Een herfstberichtje
Nu het een poosje droog weer wordt, is er voor stoere tuinbezitters werk aan de winkel! Sommige zaken heb ik eerder gemeld, beschouw het als een welgemeende reminder.

Laatste weken bollentijd
Ik weet het, het vergt wat moed en 's avonds is het al snel donker: niet aantrekkelijk om nog door de tuin te scharrelen met de spade. Nu het de komende dagen echter droog weer wordt is het toch slim om dat jaarlijkse visioen van een bloeiende voorjaarstuin in vervulling te laten komen. Kortom: je kan nog tot eind december bollen planten, maar iets eerder is beter voor de kwaliteit van de bollen, aan de slag dus! Oh, je hebt nog geen bollen aangeschaft? Nu wordt de commerciële man in mij wakker (die is overigens altijd sluimerend aanwezig)! Ik heb de afgelopen week nog 1 keer de hele voorraad aangevuld, voorzover nog beschikbaar bij de kwekers. Dus het sortiment is optimaal, de levertijd is momenteel ongeveer 1 week. Bollen zijn ook leuk als cadeau, nietwaar? Ga naar Bloembollen & Knollen Voorjaarsbloeiend.

"Uiig" praatje
Naast al die mooie Alliums (sieruien), die we in het bollensortiment hebben, zijn er voor de eettuin nog enkele belangrijke Alliums (de geslachtsnaam voor de hele uiengroep) die nu de grond in kunnen/moeten. Ik geef even een overzichtje:

  • Egyptische Uitjes of Etage-uitjes. Deze zijn winterhard, kunnen jaren op het zelfde veldje blijven staan en geven trouw elk jaar de fris smakende bolletjes in de top van de stengels.
  • Knoflook plant je in het najaar. Het sortiment slinkt wel, maar we hebben nog wat soorten kunnen bijkopen. Klik hier voor leverbare soorten.
  • Grijze Sjalotten hebben geen aantrekkelijke naam, maar als je ze ziet snap je het wel: het grijs-roze van de planttenen is duidelijk herkenbaar. Deze unieke sjalotten (de lekkerste volgens de kenner!) zijn dit jaar volop uit Frankrijk verkrijgbaar. Ik ben erg enthousiast over de kwaliteit, we hebben nog een paar extra zakken laten komen om aan de vraag te voldoen.
  • Herfstplantuien 'Radar' heb ik ook nog bij kunnen kopen: de mooiste plantuien plant je dus nu en oogst ze lekker vroeg in de zomer. Deze teelt heeft grote voordelen: vroege oogst maakt immers de kans op ziekteaantastingen of mislukking door een natte nazomer veel kleiner!

Toonbankpraat
Uit ons bedrijf zijn er dagelijks nieuwtjes te melden, daarom doe ik dit werk al 34 jaar... het verveelt nooit. Even een greep:

  1. Zoals je uit mijn vorige Nieuwsbrief begreep heb ik met verhuisplannen rondgelopen. Die zijn voorlopig van de baan, hoewel een goede koper van mijn huidige pand me misschien weer aan het twijfelen brengt... Ik ben dus aan het verbouwen geslagen. Op de eerste verdieping gaat een mooie ruimte komen voor de bollen en het gereedschap. Hierdoor kunnen de zaden wat ruimer gezet worden, zodat jullie niet op elkaar hoeven te wachten om van rek te wisselen! Ook kunnen onze werkers overdag beter tussen de klanten door lopen.
  2. Deze periode is voor mij een leuke tijd: lezingen geven, nieuwe soorten toevoegen aan het sortiment, nadenken en plannen maken voor het nieuwe seizoen. Dagelijks komen er nu interessante groenten en bloemen bij. Ik denk dat we dit jaar wel op 350 noviteiten komen! Dat is in de pas met vorige jaren, zo blijven we fris en bij de tijd.
  3. Over enkele jaren komen er weer tientallen interessante aardappelrassen bij, we hebben weer veel historisch "spul" opgeduikeld, maar ze moeten eerst vermeerderd worden. Ik ben er dolblij mee, ik heb veel rassen kunnen krijgen, die op allerlei aardappelfeesten in het buitenland ten toon gesteld waren. Leve de biodiversiteit onder oude cultuurgewassen!
  4. Er is een mooie kiemmachine naar ons onderweg uit het buitenland. Deze maand zal ik het apparaat op de site zetten. Ideaal voor het succesvol telen van eetbare kiemen. Uiteraard gaan we er zelf ook veel mee experimenteren.

