Beste klant of geïnteresseerde,

Dit wordt een nieuwsbrief met weinig tekst...
Even snel bijpraten, wat plaatjes kijken en dan weer genieten van deze heerlijke zomer. Ik krijg veel blije berichten van goede oogsten en uitbundige bloei! Uiteraard zijn er ook dit jaar missers, daar hoop ik in september-oktober met een uitgebreide nieuwsbrief op terug te komen. Onze nieuwe site is nog niet online, maar uiteraard wordt de huidige site elke week vernieuwd. Zo zijn de voorjaarsbloeiende bollen allemaal “online” en het bijzondere sortiment knoflook oogst 2009 staat er ook weer op. Beide groepen hoop ik half september helemaal compleet te hebben, momenteel is er al redelijk keus in de bollen, de knoflook komt begin september binnen. Dit jaar hebben we de knoflook alleen bij de groentezaden ingedeeld: in het hoofdstuk bij de uien. Eigenlijk horen ze in een apart hoofdstuk “eetbare bolgewassen” of zoiets, maar ja...

De herfstbloeiende bollen.
Vorig jaar herinnerde ik jullie in oktober nog aan een restvoorraadje herfstbloeiers. Dat resulteerde in een enorme hoeveelheid bestellingen, die ik uiteraard niet meer allemaal kon honoreren. Daarnaast merkten we dat het laat planten van de Saffraankrokus niet altijd leidde tot goede bloei. Nu dan maar even echt op tijd: DENK AAN DIE NAJAARSBLOEIERS! Herfsttijloos is altijd weer een verrassing door de grote krokusachtige bloemen, die (als je dat wilt) ook droog uit de bol bloeien, vandaar de bijnaam “droogbloeiers”. Veel soorten krokussen, waaronder de zeer populaire Crocus sativus, de saffraankrokus. Want de beste saffraan is immers echter verse saffraan! Tenslotte de heldergele Sternbergia lutea, een kleur, die je in de herfst niet veel ziet, maar naadloos aansluit bij de afrijpende tinten in de tuin. Klik hier voor een kijkje op de site.

Praatje bij een plaatje
Wat oogstberichten en nieuwtjes in de vorm van "praatje bij een plaatje":

De malse, gele snijbonen 'Wolley ('s) Wonder' groeien goed, maar wat wil je... in de kas. We namen geen risico, een slechte zomer zou betekenen: weinig zaad!

Weer een vers partijtje gele peultjes. Een groente in opkomst... Geel was vroeger de kleur van “overrijp” dus een van nature gele peulvrucht werd niet gewaardeerd. Nu hoor ik vaak: “ze zijn zo lekker mals en je ziet ze goed hangen!”

Ongelofelijk hoe die oude vertrouwde vleestomaat ‘Marmande’ de show weer stal in onze tomatenkas. De smaak (uiteraard naturel ook, maar ik snoep ze) met een lekker olietje, geraspte kaas en flink wat basilicum: hemels!

Bajri is een heel belangrijk graan voor droge, tropische gebieden. Ook in ons vochtige landje groeien de planten uit tot goed oogstbare zaden, waar bijvoorbeeld een lekkere couscous van bereid kan worden! We verwachten in september volop te kunnen oogsten.

Na een paar jaar afwezigheid is het Malvablad gelukkig weer terug in ons sortiment! Nu in een extra lekker vorm, in plaats van het gladde blad heeft deze een gekruld en gekarteld randje. Een heerlijk mondgevoel! Uiteraard verorberde ik tijdens het fotograferen menig blaadje...

Zomeralsem is een bijzondere belevenis. Die geur van blad en zaad..... Kamfer, kruidig, tropisch... Ik kan het niet laten mijn hoofd op een (linnen) zak met zaad te laten zakken: een zacht en geurig kussen! Maar goed, even minder lyrisch: deze veelbelovende plant tegen malaria wordt door menig ontwikkelingswerker meegenomen voor een gezonde thee in de tropen. En hier in ons land: kijk maar eens op onze site, nummer 331870.

Alvast een warmmakertje: het oesterblad komt er aan. In 2011 genoeg zaden en in 2010 al een partijtje planten. Winterhard, sappig en smeuïg, een vondst die geheel op conto van Koppert Cress komt! Zo brengen we elkaar op ideeën nietwaar?

Insectengaas heeft zelfs meer voordelen, dan bescherming tegen insecten, kijk maar eens op onze site bij de biologische gewasbescherming!

Een beetje laat deze introductie, maar ja, ik kwam ze tegen bij een Belgische producent: professioneel vogelnet, overal te knippen, gaat niet in de klit, ideaal! Ook in het hoofdstuk biologische gewasbescherming.

Dit is het laatste plaatje, het praatje houdt hier op, de zomer gelukkig nog niet... tot over een maandje!
Ton Vreeken


Dit wordt een nieuwsbrief met weinig tekst...
Even snel bijpraten, wat plaatjes kijken en dan weer genieten van deze heerlijke zomer.

De herfstbloeiende bollen.
Vorig jaar herinnerde ik jullie in oktober nog aan een restvoorraadje herfstbloeiers.

Praatje bij een plaatje
Wat oogstberichten en nieuwtjes in de vorm van “praatje bij een plaatje”
Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om uw gratis nieuwsbrief op te zeggen