Vreeken´s Zaden
 

Koele zomers en plantperikelen…

We kunnen tot nu toe ScandinaviŽ een hand schudden dit voorjaar en deze zomer. Onze dagen zijn weliswaar korter, maar de temperaturen willen niet echt stijgen!

» Gevolgen in de tuin

Naast misschien wat chagrijn (wie verlangt nu niet naar de zon...) zien we in de tuin voor- en nadelen: de late tulpen hebben (bij mij) nog nooit zo lang gebloeid en legden pas het loodje toen het kortstondig heel warm was. Koelminnende groenten zoals tuinbonen, erwten, sla en kool groeien heel gezond en hebben een ideale start nu. De bonen, maïs, pompoenen en andere groenten, die warmte koesteren blijven achter in de groei; om over basilicum maar niet te spreken! Ach er kan nog veel goedkomen en we hebben (naast crisis of sport) een onderwerp van gesprek nietwaar?

 

» Alles wat later

Bij ons is de hele plantentijd bijna 4 weken opgeschoven. Mijn kwekers klagen over trage beworteling en kunnen mijn orders niet echt bijhouden. Zelfs de druiven komen later dan ooit binnen.

We hebben deze maand wel alles zo compleet mogelijk in huis hoor, maar even geduld als je nog aan het wachten bent. Als je binnenkort met vakantie gaat of een weekje weg bent: meld het ons! Enkele soorten zullen laat komen: o.a. Vijgen, Aardbeibomen en doornloze Bramen moesten opnieuw opgezet worden door vorstschade, Cacao wil niet erg groeien, hetzelfde geldt voor Javathee, Mirte en Muskaat. Ze komen over enkele weken… Uiteraard zijn er ook soorten, die mislukt zijn dit jaar: Kappertjes, Citronella en nog enkele soorten, waarvan ik de berichten nog doorkrijg.

Nieuwe soorten toevoegen is één.... ze jaarlijks aangevoerd krijgen is echter de grootste uitdaging. Zeker als er weer kwekers uitvallen omdat ze stoppen om wat voor reden dan ook! Enfin, dat is mijn probleem en ik ben met het zoeken van zaden wel iets gewend. Het is overigens voor bezoekers van onze winkel een soort paradijselijke ervaring om in onze plantentuin rond te lopen. Heel vaak horen we de verzuchting: "eindelijk een sortiment naar mijn zin, dat zie je in geen enkel tuincentrum". Je snapt dat we zoiets graag horen over een verkooptuin in de binnenstad!

 

» De Uitverkoop

Hartelijk dank dat jullie weer massaal reageerden op de aanbiedingen.

Als je nog niets hebt gehad, dan waren we er waarschijnlijk al doorheen, je krijgt er nog netjes een mail over. Zo blijft het voor mij mogelijk om al die mooie, zeldzame soortjes in te kopen: uiteindelijk komen we elk jaar weer "los"!

Door grote inkoop kunnen we de aanbieding "Eetbare knolletjes" opnieuw activeren, ik heb een interessant pakket samengesteld, zie hierna. Ook hiervoor geldt weer: op=op


» Aanbieding "Knollen en Late Groenten"

Van 4 interessante knolgewasjes maken we een collectie, genoeg voor ongeveer 50 planten:

 1. Crosne (JAPANSE ANDOORN), meerjarige plant geeft lekker knapperige knolletjes.
 2. Oca (KLAVERZURING), tegenwoordig is dit Andesknolletje net zo populair vanwege het eetbare blad dan vanwege de frisse, zoetzure knolletjes.
 3. Mashua (KNOLCAPUCIEN), sierlijk familielid van de Oost Indische Kers, ook afkomstig uit de Andes. Alle delen van de plant zijn eetbaar.
 4. Ulluco (PAPA LISA), rond de Andes is dit knolletje bijna net zo bekend als de aardappel. Reden genoeg om zo'n plant eens te verkennen!
Verder vullen we deze aanbieding aan met 10 nog laat te zaaien groentezaden, zodat het ook een leuk pakket is om cadeau te doen!
 1. WINTERANDIJVIE, voor een sappige andijvie tot diep in de herfst.
 2. CHIOGGIA-KROOTJES, de historische, smakelijke krootjes: rood met witte ringen.
 3. BELGISCHE BOONTJES, deze 'Koning der Belgen' groeit snel en kan dus nog laat gezaaid worden.
 4. RODE BOERENKOOL, nog laat te zaaien, een sierraad voor de herfsttuin.
 5. POSTELEIN, naar mijn smaak de lekkerste bladgroente, zowel rauw als gekookt…
 6. WATERMELOEN-RADIJS, wit van buiten en (verrassing!) rood van binnen.
 7. MISTICANZA SLAMIX, in Frankrijk bekend als "Mesclun": een mix van zachte en pittige bladgroente (Sla, Rucola, Mosterdsla etc.)
 8. RODE SNIJBIET, sierlijk en lekker.
 9. VELDSLA, bekend maar toch nog altijd duur in de winkel. Erg gezond ook nog!
 10. WINTERPOSTELEIN, de gezonde bladgroente die de hele winter doorgroeit.

Dit pakket heeft (zonder extra kosten, dus franco thuisbezorgd!) een totale waarde van bijna € 75,00. We bieden het aan voor € 45,00 Bestel hier

 

» Restjes…

We hebben nog een restje aardappels, uitjes en knoflook.

