Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 50, oplage 120.000  
 

Een cadeau voor je hobby en passie...

Een tuinliefhebber weet altijd wel een wensenlijst te maken voor Sinterklaas of Kerst toch? Mag ik je met deze Nieuwsbrief nog wat tips geven? Verder het gebruikelijke, informatieve gebabbel, veel leesgenot!


» Cadeaubon

Veel klanten vragen in deze periode naar onze cadeaubon (ik schrijf liever lekker simpel: “kadobon”...) Welnu, elk jaar nemen we ons voor om de digitale bon actief te maken, maar door tijdgebrek is dit nog niet gelukt. Dan maar de ouderwetse “Kadobon”; deze gaat momenteel grif van de hand. Leuk om te geven, de ontvangers zijn er dolblij mee. Je kan een bon bestellen voor een heel scala aan bedragen van 10-25 euro en een veelvoud van die bedragen door enkele bonnen te bestellen. Het gaat als volgt:

a) je bestelt 1 of meer bonnen op onze site
b) je vult wel of niet een machtiging in (liever wel)
c) je krijgt de bon naar je thuis gestuurd, meteen er achteraan sturen we de factuur per mail
d) we kunnen de bon ook meteen naar de ontvanger sturen, vermeld dat dan in de notitie en vergeet niet erbij te melden of we je naam er op moeten zetten en eventueel een wens of felicitatie.
e) de bon wordt voorzien van onze handtekening + je (verkorte) gegevens, zodat we bij verzilveren van de bon kunnen checken of deze betaald is.
f) de ontvanger kan deze gebruiken in onze winkel of opsturen als betaalmiddel na een bestelling op onze website.

Klik hier om een kadobon te bestellen

 

» Aardperen en Zonnewortels

De nieuwe oogst is binnen! Je kan ze de hele winter planten, want ze zijn bikkel-winterhard. Onze proeven met nieuwe rassen resulteren nu in 8 toprassen Aardperen en 3 zeer goede rassen Zonnewortels. Er druppelen later nog meer rassen binnen, maar deze BIOLOGISCH GETEELDE rassen zijn beschikbaar en kunnen besteld worden. Op internet vind je hele goede recepten van deze gezonde knolgroenten, wees er creatief mee en geniet van deze 2 gemakkelijk te telen gewassen.

 

Anekdotes en Kwinkslagen

Tijdens 90 jaar historie hopen zich vele verhalen op in ons bedrijf. Ik zal in deze (terugkerende) rubriek wat leuke voorbeelden doorgeven: leerzaam, grappig of hilarisch...

Een (toen) bekende politicus kwam in onze winkel voor een vogelnet. Mijn toenmalige collega wees hem op de verschillende kwaliteiten die er waren. De klant (die bij ons bekend stond als reuze zuinig) vroeg naar het verschil tussen de goedkopere en duurdere. Mijn collega grapte: “die goedkopere kunt u beter niet nemen, er zitten gaten in dat net”. De klant (de humor niet vattend) ging met de duurdere de deur uit en wij lagen nog dagen na te genieten...


» Uitverkoop Bloembollen

Na dit weekend start de grote uitverkoop van onze bloembollen. Tot gisteren hebben we nog bollen bijgekocht om de laatste orders compleet te krijgen, er komt zelfs volgende week nog een zendinkje... Je kan dus nog een gewone order plaatsen, die hebben voorrang.

Klik hier voor alle voorjaarsbloeiende bollen

Daarna gaan we opruimen tegen 50% korting, een buitenkansje om “veul voor wèènig” te kopen. Onze opruimingspakketten zijn te koop in verschillende prijsklassen.  Voor je eigen tuin of als cadeau, we sturen graag een pakket uit naam van jou naar een ander!

Klik hier voor de opruimingspakketten

 

» VreekenClub bijpraten

Na mijn decemberreis ga ik onze clubleden apart benaderen per Nieuwsbrief voor exclusieve aanbiedingen, uitnodigingen etc. Jullie helpen tenslotte een extra handje mee om ons bedrijf gezond te houden! Wil je nog lid worden en het aankomend seizoen je inleg nog kunnen verzilveren? Doe dat dan uiterlijk dit weekend, want aanmelders na 1 december (uiteraard ook welkom) kunnen pas vanaf 2 januari 2017 hun inleg verzilveren. Hoe het allemaal werkt en wat het inhoudt om lid van de VreekenClub te zijn, vind je op onze website.

Klik hier voor alle informatie over de VreekenClub


» Wat kan nog in de grond...

Tussen de buien door is het goed om af en toe de tuin in te gaan, je kan nog volop soorten uitplanten. Planten die in rust en winterhard zijn kunnen nog de grond in. Daarom is ons sortiment fruitstruiken en -bomen de hele winter optimaal. Alleen de groep druiven dunt wat uit, die komen maar 1x per jaar in april binnen.
Verder kan je nog winterharde ui-achtigen planten, let op: plant ze op een verhoogd plantenbed, want ze houden niet van kou in combinatie met natte voeten. Dit zelfde geldt uiteraard ook voor de knoflook, die we weer goed hebben aangevuld.

Staat je tuin regelmatig blank in deze periode?

Graaf deze winter goede drainage in of maak (voorlopige) geulen waarmee je de rest ophoogt. Om te voorkomen dat er veel mineralen uitspoelen kan je nog groenbemesters zaaien, enkele soorten zijn geschikt voor deze periode, je vindt ze in de complete zaailijst voor november-december Het is nu de tijd om druiven te snoeien, wacht wel op een paar droge dagen. Te laat snoeien geeft “bloeding” van de takken en conditieverlies. Voor de verdere snoei kan je beter wachten tot februari, steenvruchten (pruimen, perziken, abrikozen e.d.) moet je al gesnoeid hebben. Nog een tip voor de komende winter: had je erg last van insecten in fruit of sierstruiken zoals de buxus, dan kan je de eventuele eitjes van overblijvende insecten doden met 2 veilige middelen, VBC en Boomcleaner, lees goed de gebruiksaanwijzing. 
 
facebook