Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 52, oplage 120.000  
 

Een schot in de roos!

Ons enthousiasme kwam over en jullie reageerden overvloedig...


» Het 90-jarige jubileumfeest

Als je de vorige Nieuwsbrief hebt gemist: we hebben daarin een fantastisch programma uitgelegd op de vrijdagavonden van 19 februari, 11 maart en 22 april. In deze brief lees je er meer over. We moesten een beetje stretchen en rekken... want de avonddelen en -sessies liepen helemaal vol.

Onze planning voor het winkelbezoek is uitgebreid van 35 naar 40 personen per deel en de cursus “Japanse Taal+Eten+Natuur” bij Mamiko hebben we kunnen uitbreiden van 12 naar 20 personen per sessie.


» De Deelnemerslijst

Heb je jezelf opgegeven? Controleer dan of je op de lijst(en) staat!

Bekijk hier de lijst van ons winkelbezoek en  de lijst voor de Japanse sessies bij Mamiko

Check je even goed de tijden dat je verwacht wordt? Als je naam meerdere keren op dezelfde lijst staat, dan heb je voor meer personen geboekt.

Is het helemaal langs je heen gegaan en wil je alsnog graag inhaken? Er zijn nog wat plaatsen, kijk maar op de deelnemerslijsten waar nog vakjes open zijn.


» Hoe gaat het die avonden lopen?

De sessies bij Mamiko lopen stipt op tijd, als je later binnenkomt is dat storend voor de groep, dus probeer dat te voorkomen. Onze winkelbezoeken zijn vrij ruim genomen: 1,5 uur per bezoek, dus het is geen probleem als je iets later binnenkomt. Houd wel de eindtijd van het bezoekdeel in de gaten, wacht niet tot het laatste moment met afrekenen, anders stroopt het enorm op bij de kassa... De volgende groep wacht al om er in te kunnen.

Om alles te stroomlijnen is de volgorde:

  • Bij aankomst melden op nummer 450 (onze buren), hier checken we de lijst, je krijgt een button met 1, 2 of 3 erop naargelang je reservering voor ons winkelbezoek. Hier verwennen we je met een feestelijke bubbel en daarna koffie, thee of een sapje. Er zijn ook lekkere hapjes met leuke groententhema’s.
  • Tijdens Deel 1 (17.30u) zal er nog geen live muziek zijn, daar kan je van genieten na het bezoek aan onze winkel om 19.00u.
  • Ben je erg vroeg? Dan kan je alvast de straat verkennen, de activiteiten van mijn collega’s vind je hier verderop in de Nieuwsbrief. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om in de buurt een hapje te eten voor het geval je ‘s middags al gekomen bent.
  • Bij het begin van een bezoek aan de winkel krijg je een duidelijk teken dat je welkom bent, ik hoop dat dit een beetje organisch en soepel verloopt. Verspreid je zo mogelijk over de hele winkel, de tuin is overdekt en verlicht, ik hoop al een leuke voorraad bloembollen te hebben in de bollentoren (trap op) en achterin het magazijn vind je de pootaardappelen. Met 40 mensen tegelijk is het een beetje geven en nemen, af en toe wellicht “boompje verwisselen” bij de zaadrekken! Bij het verlaten van de winkel krijg je een leuke VerrasTas met kadootjes van veel winkels.
  • Na de tijdgebonden avond-onderdelen (onze winkel en Japans bij Mamiko) kan je nog wat drinken halen, even lekker relaxen bij de klassieke muziek en vervolgens genieten van alle activiteiten die de andere winkels hebben georganiseerd.

» Het programma en de route

Ten opzichte van de vorige Nieuwsbrief zijn er enkele aanvullingen en wijzigingen, dit Programma kan je uitprinten en meenemen, ik zal uiteraard ook zorgen voor wat uitgeprinte exemplaren. Kom je voor het eerst bij ons? Neem dan goed kennis van de route op onze site de navigatie brengt je niet altijd op de juiste plaats.


» Snoeicursus Villa Augustus

Veel van onze klanten combineren een dagje Vreeken met een bezoek aan Villa Augustus. Een groot deel van de groenten, die ze daar verbouwen komt uit onze collectie en we werken veel met hen samen.

Wist je dat achter al het snoeiwerk, dat er gebeurt een grote ambachtelijke kennis schuilt? Jan Freriks (1929) is voor de 7e maal bereid om zijn unieke kennis op het gebied van snoeien van fruit in allerlei traditionele leivormen over te brengen in een beginners- en gevorderdencursus. Over 6 maanden verspreid leer je de kneepjes van het vak en leer je ook zien wat het gevolg van een snoeiactie is. Wij helpen graag mee om deze cursussen bekend te maken, de inschrijving is net begonnen!

Klik hier voor meer informatie

 

» Zachte winter

De moestuinier is in spanning of deze kwakkelwinter zich voortzet. Er wordt al volop gezaaid, aardappels geplant onder glas, kortom volop risico genomen, die een beroepskweker niet nemen kan. Jullie verhalen zijn erg interessant voor mij, omdat het onmogelijke soms mogelijk blijkt...!

Intussen is het nu een uitstekende tijd om de tuin te bemesten. “Wat je er uit haalt moet je er ook instoppen” is mijn devies. Zand- en veengrond zijn gevoeliger voor uitputting dan kleigrond. Zorg allereerst voor een goed humusgehalte in de grond zodat het bodemleven vitaal blijft. Compost is daarvoor een goed middel, dierlijke mest kan ook, mits niet te vers of in korrelvorm gebracht.

In deze tijd is het wijs om de belangrijke mineralen Fosfor, Kali en Magnesium in de grond aan te vullen. De grond houdt deze mineralen tamelijk goed in de bovenlaag vast zodat op tijd strooien aan te bevelen is. Een ideale mest hiervoor is Thomaskali, die we nu volop op voorraad hebben. Thomaskali is de vroegere Thomasslakkenmeel in korrelvorm.

Kalk strooien is nu ook aan de orde. Kalk heeft verschillende werkingen: - het brengt te zure grond in een voor de meeste groenten prettige zuurgraad-omgeving. - het verbetert de structuur van kleigrond doordat het zich goed aan klei bindt, maar onderling geen binding heeft.

Gebruik altijd fossiele (zeewier)kalk, omdat deze de humus van de grond niet verbruikt. We hebben vanaf nu een voordelige bron voor deze (van Coccolieten afkomstige) kalk. We kunnen het verzenden, hoewel ophalen voordeliger is...

Een ander belangrijk mineraal voor planten is Stikstof. Deze spoelt eerder uit en wordt tijdens de teelt gestrooid in de vorm van bijvoorbeeld bloedmeel. Er is nog veel meer over bemesting te vertellen, maar dat kan ik beter in een Achtergrondbrief uitwerken... 
 
facebook