Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 56

We kruipen de zomer binnen!

(Bijna) iedereen verlangt ernaar: heerlijk tuinweer, aangename temperaturen!


» Lekker aansterken

In ons bedrijf hebben we de grootste drukte achter de rug, gelukkig is er nog werk genoeg en het tuinteam heeft het zelfs drukker dan de voorgaande maanden. De zaden blijven uiteraard hoofdmoot bij ons, ik ben zelfs al volop aan het inkopen voor seizoen 2025. Ondertussen nemen we om beurten wat vrije dagen op om de zon te ervaren. Een beetje relaxen en aansterken om alle winter-ziektekiemen kwijt te raken.

Ik kom ook wat meer achter mijn beeldscherm vandaan en heb zelfs weer op de inline skates gereden. Raad eens? Ik kon het nog, maar mijn conditie moet weer worden opgebouwd.


» Een Regenboog in je tuin

Veelkleurigheid in je bloementuin wordt steeds meer gewaardeerd. “Alle kleuren van de Regenboog” zeggen we dan... vroeger leerden we dat het ging om “roggbiv”: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

Laat die Regenboog nu een prachtig symbool zijn voor velen! In veel religies is het een bewijs van genade, verbond(enheid) en veiligheid.

De maand juni staat in het teken van Pride, dit betekent liefde voor jezelf en voor iedereen. Ook hier is de Regenboog een geliefd symbool. Het gaat over vieren wie je bent en daar trots op zijn. Het vieren van acceptatie en vrijheid. Al deze positieve betekenissen verdienen uiteraard onze steun, we hebben een zadenpakket samengesteld, die je tuin deze zomer omtovert in deze regenboogkleuren!

Het pakket bevat 7 verschillende zakjes bloemzaad in de kleuren van de regenboog. Je kan ze in de maand mei nog goed zaaien. We wisselen af en toe de samenstelling, maar je kan uitzien naar een fijne veelkleurigheid in de maanden juli en augustus!

Bekijk of bestel “Een Regenboog in je tuin”


» Groenten zaaien in mei (tot half juni)

Er zijn genoeg groenten die je in mei nog kan zaaien of voorzaaien. Om het voor jullie makkelijker te maken hebben wij 2 pakketten samengesteld, elk met 6 verpakkingen van verschillende groenten. Het 1e pakket is gericht op zaaien in de vollegrond, oftewel in je (moes)tuin.

Ook willen wij hen inspireren en helpen die eigenlijk niet zo heel veel ruimte hebben. Het 2e pakket is daarom voor mensen die een balkon, dakterras of een kleine tuin hebben. Deze groenten zijn geschikt voor het kweken in potten. Voor de ene groente moet de pot natuurlijk wel groter zijn dan voor de andere groente. We hebben leuke soorten uitgekozen die iets specialer zijn of waar je misschien niet direct voor zou kiezen. Het leuke aan deze verrassing is dat je misschien iets tegenkomt wat je onwijs lekker gaat vinden.

Tip: ook een leuk cadeau-idee!

Bestel “Meipakket 6 Groenten in de Tuin”

Bestel “Meipakket 6 Groenten in Potten & Bakken”


» Asperges, het witte goud!

Ze gaan al hard weg, we hebben nog niet eens de tijd gehad om alle orders te verzenden, maar volgende week komen we een heel eind. Uiteraard bewaren we de aspergeplanten (“klauwen”) heel koel zodat ze nog makkelijk wekenlang op conditie blijven.

Wacht niet te lang met bestellen, er gaan binnenkort al rassen op. Deze meerjarige teelt geeft je het neusje van de zalm uit eigen tuin!

Bekijk en bestel de beschikbare rassen Asperges


» De Zomerkoninkjes plant je NU!

De collectie Aardbeien, die we in het voorjaar aanbieden is nu compleet, vorige week kwamen ze binnen. Iets later dan andere jaren door de koele start van april. Je kan ze nu bestellen, dat is overigens al volop gedaan. Heb je al besteld? In de komende 2 weken komt alles naar je toe.

Sluit je ogen eens en denk aan het happen in een rijp geplukt aardbei, nog warm van de zon en heerlijk aromatisch en echt zoet! Wie is niet dol op deze Koning van de Zomer? Volgende week wordt een beetje een rare week door de vrije donderdag (Hemelvaartsdag) waardoor we minder kunnen en zullen verzenden. Maar de week erna gaan we weer knallen!

Bekijk en bestel de beschikbare Aardbeiplanten

We kunnen ook 2 interessante Themapakketten voor je samenstellen:

Bekijk en bestel het pakket moderne Aardbeien

Bekijk en bestel het pakket Aardbeien Zwart & Wit & Klim & Reus


» Peyote en Tripsalie

Binnen onze enorme collectie planten en zaden vind je heel veel spannende soorten, die bij correct gebruik een rustgevende werking geven. Denk aan onze vezelhennep https://www.vreeken.nl/zoeken/cannabis/sativa, die door een goede concentratie CBD zeer geschikt zijn voor het maken van heilzame olie. Wat te denken van Valeriaan, het bekende rustgevende kruid?!

