Vreeken´s Zaden
 

Het vervolg...

Nu het geen warme Pinksterdagen zullen worden, is er misschien wel een momentje om een lekker lange Nieuwsbrief te lezen, ik ga mijn best doen...

» Dank voor de respons!

Als ik een oproep doe, is er reactie te verwachten.

Veel steunbetuigingen, opmerkingen, kweekavonturen, tips en opmerkingen. Ook vroeg ik om je klachten mij niet te onthouden, gelukkig kwamen ook daaromtrent verhalen los. Verhalen, waar we iets aan hebben, waar we onze kwaliteit mee kunnen aanscherpen, terechte klachten of klachten, die we door eenvoudige voorlichting of vergoeding konden oplossen. Ik ben nog bezig met de vele e-mails, dus denk niet dat ik je vergeet!

» Misère door de EHEC-bacterie.

Op het risico af, dat het laatste nieuws dit bericht inhaalt, ben ik sterk betrokken bij alle paniek over deze gevaarlijke bacterie op groenten(?). Zoiets hadden we nog niet vaak meegemaakt, ik leef mee met de kwekers, die een grote strop te verwerken hebben.

Ik hoop dat deze gebeurtenissen de grote eye-opener zullen brengen, waar de kleinschalige teelt allang op hamert: weet waar je je groente vandaan haalt! Als veel meer mensen een abonnement op de buurttuinder nemen en als de streekwinkel of de supermarkt alleen zaken doet met de directe omgeving, dan zijn we van veel problemen af. Het wordt gelukkig al volop gedaan: niet te veel slepen met dieren en groenten! En als je de ruimte hebt: kweek ze zelf. Een gevaarlijke bacterie zal je niet snel aantreffen in je eigen tuin!
In het najaar zal ik ons nieuwe spruitgroente-automaat presenteren, we zijn nog proeven aan het doen: dat belooft wat! Want die kiemen ("sprossen", weet nu iedereen) zijn natuurlijk zeer gezond, dat blijft buiten kijf, ook de heerlijke bietenkiem, hoewel ik ze zelf liever in een bakje aarde kweek: altijd vers geknipt!

» Nieuwe producten

In de vorige Nieuwsbrief kondigde ik 2 nieuwe producten aan en beloofde deze op mijn site te zetten. Dat is inmiddels gebeurd.

De kwaliteitsgieters van HAWS kan ik jullie van harte aanbevelen. Redelijk geprijsde toppers en nog sierlijk ook! Klik hier voor het hele overzicht.
We verkopen ze al een poosje, maar ik kwam er maar niet aan toe om ze op de site te zetten.

Dat geldt overigens ook voor de degelijke "groeitenten" die GrowCamp heten. Een geweldig slim uitgedachte hybride tussen een tuinkas en een verhoogd plantenbed (deze laatste overigens ook in vele soorten op onze site te koop). Klik hier voor het hele overzicht.
We hebben een mooie brochure laten maken, die hierbij als pdf beschikbaar is.

Overigens is het nu de tijd (voor en na mijn vakantie) dat ik dagelijks enkele noviteiten toevoeg aan het sortiment. Houd dus de knop "Nieuwe introducties in 2010-2011" goed in de gaten!

» UITVERKOOP

In vervolg op de uitverkoop van de vorige Nieuwsbrief, kan ik melden, dat we bijna "los" zijn. De laatste bestellingen gaan volgende week op de post. Tijd dus voor nog enkele restjes, ik heb 2 leuke pakketten samengesteld:

