Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 41, oplage 120.000  
 

Dankzij jullie...

... kreeg ik de Publieksprijs “Held van de Smaak 2014", een naam, die ik als eretitel beschouw!


» Waardering

Jullie waarderende woorden waren een warme douche, daar drijf ik wel weer even op, om overigens daarna weer met beide benen op de Dordtse klei te landen. Er is weer veel werk aan de winkel om jullie (en mijn eigen) tomeloze nieuwsgierigheid naar meer mooie en/of eetbare soorten te bevredigen. Blader maar eens af en toe door onze verzameling “Nieuwe introducties” op de website. Het is in deze maanden het feest van de noviteiten: o.a. veel eetbare wilde planten uit Noord-Amerika. Vaak al heel lang in gebruik door de Native Americans. De komende weken komen daar veel Europese wilde, eetbare planten bij. Op die manier domesticeren we de hele eetbare natuur, zodat je niet meer per se hoeft te “grazen” terwijl je van de natuur geniet.

 

» Tuinen van Weldadigheid

Afgelopen zaterdag organiseerden Jolanda en Lambert van de Tuinen van Weldadigheid hun tweede en (voor dit jaar) laatste “Diner in de Kas”. Wat een aangename afsluiting van een tuinseizoen! Ik was al langer van plan om eens bij hen langs te gaan om de tuin te bewonderen, dus vorig weekend maar eens die lange rit naar Veenhuizen op de koop toe genomen... Een trotse rondleiding van Lambert en daarna een heerlijk en oergezellig diner met o.a. mooie, oorspronkelijke groenten. Het was een WELDAAD en zeer aan te bevelen als herfsttraditie. Je kan hen ook (sinds kort) volgen op Facebook, ze kunnen wel wat “Likes” gebruiken.

 

» Knoflook, Rabarber en Eetbare Bollen en Knollen

En zo glijden we geleidelijk weer de tijd binnen van afrijping en afsterving... Afrijping betekent soms: bol- of knolvorming, de ene plant is daar sneller mee klaar dan de ander. Aardperen bijvoorbeeld slaan pas in november de meeste reservevoeding op en vormen dan hun knollen. Crosne, Oca. Mashua en Ulluco zijn ook nog volop aan de groei.

Wel klaar om nu (of later) te planten is knoflook! Over de planttijd zijn kwekers het niet eens, sommigen planten in september-oktober, anderen wachten bewust tot november. Als we zo’n kwakkelwinter als 2013-2014 krijgen, dan kan zelfs de hele winter door worden geplant! Klik hier voor ons hele sortiment en wacht maar niet te lang, er raken al rassen uitverkocht. Voor de vele vragen hoe knoflook geteeld moet worden stelde ik een overzichtelijke teelthandleiding samen. Deze vind je hier.

 

Veel vaste planten zijn nu aan het afsterven en geven dus aan, dat ze in winterrust gaan. Planten in rust kan je verplaatsen, dus: de ideale tijd voor het planten van bijvoorbeeld rabarber! Onze herfstcollectie bestaat uit 5 zeer gezonde en succesvolle rassen, je vindt ze hier.

 

De rest van onze groeiende collectie eetbare bollen en knollen bouwt zich ook al op. Je kan nu herfstplantuitjes poten, het koubestendige ras ‘Radar’. De lekkerste sjalotten plant je ook in de herfst, culinair zeer geliefd en goed winterhard: de ‘Griselle’ en ‘Grisor’. Sint Jansuitjes zitten een beetje tussen uien en sjalotten in en vormen een flinke pol van jaarlijks te oogsten uitjes. Sterk onder de aandacht staan de smakelijke Daslook en Oerprei.
We hebben nog een beetje Egyptische Uitjes, de oogst was wel groot, maar de bestellingen in de loop van het hele jaar ook! Heel grappig, hoe bovenaan elke stengel weer een trosje uitjes groeit. (link naar 306000). Vorig jaar introduceerden we het Italiaanse “Uitje”: Lampascioni en het Noord-Amerikaanse Indianenuitje. Beide (ook nog sierlijke) soorten mogen nu geplant worden en zijn dus geheel winterhard in ons klimaat.

 

» Facebook geeft directe betrokkenheid

Een deel van jullie (mijn klanten) is ook lid van Facebook. Voor mij is het privé een handig middel om bij te blijven in mijn vriendenkring en grote familiekring. Persoonlijke ontmoetingen vloeien er vaak uit voort, sommige mensen kan je moeilijk ontmoeten omdat ze erg ver weg wonen... Onze zakelijke Facebookpagina probeer ik te vullen met de laatste nieuwtjes en werkt dus sneller dan een Nieuwsbrief. Het is de moeite waard om onze pagina te volgen en dus te “Liken”. Een leuke gebeurtenis deze week was het bereiken van de 4000-ste volger. Dat is nog niets in vergelijking met Heineken (7,7 miljoen) of Coca-Cola (2 miljard), maar toch.... Wil je ook wekelijks bijblijven met leuke nieuwtjes, like ons dan.

 

» Regeren is vooruitzien!

