenieuze lichtsensor

Een plant “weet” dat de dagen korter worden, elk soort reageert daar weer anders op. Nu de dagen korter worden dan in de tropen (12 uur) gaat meestal afrijping trager, samen met een lagere temperatuur betekent dat in de meeste gevallen: voorbereiden op afsterving of langzaam naar de ruststand. Nu ook de verwarming aan wordt gezet moet je de tropische planten, die je ‘s zomers buiten hebt staan binnen gaan zetten. Subtropische planten mogen lekker buiten blijven, daar moet je pas mee in actie komen als er vorst wordt voorspeld, daarover later in de herfst.


» Extra verlichting

Sterke (niet klimmende) vruchtgroenten zoals peper, paprika, aubergine en pepino kan je een langer leven geven door ze nu binnen te zetten. Staan ze in de vollegrond, dan kan je proberen ze op te potten. Zet ze pal voor het raam, het liefst in een niet (te zwaar) verwarmd vertrek. Op deze manier kunnen vruchten nog rijpen en (als je geluk hebt) gaan nieuwe bloemen nog vruchtzetten. Wel even met een kwastje voor bestuiving zorgen want je hebt vast geen bijenkast in je huiskamer... Wat veel mensen niet beseffen: in de vensterbank krijgen planten slechts 50% van de hoeveelheid licht die ze buiten zouden krijgen. Samen met de afnemende daglengte (half november gaan we onder de 10-uren grens) schreeuwt dat om echte goede plantenverlichting. Vanaf begin dit jaar voeren we een zeer uitgebreid programma LED plantenverlichting dat het werkelijk nuttige plantenlicht geeft. Met de sterkere types verlichting kan je de hele winter doorgaan met groenten en kruiden kweken in de vensterbank.
Trouwens in de Nieuwsbrief van eind januari schreef ik er ook al over.

Bekijk of bestel onze LED plantenverlichting


» Bloembollen tot we scheel zien!

Deze maand kunnen de bollen de grond in. Je hebt nog wel even de tijd, dat is maar gelukkig ook, want onze kwekers zijn nog steeds bezig met uitleveren: zeldzame soorten of soorten die ze elders moeten zoeken. Jullie verwennen ons intussen met grote en kleine bestellingen. Bij sommige orders lijkt het wel of je een 2e Keukenhof wil beginnen! Veel van jullie orders is al geleverd, andere orders wachten nog op enkele aanvullingen. Geef ons even de tijd om alles compleet te krijgen! Heb je nog geen bollen en/of knollen besteld? Je hebt nog ruim de tijd, maar dit weekend wordt regenachtig, dus... achter je PC?

Klik hier voor het sortiment

Deze maand hopen we trouwens nog een zeldzame collectie knollen binnen te krijgen van Alocasia, Colocasia, Xanthosoma, Tacca (2 soorten) en Arisaema (9 soorten!). Dit zal ik t.z.t. uitgebreid melden!


» Knoflook enzo...

De plantuitjes, die je nu (of later in de winter) kan planten zijn al een poosje beschikbaar. Ook de Oerprei is volop beschikbaar, we hebben deze meteen opgepot omdat het bewaren van die teentjes al jarenlang voor problemen zorgt. Ongeveer 60% van onze knoflook is binnen en er raken zelfs al rassen uitverkocht.

De afgelopen weken kreeg ik het benauwd: 1 van mijn 3 kwekers reageerde niet op bellen of mailen. Na vele vergeefse pogingen (ik was al bang dat ze failliet zouden zijn) kreeg ik ze aan de lijn. Eindelijk hebben we een toezegging dat de zending (een flinke pallet vol!) maandag 16 oktober binnen komt. Op deze zending wachten heel veel orders. Hier zitten ook de herfstsjalotten bij (de lekkerste!), gelukkig kunnen ze de hele maand november ook nog geplant worden.

Tja... ik kreeg een lesje geduld, die jullie vaak met ons ook moeten hebben! Voor hen die op internet lezen dat knoflook in september geplant moet worden: niet waar! Het kan wel, maar de planten zijn door de grote hoeveelheid groen kwetsbaarder in de winter, daarom planten kwekers ze het liefst in november. De groep look-achtigen en andere eetbare bollen, die je nu kan planten is trouwens nog steeds groeiend, (ach... wat groeit er niet bij Vreeken?). Hier vind je de 9 resterende soorten.

