Vreeken´s Zaden
 

Koele zomers en plantperikelen…

We kunnen tot nu toe ScandinaviŽ een hand schudden dit voorjaar en deze zomer. Onze dagen zijn weliswaar korter, maar de temperaturen willen niet echt stijgen!

» Gevolgen in de tuin

Naast misschien wat chagrijn (wie verlangt nu niet naar de zon...) zien we in de tuin voor- en nadelen: de late tulpen hebben (bij mij) nog nooit zo lang gebloeid en legden pas het loodje toen het kortstondig heel warm was. Koelminnende groenten zoals tuinbonen, erwten, sla en kool groeien heel gezond en hebben een ideale start nu. De bonen, maïs, pompoenen en andere groenten, die warmte koesteren blijven achter in de groei; om over basilicum maar niet te spreken! Ach er kan nog veel goedkomen en we hebben (naast crisis of sport) een onderwerp van gesprek nietwaar?

 

» Alles wat later

Bij ons is de hele plantentijd bijna 4 weken opgeschoven. Mijn kwekers klagen over trage beworteling en kunnen mijn orders niet echt bijhouden. Zelfs de druiven komen later dan ooit binnen.

We hebben deze maand wel alles zo compleet mogelijk in huis hoor, maar even geduld als je nog aan het wachten bent. Als je binnenkort met vakantie gaat of een weekje weg bent: meld het ons! Enkele soorten zullen laat komen: o.a. Vijgen, Aardbeibomen en doornloze Bramen moesten opnieuw opgezet worden door vorstschade, Cacao wil niet erg groeien, hetzelfde geldt voor Javathee, Mirte en Muskaat. Ze komen over enkele weken… Uiteraard zijn er ook soorten, die mislukt zijn dit jaar: Kappertjes, Citronella en nog enkele soorten, waarvan ik de berichten nog doorkrijg.

Nieuwe soorten toevoegen is één.... ze jaarlijks aangevoerd krijgen is echter de grootste uitdaging. Zeker als er weer kwekers uitvallen omdat ze stoppen om wat voor reden dan ook! Enfin, dat is mijn probleem en ik ben met het zoeken van zaden wel iets gewend. Het is overigens voor bezoekers van onze winkel een soort paradijselijke ervaring om in onze plantentuin rond te lopen. Heel vaak horen we de verzuchting: "eindelijk een sortiment naar mijn zin, dat zie je in geen enkel tuincentrum". Je snapt dat we zoiets graag horen over een verkooptuin in de binnenstad!

 

» De Uitverkoop

Hartelijk dank dat jullie weer massaal reageerden op de aanbiedingen.

Als je nog niets hebt gehad, dan waren we er waarschijnlijk al doorheen, je krijgt er nog netjes een mail over. Zo blijft het voor mij mogelijk om al die mooie, zeldzame soortjes in te kopen: uiteindelijk komen we elk jaar weer "los"!

Door grote inkoop kunnen we de aanbieding "Eetbare knolletjes" opnieuw activeren, ik heb een interessant pakket samengesteld, zie hierna. Ook hiervoor geldt weer: op=op


» Aanbieding "Knollen en Late Groenten"

Van 4 interessante knolgewasjes maken we een collectie, genoeg voor ongeveer 50 planten:

 1. Crosne (JAPANSE ANDOORN), meerjarige plant geeft lekker knapperige knolletjes.
 2. Oca (KLAVERZURING), tegenwoordig is dit Andesknolletje net zo populair vanwege het eetbare blad dan vanwege de frisse, zoetzure knolletjes.
 3. Mashua (KNOLCAPUCIEN), sierlijk familielid van de Oost Indische Kers, ook afkomstig uit de Andes. Alle delen van de plant zijn eetbaar.
 4. Ulluco (PAPA LISA), rond de Andes is dit knolletje bijna net zo bekend als de aardappel. Reden genoeg om zo'n plant eens te verkennen!
Verder vullen we deze aanbieding aan met 10 nog laat te zaaien groentezaden, zodat het ook een leuk pakket is om cadeau te doen!
 1. WINTERANDIJVIE, voor een sappige andijvie tot diep in de herfst.
 2. CHIOGGIA-KROOTJES, de historische, smakelijke krootjes: rood met witte ringen.
 3. BELGISCHE BOONTJES, deze 'Koning der Belgen' groeit snel en kan dus nog laat gezaaid worden.
 4. RODE BOERENKOOL, nog laat te zaaien, een sierraad voor de herfsttuin.
 5. POSTELEIN, naar mijn smaak de lekkerste bladgroente, zowel rauw als gekookt…
 6. WATERMELOEN-RADIJS, wit van buiten en (verrassing!) rood van binnen.
 7. MISTICANZA SLAMIX, in Frankrijk bekend als "Mesclun": een mix van zachte en pittige bladgroente (Sla, Rucola, Mosterdsla etc.)
 8. RODE SNIJBIET, sierlijk en lekker.
 9. VELDSLA, bekend maar toch nog altijd duur in de winkel. Erg gezond ook nog!
 10. WINTERPOSTELEIN, de gezonde bladgroente die de hele winter doorgroeit.

Dit pakket heeft (zonder extra kosten, dus franco thuisbezorgd!) een totale waarde van bijna € 75,00. We bieden het aan voor € 45,00 Bestel hier

 

» Restjes…

We hebben nog een restje aardappels, uitjes en knoflook.

Heb je interesse in een zakje tegen halve prijs zet dan in de notitie van je order "restje Aardappels", "restjes Uitjes" of "restje knoflook". Ze geven nog een late (zij het wat kleinere) oogst.

Ook hebben we nog wat kweeksets van paddenstoelen, te weinig om een aparte aanbieding van te maken (dan zijn ze in een uur al op...) Heb je interesse in een doos tegen halve prijs zet dan in de notitie van je order "restje Paddenstoelensets"

 

 
www.vreeken.nl