Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 61, oplage 120.000  
 

Vol verwachting...

... nee de Sint beroert me niet meer, ik zie uit naar iets anders: aanstaande donderdag!


» Zeventien Elf

Ik vertelde het al eerder, maar je weet het: waar het hoofd van vol is... stroomt de pen van leeg! Donderdag de 17e november hopen we ons eindfeest te vieren met een bijzondere groep mensen.

Het hoofddoel is de presentatie van ons Jubileumboek die ik officieel mag uitreiken aan de sympathieke burgemeester van Dordrecht Arno Brok. Speciaal uitgezochte muziek door Caecilia Boschman en Karin Dolman zal het programma omlijsten.

De makers van het boek zijn er uiteraard, verder mijn familie, die zijn opgegroeid met een vader en later een broer(tje) met een “zaak”. 15 oud-medewerkers mag ik verwelkomen, 9 van hen hebben een uitgebreide plaats in het boek. Is het niet bijzonder dat een van onze medewerkers van 1938-1969 bij ons heeft gewerkt en nu 91 jaar oud is? Uiteraard zijn de meeste van mijn huidige werknemers er, enkele zakenrelaties, goede vrienden, buren en last but not least mijn eigen vrouw en kinderen. Met ruim 100 mensen zetten we op deze manier een kers op de feesttaart. Ik zal foto’s en een filmpje tonen om jullie achteraf te laten meegenieten, want om jullie als klanten draait het allemaal!

 

» Lampascioni met een gebakken Parellookje en een snufje Saffraan...

Misschien is dit best een lekkere amuse, maar de belangrijkste reden van deze opsomming is dat ik de bolletjes in de aanbieding heb. In Zuid-Italië (vooral in Apulië) zal een restaurant je trots deelgenoot maken van de zelf ingemaakte bolletjes van de Muscari comosum, Lampascioni of in Griekenland Volvoi genaamd. Zacht van textuur, prettig zuur, heel gezond en al enkele jaren bij ons een kaskraker. Een leuk verhaal vind je hier

De Parellook of Oerprei is ook een bijzonder gewas. Het is familie van onze bekende prei, maar ook van de olifantenknoflook. Stevig in smaak, maar zachter dan knoflook, een heerlijk en meerjarig gewasje.

 

En dan tenslotte de Saffraan, de bekende Europese specerij en kleurmaker. We blijven maar vraag houden naar deze herfstbloeiende krokus, ik heb me door een grote klant (die er 1000 wilde) laten overhalen om nog op zoek te gaan naar een restvoorraad want ze moeten nodig de grond in. Welnu... een van onze kwekers had er nog enkele duizenden, maar ze hebben wel uitlopers van minstens 10 cm lang. Omdat de bolmaat fantastisch is, geeft dit niet en zal de bol zeker in 2017 prachtig bloeien!

Dit trio bied ik aan voor een leuke prijs:
100 Saffraan t.w.v. € 29,50
40 Oerprei t.w.v. € 7,95
50 Italiaanse Wilde Uitjes t.w.v. € 8,95

Het pakket noemen we November-Amuse en ik bied deze aan voor € 29,95

Klik hier om te bestellen


» Bonenstaken enzo

Onze aanbieding van de dikke, lange tonkinstokken (240 cm bij 22 mm), is nog steeds actief. We hebben al vele bundels (36 kg!) naar klaarstaande auto’s mogen zeulen! Maar ja... we zullen nog wel een seizoen lang mogen sjouwen want ik heb veel ingekocht. Van dezelfde groothandel kochten we een grote collectie steek- en plaatetiketten. Ze zijn nog niet allemaal verpakt en missen soms nog het fotootje op de site, maar hieronder een link om de (voordelige) soorten alvast te verkennen. Voor al deze soorten geldt: op=op!

Klik hier om deze steek- en plaatetiketten te verkennen

 

» Brrrrr!

De eerste voorloper van de winter hebben we in de pocket. Er breekt altijd een licht paniekgevoel uit bij de rechtgeaarde tuinier: kunnen al mijn planten tegen vorst? Moet ik potten de kas of schuur in sjouwen?

Het is goed om voorbereid te zijn. Wij hebben nu ook een paar karren met planten, die ‘s avonds de schuur ingaan. Handig om te weten wellicht is, dat we mooi ademend beschermingsdoek verkopen: Vliesdoek en Klimaatnet.

Voor kasjes en schuren zijn daar de zuinige petroleumkacheltjes. Laat je niet overvallen door de kou maar “be prepared”. (Grappig, ik moet opeens denken aan dat lied in The Lion King van Elton John)

 

» Nog ruim 2 weken

Dit weekend koop ik voor de laatste keer bloembollen bij om het sortiment nog één maal op peil te brengen. Wat een druk (maar ook raar - door mijn reis naar Japan-) seizoen was het dit jaar! Opvallend is de grote hoeveelheid bollen die soms besteld wordt. Daar valt gewoon niet op te plannen met inkopen... hier blijkt wel uit dat jullie snappen dat bollen planten in een ganzenrijtje niet fraai is, er passen in principe 100 bollen op 1 vierkante meter. De Cyclamen hebben we de afgelopen week helemaal aangevuld en onze fraaie collectie Pioenrozen is ook niet te versmaden.

De collectie voorjaarsbloeiende bloembollen vind je hier

 

» Fruitbeloftes

Ik vertelde al dat de aankomende wintermaanden bij ons een zeer groot sortiment fruitstruiken en -bomen te koop is. Aankomende week komt de laatste grote zending binnen. Er zijn ook nog wat bijzondere beloftes in de pijplijn: een Belgische kweker heeft me een vingeraflikkende lijst toegezonden waar ik veel bijzonder fruit uit zal toevoegen en een Tsjechische liefhebber deed daar nog een schepje bovenop met zeldzame fruitrassen. Er staat jullie dus nog veel te wachten, als ik de tijd vind om de komende weken hier goed studie van te maken.

 

» Tot slot: vergeet de mest niet

Mooi weer, op tijd een regentje, niet te veel slakken... allemaal facetten die voor een goede oogst zorgen. Je snapt het al, er ontbreekt nog één belangrijk element: eten. Bij planten noemen we dat Mest. Ik heb al eens een duidelijke “Achtergrond” geschreven met de titel “Hoe zit dat toch met bemesten...”.

Een goed idee om de kennis weer eens op te frissen

 

Rond deze tijd (maar de hele winter door) is het goed om Thomasslakkenmeel en/of Zeewierkalk te strooien. We hopen beide soorten binnenkort weer in een flinke hoeveelheid binnen te krijgen.

Je kan het alvast bestellen

 


 
 
facebook