Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 72, oplage 120.000  
 

Extase...

Het nieuwe seizoen krijgt weer vorm bij ons. Als ik aan die (paar honderd!) nieuwe soorten denk, die we de komende maanden gaan krijgen, dan ontstaat er een extatisch gevoel, wat gaan we jullie (en onszelf) toch weer verwennen!


» Hoe kom je toch aan die enorme verscheidenheid?

Dat wordt me vaak gevraagd door klanten en journalisten. Het is een combinatie van interesse, nieuwsgierigheid, verzameldrift, geluk en enorm veel wereldwijde contacten. Soms raak ik spontaan in gesprek met een klant, die iets bijzonders te bieden heeft. Soms gunnen kwekers hun assortiment alleen aan ons, omdat we door wederzijdse belangstelling en respect een band hebben opgebouwd. Soms moet ik gewoon jaren zoeken om iets te vinden, een “Eureka” is niet altijd het resultaat... Als ik dan toch een kleine schat ontvang, dan is het de kunst om het soort te continueren. Daar hebben we dan weer een enthousiaste kring van professionele en amateurkwekers voor, die speciaal voor ons tientallen soortjes in stand houden. Wat heb ik toch een boeiend beroep! Eigenlijk loop ik rond in mijn eigen droom....


» Koning van het Zadenrijk

Journalisten kunnen behoorlijk overdrijven, de bovenstaande titel werd mij toegeschreven door Karlijn Goorts, die overigens een leuk stukje over me schreef op de goed vormgegeven Dordtse website “indebuurt”.

Klik hier om dit aardige schrijfsel te zien en lezen


» Zoete Aardappels

Er is geen groente zo snel in opkomst dan de Zoete Aardappel. Ook serieuze Nederlandse kwekers weten al een aardig bestaan op te bouwen in de teelt van deze vrijwel ziektevrije knolgroente. Je oogst ze net voor de eerste nachtvorsten, dus dat duurt hopelijk nog even... Wist je eigenlijk dat de Zoete Aardappel een tropische plant is, die je in de winter volop zelf kan stekken? Wij helpen je een handje door de aankoop van een leuke sortering frisse, jonge planten. Je kan ze na aankoop het beste in een grotere pot zetten en zolang de temperatuur nog aangenaam is mogen ze buiten blijven. Zodra het kouder wordt zet je de planten binnen op een matig verwarmde en zeer lichte plek. De planten zullen flink gaan groeien, wat je in staat stelt om volop stekken te snijden. Ik ken weinig planten, die zo gemakkelijk wortelen dan deze! Op die manier heb je in een paar maanden enkele tientallen planten, die in het komende voorjaar je tuin mogen vullen. Voor dit aardige experiment maakten we een leuk aanbod van 5 smakelijke soorten (we leveren zoveel mogelijk verschillende totdat de spoeling te dun wordt) voor een wat scherpere prijs: normaal € 19,75 nu € 15,00.

Bekijk en bestel het Zoete Aardappels Pakket


» Druivenoogst

Ze kleuren al prachtig en misschien ben je al begonnen met de oogst van de rijpste trossen. Hongerige vogels hebben waarschijnlijk met begerige ogen je oogst bekeken en weten niet beter, dan dat jij deze helemaal exclusief voor hen hebt gereserveerd... Om duidelijk te maken dat je toch zèlf wilt genieten en om de trossen te beschermen verkopen we handige (steeds opnieuw te gebruiken) netlonzakjes, die je om een tros bevestigt.

Bekijk en bestel de Netlonzakjes

Ze zijn ook reuze handig voor de maïskolven, want daar zitten de muizen al naar te loeren! Over druiven gesproken: onze keus in succesvolle rassen is groot en deze tijd is heel gunstig om ze te planten. De jonge planten kunnen nog even wortelen voordat de winter toeslaat. Heb je al eens gedroomd van een eigen kleine wijngaard? Geïnspireerd door die leerzame TVprogramma’s van Ilja Gort? We bieden je een leuke starterscollectie aan voor een vriendelijke prijs.

