Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 57, oplage 120.000  
 

Terugblik en koffiedik kijken

Terwijl wij een turbulent boekjaar afsluiten, hoor ik wisselende oogstberichten en hoop (met jullie) op betere weersomstandigheden.


» Zaadbedrijven hebben een andere kalender

Omdat ons soort bedrijven in januari al volop in de drukte zit en het nu eindelijk iets rustiger wordt hebben we gekozen voor een zogenaamd “gebroken boekjaar”, voor ons loopt het jaar van 1 juli tot 30 juni. Dat betekent: voorraad opnemen (net afgerond), begrotingen en resultaten bekijken en in het algemeen alles kritisch evalueren. We hebben op vele fronten gepiekt: de meeste orders ooit, de meeste e-mail ooit, het grootste aantal website-bezoekers (binnenkort mogen we de 4 miljoenste bezoeker verwelkomen) en een levendige Facebookpagina (7000 geïnteresseerde “likers”). Dit mooie resultaat geeft uiteraard voldoening en stimuleert me extra om ook het komende jaar verder te werken aan onze mooie collectie, er staan minstens 200 noviteiten in de steigers, houd de site maar in de gaten. De afgelopen maand zijn al 17 mooie soorten toegevoegd.

Klik hier om deze te bekijken

 

Ondertussen ploeteren cq genieten jullie in en van de tuin en trotseerden de afgelopen natte periode. Ik hoor van zeer goede oogsten maar ook van geheel verdronken planten. De Nederlandse rijstvelden komen in zicht! Enkele kwekers hebben hun hele order moeten herhalen vanwege vochtproblemen, aardappels worden bijgekocht om toch nog dit jaar te kunnen oogsten. Een tuinier heeft altijd hoop op betere tijden, ik hoop hard met je mee: niet zo’n natte augustusmaand als in 2015, maar heerlijk groeizaam- en af en toe wat warmer weer...


» Achtergrond

Onze laatste “Achtergrond” over bemesting is met veel instemming gelezen en ontvangen, jullie kwamen met wat aanvullende vragen, die ik individueel heb beantwoord. Ik doe mijn best om dit najaar nog 1 of meer van deze voorlichtende Nieuwsbrieven te schrijven. Intussen kan je het archief van al onze Nieuwsbrieven vinden op de website. Altijd handig om eens terug te lezen! Het is genieten om alle kennis die ik in de loop van 40 jaar heb verzameld, te ordenen en aan jullie toe te vertrouwen. Overigens: net als jullie leer ik nog elke dag bij, het leven is één grote leerschool op elk gebied (voor wie daarvoor openstaat).

 

» Jaarlijkse koelcel-uitverkoop

De koelcel wil ik in de zomermaanden uit hebben, het is een energievreter en we zijn trouwens ook bijna leeg.


Aspergeplanten

Er zijn nog enkele bundels Aspergeplanten beschikbaar, prachtige dikke planten met gezonde uitlopers. Ik bied deze allerlaatste planten aan per 30 stuks van € 26,70 voor € 14,95. Reageer voor de zekerheid wel meteen, want zodra ik zie dat de planten op zijn, zet ik de aanbieding uit. Het kan zijn dat ik dit iets te laat doe, dus reken niet 100% erop, dat je bij de gelukkigen hoort...

Klik hier om te bestellen

 

Pootaardappels Mandel

De laatste 65 kg Pootaardappels Mandel verkoop ik in 13 setjes van 5 kg. Wil je dit mooie, oude ras in de herfst oogsten, dan kan je ze de komende 1-2 weken nog planten. In Zweden zijn ze helemaal gek op dit oudje, we kregen ze alleen een beetje te laat binnen, vandaar de restvoorraad.

Normaal kost 5 kg € 29,75 de laatste 13 setjes bied ik aan voor € 15,00 per 5 kg.

Klik hier voor deze aanbieding

 

Paddenstoelenbroed

Paddenstoelenbroed moet vers zijn, anders doen ze het niet meer. Onze complete, verse sets verkopen we daarom uit voor een zacht prijsje, zodat we in de herfst weer vers kunnen starten. We maken collecties met een maximale waarde van € 40,00 en bieden deze voor de helft van de prijs aan. Ook deze aanbieding gaat jaarlijks grif van de hand.

Reageer dus snel...

