Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 69, oplage 120.000  
 

Over Sint Jans Uitjes, Oogsthulpjes en een Bezemwagen...

Ik vertel er alles over in het schrijfsel wat hierna volgt!


» Lang verwacht

Eindelijk was het er: REGEN! Ik zie de planten genieten en groeien, het was even hard nodig. Tuinieren is elk jaar weer een avontuur. Wat gaat dit jaar lukken? Krijgen we een grote oogst? Wordt de bloementuin dit jaar wat je er van verwacht of nemen de slakken de macht over? Ik hoop van harte dat je vooral zult genieten!


» Grote oogst Sint Jans Uitjes

Onze kweker heeft ze iets eerder geoogst dan de traditie wil (24 juni, Sint Jansdag) want ze waren ruim voldoende gegroeid. Deze meerjarige uitjes voorzien je jaar-in-jaar-uit van een stevige smaakmaker. Het groen herbergt een smaakmix van uien, bieslook en knoflook en de uitjes zelf smaken naar een stevige sjalot. We hebben de oogst nu beschikbaar, je kan de bolletjes bestellen! Wees er snel bij, want 75% is al verkocht...

Bekijk en bestel de Sint Jans Uitjes


» Wat kan je in juni zaaien?

Misschien ben ik eerder klaar als ik je vertel wat je niet meer kan zaaien. Het is te laat voor aubergine, paprika, peper en tomaten. Courgette, Pompoenen en Komkommers kunnen nog net, let er wel op, dat de pompoenen van het soort Cucurbita pepo zijn. Verder kunnen vrijwel alle bladgewassen, kolen, knol- en bolgewassen en vooral: bonen gezaaid worden. Het is nu echt bonentijd, warmte en vocht geeft ze vleugels! Wat de bloemen betreft: snelgroeiende eenjarige bloemen kunnen nog gezaaid worden. Toen wij nog eenjarige planten kweekten voor de verkoop zaaiden we speciaal rond deze tijd om een frisse plant te hebben die tot diep in de herfst kan bloeien. Verder wordt het nu tijd voor de warm kiemende twee- en meerjarige planten. De koudekiemers hoeven pas in september gezaaid worden. Al die verschillen hoop ik nog eens uitgebreid uit te leggen in een “Achtergrond”.


» Bezemwagen Pootgoed en Bollen: tuinvullend!

Bedankt hoe jullie reageerden op mijn vorige Nieuwsbrief, we zien de bodem van onze voorraad verschijnen, maar... er is nog ruimte voor een laatste, extra scherpe aanbieding. Met dit grote pakket vegen we als een bezemwagen onze koelcel schoon.

  1. Ik stop wat Bloembollen (of knollen of wortelstokken) in het pakket, veel van deze zullen nog een mooi resultaat geven.
  2. Vervolgens graai ik wat eetbare knolletjes en bolletjes bij elkaar.
  3. Tenslotte vul ik het pakket af met pootaardappels. Late teelt van aardappels is spannend en geeft vaak een verrassend grote oogst. Steeds meer “klein betuinde” mensen telen piepertjes in een Groeizak

De waarde van dit pakket is € 150,00.
Ik neem genoegen met  van de prijs en bied het jullie aan voor € 49,00
Een buitenkansje om een flinke open plek in de tuin te vullen!

Bekijk en bestel de Bezemwagen Pootgoed en Bollen


» Oogsten, beschermen en wieden

Uit onze veelheid van handige tuinhulpjes licht ik enkele listige producten:


Bessen plukken

De Bessenplukker kan bijna zijn werk gaan doen. De meeste bessen beginnen al te bloeien en zelfs vrucht te zetten. Ideaal voor alle stevige bessen, we hebben een fraai houten model en een eenvoudige kunststof uitvoering.

Bekijk en bestel de Bessenplukkers

Nog even de takjes scheiden van de geoogste bessen met de speciale bessenzeef.

Bekijk en bestel de Bessenzeef


Vogels als vriend en vijand

Als insecteneters werken we graag samen met onze gevederde vrienden, maar o wee als het fruit rijp wordt! Zet de vogelnetten maar alvast klaar, het staat niet zo fraai in de tuin, maar je wilt zelf ook genieten van je frambozen nietwaar? Onze 3 soorten vogelnetten vind je hier:

Bekijk en bestel de Vogelnetten

Het beste span je deze netten met wat ruimte over de planten en struiken. Een handig hulpmiddel om met tonkinstokken een hutje te bouwen vind je in onze Frameballen. Als je ze eenmaal gewend bent, kan je niet meer zonder... Ook handig “on top” van een stokkenwigwam voor stokbonen!

Bekijk en bestel de Frameballen


Rolschoffels, oud en vertrouwd

Node verwacht en net op tijd gekregen: overvloedige regen! Er zit een schaduwzijde aan groeizaam weer: het onkruid schiet ook de grond uit. Krijg je na regen weer wat droge dagen dan is wieden met een hak of schoffel een peulenschil, het jonge onkruid komt los van de grond en droogt op. Vroeger, toen ik nog urenlang op onze toenmalige proeftuin mocht werken hadden we een heel handig hulpmiddel, dat destijds al oud was: de Rolschoffel. En ja hoor... ze worden weer gemaakt, net zo degelijk als vroeger. Je duwt deze Rolschoffel voor je uit, soms moet je hem even heen en weer halen, het helpt je extra snel van veel onkruid af en geeft meteen wat lucht in de bodem. Uiteraard is de Rolschoffel alleen handig bij teelt in rijen en in wat grotere tuinen. We verkopen ze in 4 maten.

Bekijk en bestel de Rolschoffels 
 
facebook