Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 38, oplage 120.000  
 

Jaloers!

Ik ben in deze tijd altijd een beetje afgunstig op jullie, vooral als ik de eerste tuinopbrengsten op facebook zie verschijnen... Maar komaan: de rug recht! In de zomer geniet ik van de aanblik van jullie prachtige tuinen en van de mooie oogstverhalen.

 

» Unieke winter

We mogen blij zijn dat we niet in het oosten van de VS of Canada woonden deze winter. Een van mijn leveranciers en enkele van mijn vrienden wonen er en zij hadden een soort tegengestelde winter aan die van ons: begin april was er de laatste sneeuwstorm! Hier hebben we genoten (de één meer dan de ander) van een extreem zachte winter. Alle groenten, die in het najaar werden gezaaid zijn gewoon doorgegroeid. Tuinbonen in de kas waren al vanaf februari oogstbaar, een van mijn klanten vertelde, dat hij tuinbonenplanten van 2 meter hoog heeft! Je begrijpt dat wij met gemengde gevoelens al dit vroege natuurgeweld volgden. Jullie waren meer dan ooit gebrand op snelle levering, wat tot eind januari redelijk lukte... Vroeg beginnen betekent een langgerekt voorjaar, misschien een extra teelt, dat wordt spannend!

 

» Wat kan en wat niet (meer) kan

  • De bloembollen en -knollen mogen de hele maand mei nog de grond in. Soms blijkt er (ondanks onze koele opslag) wel eens een knolletje uitgedroogd, daarom komt er in het vervolg van deze Nieuwsbrief een gunstige opruimingsaanbieding. Het voordeel van bijvoorbeeld een dahliaknol: geen omkijken naar de eerste groeiperiode, hooguit wat ondersteunende maatregelen tijdens de knopzetting en de hele zomer (tot in de herfst) schitterende bloei! Niet alles is meer op voorraad, maar klik hier voor het hele sortiment. (link naar hoofdstuk zomerbloeiende bollen)
  • Uit de groep eenjarige bloemen kan je de “snelle jongens” nog zaaien. Dat zijn de soorten, die je niet binnen hoeft voor te zaaien, die dus op een zaaibedje meteen buiten mogen. Ook de verrassende mengsels (link naar hoofdstuk Mengsels) kunnen nog goed gezaaid worden deze maand.
  • Meerjarige planten (voorzover het geen koudekiemers zijn, die namelijk beter in september gezaaid kunnen worden) mogen in mei-juli gezaaid worden. We werken nog aan het bijvullen van ons sortiment, jullie hebben me bijna leeggekocht.
  • Het is tot eind juni mogelijk om asperges te planten. We bewaren de planten in de koelcel waardoor er lang kan worden doorgepoot. Zie voor ons sortiment op onze site of klik hier (link zoals op de homepage).
  • Paprika, peper en aubergine kan je alleen nog zaaien als je een kasje bezit of als je in het najaar de planten in de pot binnen kan laten narijpen. Tomaten is op het randje nu... Het grootste deel van de andere groenten kunnen nog of kunnen zelfs nog net niet: voor bonen is het wat aan de vroege kant, behalve tuinbonen en de zeer sterke pronkbonen. Wist je dat erwten, peulen en tuinbonen in juli opieuw gezaaid kunnen worden voor een herfstoogst? Meestal lukt dat reuzegoed!
  • Knoflook, plantuitjes en sjalotten kan je gewoon planten als de teentjes nog goed zijn. Je kan ze immers in elk stadium oogsten, een “onrijpe” knoflook (ook wel “verse knoflook” geheten) is extra fris en lekker. Van deze groep vind je verderop een opruimingsaanbieding.
  • Aardappels kunnen uiteraard ook nog geplant worden. Laat ik een hardnekkig misverstand uit de wereld helpen, n.l. dat vroege aardappels vroeg gezet moeten worden en latere laat: vroege rassen hebben weliswaar een kortere kiemrust, dus staan met hun scheuten te dringen, maar ze heten vooral “vroeg” vanwege de kortere groeitijd. Een vroege aardappel kan je dus juist (mits zeer koel bewaard) heel laat planten. Vergelijk het met vroege bonen: dat zijn bonen, die je nog eind juli kan zaaien vanwege de korte groeiduur. Verderop in deze Nieuwsbrief maak ik een mooi opruimingsvoorstel voor de laatste aardappels.

» Opvallend

Elk jaar zijn er andere trends merkbaar, leuk om er een paar met jullie te delen.

Aardperen en Zonnewortels waren erg geliefd dit jaar. Ik had enkele duizenden kilo’s aardperen meer kunnen verkopen, maar ze waren niet meer te vinden. Wie er nog bronnen weet van goede kwekers, die graag hun oogst verkopen: vertel het me!

Ons grote sortiment tomaten en pepers gaat steeds meer opvallen. Omdat de oogsten gering zijn moet ik rond deze tijd deels “nee” verkopen, maar door de grote keus is er altijd wel een goede vervanger beschikbaar, jullie reageren zowel online als in de winkel erg positief op dit aanbod.