In de winter krijgen we trouwens (na veel zoeken naar betrouwbaar pootgoed) de echte olifantenknoflook ook binnen, daarover later.


» Wintertijd: Fruitstruiken planten!

Onze tuin vult zich langzamerhand met veel fruitstruiken, de komende maand komt er nog (veel) meer binnen. Je kan ze de hele winter planten, behalve als de vorst in de grond zit.

Vorige week zijn er 2 families bijgekomen:

 1. Kaki en zijn broertjes Persimoen en Dadelpruim (of Lotusboom) zijn prima in ons klimaat te kweken, wist je dat?
  De struiken (tot kleine boompjes) hebben een fraaie herfstkleur! Kijk maar eens.
 2. Kornoelje klinkt als een sprookjesnaam... Kornoeljekers verenigt sierlijkheid met lekkere vruchtjes, bekijk ze hier.

Verder komen er veel nieuwe telgen van de kiwi-familie bij. 2 nieuwelingen heb ik vorige week binnen gekregen.


» Tuinopruiming

De tuinopruiming is in volle gang, terwijl we nieuwe voorraad binnenkrijgen van Giboshischeuten en eetbare rozen ruimen we de rest van onze winterharde en subtropische planten op voor een aangename prijs. Help je mee met ruimte scheppen?

Bestel de Tuinopruiming pakketten

 

» Herfstbloeiers

Onze herfstbloeiende bollen moeten nu echt de grond in, we hebben nog een afwisselende (gelukkig tanende) voorraad, die in uitstekende conditie is gebleven dankzij onze koelcel. Voor jou de kans om tegen een zacht prijsje Saffraankrokussen, Herfsttijlozen e.a. aan te schaffen. Wij kiezen 1 of meer soorten ter waarde van € 30,00 voor je uit, je kan in de notitie van je order je voorkeur uitspreken. De aanbieding betekent 50% korting.

Bestel de aanbieding Herfstbloeiers

 

» Rabarber

Deze zaterdag krijgen we weer onze grote zending wortelknollen van Rabarberplanten binnen. Ze zijn van zeer goede en “dikke” kwaliteit. Het najaar is een uitstekende tijd om ze te verplanten, zet ze in vochthoudende, maar niet te natte grond, goed in de zon. Het beschikbare sortiment is:

 • Red champagne
 • Holsteiner blut
 • Jordbear
 • Timperley early
 • Cawood delight
 • Ruby Jack
 • Frambozenrood

We kiezen minimaal 4 verschillende variëteiten uit deze 7 toprassen. Normale prijs voor 5 planten ongeveer: € 35,00 Onze herfstaanbieding is € 25,00 voor dit pakket.

Bestel de aanbieding Rabarbercollectie


» Chayote: vreemd + lekker + exotisch!

Chayote of Citroenaardappel is een vrucht die sterk in opmars is. Dat is niet vreemd, want ze zijn erg lekker, roerbakken niet tot pap, zien er grappig uit en geven door de weelderige groei een exotisch tintje aan de tuin. Een van mijn kwekers heeft een zeer grote oogst en wil deze aan ons verkopen voor een mooie prijs. Normaal kosten de vruchtzaden € 5,95 per stuk, maar zolang de voorraad strekt verkopen we ze per 4 stuks voor € 10,00. Ze zijn biologisch geteeld door een topkweker (dit najaar 6 prijzen gewonnen!) dus je kan ze ook meteen opeten.

Bekijk en bestel de aanbieding Chayote

 

» Wat kan je nog zaaien?
Groenbemesters waarom nu?

Jazeker... op momenten dat de grond iets opdroogt kan je nog het een en ander zaaien. Uiteraard vergroot het bezit van een kas, tunnel(tje) of “platte bak” (ook wel “platglas” genoemd) je mogelijkheden.
Hier vind je de lijst van opties voor oktober.

Niet compleet, maar voldoende voor wat inspiratie neem ik aan. Groenbemesters zie je ook staan. Dit zijn zaden van planten, die in de winter als nut hebben om de grond bedekt te houden. Het voorkomt onkruid, maar ook (door de beworteling) het uitspoelen van mineralen. De bladeren van de planten kan je deels eten of in het voorjaar afmaaien en op de composthoop gooien.

 


 
 
facebook