Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 55, oplage 120.000  
 

Tevreden met een kartelrandje

Elk jaar verlangen we naar die gezellige, drukke tijd! Gezellig, maar ook afzien... Nu er weer licht aan het einde van de tunnel gloort, mogen we bijna ontspannen.

 

» Seizoensbelevenissen

Dankbaar, voldaan, tamelijk moe, maar met nog voldoende energie. Zo lopen we als team er momenteel bij. Wat een drukte, maar ook wat een gezellige tijd is het geweest! Jullie trakteerden ons met 15% meer orders dan vorig jaar, dat gaf de nodige uitdaging en we zijn nog hard bezig met het aanvullen van allerlei voorraden om honderden naleveringen zo compleet mogelijk te krijgen. Mocht de nalevering wat laat komen, weet dan, dat de zaden optimaal kiemkrachtig zijn en nog makkelijk 2 seizoenen meekunnen.

De plantencampagne kwam (voor ons gelukkig) laat op gang, april was een soort miniwinter, waardoor onze kwekers wat vertraging opliepen. Zelfs onze groenteplanten hebben we vorige week geannuleerd, omdat het weekend zo koud werd. Nu zijn we echter vol op stoom en hopen eind juni alle plantenorders bij jullie te hebben. Het is dan ook een weldaad om nu door onze plantentuin te lopen en ideeën op te doen: welkom! Mijn plantenteam doet grote moeite om overzicht en ruimte te houden.


» Bollen-Opruiming

Jaarlijks ruimen we vanaf de 3e week van mei onze zomerbloeiende bollen en knollen op. Een uitgelezen kans om voordelig nog flink wat kleur aan de tuin toe te voegen! Het grootste deel zal tot groei & bloei komen, een enkele misser wordt ruimschoots goed gemaakt door het volgende: we leveren 100% meer bollen voor het aankoopbedrag (50% korting dus…)

Bestel zo’n voordelig pakket hier

 

» De laatste Pootaardappels

We zijn zeer tevreden over de verkoop van de pootaardappels. Uiteraard kwamen we al snel rassen tekort, maar dat hopen we volgend jaar te corrigeren. Elk jaar is de vraag overigens weer anders... We kunnen nog een kleine opruimactie houden met enkele zakjes ‘Mandel’ (omdat dit mooie oude ras vrij laat uit Zweden bij ons binnenkwam), aangevuld met wat andere rassen, die nog resten. Aardappels houden van zon en ruimte, plant ze niet te krap. Zelfs in juli geplante aardappelen geven nog een zeer goede oogst. Die ervaring krijgen we al enkele jaren van jullie door!

Dit voordelige einde-seizoens-pakket bestel je hier

 

» Zeldzame Tomatenplanten

Onze kwekers van bijzondere tomaten- en peperzaden stellen rond deze tijd een mooie collectie opgekweekte planten samen van hun zeldzame rassen. We beginnen net als vorig jaar met de tomaten. De pepers volgen over enkele weken. De planten zijn met liefde en biologisch geteeld, alle planten zijn voorzien van namen: gebruik Google voor meer info, want de meeste rassen krijgen we pas volgend jaar in zaadvorm!

Deze aantrekkelijke planten bestel je hier

 

» Wat zaai je in de zomer?

Het is bijna grappig om te horen, dat mensen soms zeggen: “het is al bijna juni, de zaaitijd is voorbij...” de trend om soorten steeds vroeger (en dus vaak te vroeg) te zaaien heeft nog niet zijn tegenhanger gevonden: kijken tot hoe laat je soorten kan zaaien!

Over bonen bestaat het oude gezegde: “bonen mogen de mei-zon niet zien”. Dit betekent, dat het in de maand juni een fantastische periode is om bonen te zaaien, ze groeien ongestoord door en halen vaak de te vroeg gezaaide bonenstoeltjes gemakkelijk in. Lage bonen (stam- of stoelbonen dus) kunnen tot half juli gezaaid worden, stokbonen tot eind juni. In de kas kan je uiteraard alles nog enkele weken opschuiven. Een kas is immers voor het vervroegen maar ook voor het “verlaten” van groenten geschikt. Voor vruchtgroenten wordt het nu wat laat. Ben je die vergeten te zaaien: we verkopen al volop groenteplanten van komkommers, aubergine, paprika’s etc. Alleen beschikbaar voor onze winkelbezoekers overigens. Een bijzondere groep binnen de bonenfamilie is de sojaboon. Nog nooit is de aandacht voor deze gezonde boon zo groot geweest. “Niet aan te slepen” zeggen ze dan in de handel... Zeker sinds de Edamame is ontdekt, de Japanse naam voor verse soja, is het hek van de dam. We verkopen enkele zeer betrouwbare rassen, kijk maar op de site!

Eenjarige bloemplanten, die niet voorgezaaid hoeven te worden (en dat zijn er vele) mogen ook de hele maand juni nog gezaaid worden. De zaaitijd mag dan wat laat zijn, maar daar staat tegenover, dat de planten extra rijk tot in de eerste herfstweken doorbloeien. Voor meerjarige bloemen is de zomer en de herfst (in geval van koukiemers) de beste zaaitijd.

Een ezelsbruggetje is: kijk wanneer de plant van nature zijn zaden vormt, dan zit je dichtbij de ideale zaaitijd. Ik kom nog even op de groenten terug: uiteraard kunnen alle bladgroenten nog goed gezaaid worden, dat is haast teveel om op te noemen. Vanaf nu zal ik in elke Nieuwsbrief vermelden wat er nog te zaaien of te planten valt. Incompleet, maar ter inspiratie...


» Nog even onder de aandacht...

We hebben nog volop Zuid-Amerikaanse knolletjes, die de grond in mogen. En niet te vergeten, de ZOETE AARDAPPELS! Deze staan onder enorme belangstelling, we krijgen vanuit heel Europa vraag naar onze rassen, dus wacht niet te lang met bestellen.

Al deze knolletjes en knolplanten vind je hier

Denk je ook nog aan onze mooie, zware aspergeplanten? We hebben nog een kleine voorraad, dus wees er snel bij.

Klik hier om te bestellen

 

» Hoe krijg je contact met ons?

Met een team van 3 mensen proberen we de mail bij te houden. De telefoon hebben we al opgegeven, maar in deze tijd ontstaat er ook een tandenknarsende achterstand in de mailbeantwoording. Ga ons dus alsjeblieft niet mailen waar je order blijft, we werken keihard aan alle orders en binnen enkele weken hopen we die honderden mailtjes ook te hebben bijgewerkt. Dat er soms hierover gemopper klinkt begrijp ik heel goed, maar we zijn geen bol.com en ons sortiment leent zich niet voor automatisering.

Gelukkig maken we jaarlijks duizenden tuinliefhebbers blij en kunnen we dankzij jullie trouwe klandizie ook tientallen sympathieke projecten ondersteunen, volgende week gaan er bijvoorbeeld 1500 zakjes zaad naar Heifer Nederland, “Stop Honger, Help een Boer”.

 


 
 
facebook