 

Eetbare knolletjes

Eetbare knolletjes hebben 2-3 maanden nodig om zich te vermeerderen. Je bent dus nog precies op tijd om een veldje met onze (vooral Zuid-Amerikaanse) knolletjes te planten. De gemengde pakketten die we samenstellen hebben een minimum waarde van € 40,00 en we bieden deze aan voor € 19,95. Een uitgelezen kans om voordelig met deze onbekende knolletjes kennis te maken!

Klik hier voor deze aanbieding

 

» Oogstmaterialen

Voor wie het nog niet opgevallen was, we hebben een keur aan handige hulpmiddelen voor het oogsten van groenten en fruit. Vanaf vorig jaar importeerden we uit Scandinavië de prachtige en handige bessenplukkers, die voor het oogsten van veel bessen een handig hulpmiddel zijn.

Bekijk de bessenplukkers

Je moet experimenteren per struik of het handig gaat, zeker blauwe bessen zijn heel geschikt. In sommige landen zijn ze voor gebruik in de natuur verboden, bijvoorbeeld bij wilde bosbessen omdat ze zo effectief zijn! Voor groter fruit dat te hoog hangt verkopen we al jaar en dag de vruchtenplukker:

Bekijk de vruchtenplukker

 

Goed knip- en snijgereedschap is het halve werk... We verzamelen steeds het beste of het handigste.

Bekijk ons assortiment oogst- en snoeigereedschap

Als druiven of andere zeer zoete vruchten rijp worden lokt dat vogels, maar ook wespen. Rijpe maïskolven worden nogal eens aangevreten door vogels en muizen. Een hele goede bescherming bieden onze netlon gaaszakken, het ei van Columbus!

Bekijk de netlon gaaszakken


» Wat aten we/ze vroeger in...

... het Wierdengebied in Groningen. Je kent de term vast nog wel van de aardrijkskundeles: in plaats van dijken bouwden de eerste inwoners van Noord-Nederland hun huizen op terpen of wierden. In dit gebied is veel onderzoek gedaan, wist je dat Groningen wel 600 wierden heeft gehad? In Museum Wierdenland is op een interactieve (zelf proeven) en informatieve manier een expositie opgezet over de eetgewoonten van deze eerste bewoners van het noorden. De flyer van deze expositie vind je hier als afbeelding.

Uitgebreide informatie vind je hier

Een leuk idee voor de zomer of herfst...?

 

» Wat kan je nog planten en zaaien?

De 2e helft van het jaar zal deze rubriek vaste prik zijn in onze Nieuwsbrief met steeds gedetailleerdere lijstjes van wat je nog zaaien kan.

  • Uiteraard kan je nog alle planten en struiken uit ons sortiment planten. Onze tuin is een eldorado voor de liefhebber, we hebben tot deze week de voorraad strak aangevuld.
    Begin augustus begint de 2e aardbeiplanten-campagne met leuke pakket aanbiedingen, meer details volgen in een latere Nieuwsbrief.

    Je kan eventueel al bestellen
 

  • Pootaardappels kunnen voor herfstoogst nog geplant worden, 9 van de 10 keer gaat dat goed, zie een van de aanbiedingen hiervoor.
  • Een algemene regel in juli: je kan alle groenten zaaien behalve vruchtgroenten en lange-groeigroenten zoals spruitkool en prei. Dus vrijwel alle blad- en wortelgroenten, peulvruchten en zelfs uien, maar die oogst je dan “halfwas”. Na de langste dag (nu dus) is het een extra goede tijd voor winterandijvie, cichorei-achtigen, rapen, rammenas, zachte bladkool zoals Chinese kool, Paksoi, Amsoi, Kailan, Kaisoi e.d.
  • Op bloemengebied is het zaaien van eenjarigen nu voorbij, maar de meerjarige planten kan je nu heel goed zaaien, tenzij het koukiemers zijn, die het beste in september gezaaid kunnen worden. We hebben weer veel zaden van meerjarigen kunnen bijkopen, dus er is veel diversiteit. Mogelijkheden genoeg dus!

» Leuke noviteit op komst

Ze liggen al in de haven van Rotterdam. Razend populair in Azië en binnenkort in allerlei vormen bij ons te koop. Hoe krijg je vierkante of hartvormige (water)meloenen, stervormige komkommers en kalebassen in de vorm van een boeddha-beeldje? We krijgen 8 modellen om je vruchten in een ongewone vorm te laten groeien. De natuur laat zich af en toe toch dwingen! Binnenkort zet ik deze grapjes op de website...

 


 
 
facebook