Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 48, oplage 120.000  
 

Iedereen blij...

Als de herfst helder en niet al te nat is, heeft iedereen het naar de zin. Boeren, burgers en buitenlui: we genieten van oogsttijd en afrijping der natuur!


» Tuin opruimen?

Gelukkig zijn we de trend voorbij, dat de hele tuin kaal wordt geharkt en bedekt met eenlaagje turfmolm: het zogenaamde “winterklaar maken”. Toch is hier iets meer over te zeggen.De tuin “de-boel-de-boel” laten is helemaal de mode en sluit aan bij de gemakzucht en hetnatuurgevoel van de tuinliefhebber. Ik ben hier ook een groot voorstander van: lekker veelschuilplaatsen voor vogels, egeltjes e.d. Zaad- en vruchtvormende planten vormen een mooieaanvulling op het herfst- en winterdieet van de standvogels en wintergasten. Je voelt hem alaankomen, er is een MAAR... In de groentetuin kan je beter de resten van groenten (stronken,afgevallen blad e.d.) opruimen en op de composthoop gooien. Bladeren van aangetastefruitbomen kan je voor de zekerheid beter echt afvoeren. Niet elke composthoop wordt warmgenoeg om ziektekiemen voldoende te doden en zodoende strooi je deze kiemen later weerover je tuin, klaar voor een nieuwe aanval. Enige hygiëne is echt gewenst. Het kweken enoogsten van groenten blijft een ingrijpen in de natuur, elk jaar van jouw oogsttuin een biotoopmaken is een goed streven, maar nooit 100% haalbaar... En dan de siertuin. Denk bijvoorbeeldaan rozen met sterroetdauw: die bruine vlekken met gele randen. Heel besmettelijk en lastigonder de duim te houden. Een deel van de oplossing: alle afgevallen, maar ook aangetastebladeren aan de plant weggooien cq. plukken. Planten die andere schimmels hadden,bijvoorbeeld meeldauw: enige hygiëne helpt de aantasting een volgende keer voorkomen, bijfruit kan je meeldauwscheutjes goed herkennen, ook in de winter. Valse meeldauw (onderaanhet blad) blijft over op afgestorven blad of in de grond. Heb je bijvoorbeeld veel last vanperenroest? Zoek eens in je omgeving naar struiken of bomen van de Jeneverbes, dat is debron van dit kwaad. Er is natuurlijk veel meer over te vertellen, het behandelen van scheurgrasbijvoorbeeld..

Kijk maar eens op YouTube


» Over vogels gesproken...

Onze standvogels (diegenen die jaarrond in onze omgeving blijven) zijn nu al bezig met het zoeken naar een geschikte nestelplaats. Heb je al (in gebruik zijnde) nestkastjes, maar vergeten deze schoon te maken? Dat is voor de gezondheid van de vogels wel goed. Als variatie op de eeuwenoude spreeuwenpotten hebben we een fraai sortiment vogelpotten, zowel voor voederen als voor nestelen. Vrij van modegrillen, altijd fraai, ambachtelijk in Nederland gedraaid en gebakken. Hierbij een linkje naar deze vogelpotten. We hebben nog meer leuke vogelproducten, dat hoofdstuk heb ik kenmerkend “Vogelliefde” genoemd.

Nieuwsgierig? Klik hier!

 

» Engelse Zaadgids

We geven al 7 jaar geen eigen gids meer (grootschalig) uit. Iedereen is digitaal tegenwoordig. Toch heeft het wel iets, zo’n kleurig boekje vol jaarlijkse verrassingen! Als Nederlandse vertegenwoordiger van Thompson & Morgan (UK) sturen we jaarlijks hun catalogus aan abonnees en leveren de bestellingen vanuit Dordrecht. Geen gedoe met creditcards, gewoon de financiën afwikkelen met ons. Die nieuwe gids is er weer! Je kan deze ook zonder abonnement bij ons bestellen:

Klik hier om te bestellen

 

» Paddenstoelen in het bos of... van eigen teelt!

Het is niemand ontgaan: het stikt van de paddenstoelen buiten. Een leuke (en soms linke) sport om de eetbare soorten te determineren en plukken. Zorg dat je goed op de hoogte bent, boekje en spiegeltje mee... Zoals het ooit met groenten gebeurde (10.000 jaar geleden) is het sinds een jaar of 35 mogelijk om zelf thuis te gaan kweken. Wij waren al vanaf het begin hierbij betrokken en verkopen complete sets, kweekemmertjes voor de teelt van oesterzwam in je eigen koffieprut en pluggen om zelf in (verse) stammetjes te plaatsen.

Een heel leuk avontuur voor jong en oud!

 

» Kenne we nog wat saie Freek?

