Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 73, oplage 120.000  
 

Rijping

Dat is het thema van dit schrijven. Laat ik eens teruggrijpen op oude, traditionele voordrachten en het onderwerp “Rijping” uitwerken in 3 delen.


» De rijping op het veld valt tegen

Één week van september te koud maakt ons als tuinliefhebbers nog niet ongerust. Na een tweede week worden we wat bezorgder. Hoe moet dat met die pompoenen, die nog niet rijp zijn? Gaan we de tuintafel en -stoelen binnen zetten? Zal de meeldauw het winnen van mijn planten?
Wat we de afgelopen dagen in elk geval hebben kunnen testen is de drainage van de tuin. Waar het lang nat bleef moeten we in de winter of het voorjaar aan de slag. Ophogen of draineren, geultjes graven naar een lager punt waar het water heen mag. Planten, die te lang nat staan zullen (met uitzondering van moeras- of waterplanten) de winter niet goed (of in het geheel niet) overleven.
Als je planten nu volop wit van de meeldauw zijn, dan moet je dat maar gewoon laten gebeuren. Meerjarige planten laten het blad toch binnenkort vallen (wel goed verwijderen) en vruchtgroenten zullen niet veel meer profiteren van levende bladeren. Sommigen onder jullie zullen trouw hun gewassen hebben bespoten met zwavel om schimmel te voorkomen. Tijdens droge momenten (en zeker in de kas) is het nuttig om hiermee door te gaan.
Nog even terug naar de vruchtgroenten... Je pompoenen zullen niet veel meer rijpen nu. Houd ze in de gaten, dat er geen rottings- of schimmelplekken op de vruchten verschijnen. Zijn de vruchten al tamelijk rijp, maar nog niet geheel “op kleur”, dan is oogsten binnenkort wel aan te bevelen. Veel vruchten zijn alsnog in staat op binnen na te rijpen. Te onrijpe vruchten kan je meteen tot soep verwerken en zeer onrijpe pompoenen kan je gewoon als een courgette beschouwen, geheel in blokjes snijden en lekker roerbakken. Een courgette is tenslotte ook niets anders dan een onrijp gesneden pompoen.
Voor de druiven wordt het nu een beetje spannend. Elke warme dag (met wat wind) zou welkom zijn, als de vruchten een grijze schimmel krijgen (Botrytis) moet je niet te lang meer wachten met oogsten. De sterkste tomaten staan nu nog fier te wachten op de zon. Wie weet komen er nog goede dagen aan, anders kunnen de groene vruchten nog wat afrijpen binnen, of tot een heerlijke chutney worden verwerkt.
Veel koolgewassen en andijvie hebben niet (of juist geen) last van dit weertype. Sla en roodlof daarentegen moet je misschien ontdoen van het onderste blad om ze een beetje “op pootjes” te helpen. Heb je nog individuele vragen over de gewassen van je tuin: mail me gerust, ik probeer in deze periode zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.


» De rijping van plannen krijgt en geeft ruimte

Ken je dat? Er komt een plan in je hoofd... je vertelt erover en krijgt van veel kanten tips en aanvullingen. Sommige zijn nuttig, het ei van Columbus kan zomaar spontaan opdoemen, andere commentaren geven je hooguit de overtuiging om die kant juist niet te kiezen.
Deze maanden zit ik vol kleine en grote plannen. Sommige over de directe toekomst zoals het verplaatsen van planten van hier naar jullie toe (zie onze laatste Nieuwsflits, waar we de Tuinopruiming van start lieten gaan). Sommige over de komende maanden, waarin we ons hele pand weer laten schilderen: noodzakelijk onderhoud en fraai uiterlijk omarmen elkaar hier. Een beetje wrang dat je zit te rommelen aan je huis, terwijl een orkaan elders de hele boel door elkaar schudde...
Verder gaan we op onze eerste verdieping de werk- en opslagruimte voor ons “Vulteam” uitbreiden. Een doorbraak naar een voormalige woonruimte gaat hiervoor zorgen. Het seizoen van “zaden vullen” was vroeger vooral van december tot april, nu is dat team jaarrond superdruk. Onze zaden komen van over de hele wereld binnen en moeten in onze eigen verpakkingen worden verdeeld.
Ik heb vorig jaar al aangegeven dat na ons 90-jarig feest het jaar 2017 in het teken zal staan van de bedrijfsovername. Als je zoiets voorzichtig uitlegt dan gonst het meteen dat ik ga ophouden. Wees gerust: ik ben over een half jaar 60 en hoop (bij gezondheid) nog wat jaartjes mee te gaan. Om een complex bedrijf als de onze een vruchtbare toekomst te geven moet je uiteraard wel een lang traject van overdracht in. Een gespecialiseerd bedrijf is momenteel bezig met het bepalen van de bedrijfswaarde (mijn pensioen) en er hebben zich inmiddels 3 serieuze kandidaten gemeld. Ik heb uiteraard wensen en dromen, de belangrijkste 2 zijn een goede financiële afwikkeling en een gewaarborgde toekomst voor mijn medewerkers.
Eventueel doe ik mee met een grote stap naar een grotere locatie met veel grond er omheen om een nòg geweldiger koopcentrum voor de opkweek van zaden en jonge planten te worden. Zelf ben ik de afgelopen 20 jaar getuige geweest van groei tegen wil en dank. Ik moest mijn bedrijf tot een bepaalde grootte opstuwen om mijn droom van een groot assortiment te kunnen waarmaken. Momenteel wandel ik in mijn eigen droom... Ben je een serieuze kandidaat om Vreeken’s Zaden voort te zetten? Ik leg je graag uit wat er bij komt kijken.


