Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 39, oplage 120.000  
 

Rare periode

In ons bedrijf zijn mei en juni rare maanden. Topdrukte in de plantentuin, veel werk voor het inpakteam, maar het zaadteam is al weer aan volgend seizoen bezig en likt de wonden...


» Planten, planten en nog eens planten!

Onze (kleine, biologische) kwekers kunnen de voorraad net bijbenen, de verkooptuin staat “hutje-mutje” met de meest boeiende eetbare planten (zie de hoofdstukken Fruit en Eetbare planten). Ik geniet op 2 fronten: a) heerlijk dat we al die planten bij elkaar hebben kunnen zoeken, het was een droom-idee dat ik 10-15 jaar geleden had en b) al die blije klanten, die met mandjes vol beloften rondlopen en “daar ben ik al zolang naar op zoek” mompelen.

Als je een plantenorder hebt lopen: tot begin juni komen er nog soorten binnen, dus het kan zijn dat we nog even wachten met verzenden tot de order zo compleet mogelijk is.

 

» Grote Opruiming

We zijn lekker aan het ruimen in de schuur: de knoflook, bloembollen, eetbare bollen & knollen en de pootaardappels mogen nu allemaal weg. Nog niet alles is op, dus de aanbieding zullen we hieronder (wellicht iets gewijzigd) nogmaals plaatsen. Maar eerst.... de jaarlijkse run op onze laatste aspergeplanten!


1) Aspergeplanten, jaar in jaar uit van eigen tuin of pot!

We bewaren ze zo koel mogelijk, de planten zijn in goede conditie en je plant ze tot half juni. Er zijn 2 zeer vruchtbare rassen, die beide geschikt zijn voor “witte” (met dek-aarde) of “groene” teelt (zonder dek-aarde). Voor de aanbieding leveren we ze door elkaar omdat de verschillen vrij klein zijn. Wees er snel bij, want de ervaring leert ons, dat deze aanbieding snel op gaat.

30 planten (waarde € 26,70) nu voor € 14,90
100 planten (waarde € 69,00) nu voor € 39,00

Klik hier om te bestellen

 

2) Wat is verse knoflook?

Als knoflook een korte groeitijd krijgt, dan oogst je ze sappig en “vers”, dus nog niet helemaal rijp. In toenemende mate is deze teelt populair. Wanneer je ons helpt de restpartij op te maken, dan krijgt die knoflook dus een kortere groeitijd en is in de nazomer heerlijk vers!

25 bollen voor € 7,50
50 bollen voor € 12,50
100 bollen voor € 19,90

Klik hier voor de aanbieding “Knoflook op de Valreep”

 

3) Jonge aardappels in de nazomer: kan dat?

Al jaren adviseren we aan klanten om ook eens in juni wat aardappels te poten voor een lekker jong piepertje in de herfst.
9 van de 10 keer een succesvolle teelt, dus het proberen waard. Laat dat nu juist samenvallen met onze grote aardappelopruiming... Maak de koelcel van Vreeken leeg en klik hier voor de “Eindejaarspakketten”.

Geen plek meer in de tuin?
In elke pot of zak passen wel een paar aardappels, wij verkopen zelfs speciale “aardappelgroeizakken”. Maar een stapel autobanden is ook al geschikt hoor...
Ben je de beheerder van bijvoorbeeld een stadskwekerij t.b.v. een voedselbank: neem gerust contact met ons op voor een donatie.

 

4) Als je wat hoekjes vrij hebt voor “kleur-in-de-tuin”

We hebben nog voor een klein aantal pakketten prachtige zomerbloeiers in bol- of knolvorm liggen. Ook leuk om cadeau te doen, we geven tot 55% korting!

Uit deze pakketten kan je kiezen voor een pakket voor een kleine tot middelgrote plek.

Iets meer korting voor een extra groot pakket!

 

5) Makkelijker dan zaaien...

... is het planten van eetbare bolletjes en knolletjes. We zijn ze volop aan het uitplanten, maar kunnen nog wel wat missen voor de liefhebber: uitjes en sjalotten voor een lekker mals ajuintje, Zuid-Amerikaanse Oca en Ulluco voor lekkere, notige knolletjes, Madeira Vine en Chinese Yam zijn sierlijke klimmers met eetbare knollen. Samen met wat knoflook en bijzondere aardappeltjes vormen ze een pakket t.w.v. € 40,00 waar je nu voor € 19,50 je tuin mee kan vullen! Teelt in potten kan ook uitstekend.

Klik hier om te bestellen

 

» Nieuwtjes

Bijna elke dag voeg ik weer nieuwe soorten en producten toe op de site. Een soort feestje achter de computer... Dit en vorig jaar hebben veel bloemzaadleveranciers hun sortiment verarmd, voor mij is dit weer een stimulans om juist allerlei mooie soorten toe te voegen uit verschillende bronnen. Houd dus de knop “Nieuw” op mijn site in de gaten!

Klik hier voor de “Nieuwe introducties in 2014-2015"


Dit geschreven hebbende, wil ik jullie natuurlijk wel even warm maken met een paar soortjes waar ik enthousiast over ben:

  • Meerkoppige Bloemkool, een bonus van de natuur
  • Een variatie op de zeer geliefde Palmkool: met diepingesneden bladeren!
  • Enkelbloemige Afrikaantjes zijn razendpopulair! De ‘Linnaeus’ steekt lekker af door de hoogte (tot 1m) en de diepe kastanjebruinrode kleur.
  • Misschien wel de mooiste Zinnia, die er bestaat, kijk en/of lees maar eens

In de nazomer en herfst plaats ik vaak nieuwtjes van deze allure op Facebook. Volg jij me al op dit medium? Klik hier

 

» Wat kan je nog zaaien?

In het algemeen is het nu de tijd voor bonen, koolsoorten, knolgroenten en bladgewassen. Verder kunnen snelle eenjarigen en mengsels nog tot uiterlijk half juni gezaaid worden voor een wat latere bloei. Twee- en meerjarige planten, die met warmte kiemen kunnen nu ook gezaaid worden. Lekker, dat we nu de afwisseling van regen en zon te pakken hebben: groeizamer weer kan je haast niet wensen. De hitte mag van mijn nog wel even wegblijven...


» Wordt vervolgd

Spoedig zal ik een Nieuwsbrief of Nieuwsflits laten volgen. Hopelijk kunnen we dan de verkoop van bijzondere tomaten- en peperplanten aankondigen, maar mijn kweker heeft nog niets van zich laten horen... Blader in de tussentijd eens door de site voor een origineel VADERDAGCADEAU! De levertijd is momenteel in de meeste gevallen binnen 1 week en bij werkelijke spoed binnen enkele dagen!

 


 
 
facebook