» 1) Mashua, Chia, De Gezonde Wijngaard

880050.1 pakket (t.w.v. € 26,80) nu voor: € 17,50

Mashua 12 knolletjes, normaal € 20,00
We hebben dit jaar extra Mashua ingekocht omdat één van onze kwekers zo'n prachtige kwaliteit kon aanbieden en ik de kweek van dit mooie en smakelijke knolletje wil ondersteunen. Deze eetbare telg van het familielid van de Oost-Indische Kers wordt in Europa steeds meer ontdekt! De knolletjes bied ik nu voor een mooie prijs aan om ook de laatste aan een baasje te helpen. Meer info? klik hier
Chia (Salvia hispanica), 50 g, normaal € 2,90
Een nieuwe introductie! We zijn trots deze zaden nu volop te kunnen leveren. Veel eetbare toepassingen en nog sierlijk ook. Meer info? klik hier
De Gezonde Wijngaard, 100 g, normaal € 3,90
Slim mengsel van voeding-inbrengende en insectenlokkende soorten. Kan nog tot eind juni worden gezaaid, ook op kale plekjes in de tuin als groenbemesting. Meer info? klik hier

Deze aanbieding bestellen? klik hier

» 2) Mashua, Chocladecosmea, Aardbeien

880055.1 pakket (t.w.v. € 27,50) nu voor: € 17,50

Mashua 9 knolletjes, normaal € 15,00
Meer info? zie hierboven of klik hier
Chocoladecosmea, opgepot normaal € 4,00
We hadden wat knolletjes over van dit heerlijk naar chocolade geurende cosmeabloemetje. Door ze op tijd op te potten zijn ze inmiddels aan de groei en zullen in de loop van de zomer bloeien. Meer info? klik hier
5 Aardbeien, onze keus, normaal € 8,50
We kopen aantrekkelijke rassen, die opvallen door smaak, historie of toepassing.

Deze aanbieding bestellen? klik hier

» 3) Paddenstoelbroed

880060.1 Grote set van € 9,90 voor € 5,00
880065.1 Mini set van € 5,90 voor € 3,00

We streven er jaarlijks naar onze koelcel leeg te verkopen (nog nooit mislukt!) en bieden daarom de gekoelde kweeksets paddenstoelen aan voor de helft van de prijs. Onze keus, maar je voorkeur mag je melden. Voor meer info, zie ons hoofdstuk "Paddenstoelen en Kefir".

De grote set bestellen? klik hier
De kleine set bestellen? klik hier

» Veel voorkomende vragen over de teelt

Ik ben uiteraard heel benieuwd naar de teeltverhalen van jullie en lees altijd geboeid de oogst- en smaakervaringen.

De eerste aardappels worden al geoogst, met veel moeite verkregen onder glas en steeds maar weer bewaterd... er zijn uiteraard veel problemen met de droogte dit jaar. Gelukkig hebben de meeste klanten wat kleinere, goed te irrigeren percelen. Nu heeft ons jaarlijkse advies om te mulchen met houtsnippers, gemaaid gras of bio vezel mulch zijn nut bewezen: na het water geven blijft de aarde vochtig tot de volgende watergeefbeurt.
Het ongedierte is dit jaar niet onstuitbaar aanwezig. De jaarlijkse zorgen, o.a. die rare bobbels op het druivenblad (wijngaardgalmijt), waartegen je biologisch met spuitzwavel (tijdens de groei) of met VBC (in de winter) kan spuiten. De gele krootjes gaven ook dit jaar weer kiemproblemen. Een vreemd verschijnsel, waar we nog geen oplossing voor hebben. Het lijkt wel of het zaad halverwege de kiemrust besluit om af te sterven... Gelukkig hebben we weer een partij kunnen kopen, die (althans momenteel) een goede kieming te zien geeft.

» Wat kan je nog zaaien en planten

Voor snel tot bloei komende eenjarige bloemen is juni de laatste zaaimaand. De beloning is een frisse plant na de vakantie met bloei tot diep in de herfst.

