Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 55

Iets over “zijn staart roeren” en “doen wat hij wil”

Je kent het rijmpje van maart en april vast wel, tot eind april is het oppassen geblazen!


» Kweker of hobbyist

Het maakt nogal uit of de tuin je broodwinning is of dat je gewoon tuiniert voor je plezier. Het is leuk om risico’s te nemen, immers: een vorstgevoelige plant kan je altijd even een beschermlaagje of acryldoek geven om die late vorst te laten overleven. Met een beetje geluk kan je zo een vroege oogst organiseren, waar een professionele kweker jaloers op is!
Uiteraard houden we dan als liefhebber alle mislukkingen geheim, want ja... we hoeven er immers niet van te leven?

Steeds meer moestuiniers beginnen hun tuinhobby in een (voorheen leegstaande) kas. Dat geeft nog veel meer mogelijkheden om buiten de zaaikalender om te experimenteren. Zomerwortelen Amsterdamse Bak bijvoorbeeld: die zaai je in de kas gewoon in oktober-november en je oogst ze in het voorjaar. Of dat verhaal van tuinbonen in de herfst gezaaid: ze werden in de kas 2 meter hoog en gaven (opgebonden) het hele voorjaar oogst!

Conclusie: blijf op het weer letten, begin niet te vroeg als je geen tijd hebt om in te grijpen bij late nachtvorst en kijk niet alleen naar de luchttemperatuur maar meet ook eens de bodemtemperatuur , de wortels reageren daar namelijk op.

Bekijk en bestel onze Grondthermometers


» Grote Aardperen Opruiming

Onze kweker heeft zijn hele perceel nu leeggeoogst en ik mag wel zeggen: de opbrengst was dit jaar fenomenaal! Dat betekent dat we een leuke aanbieding kunnen doen om onze voorraad van baasje te laten wisselen...

Aardperen (of Topinamboer) kweken heeft heel veel leuke kanten:

  • De knollen zijn gezond en op diverse manieren klaar te maken. Een leuke site met bereidingstips vind je hier
  • De planten groeien zonder problemen of ziekten op (bijna) elke plek
  • Sommige rassen bloeien fraai in de nazomer met gele bloemen, want de aardpeer is van hetzelfde geslacht als de bekende zonnebloem
  • Ze geven windbescherming en als je ze te hoog vindt worden, dan kan je de planten halverwege de zomer tot de helft terugknippen (heggenschaar)

We bieden pakketten aan van 5 of 10 kg, we zullen zoveel mogelijk verschillende rassen in een pakket stoppen. Je moet ze meteen planten of (deels) lekker opeten!

5 kg € 35,00 nu voor € 25,00
10 kg € 70,00 nu voor € 39,50

Bestel één van deze pakketten hier


» Collectie Ziel en Zaligheid

In de vorige Nieuwsbrief hebben we dit bijzondere pakket uitgebreid aangekondigd en velen van jullie reageerden enthousiast, dank daarvoor.

We kunnen nog enkele tientallen pakketten missen, dus hierbij een verkorte omschrijving:

Een van onze kwekers heeft enkele zeldzame soorten speciaal voor ons (en dus voor jou?) gekweekt en we noemen het pakket "Ziel en Zaligheid" (met een knipoog hoor)

Als je al de beschrijvingen van de planten leest, dan klinken er vele beloftes, als ik het enigszins relatief mag samenvatten: het zijn alle 4 planten, die het waard zijn om te kweken en uit te proberen! Pakket Ziel & Zaligheid heeft een waarde van € 52,00. We mogen deze aanbieden voor € 39,50. Een prachtig aanbod voor een mysterieuze, boeiende en fraaie collectie!

Wie het eerst komt... Ik probeer te voorkomen dat het pakket teveel overboekt wordt, maar die kans is aanwezig.

Bestel de collectie "Ziel en Zaligheid"


» Kerriebladboom, de smaakmaker in Azië

Kerrie (of zo je wilt Curry) is in India wat Tomatensaus voor de Italiaan is. Bijna geen maaltijd kan zonder... Onze kerriebladboom is een welkom ingrediënt, die zeer geliefd is in deze Indiase keuken. We zijn (samen met jullie) aan het sparen voor een volle vrachtwagen en het schiet al lekker op, zoals het er nu uitziet kunnen we in april gaan uitleveren!