Ik wil 2 interessante planten er extra uitlichten: de Peyote en Tripsalie. De eerste vertegenwoordigt een zeer oud-bekende vetplant, die (mits veel ouder en groter) door de oorspronkelijke bevolking van Amerika religieus werd gebruikt. Dezelfde bron kent de Tripsalie, die net uit de winterslaap komt bij ons. Lees maar eens in de beschrijving hoe interessant deze plant is!

Meer informatie over Peyote

Meer informatie over Tripsalie


» Bloembollen en Knollen worden graag in mei geplant!

De grond is vochtig en in eerste instantie koud. Langzamerhand krijgt de zon meer kracht en als er weinig wolken zijn, zal de grond lekker opwarmen en zullen de bollen en knollen die je plant snel groeien. “Groeizaam weer” noemt de kweker dat, je merkt het al in je eigen tuin: planten spuiten de grond uit!

Deze maand hebben we nog een ruim sortiment, je kan dus volop je slag slaan! Een van de toppers is uiteraard de Dahlia. Wist je dat deze eetbaar is? De afbeelding van Floral Touch van de Dahlia vertelt daarover, klik er maar eens op om deze te vergroten.

Neem gerust nog een kijkje in onze mooie “soortendoos”


» Pepers vol smaak

Ik ben de peper, mierikswortel en wasabi enorm dankbaar voor de heftige smaken die ze loslaten. Door een flinke griep (nog vóór Corona) verloor ik een flink percentage van mijn fijne reuk- en smaakzin, dus ik ben sindsdien op zoek naar stevige en pittige aroma’s... Dat is niet de enige reden dat Pepers zo populair bij ons zijn. We hebben in onze winkel jaarlijks honderden liefhebbers, want wie eenmaal aan de hitte van een peper gewend is, gaat ook de grote scala aan aroma’s op de achtergrond ontdekken!

We lieten speciaal voor jullie de volgende 5 zeer verschillende pepersoorten opkweken. In de maand mei zijn de plantjes nog wat jong en dus vooral geschikt om te worden opgehaald. Vanaf juni kunnen we ze ook naar jullie thuis verzenden.

Bestel of bekijk deze interessante collectie Pepers Mild tot Heet


Wie gek is op extremen (en dat vindt iedereen stiekem wel interessant...) willen we kennis laten maken met een kampioen onder de heetste pepers: de Carolina Reaper. Voor de kenners: deze peper geeft een gemiddelde hitte van 1,7 miljoen SHU. Uitschieters naar 2,2 miljoen SHU komen voor.

De planten komen in de loop van mei bij ons binnen, zijn dan nog vrij jong en kunnen vanaf juni verzonden worden. Eerder ophalen kan uiteraard wel.

Bestel of bekijk deze zeldzame Peper

 


» Pakket “Ruimte Zat”

Wij willen graag onze voorraden flink zien slinken en jij hebt misschien nog “ruimte zat” voor een combinatie van eetbare knollen en planten, samen met sierlijke bloembollen.

We bieden in dit grote pakket het volgende:

  • 10 kg Aardperen (waarde € 70,00)
  • Bloembollen t.w.v. € 40,00
  • 20 “klauwen” Aspergeplanten (waarde € 18,00)
  • Pootaardappels t.w.v. € 40,00

De totale waarde van dit mooie, grote pakket is € 168,- We bieden deze aan voor € 100,-

Bestel of bekijk het pakket “Ruimte Zat”


Het Uitzwaai Berichtje

Ik werk nog steeds heel wat uurtjes per week, maar geniet ook van meer vrije tijd. We genieten van onze kinderen en kleinkinderen: oppassen en vooral veel lachen om kostelijke momenten. Meebewegen, maar af en toe ook grenzen bieden, allemaal minder strikt als de ouders, volop verwennen dus.

Samen met Marry ben ik vorige week naar de voorstelling "Schandalig Mooie Opera" geweest door Francis Broekhuizen en Gregor Bak. Hilarisch, humoristisch, ontroerend, vol zelfspot, informatief, onderhoudend, muzikaal... borrelplankje achteraf. Delft (Theater de Veste) heeft ons een fijne avond bezorgd! Wij genieten enorm na van dit soort avonden uit.

Ons theaterseizoen sluiten we af op 30 mei met een concert van Janine Jansen. Deze Nederlandse violiste geniet mijn bewondering, haar vrije spel, mooie interpretaties en prettige uitstraling betoveren! Ik denk dat mijn moeder om die reden Herman Krebbers, Theo Olof, Arthur Grumiaux, David Oistrach en (later) Itzhak Perlman zo bewonderde...! Ik ben als kind met deze grootheden opgegroeid, weliswaar geperst in Deutsche Grammophon LP’s.

Ik wens jullie veel tuingenot, lekker naar buiten, smeer je goed in!
Ton Vreeken, mei 2024


 
facebook