Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 42, oplage 120.000  
 

Ga d’r even lekker voor zitten...

... ik zal er hopelijk weer een afwisselende wensenvervuller van maken!


» Smaakmakers voor een droomavond!

- Stel je voor... je bent een recept aan het voorbereiden, wat staat daar? Rijst met nootachtig en kruidig aroma? Die koop je niet kant-en-klaar... je rolt je eigen Pandanblad op en laat dit vanaf het begin meekoken!
- Omdat je een milde gembersmaak nodig hebt, een beetje peperig met de frisse geur van citrus en pijnbomen, heb je de Laosplant (die je vorig jaar kocht) uit de pot gehaald en ziedaar: een stukje wortel van dit familielid van de gember biedt alles wat je wenst!
- De saus heeft een authentieke kerriesmaak nodig. Het hoofdbestanddeel is alleen zeer vers nog op smaak, je snijdt een paar bladeren van je eigen Kerriebladboom.
- De gel uit het afgesneden blad van de Aloë vera zorgt voor enige stijfheid van de saus. Een sliertje door de vruchtendrank zal de darmen een rustige stimulans geven. Maar... het is vooral de verrassende demonstratie van huidverzorging, die tijdens het tafelen een onderwerp van gesprek zal worden: na het kluiven even een vochtig heet doekje en daarna een sliertje Aloë-gel op je handen en rustig insmeren. Snijd een stukje blad af, snijd deze in de lengte in 2 delen en smeren maar! Je eigen crème maken is heel makkelijk, volg gewoon een YouTube filmpje, dat hierover gaat.
- Om alles in gezondheid te kunnen consumeren heb je de beschikking tot dè apotheekboom van India: de Neemboom. Mahatma Ghandi sterkte zijn immuunsysteem met deze plant. Helemaal niet gek om deze “wonderboom” dus als beschermheilige aan de kop van de eettafel een ereplaats te geven. - Voor de eerste 100 bestellers voorzien we graag in de behoefte van een frisse, iets zoete citroensmaak in het gerecht: vers blad van de Wilde Limoen oftewel Djeroek Poeroet. De plant heeft een flinke groeikracht en zal je jarenlang van het goede voorzien!

Deze culinaire droom maak je waar met onze hulp. Nog even de soorten op een rijtje: Pandan, Laos, Kerriebladboom, Aloë en Neemboom. Collectiewaarde € 29,00 nu voor € 19,90.

De eerste 100 bestellers krijgen er gratis een plant Djeroek Poeroet oftewel Wilde Limoen (t.w.v. € 6,90) bij.

Klik hier om te bestellen

 

» Knoflook: planten of meteen eten!

Ik zorg altijd voor voldoende voorraad knoflook om ook nog de klanten te kunnen bedienen, die pas in maart plannen om ze te planten. Dat kan dan namelijk nog heel goed! Zolang het niet vriest kan je de hele winter doorplanten. Omdat deze Nieuwsbrief toch vooral in het kader van Kerst is geschreven, wil ik nog kwijt dat onze plantknoflook eigenlijk de crème de la crème is. Ook bijzonder geschikt om meteen te eten, wat ik begrijpelijk volop doe!

De beschikbare keus vind je hier.

 

» Bijna op...

Bedankt voor jullie grote respons op de Bollenuitverkoop, de koelcel en het magazijn zijn leeg! Nog een klein restje dat in onze “Bollentoren” staat uitgestald. Misschien ook een leuk idee om zo’n pakket te doneren aan het plaatselijke verzorgingshuis of een ander goed doel... Kan ik je verleiden tot een voordelig pakket?

1 pakket t.w.v. € 50,00 - nu voor € 25,00
1 pakket t.w.v. € 70,00 - nu voor € 35,00
1 pakket t.w.v. € 150,00 - nu voor € 75,00
1 pakket t.w.v. € 200,00 - nu voor € 100,00

Klik hier om zo’n pakket te bestellen

 

» Stadstuinieren

We verkopen in onze winkel een aantal zeer goede tuinbladen: Onze Eigen Tuin, De Tuin in vier seizoenen en Heirloom Gardener. Een betrekkelijk nieuwe ster aan het firmament is het blad Stadstuinieren. De tijd was er rijp voor: tuinieren (vooral van eetbare gewassen) op elk denkbaar plekje in de buitenlucht is enorm populair. Het lokt ook jonge mensen naar de fantastische hobby van het moestuinieren. We zien mede dankzij deze ontwikkeling dat onze klantenkring ook veel jongeren bevat. Dat is uiteraard voor deze 50 plusser een bemoedigende ontwikkeling! Er was al een tijdje geen blad meer, dat echt voor de liefhebber van de groenteteelt is geschreven, ik moet zeggen: het blad leest als een trein en biedt elke 2 maanden weer veel nieuws.

Aanbevolen dus... Losse nummers kosten € 5,95 (84 pagina’s!) en bij een abonnement kost dit rond de € 5,00.