Veel van mijn collega’s en leveranciers zijn hun sortiment bloemzaden ernstig aan het versmallen. Steeds meer soorten moeten we zelf gaan vullen om een aantrekkelijk aanbod te houden. Deze plotselinge sortimentswisselingen kosten me jaarlijks hoofdbrekens, wat doe je als een heel bedrijf stopt of als bijvoorbeeld Thompson & Morgan met meer dan 40 soorten stopt? Gelukkig zijn er nog enkele actieve Duitse verpakkers, die mooie soorten aanbieden. Ons “vulteam” moeten we inmiddels wel verdubbelen om al dat werk op tijd af te hebben!

De VegTrug en GrowCamp zijn echte knallers. Ze zorgen voor veel tevreden klanten, ook tuiniers met een beperking zijn blij met deze producten.

Zal die pompoenengekte nu eens voorbij gaan? Echt niet! Enthousiaste kwekers, die aan huisverkoop doen: een speelse manier om kinderen een handeltje te gunnen. Verkocht ik 20 jaar geleden pompoenen vooral vanwege het uiterlijk, nu wordt steeds meer de smaak belangrijk en zo hoort het ook!

Zoete Aardappelplanten zijn niet aan te slepen dit jaar. Je kan ze tot september kopen bij ons, want jonge planten laat je overwinteren als kamerplant. De hele winter stekjes snijden en je hebt een goedkope start in 2015. Klik hier voor het sortiment Plant ze ook gerust in grote potten en wat vind je van onze zoete aardappelen met gekleurd blad?


» Molenaars hielden vroeger van: op volgorde!

“Wie het eerst komt het eerst maalt” hebben we als uitdrukking hieraan overgehouden. We behandelen jullie reacties op onze aanbiedingen (zie hieronder) zo eerlijk mogelijk op volgorde van binnenkomst. Neem het me alsjeblieft niet kwalijk als iets uitverkocht blijkt te zijn, onze aanbiedingen helpen kennelijk veel kleine en grote kwekers om hun laatste open plekjes vol te planten, want elk jaar is de voorraad snel op: sla je slag!


1) Knoflook

Geweldig hoe in korte tijd heel Noordelijk Europa ontdekt dat de kweek (en het eetgenot) van knoflook ook voor ons bestemd en geschikt is! Knoflook kan je al in het najaar planten, maar je kan ze nog heel lang in het voorjaar planten omdat alle ui-achtigen zich immers in elk stadium laten eten. Verse, sappige knoflook hoef (en kan) je niet in teentjes breken, maar laten zich zowel heel als gesneden goed verwerken. Wij hebben enorm veel virusvrij plantgoed ingekocht en hebben dit voorjaar ook nog een kweker van zijn bijzondere voorraad afgeholpen. Nu moet het restje wel de deur uit: heel soms een rot teentje ertussen, alle goede tenen kan je planten of nog even bewaren voor consumptie. Voor deze prijs hoef je het niet te laten! Elke bol telt 7-15 tenen.

Klik hier voor de aanbieding “Knoflook op de Valreep”

 

2) Pootaardappels

Onze schuur puilde dit jaar uit van de prachtige poters! Elk ras heeft een mooi verhaal of een rijke historie, help je ons mee om deze collectie in stand te houden? Tot half juni kunnen ze de grond in, zelfs zeer late teelten (gestart in juli) bleken in 2013 nog een leuke “jonge” aardappel in de herfst te geven! Evenals knoflook kunnen ook aardappels in elk stadium geoogst worden.

Voor een aantrekkelijke aanbieding zie ons “Eindejaarspakket”

 

3) Zomerbloeiende bollen en knollen

Wie in juni nog deze bollen, knollen of wortelstokken plant kan in de nazomer van de bloei genieten. We kunnen ze zelf terugplanten, maar we laten liever onze klanten profiteren van 50% einde seizoenskorting. Kies voor allerlei prijsklassen uit onze pakketten “Vol met Bollen”

Heb je een extra grote plaats beschikbaar? Een speciale korting van geef ik voor de grotere tuin: 1 pakket t.w.v. € 200,00 nu voor de speciale prijs van € 89,00 (maximaal 3 pakketten per klant!)

 

4) Eetbare bollen en knollen

Bekende en onbekende soorten: Ulluco, Oca, Plantuitjes, Sjalotten, Knoflook, Madeira Vine, Limoenklaver, Chinese Yam, Tajerblad… allemaal gemakkelijk te telen bol- en knolgroenten. Rond deze tijd worden ze door ons opgepot om de verkooptijd te verlengen. Voor die tijd geef ik een rondje voordeel weg: een mooi en gevarieerd pakket (ik stop er ook wat bijzondere aardappeltjes bij) ter waarde van € 40,00 bied ik aan voor € 19,50

 

» Wordt vervolgd

Ik heb nog veel nieuws en aanbod in petto, in de loop van mei zal er zeker weer een Nieuwsbrief komen. De pakketten “Bijzondere Tomaten- en Peperplanten” komen er (bijvoorbeeld) zeker weer aan, allerlei cadeau-ideeën zitten nog onder de hoed, een bezoek aan onze winkel beveel ik uiteraard van harte aan! 
 
facebook