De lekker grote planten, die we dan krijgen geven meteen oogstbare bladeren en de plant mag in de zomer lekker naar buiten! Nogmaals: op veel plekken wordt deze grootte aangeboden voor rond de € 100,00 bij ons voor de zeer scherpe prijs € 35,00

Maak jij de vrachtwagen vol?

Bestel de mooie planten hier


» Helleboruspakketten

Enkele Nieuwsbrieven geleden boden we de jaarlijks (zeer fraaie) Helleborusplanten aan. We hebben nog nooit zoveel pakketten verkocht, dus hopelijk hebben we velen van jullie blij gemaakt!

We kwamen er echter deze week achter dat we te vroeg gestopt zijn met het beschikbaar houden van deze collectie op de website. Er kunnen nog ongeveer 15 pakketten van 8 verschillende planten worden besteld. Oorspronkelijk bestond het pakket uit 10 verschillende planten, we wijzigen de prijs en samenstelling dus een beetje.

Sla je slag als je spijt hebt, dat je deze dankbare winterbloeier niet hebt besteld in februari, of geef deze dankbare planten aan iemand cadeau...

Je besteld het pakket hier


» Op is op!

Een flauwe slogan, die veel bedrijven misbruiken om de klant tot actie te stimuleren. In het echt koopt men gewoon voorraad bij als deze op is, wie controleert dit, niemand immers...?

Bij ons is het echter wel serieus, we gaan stoppen met boompjes of planten, die een te grote maat hebben om eenvoudig te verzenden. Zo’n boompje inpakken kost gewoon teveel tijd en is te arbeidsintensief. We hebben al bijna alles uitverkocht, maar is nog 1 karretje beschikbaar van wat grotere struikjes, die we dus NIET verzenden, maar die je kan ophalen


2 boompjes Mispel ‘Westerveld’

2 boompjes Mispel ‘Westerveld’ van 2 meter hoog, ze kosten normaal € 25,00 - je mag ze ophalen voor € 19,50 per stuk.

Bestel hier


13 boompjes Chinese Maggiboom

13 boompjes Chinese Maggiboom van 150 cm hoog. Ze kosten normaal € 29,50 - je mag ze ophalen voor € 19,50 per stuk.

Bestel hier

Hierna gaan we deze stuiken snoeien tot een handzame maat.


» Een trouwe lezer vraagt...

Het is fijn om elkaar te helpen en ondersteunen, wij doen dat graag en ik was onder de indruk van dit Zeeuwse initiatief, vandaar onderstaande tekst:


Stemt u op de Tieketuin, zodat kinderen kunnen moestuinieren?

De Tieketuin is ontstaan als een bewonersinitiatief in IJzendijke in Zeeuws- Vlaanderen. De dorpsraad kon op een braakliggend stuk grond een buurttuin realiseren.
In deze buurttuin krijgen de kinderen van groep 6 van beide basisscholen in het dorp elke donderdagmiddag natuur- en moestuinlessen.
Voor ondersteuning heeft de Tieketuin zich aangemeld bij Kern met Pit en heeft de trofee van Zeeland, als beste burgerinitiatief gewonnen.

Op 13 april dingt de tuin mee naar de landelijke trofee van Kern met Pit. Door te stemmen op ons initiatief geeft u aan hoe belangrijk het is dat kinderen opgroeien met de natuur en een moestuin. Dat ze leren waar hun eten vandaan komt en respect voor de natuur krijgen.

Wilt u weten wat de kinderen doen? We hebben een kort filmpje van ruim 1 minuut gemaakt.

Ook kunt u een kijkje nemen op onze website. Maar het belangrijkste is dat u stemt op ons project zodat we landelijk winnaar kunnen worden en ons initiatief navolging krijgt.

Klik hier om op de Tieketuin te stemmen

Kies het project: Zeeland: Tieketuin IJzendijke

Uw stem wordt zeer gewaardeerd door alle kinderen van IJzendijke.