Droom je van een bloeiend voorjaar in je tuin? Wil je vroege bijen en vlinders een ruim scala aan voeding bieden? Denk er dan aan, dat je vroegbloeiende bloembollen en -knollen in deze periode planten moet. Ons sortiment is behoorlijk compleet en zeer goed van kwaliteit. Kom lekker langs en zoek een mooi sortiment uit in onze “Bollentoren”, een ruimte op onze 1e verdieping, die we helemaal vol met bollen hebben gestouwd. Lekker bestellen vanaf de luie stoel kan natuurlijk op onze site, klik hier voor het hele sortiment.

 

» Een “postzegel” met winter-rauwkost

Sommige mensen spreken laatdunkend over hun eigen tuin, die zo groot als een postzegel zou zijn. Op zo’n klein plekje kan je echter heel goed groenten telen, dat bewijst wel de enorme populariteit van het “vierkante-meter-bed”. Zo’n verhoogd plantenbed plaats je gemakkelijk op elke ondergrond, tuin of tegels en zorgt door het vullen met goede, biologische potgrond voor een zeer succesvolle groei! Wij bieden verschillende verhoogde plantenbedden aan, in deze Nieuwsbrief licht ik er eentje uit en maak er een aantrekkelijke aanbieding mee.


“Houten Bed + Worteldoek + Zaad”

Dit pakket bestaat uit:
- Een degelijk houten plantenbed van 125x125 cm en 15 cm hoog.
- We leveren er een stukje worteldoek bij, die in het bed wordt gelegd voordat de potgrond er in komt. Het worteldoek vervolgens langs de randen wegknippen of naar binnen vouwen.
- Om meteen te kunnen beginnen koop je bij ons of bij een tuincentrum in de buurt: 200 liter (liefst biologische) potgrond. Deze grond zit NIET in het pakket.
- We maken een mini-collectie zaden van 3 soorten rauwkost, die de hele winter gewoon buiten kunnen groeien.

Waarde van het pakket is € 55,00 we leveren het pakket voor € 39,00

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen

 

» De Bezemwagen

Nu ook ons aardbeienseizoen er eindelijk op zit (wat hebben jullie een hoop planten weggestouwd zeg: bedankt voor de orders!) wordt het tijd om de laatste restjes planten te verkopen. Nog een aantal prachtige aardbeiplanten, een divers groepje kruidachtige smaakmakers en nog enkele tientallen druiven wil ik ruimen. Het fruit en kleinfruit samen met de tropische smaakmakers blijven op voorraad om in de winter toch nog een leuk aanbod te hebben. Ik nodig je uit om als bezemwagen te dienen en ons “los” te maken door een pakket aan te schaffen!


Pakket “Bezemwagen”

Het pakket bestaat uit 2-3 druiven, aangevuld met winterharde en subtropische smaakmakers, waaronder aardbeien. Als je kasdruiven wilt (i.p.v. buitendruiven), dan kan je dat in de notitie van de order vermelden. Ik stel gemengde pakketten samen t.w.v. € 50,00 en bied deze aan voor € 25,00. Er kunnen enkele tientallen pakketten gemaakt worden, dus wees er snel bij!

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen

 

» Tomatenplanter Topsy Turvy

We kochten onlangs een grote fabrieksopruiming (8 pallets) van dit succesproduct en kunnen deze nu extra voordelig aanbieden!
Inmiddels is het omgekeerd telen van tomaten (lukt ook met kruiden, peper, paprika, aubergine, courgette, komkommer etc.) een groot succes, veel positieve verhalen van onze klanten en tientallen enthousiaste gebruikersfilmpjes op YouTube.

Ondersteboven telen kent enkele interessante voordelen:
1) er is geen steun nodig,
2) planten nemen geen grondruimte in, maar kunnen bijvoorbeeld aan een pergola hangen,
3) geen onkruidgroei,
4) 1 maand vroegere oogst,
5) minder last van ziekten door snelle opdroging van het blad.

De hangcontainer bestaat uit een stevige groene nylon geweven zak (15 liter) met een metalen hangkabels, een stevige kunststof bodemplaat topdeksel. Gebruik onze biologische potgrond en compact groeiende tomaten, als je weinig ruimte hebt (zoals 291220, 291830, 291840, 293150 en 293685) maar “hoog” groeiende tomaten doen het ook (zie de 3e foto op de site). Afmeting van deze Tomatenplanter: 23 cm doorsnee en 39 cm hoog.

1 Pakket bevat 5 Planters en 1 zakje tomatenzaad (waarde € 26,40) we bieden het aan voor € 19,50

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen

 

» Uitverkoop Herfstbloeiende Bollen en Knollen

Onbekend en (door de kenners) zeer bemind! Het is altijd weer een feestje als die herfstbloeiers bij ons binnenkomen. Nog steeds zijn er mensen, die zich erover verbazen, dat Herfsttijloos en Sternbergia zonder aarde in bloei komen. Nu is het feest weer bijna voorbij, want de bollen moeten nodig een nieuw baasje hebben. Ze kunnen dus nog geplant worden, daarom maken we een opruimpakket met Herfstkrokussen, Herfsttijloos en Sternbergia. Ik stop voor (ruim) € 30,00 bollen in het pakket en jullie betalen € 15,00. Mooie opruimdeal: op = op.

Klik hier voor meer informatie of om te bestellen

 


 
 
facebook