Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 53

O wee... vergeten!

Ik had vorige week nog een belangrijke teeltvraag willen stellen.
Hierover verderop in deze korte Nieuwsflits.


» Allereerst: welkom terug Noorden des Lands

Treurig... of blij dat volgende week het normale leven weer begint? Misschien ben je helemaal niet weggeweest of ga je buiten het schoolseizoen op vakantie, wij kunnen dat inmiddels ook. Maar enfin, als je er vorige week niet was, dan heb je wellicht de interessante Nieuwsbrief van eind augustus gemist. Je kan deze hier alsnog zien en beleven.

Die Nieuwsbrief kwam kennelijk op een zeer goed moment, want we hebben nog nooit (buiten het zaaiseizoen) zoveel respons gehad: zeer bedankt daarvoor!


» Wie wil onze nieuwe kweker worden?

We hebben voor allerlei bijzondere planten door het hele land (en in België) onze kwekers zitten die voor ons telen en collecties in stand houden. Soms moeten collecties verhuizen omdat kwekers verhuizen of ermee stoppen. Dat is het geval met onze (inmiddels kleiner geworden) collectie historische aardbeien. Wie heeft zin en de komende jaren tijd om deze verzameling over te nemen en me jaarlijks in augustus van jonge planten te voorzien? Het zijn nu ongeveer 25 variëteiten en als ik zie dat het goed gaat, dan kunnen we deze verzameling uitbreiden tot maximaal 50 rassen. Je kan de planten in de vollegrond kweken, op een verhoogd plantenbed met druppelpijp. Makkelijker is de teelt in aardbeienbakken op een stellage. Wij voorzien je dan van de bakken, je moet zelf een stellage maken en zorgen voor goede bewatering d.m.v. een druppelpijp. Als je 2 bakken per variëteit aanhoudt, dan komen we op 50 bakken, dat moet voldoende zijn. Vergoedingen en verdere tips bespreken we wel. Wie biedt zich aan? Je mag uiteraard volop vruchten oogsten, die zijn voor jou!


» Klussen in de tuin

Er komt minstens 1 hele mooie week aan, dus we mogen weer genieten in de tuin. Flinke bloei van de Dahlia’s, nog een laatste groeispurt van de late aardappels, de aardperen en Yakon zullen aan de knolzetting gaan beginnen. Ik zie hier en daar al afrijping ontstaan, de koudere nachten in het oosten zullen planten en bomen het sein geven om zich klaar te maken voor de herfst. Fotografen, zoals mijn neef Roelof de Hoog kunnen genieten van mooie ochtendmomenten en zeldzame plaatjes schieten... Onze homepage geeft veel informatie over wat je nu kan planten en zaaien, open de website en scroll maar langs de onderwerpen. Veel tuingenot, hopelijk verwent september ons de hele maand met veel zon!


» Nog wat lekkermakertjes...

Ik doe nog steeds de inkoop van zaden, bollen en planten en sta zodoende dicht bij de bronnen. Soms kom ik wat grotere partijen tegen, die we dan op de gok inkopen of waar jullie op kunnen inschrijven. Misschien wel leuk om enkele soorten te noemen:


Siberische Knoflook (Allium obliquum)

Deze smaakvolle en zeer sierlijke look hebben we al jaren in ons sortiment, maar dit jaar hebben we wel “errug” mooi bollen binnengekregen en ik heb er dus veel meer van besteld. Van harte aanbevolen, als je weer eens iets nieuws wilt beleven in sier- of moestuin!

Bekijk en bestel deze Knoflook


Griekse Kievitsbloem (Fritillaria davisii)

Van diezelfde kweker ontvingen we een mooie partij kievitsbloemen, die we niet eerder in ons sortiment hebben gehad. Wonderschoon!

Bekijk en bestel deze Kievitsbloem


Pijnboom en Steeneik

Deze Zuid-Europese boompjes bieden we aan bij intekening, want de kweker moet nog leveren. Pijnbomen zijn Dennenbomen die de heerlijke pijnboompitten verbergen in hun dennenappels. De bomen zijn steeds beter winterhard in ons land en kunnen zelfs in grote kuipen gekweekt worden. Steeneikjes worden steeds populairder omdat onze winters warmer worden. De eikels zijn heel lekker en vooral geroosterd eetbaar.

Dit pakketje van 2 planten heeft een verkoopwaarde van € 26,45. We bieden ze samen aan voor € 15,00.

Bekijk en bestel deze Pijnboom en Steeneik


Wintersneeuwbal (Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’)

We kunnen ze niet altijd te pakken krijgen, maar volgende week weer volop voorraad... Het wordt een zeer fraaie struik, die midden in de winter (november-maart) bloeit met schitterende rozerode, heerlijk geurende bloemtrosjes. De uiteindelijke hoogte van 2 m kan d.m.v. snoeien worden beperkt. Na de bloei komt het blad en heeft de struik een neutrale functie in de tuin. Totdat in het najaar de mooie herfstkleur weer opvalt…

Bekijk en bestel deze Wintersneeuwbal


Korte Uitzwaai

Nog een klein privé berichtje... Maandag ga ik voor een paar dagen naar Parijs, ik vertelde het al en kreeg van jullie leuke tips, dank daarvoor! Lekker fietsend genieten (met de TIER-App) en in de avond gezellig kletsen of lezen. Er liggen nog een paar dikke “pillen” te wachten, waar ik in begonnen ben of waar ik al een eind in onderweg ben. Eerst maar “Erasmus, de dwarsdenker” uitlezen, wat een boeiend boek en zo bijzonder dat iemand 500 jaar geleden geheel buiten de gebaande wegen kon en durfde te denken! Het bevestigt me in mijn overtuiging om nieuwe inzichten niet te parkeren, maar ermee aan de slag te gaan en ernaar te handelen. Je bent nooit te oud om meningen te veranderen of te ontwikkelen!

Heerlijk om hier met vrienden over door te praten, als het boek te dik voor je is, dan vind je een boekbespreking en interview met de auteur op YouTube.

Tot een volgend bericht!
Ton Vreeken, begin september 2023


 
facebook