 

» Kennis verrijkt

Volgende week komt mijn tweede “Achtergrond” uit, maar tussendoor een beetje kennis doorgeven kan geen kwaad. In mijn Nieuwsflits nr. 19 gaf ik in kort bestek wat tips over hoe je aardappels kan bewaren. Dat prikkelde Willem Stomps tot het schrijven van deze aanvulling, waar ook ik weer veel van opstak:

"Aardappels kennen twee verschillende kiemingen. De eerste, die al in de herfst kan optreden is de zgn. “topspruit”. Dit is een forse kiem, soms twee, die aan het kopeinde (waar de meeste ogen zitten) van de knol uitgroeit. De kiem kan wel 10-40 cm lang worden en neemt zoveel energie, dat de overige ogen moeilijker loskomen. Een aardappel die alleen op z’n topspruit groeit geeft weinig stengels en dus weinig (hoewel grove!) knollen. Beter is het dus om de topspruit ongeveer in januari af te breken. Vervolgens leg je de knollen terug bij een wat hogere temperatuur, de overige ogen komen nu los. Deze tweede kieming geeft veel meer kiemen en later dus veel meer groeistengels: een hogere opbrengst met een regelmatiger sortering. Als in februari zo veel mogelijk ogen los zijn (te zien aan de "witte puntjes" in de ogen) dan leg je de poters in het licht en op kamertemperatuur. Zo ontstaan mooie regelmatige kiemen van 0,5-1 cm lang. Zodra de buitentemperatuur dat toelaat (10- 15EC) mogen de poters naar buiten om de kiemen af te laten harden, zodat ze er bij het poten niet afbreken. Natuurlijk zijn er soms forse verschillen in kiemgedrag tussen verschillende rassen. In de praktijk zal de juiste timing uit ervaring moeten blijken. De kalender vergeten en pas poten (met de kiemen naar boven!) als de bodemtemperatuur boven 10EC komt en de grond met blote handen behaaglijk aanvoelt. Een extra tip: nooit in (netlon)zakjes voorkiemen. De kiemen groeien door de mazen en breken af bij het legen van de zakjes."

Bedankt Willem!

 

» Vorst: vriend of vijand

Tja... daar kan je een lang verhaal over schrijven. Ik beperk me tot enkele puntjes. Hoe was het om een zachte winter mee te maken zoals vorig jaar? - Hadden we meer “ongedierte”? Nauwelijks. Echte plagen zijn uitgebleven, een beetje vorst vertraagt de ontwikkeling maar dood geen insecten. - Deden de bloembollen het beter? Ja, ze bloeiden langer omdat ze vroeger begonnen. Bloei in een koudere periode duurt immers langer... - Kiemden de koukiemers goed? Niet allemaal. Er zijn zaden, die iets meer kou nodig hebben. Ze rusten dus nog in de grond, wachtend op een strengere winter. Het kan dus gebeuren, dat (als de komende winter strenger is) je verrast wordt door uitgezaaide meerjarigen, die je al een jaar geleden uit de tuin hebt verwijdert! - Veel eenjarigen bleven gewoon in leven! Een beetje terugknippen, wat mest erbij en genieten maar... Een kleine aantekening: verplanten naar een andere plek is wel beter. Sommige planten zijn het volgende jaar vatbaarder voor schimmels zoals roest. Elk jaar vers zaaien heeft dus voordelen.

Voor zwakkere planten waarbij je geen risico wilt nemen hebben we veel hulpmiddelen beschikbaar. Pak de planten bijvoorbeeld in met ademend Acryldoek of het sterkere klimaatnet. In een koepel of kasje helpt het als je een (zuinig!) petroleumkacheltje laat branden. Knollen die geen vorst kunnen hebben kan je vorstvrij in de cocopeat bewaren of diep (minimaal 50 cm) inkuilen.

Zullen we weer buiten kunnen schaatsen? Velen zien er reikhalzend naar uit!

 

» De donkere dagen...

We willen graag in huis eetbare planten telen. In de winter is de behoefte groter, maar de mogelijkheden kleiner. De temperatuur is niet altijd het probleem, hoewel een zuinige stoker de huiskamer te koud kan laten worden voor een optimale groei. De bottleneck is eigenlijk de daglengte. Planten groeien graag bij minimaal 12 uur daglengte en die genieten we alleen van 21 maart tot 21 september. Licht moet voor goede, compacte groei in evenwicht zijn met de temperatuur. Voor elke plant is dat weer anders, maar een beetje extra licht kan enorm helpen. Goed groeilicht geeft een groot scala van lichtsoorten tussen UV en Infrarood. Onze groeilampen kan ik van harte aanbevelen!

 

» Snelle levertijd

Als je een pakket planten bestelt en deze vóór de Kerst in huis wilt hebben, wees er dan snel bij en geef dit aan in de notitie tijdens het bestelproces. Donderdag 19 december is onze laatste verzenddag waarop we nog kunnen garanderen dat de zending op tijd komt.

Onze site staat vol cadeau-ideetjes voor de Kerst. Naast zaden zijn daar uiteraard allerlei zaaihulpmiddelen, een prachtige sortering boeken, tuinhulpjes, degelijk gereedschap en snoeischaren. Dit weekend bestellen betekent dat we het nog op tijd kunnen leveren, geef dat wel even aan...!

 


 
 
facebook