Bekijk en bestel de Mini Druivengaarde


» Oesterzwammen uit koffieprut

Ik ben een tamelijk forse koffiedrinker, gelukkig heeft recent onderzoek uitgewezen dat dit geen ongezonde drank is. Wat overblijft na een heerlijke espresso uit ons mokkapotje is de drab of prut.
Deze verzamelen en injecteren met een eetbare zwam is natuurlijk reusachtig! Daarom verkopen we zoveel setjes Rotterzwam per jaar! Alleen aan het eind van het voorjaar heb ik er wat teveel van ingekocht...

Bekijk en bestel de Rotterzwam Kweekset

Aangezien de setjes een houdbaarheidsdatum hebben, doe ik nu een opruiming van het oudere broed. Deze loopt eind van de maand af, je hebt wel enkele weken speling, maar deze moet wel z.s.m. in gebruik. Een uitgelezen kans om kennis te maken met de spannende teelt van Oesterzwammen. Uiteraard hebben we ook verse sets, maar een koopje laat niemand graag lopen toch? Normaal kost Rotterzwam € 14,95. Met onderstaande link bestel je een set voor € 9,95. We leveren een kweekemmertje compleet met een zakje broed dat nu snel op moet!

Bekijk en bestel de Rotterzwam Op Een Draf


» Bollen

Terwijl de herfstbloeiende bollen langzaam uitdunnen (wacht niet te lang met bestellen!) bouwt het sortiment voorjaarsbloeiende bollen zich op. Nog een paar weken en onze “Bollentoren” staat weer propvol beloftes voor de komende lente... In oktober krijgen we zelfs een bijzondere partij Arisaema- en Tacca-knollen, daarover in een volgende Nieuwsbrief meer. Ook de voorjaarsbloeiende bollen kan je al bestellen er gingen je al vele klanten voor! Een bijzonder plekje in deze groep nemen de Cyclamen in. We bieden niet die enorm grote knollen aan van de hederifolium, die zeer traag settelen omdat ze soms al half versteend zijn, maar: in pot geteelde planten, die zeer grote kans op “aanslaan” in de tuin hebben en (afhankelijk van het soort) een verrassende touch zullen geven in herfst, winter, voorjaar of zomer.


» Knof- en andere Look

En dan natuurlijk de herfsthit van de laatste 10 jaar: knoflook! Heerlijk uit eigen tuin en in elk stadium te oogsten, hoewel ze goed afgerijpt moeten zijn om ze lang te kunnen bewaren. Kwekers planten ze het liefst in november omdat ze dan niet al te groot de winter ingaan. De eerste partijen komen bij ons in de loop van september binnen, de rest begin oktober. Kijk alvast welke rassen we kunnen leveren, we kunnen waarschijnlijk nog een paar schaarse variëteiten eraan toevoegen, enkele kwekers zijn nog met schoning en sorteren bezig. Prepareer maar alvast je grond, hier vind je een uitgebreide teeltaanwijzing. In het kielzog van de knoflook komen ook enkele andere ui-achtigen, die je in de herfst moet planten: oerprei, herfstuitjes, Utrechtse Uitjes en de lekkerste “grijze” Sjalotten. Deze week kregen we de Egyptische Uitjes binnen, daar zijn er echter al zoveel van verkocht, dat we eerst de orders moeten klaarmaken. Gisteren kwamen de eerste 1000 daslookknolletjes binnen, die mogen dus ook de grond in! Tenslotte: op aanraden van een groentekweker hebben we nu ook een mooie partij plantuitjes ingekocht, die al meteen de grond in kunnen (zeer goed ook in de kas) om na 2 maanden groei als jong uitje te worden geoogst: lekker scherp, fris en sappig! 
 
facebook