Heb je interesse in een zakje tegen halve prijs zet dan in de notitie van je order "restje Aardappels", "restjes Uitjes" of "restje knoflook". Ze geven nog een late (zij het wat kleinere) oogst.

Ook hebben we nog wat kweeksets van paddenstoelen, te weinig om een aparte aanbieding van te maken (dan zijn ze in een uur al op...) Heb je interesse in een doos tegen halve prijs zet dan in de notitie van je order "restje Paddenstoelensets"

 

 
www.vreeken.nl
r>

In de loop van juli krijgen we een groot sortiment aardbeien binnen. Het sortiment bevat moderne- en historische rassen, zorg dat je zeer binnenkort je order plaatst. Om je te helpen stel ik een aantrekkelijk sortiment samen.

Pakket "Moderne Aardbeien"

Bestaat uit 4x10 planten in 4 verschillende oogsttypen: vroeg, midden, laat en doordragend. Deze 40 planten (onze keus) kosten normaal € 45,00. Voor vroege bestellers bied ik ze aan voor € 29,00. Bestel hier

Pakket "Historische Aardbeien"

Bestaat uit 20 planten in minstens 5 verschillende rassen (onze keus), hier kunnen we (vanwege de kleinschaligheid) niet te veel mee "stunten", normaal kosten ze € 38,00 we bieden ook dit pakket aan voor € 29,00. Bestel hier

Deze aanbiedingen gelden zolang de voorraad strekt.

 


Herfstbloeiende bollen

Een jaarlijks "feestje" is het binnenkomen van de herfstbloeiende bollen: herfsttijloos, krokussen (waaronder de echte saffraankrokus) en ternbergia. Bestel ze op tijd, het seizoen van deze bijzondere herfstbloeiers is snel voorbij.

Klik hier voor alle herfstbloeiende bollen

 


Voorjaarsbloeiende bollen

Als derde groep druppelen vanaf eind juli de voorjaarsbloeiende bollen (vooral tulpen) ons bedrijf binnen. Voor wie laat met vakantie gaan hebben we al jaar en dag een pakket beschikbaar dat "de Vroege Rooi" heet. Misschien een idee om mee te nemen naar je vakantievrienden in het buitenland?

Klik hier om te bestellen

Klik hier voor alle voorjaarsbloeiende bollen

 


» Groentekist

 

We merken al enkele jaren, dat de drang om in je directe omgeving iets eetbaars te kunnen oogsten groot is! Van jong tot oud en zelf op de kleinste plekjes ontdekken mensen hoe leuk het is (en hoe betrekkelijk gemakkelijk) om verse groenten te kweken. Een fraai hulpmiddel is daarbij de groentekist, die dit voorjaar aan ons sortiment werd toegevoegd. Leuk om cadeau te geven of om zelf mee te experimenteren. De kist is meteen de kweekbak en bevat verder zaden, biologische potgrond en een duidelijk teeltaanwijzing en is gemaakt in Nederland op een sociale werkplaats van onbehandeld FSC-hout.

Deze mooie kist mag in de zomer in de aanbieding van € 24,50 voor € 19,90

Klik hier om te bestellen


» VegTrug Small

 

De hit van de laatste 2 jaar is de slim gevormde kweektrog genaamd "VegTrug". Het behoeft haast geen nadere introductie als je de beschrijving op onze site leest.

De eigen website van VegTrug geeft ook duidelijke informatie. De handige maat van 100x76x80 cm (lxbxh) kochten we in een extra aantal aan om ze voor een scherpe prijs aan te bieden:

 

Normaal € 129,00 nu voor € 109,00
(we zijn het goedkoopst van het hele internet!)

Klik hier om te bestellen


» Uitgelicht: Plantensteunen met body!

 

Na de eerste zomerstorm (je weet wel zo'n donderbui na een warme periode) kom je tot de ontdekking: vergeten plantensteunen aan te brengen… Na veel jaren ervaring vinden we dat simpel en stevig het wint van al die ingewikkelde opbindsystemen.

Onze Deense plantensteunen zijn als enige zeer stevig vanwege de extra draaddikte: 6 mm! Van harte aanbevolen dus.

Klik hier om te bestellen


» Zomerkoopje Zaai- en Stekplaten

 

De meeste verkocht "meenemer" in het voorjaar (we verkopen ze pallets vol) zijn de zaai- en stekplaten. Om wat ruimte te maken geef ik even een zwengel aan de prijs, wie wil toehappen: sla alvast in voor het prachtige groeiseizoen 2014!

De aanbieding

Bestaat uit 45 stuks uit het volgende sortiment:
1) 15 platen met 160 potten, klik hier voor meer info
2) 15 platen met 51 potten, klik hier voor meer info
3) 15 platen met 28 potten, klik hier voor meer info

Totale waarde € 59,25 nu voor € 45,00

Klik hier om te bestellen


» Nog enkele porties aspergeplanten

 

Reageer niet allemaal, want er zijn nog maar enkele tientallen aspergeklauwen beschikbaar. Maximaal 10 planten per klant! De plantenwortels (zgn. klauwen) zijn in goede conditie gehouden in onze koelcel. Na het uitplanten zullen ze meteen gaan groeien.

10 planten van het ras 'Grolim', normaal € 8,90 nu voor € 5,90

Klik hier om te bestellen


  www.vreeken.nl