Laatste bericht over de uitverkoop
We zijn bijna “los”, u hoeft geen aspergeplanten, bloembollen of eetbare knolletjes meer te bestellen, ze zijn schoon op en we zijn druk bezig met inpakken en verzenden. Dank, dank, dank!

Partij prachtige Canna’s
Ik was het helemaal zat! Elk jaar klachten over Canna’s die het niet doen... Gelukkig vonden we deze winter een goede kweker, die zeer goede wortelstokken heeft geleverd. Veel klanten hebben enthousiast gereageerd! Ik moest natuurlijk nogal veel inkopen en daar is nog een aantal van beschikbaar. Ze kunnen aan de groei worden gebracht en vorstvrij overwinteren.
Klik hier voor collectie van 15 wortelstokken voor € 9,50

Nog een wandje aardappels
Voor kwekers, open bezoektuinen, therapieboerderijen, openluchtmusea e.d. heb ik nog een wandje pootaardappels in de koelcel. Nog ongeveer 500-600 kg te gaan...
Wie wil een late oogst van lekkere aardappels? Of gewoon lekker jong oogsten!
Ze gaan per 25 kg voor een scherp prijsje, namelijk € 25,00, zie 880025

Over 2 weken hoop ik een uitgebreide Nieuwsbrief te schrijven.
Nog een laatste tip: het is nu de tijd van de eetbare planten, ons sortiment is momenteel optimaal!


 
Partij prachtige Canna’s
Ik was het helemaal zat! Elk jaar klachten over CannaÂ’s die het niet doen... we vonden deze winter een goede kweker, die zeer goede wortelstokken heeft geleverd.

Nog een wandje aardappels
Voor kwekers, open bezoektuinen, therapieboerderijen, openlucht-musea e.d. heb ik nog een wandje pootaardappels in de koelcel.

 
rsbloeiend">Of klik hier voor het hele sortiment

 

» Herfstbloeiers

Onbekend en verrassend is het kleine sortiment herfstbloeiende bollen en knollen.

Elk jaar is het weer een verrassing als je ze in de tuin tot bloei ziet komen! Voor keukengebruik is de dure smaak- en kleurmaker Saffraankrokus heel interessant. We hebben dit jaar hele dikke (dus succesvolle) knollen kunnen kopen!

Kijk hier voor het hele sortiment

 

» Start van het nieuwe seizoen (2012-13)

In september begint ons nieuwe zadenseizoen. Een deel van ons team is weer zaden aan het verpakken.

Ik koop overal oogsten op en onze contracttelers beginnen (na het dorsen en drogen) de eerste partijtjes te leveren. Dit is ook de tijd van tientallen nieuwe introducties. Houd de site in de gaten, elke week voeg ik wel soorten toe. Je vindt een overzicht onder het hoofdstuk "Nieuw".

Dit najaar zal ons sortiment biologisch gecertificeerde zaden enorm toenemen; steeds completer wordt die zadengroep. Eind december stop ik meestal (noodgedwongen door tijdgebrek) met het toevoegen van veel soorten.

 

» Kan je nog iets zaaien?

In september en oktober is er zelfs op zaaigebied nog wat te beleven. Ik zet even wat ideeën op een rijtje:

  1. In de vollegrond is het nu tijd om koukiemers te zaaien. Dit zijn zaden, die een korte of langere koudeperiode nodig hebben om te ontkiemen. Ze kunnen in bakken of zaaibedjes buiten overwinteren en kiemen in het voorjaar. Een bekende groente is bijvoorbeeld de knolkervel, Roomse kervel is een bekend kruid, verder zijn er vele meerjarige planten, die voor de winter gezaaid worden. Een aardige site hierover is (Engelstalig): www.alchemy-works.com
  2. Onder bescherming (glas of folie) kan nog veel gezaaid worden. Wat te denken van veldsla, spinazie, pittige koolsalade (Saladini), snij- of pluksla, rucola, barbarakruid, winterpostelein, kervel, koriander, dille en nog meer snelgroeiende bladgewassen.
    Vaak lukt de overwintering van sluit- en bloemkool (weeuwenteelt) ook prima. Veel sterke eenjarigen (in het Engels heet deze groep kernachtig "hardy annuals") kunnen nu onder glas gezaaid worden en overwinteren als jong plantje. Een vrij complete opsomming van deze gemakkelijke planten vind je op deze site: faq.gardenweb.com
  3. Als groenbemesting kunnen nog de volgende soorten gezaaid worden: wintertarwe, wintergerst, tarwerogge, bladrammenas, winterkoolzaad, kervel en mosterd. Deze soorten zijn grotendeels wintergroen en houden de voedingsstoffen beter vast in de winter. De laatste 4 soorten kunnen ook af en toe geoogst worden (blad plukken). Ze smaken fris, kruidig en pittig!

» Kritisch op voedsel

In Canada (en eerder al in de VS) viel me de toenemende bewustwording en populariteit van beter voedsel op.
Maar ook Europa, sterker nog: ook Nederland staat zeker niet stil. Niet alleen wijze ouderen (zoals ik -zei de gek-) maar in toenemende mate ook jongeren zetten zich in voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel. Actief en samenbindend is het initiatief van NCDO: FOODGUERILLA.Het klinkt wat agressief, maar het is figuurlijk bedoeld... kijk op www.foodguerrilla.nl


» Eetbare knollen en bollen

Op onze homepage kan je lezen, dat de knoflook, herfstplantuien en herfstsjalotten bijna binnen zijn. Knoflook en sjalotten komen nog deze maand, de plantuien zijn inmiddels net binnen. Minder bekend en daarom bijzonder interessant zijn de volgende 2 soorten:

1. Pittig en aromatisch: de echte Sint Jansuitjes

Al eeuwen lang een specialiteit van (Oost)-Utrechtse kwekers. Prins Bernhard was er gek op! Misschien wel omdat ze in Duitsland ook onder hobbyisten bekend zijn! In het begin van de zomer (24 juni, Sint Jansdag) worden de jonge uitjes als voorjaarsprimeur geoogst. Enkele planten laten zitten of tot in de herfst terugpoten. Zowel de holle stengeltjes als de uitjes hebben een typische, pittige naar knoflook nijgende smaak. Heerlijk rauw in de salade.

Klik hier voor info en om te bestellen

 

2. De verrassing van de laatste jaren: Chinese Yam

Het lukt niet altijd om voldoende knolletjes in te kopen van dit fraaie, tropische plantje, dat wonderwel ook de kou trotseert. We hebben een flinke partij ingekocht, de enthousiaste verhalen, die ik al van jullie vernam uit eerdere aankopen wijzen op een succesvolle teelt! Voor alle informatie en het bestellen van dit merkwaardige knolgewasje (lucht- en grondknolletjes)

Klik hier voor info en om te bestellen

 

  www.vreeken.nl