Nieuwe site
Elke keer beloof ik dat de nieuwe site online zal gaan. Technisch was het toch ingewikkelder dan verwacht, de planning schuift dus op... Maar mijn neven zijn er wel hard mee bezig, mijn eisen en wensen waren ook wel erg uitgebreid! Wie weet lukt het deze maand nog, in elk geval krijgen jullie een speciale Nieuwsbrief als de site online gaat.

Winterbescherming
Zodra de nachtvorsten voorspeld worden moet je in actie komen voor evt. gevoelige planten. Planten, die in potten zitten en niet tegen vorst kunnen mogen tijdens kou in een schuur gezet worden. Wij houden onze schuur vorstvrij met een kacheltje, wel de ramen e.d. extra isoleren met noppenfolie, eventueel een sleepje stof onderaan de deur bevestigen als er veel wind onderdoor kan waaien. Laat je de planten buiten staan, zorg dan dat ze niet te nat zijn voordat de vorst begint. Dat kan door ze onder een afdak te plaatsen of door de pot af te dekken. Het inpakken tegen vorst heeft alleen als nut, dat vorstwind geen vat op de plant heeft. De temperatuur wordt uiteindelijk onder de bescherming gelijk aan erbuiten. Het inpakken van planten kan het beste met acryldoek. Plaats eerst wat stokken of een frame rondom de plant en wikkel daar het doek enkele keren omheen. Ook over de top, zoals je een vingerverband aanlegt. Bij strenge vorst mag over het doek nog noppenfolie, maar let op, bij zonnig weer en weinig vorst moet deze er weer af, anders wordt het te warm onder de bescherming. Vroeger rolden de tuinders rietmatten over de broeiramen, deze zijn ook nog steeds heel effectief, we hebben nog een restant voor een habbekrats te koop! Acryldoek en zuinige kacheltjes (op paraffine = lampolie) vind je op onze site. Noppenfolie kan ik op bestelling leveren.

De persoonlijk noot
Bies! en het Bachfestival waren fantastisch, ook de lezing van Lieve was de moeite waard (zie vorige Nieuwsbrief). Ik ga nog naar '69, een voorstelling van Martin Šimek, onze Tsjechische landgenoot, die het spontane gevoel terugbracht in interviews en onze steun en aandacht (als publiek) zeker verdient. Verder ben ik al weer veel avonden aan het werk, nog niet met een team hoor, dus af en toe naar boven voor de gezelligheid. Mijn vrouw is herstellende van de gevolgen van een knokkelkoortsvariant. Het werken gaat haar steeds beter af. In februari hoopt ze af te studeren, een hele prestatie op je 50e!

 

 
Een herfstberichtje
Nu het een poosje droog weer wordt, is er voor stoere tuinbezitters werk aan de winkel!

Laatste weken bollentijd
Ik weet het, het vergt wat moed en 's avonds is het al snel donker: niet aantrekkelijk om nog door de tuin te scharrelen met de spade.

"Uiig" praatje
Naast al die mooie Alliums (sieruien), die we in het bollensortiment hebben, zijn er voor de eettuin nog enkele belangrijke Alliums (de geslachtsnaam voor de hele uiengroep) die nu de grond in kunnen/moeten.

Toonbankpraat
Uit ons bedrijf zijn er dagelijks nieuwtjes te melden, daarom doe ik dit werk al 34 jaar... het verveelt nooit..

Nieuwe site
Elke keer beloof ik dat de nieuwe site online zal gaan. Technisch was het toch ingewikkelder dan verwacht, de planning schuift dus op...

Winterbescherming
Zodra de nachtvorsten voorspeld worden moet je in actie komen voor evt. gevoelige planten.

De persoonlijke noot
Bies! en het Bachfestival waren fantastisch, ook de lezing van Lieve was de moeite waard.