Iemand tikt op m’n schouder, ik zit verdiept in een van mijn klusjes en moet even schakelen... Waarom noemt iemand me Freek? Zo grappig: als je Vreeken heet denken mensen soms dat je Freek heet. Hebben mensen die Janssen heten dat ook met Jan? De vraag wordt gesteld door een echte Dordtenaar, dat “ken” je horen. De knop is om: ik heb een geanimeerd praatje met een stadsgenoot en wijs hem ons zaadrekje in de winkel, dat geheel ingericht is met zaden die nu nog (binnen of buiten) de grond in kunnen. Wil jij ook weten wat je nog zaaien kunt? Bij een zachte winter kan er veel meer dan wanneer we een “elfstedenwinter” (ach wanneer...) krijgen. Het risico dat de hobbyist neemt, verhoogd de teeltspanning, dus resulteert in groter geluk als het oogsten lukt!

Hier wat mogelijkheden op een rijtje

 

» Chayote, eetbaar reuzenzaad!

De nieuwe oogst Chayotes is binnen! Eetbare vrucht en zaad tegelijk. Je laat ze op de vensterbank liggen en ze kiemen “vanzelf”! Vervolgens oppotten en in de winter binnen houden. Het wordt een grote klimplant voor buiten. Wij bevelen de gestekelde Chayote aan, deze prikt een beetje, maar geeft een veel grotere oogst dan de gladde variant. Elke vrucht weegt 400-800 gram, je kan 120 vruchten per plant oogsten! Meer info over deze ideale en smakelijke vrucht vind je hier:

Klik hier om te bestellen

 

» Enkele memo’s

Mag ik je herinneren aan de “hardlopers” van dit seizoen?


Uiig

Er kan nog volop geplant worden in deze prachtige herfst. Knoflook en allerlei andere uitjes kunnen de grond in. Onze uitgebreide teeltaanwijzing voor knoflook geldt ook voor de meeste andere uitjes.

Klik hier voor het complete sortiment beschikbare knoflook

De rest van de uitjes kan je hier verkennen.

 

Tuinopruiming

Klant, die met tassenvol planten de winkel verlaat: “ik vind jullie Tuinopruiming zo leuk omdat je dan planten krijgt, waar je anders niet op zou komen...”. Zo had ik het nog niet bekeken. Ook een aardig idee als cadeau voor een tuinvriend of bevriende therapieboerderij? We kunnen nog 10-15 pakketten maken, op=op uiteraard.

Klik hier voor de aanbieding

 

Vruchten en Rozen

Zoals ik al eerder vertelde: ons sortiment fruit is flink uitgebreid en we krijgen volgende week onze eetbare rozen binnen. Daar zitten zelfs enkele noviteiten bij, die ik nog beschrijven moet. De tuin vult zich dus weer met allerlei winterharde struiken. Je plant de struiken in principe de hele winter, behalve als de vorst in de grond zit. Naast winterharde planten groeit onze Citrus-collectie ook flink: kleine planten, maar (vanaf a.s. maandag) ook mooie grote met vrucht!

Deze collectie (letterlijke) Orangerieplanten vind je hier. Onze winkel blijft op deze manier jaarrond het bezoeken meer dan waard!

 

Bloembollen

De hele maand november is nog ideaal voor het planten van bloembollen. Omdat we onze voorraad koel opslaan, rekken we het seizoen zelfs nog tot eind december. Inmiddels is de collectie al 2x flink aangevuld, maar er vallen gaten van soorten, die bij de kweker op zijn. Ken je ook onze unieke collectie van 35 soorten Pioenrozen? Rechtstreeks van een (zeer goede) kweker, soortechtheid gegarandeerd...

Meer informatie en bestellen

 

» Lokkertje

Van 4 soorten “uitjes” maak ik een aantrekkelijk setje.
Een Nieuwsbrief moet toch ook een aanbieding bevatten vind je niet?


1) Oerprei

Deze voorvader van de prei en familielid van de olifantenknoflook verheugt zich in een enorme belangstelling. De smaak is subtiel: een tintje knoflook, vermengd met het aroma van prei en uien... wie valt daar niet voor?

Meer informatie

 

2) Lampascioni

Een echt Italiaans streekproduct, elders heel onbekend, echt een Slowfood-smullertje. Fraai in de tuin en aromatisch op je bord. Lees er over:

Meer informatie

 

3) Indianenuitje

De Native Americans pasten al volop Slowfood toe, avant la lettre! Dit prachtige bloeiende bolletje vormt een smakelijk, niet te versmaden “uitje”. Een mooie aanvulling voor de Permatuin.

Meer informatie

 

4) Russisch Look

Fraaie bloei als een sierui en smakelijk als eetbare ui een eetbare bloemen!

Meer informatie

 

Dit Kwartet kost normaal € 25,80. Ik bied ze samen aan voor € 19,95

Klik hier voor deze aanbieding 
 
facebook