De twee- en meerjarige planten worden gezaaid in juni - augustus (warmtekiemers) of september (koukiemers).
Voor het zaaien van tomaten, aubergine, peper, paprika e.d. is het natuurlijk nu te laat. Kant-en-klare planten kunnen nog een plekje krijgen, we hebben nog een leuk sortiment planten staan. Alle bladgroenten, bonen en knolgroenten kunnen nog gezaaid worden. Een late zaai van tuinbonen, erwten en peulen (rond 20 juni) geeft vaak zeer goede resultaten! Al genoeg geoogst? Zaai dan uit ons hoofdstuk "Nuttige Planten", ze geven de grond voeding, doden aaltjes en/of zien er mooi uit... aan de slag! Klik hier voor het hoofdstuk "Nuttige Planten"

» Najaarsbloeiende bollen en knollen

Ik doe alvast een vooraankondiging, maar zal je er zeker aan herinneren.

In augustus plant je die leuke bollen zoals Herfsttijloos, Herfstkrokus (waaronder de zeer geliefde saffraankrokus) en Sternbergia. Je kan ze al op onze site bestellen, ze zijn maar korte tijd beschikbaar! Klik hier voor het hoofdstuk "Bloembollen en Knollen - Najaarsbloeiend"

» Vakantietijd: water geven!

Hoe komen die planten de vakantietijd door... een jaarlijks probleem, waar veel oplossingen voor zijn. Sommige klanten hebben zelf ingenieuze systemen bedacht, fabrikanten doen ook hun best.

Sinds enkele jaren verkopen we praktische megaschotels in veel grote, rechthoekige maten en verschillende dieptes. Handig om planten in te zetten met een laagje water.
Nog beter is het om een eiland te maken in de schotel en deze te bedekken met bevloeiingsmat, die geleidelijk het water doorgeeft en meteen dienst doet als lont in het water. Voor schotels, klik hier. Voor bevloeiingsmat, klik hier
Er zijn nog meer handige systemen, ik geef een paar linken naar producten op mijn site: de bevloeiingsbak, klik hier en andere watergeefsystemen, klik hier

» Boek onder de aandacht

Een belangrijke artikelgroep in onze winkel en op onze site zijn de boeken. Het geeft kennis, wakkert verdere interesse aan en verdiept de hobby (alleen dit al is een prachtige volzin vind je niet...?).

Een uitgave waar ik bijzonder blij mee ben verdiept wat minder, maar versiert des te meer. Het is de meest complete platencollectie van oude litho’s met groenten van Vilmorin. Voor alle informatie, klik hier.

» Denk aan bemesting

In de loop van het jaar, na vele sproeibeurten, spoelt de voeding vaak wat uit. Denk eraan om voor een rustige doorgroei ook wat bemesting te geven. We verkopen veel soorten bemesting, ik wil er 2 uitlichten:

850420.1 Miracle Grow Starterset voor: € 22,95
850425.1 Miracle.Gro Aanvulflessen voor: € 11,95

In onze verkooptuin liepen we tegen het probleem op, dat voeding geven aan veel planten in potten en potjes een tijdrovende klus kan zijn. Vaag wist ik me nog te herinneren dat Asef een sproeier met voeding had ontwikkeld, enkele jaren later gevolgd door Gardena. Deze laatste hadden we al eerder uitgetest, maar afgekeurd: de voedingstabletten, die overblijven in de houder geven de volgende watergeefbeurt de hele concentratie vrij. Miracle Gro van Asef had ik nooit uitgetest, omdat ik de naam en de kleur (groen-geel) zo schreeuwerig vond. Een slechte reden blijkt nu, want we hebben veel plezier van deze zeer betrouwbare sproeier. De voeding wordt in flessen aangekoppeld en is zeer compleet, bevat vrijwel alle elementen, die een plant nodig heeft. Voor productinformatie, klik hier, een wat overdreven maar duidelijk voorlichtingsfilmpje: klik hier.

850190.1 Tuinbox EM-Bemesting voor: € 29,95

Voordelig geprijsde introductiecollectie van dit zeer prettige, principiële bemestingsbedrijf. We voeren hun hele sortiment. Kijk ook eens op www.agriton.nl.

Meer info of bestellen? klik hier


 
www.vreeken.nl