» Een andere trouwe lezer tipte ons...

Ik geniet vaak (ook tijdens het werken) van informatieve programma’s of diverse podcasts.

Een heel aardig programma verzamelt de beste documentaires, achtergrondprogramma’s of persoonlijke verhalen die regionale omroepen hebben gemaakt. Je vindt het programma op NPO2 en het heet Noord-Zuid-Oost-West. Op 20 maart was er een aardig en informatief programma over de teelt en veredeling van de aardappel in Flevoland. Ik vond het filmpje ook op YouTube, leuk om te bekijken.


» Groot en Klein

Er zijn enorm veel hulpmiddelen om te zaaien, ik kan me voorstellen, dat jullie door de bomen het bos soms niet meer zien. Misschien leuk om enkele gereedschapjes op dit gebied aan jullie voor stellen.


Pottenpersjes klein en groot

Makkelijk kiemende zaden kan je heel voordelig in een zelf gemaakt kluitje of potje zaaien. Plantenkwekers gebruiken hier vaak gepileerde zaden (pillenzaad) voor, die je trouwens in enkele soorten ook bij ons kan kopen.

1.  Een klein pottenpersje, handig en sterk vind je hier
2.  Zelfs van kranten kan je een klein en bruikbaar kweekpotje maken
3.  Speciaal voor ons wordt de degelijke pottenpers, zoals tuinders ze vroeger gebruikten, weer gemaakt. Oerdegelijk en je kan snel doorpersen voor het maken van honderden potjes!

Zaaihulpjes van Klein tot Groot

Voor het handig en zuinig verspreiden van zaden zijn ook vernuftige apparaatjes en grotere verdeelapparaten uitgevonden. Kijk maar hier:

1.  Dit Zaaihulpje is vooral handig als je zaaien maar een priegelig werkje vindt. Je kiest de juiste opening en met zachte tikjes glijden er 1 of enkele zaadjes langs het gleufje op je zaaiplek. Kijk maar eens hier
2.  Ook een handig hulpmiddeltje is het Precisie Zaaiertje. Zelfs veredelingsbedrijven bestellen deze bij ons. Zo zaai je snel en effectief een kleine portie zaden op 1 plek.
Lees maar en wellicht kan ik je overhalen
3.  Wie wat sneller (en zonder bukken) op rijtjes wil zaaien en daar een hulpje bij zoekt, kan eens kijken naar het zaairolletje. Deze ingenieuze Super Seeder verkopen we al jaren en wordt door veel moestuiniers gebruikt. De werking is gebaseerd op de professionele zaaimachine. Kijk maar eens hier
4.  Tuinders en bezitters van grote moestuinen grijpen het liefst naar de beste kwaliteit en dan is dit de voordeligste (en toch zeer degelijke) zaaimachine. Het systeem bestaat al meer dan 100 jaar, maar wordt nu relatief voordelig uit de VS geïmporteerd.
Kijk maar eens hier

Korte Uitzwaai

Na de gebruikelijke en extra oppasdagen op onze kleindochters en veel familie- en vriendenbezoekjes hopen we een rustig weekend te mogen beleven. Wie weet zijn er genoeg droge momenten om wat buiten te kunnen beleven, we hebben nog geen concrete plannen.

Misschien lekker lezen (nu Borderline Times van Dirk de Wachter) en mijn nieuwe kantoor inrichten. Langzamerhand wil ik letterlijk plaats maken voor Ruben, hij is nu nog veel buitenshuis aan het regelen, maar een werkplek in de winkel is ook fijn om te hebben.

Samen met mijn vriend John heb ik een mooie PC samengesteld, toekomstbestendig en degelijk, alle componenten kritisch gekozen...

De aankomende weken zijn veel vrienden van ons 40 jaar getrouwd. Bij ons is dat inmiddels 1 jaar geleden. Het (samen)leven vieren is dus flink aan de orde, niet verkeerd toch?

Fijn weekend!
Ook namens Thirza en Ruben Koppert
Ton Vreeken (eind maart 2024)


 
facebook