» De rijping van het seizoen noopt tot dank

We kunnen wel een beetje mopperen op het weer, maar persoonlijk vind ik elk seizoen aantrekkelijk. De kaarsen kunnen weer uit de kast, een wijntje met een bijpassende kaas verhogen het genoegen van een vrije avond. Terugkijkend op het afgelopen seizoen (ik val wellicht in herhaling) welt dankbaarheid in me op. Die dank wil ik uiten naar jullie als klant door het aanbieden van een (dunkt me) heel aantrekkelijk pakket. Het is een mix van leuke artikelen uit de winkel, ik noem het pakket “Merci”.

Bekijk en bestel het pakket “Merci”

Dit zijn de 10 elementen van het pakket (niet afzonderlijk te bestellen):


1) Ons jubileumboek “Kiemkracht”

Ons jubileumboek “Kiemkracht” is nog niet geheel uitverkocht, de laatste dozen mogen voor een kleine prijs weg. De kostprijs van het boek is € 19,95.
Ik bied het aan voor € 5,00

 

2) Themacollectie “Vergeten Groenten”

We maken al jaren leuke themacollecties “Vergeten Groenten”.
In elke collectie zitten 6 soorten zaden, die normaal € 10,00 of € 12,50 kosten. Ik bied het aan voor € 5,00

 

3) Utrechtse Uitjes

We hebben het deze week op de TV kunnen zien
(Henk van Berkel in BinnensteBuiten) :

Utrechtse Uitjes is een gewilde meerjarige groente.

We bieden de laatste bolletjes aan per 20 stuks van € 9,95 voor € 5,00

 

4) Pikantkers ‘Hot Stuff’

De hele winter kan je genieten van deze microgroente met een lekker pittige nasmaak:

Pikantkers ‘Hot Stuff’ 

100 gram is een flink zakje dat normaal € 7,50 kost. Nu bied ik het aan voor € 4,00

 

5) Boekje “Cha, Cha, Cha, tja, wat zullen we eten”

Het leukste boekje om weg te geven gaat over de historie van ons eten: Cha, Cha, Cha, tja, wat zullen we eten. Ik kocht enorm veel van deze boekjes van de uitgever omdat ik het zelf met veel plezier nog steeds inkijk.

Normaal kostte het fraaie boekje € 16,00... ik bied het aan voor € 5,00

 

6) Cocopeat

De beste zaaigrond maak je van cocopeat met schoon metselzand of zilverzand. Cocopeat verkopen we in handzame blokken, het is de verkooptopper van ons bedrijf, enorme pallets krijgen we van deze blokken binnen.

Normaal zijn we al voordelig: 3 voor € 3,95. Ik doe er een schepje bovenop en bied ze voor € 2,50 per 3 stuks aan.

 

7) Zwamaarde

Een milieuvriendelijke en zeer waardevolle mest voor je planten (zomer en winter!) biedt de Zwamaarde.

Onze verpakkingen van 5 liter zijn al spotgoedkoop (€ 1,95). Nu toon ik mijn dank door er slechts € 1,00 voor te vragen.

 

8) Tomatenplanter ‘Topsy Turvy’

Leuk als cadeau (als je er zelf al voldoende hebt) en een jaarlijkse bron van verbazing bieden de Topsy Turvy’s. Je teelt in deze grappige hangzakken je tomaten (maar ook paprika, pepers etc) ONDERSTEBOVEN! Lees de beschrijving maar eens (klik op de link hierboven).

3 van deze planters bied ik aan, compleet met een zakje tomatenzaad. Waarde compleet € 17,00 nu voor € 10,00

 

9) Verwarmingsmatje

Wie serieus en vroeg wil zaaien komt er niet onderuit: de zaaibakjes moeten extra warmte hebben. Hiervoor hebben we verwarmde zaaikasjes, maar ook eenvoudige verwarmingsmatjes.

We importeren ze jaarlijks in grote aantallen, in dit pakket profiteer je van een extra scherpe prijs.
Normaal € 25,00 nu € 11,00

 

10) Herfstbloeiende bloembollen

De hekkensluiter is een mix van enkele herfstbloeiende bloembollen
zoals Saffraankrokussen, Herfsttijloos e.a.

t.w.v. € 5,00 voor € 2,50

 

» Het pakket “Merci”

Bovenstaand pakket “Merci” mag ik je aanbieden voor € 50,00 (waarde € 116,30) Ik zou het heel fijn vinden als jullie massaal reageren, want zo’n “uitdeler” kan uiteraard maar eenmalig over de toonbank.
Je bent meteen klaar voor de eerstkomende verjaardagen!

Bekijk en bestel het pakket “Merci” 
 
facebook