Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 52

Het regent... het zegent...

dat zegenrijke regentje is een waar genot voor de planten, hopelijk was je voorbereid!


» Hoe benut je regen of beregenen optimaal

Ik kan veel tips geven om de schaarse regens goed vast te houden in je tuin en in potten. De meeste worden al veel toegepast in (vaste prik) droge gebieden.

 1. Bij alleenstaande planten zoals tomaten, paprika, peper, aubergine, aardbeien etc. kan je een verhoogd bed maken (voor als het een natte zomer wordt) en deze bedekken met mulchfolie. Verhoogde bedden warmen sneller op, je planten groeien beter en door de folie verdampt het water minder snel. Eigenlijk werkt dit systeem het beste als je een druppelpijp hebt, waarmee je de planten zuinig en precies kan bewateren.
 2. Maak je geen verhoogd bed, dan kan je naast voornoemde folies ook andere materialen gebruiken zoals Bio Vezel Mulch (ook te gebruiken om microgroenten op te kweken) of je strooit lavakorrels of strokorrels. Het beste effect met deze middelen scoor je door rondom boompjes, struiken of andere solitaire planten een mini dijkje te maken en daarbinnen de mulch aan te brengen.
 3. Langzame waterafgifte bereik je ook door het ingraven van Olla’s, een oude en beproefde manier van zuinig omgaan met water. Vanuit dit oude systeem zijn ook allerlei vernuftige hulpmiddelen ontwikkeld, waar wij veel soorten van op voorraad hebben.
 4. Zet zo mogelijk altijd een schotel onder je potten. Dat geeft een waterbuffer en is meteen een blokkade tegen slakken.

Zelf bewater ik mijn hele dakterras met het Gardena Micro-Drip-Systeem. We verkopen dat niet, maar je vindt het bij je plaatselijke Tuincentrum. Je hebt wel een buitenkraan en een eenvoudige beregeningstimer nodig. Voor mij werkt dit al jarenlang fantastisch!


» Nog hier en daar mag er geruimd worden

De opruimaanbiedingen van de vorige Nieuwsbrief hebben enorm veel reacties opgeleverd, waar ik jullie voor wil bedanken! Nu het geregend heeft durf je vast weer wat te planten, tijd om de Bezemwagen Bollen en Knollen aan te bevelen.

Er is nog ruimte voor een laatste, extra scherpe aanbieding. Met dit grote pakket vegen we als een bezemwagen onze koelcel schoon.

 1. Ik stop wat Bloembollen (of knollen of wortelstokken) in het pakket, veel van deze zullen nog een mooi resultaat geven.
 2. Vervolgens graai ik wat eetbare knolletjes en bolletjes bij elkaar.
 3. Tenslotte vul ik het pakket af met pootaardappels. Late teelt van aardappels is spannend en geeft vaak een verrassend grote oogst.

Bestel dit extra voordelige pakket hier


» Klussentijd

Mijn vrouw Marry maakt graag haar hoofd leeg met klussen rond het huis. Door artroseklachten doet ze het in fases. Een van de balkonnetjes is beter waterdicht gemaakt en nu is ze de oude schuurdeuren aan het afkrabben.

Hierbij stuitten we op een oude wens, namelijk om de kozijnen van deuren en ramen netjes te restaureren. Ze zijn al eeuwen oud en hebben een beurtje verdiend.

Wie heeft tijd en heeft de liefde voor het timmervak? Hier en daar moeten stukken worden aangevuld, graag met stukken authentiek Europees hout, ik vermoed eiken. Er zijn hier wel meer klussen aan het gebouw te doen...


Eindbabbel

Temidden van verliezen en rouw (zie vorige Nieuwsbrief) hebben de afgelopen weekenden in het teken gestaan van familie-ontmoetingen. Mijn schoonfamilie hield een weekend, waar we een middag en avond van hebben meegepakt en mijn eigen familie hield een reünie (Vreünie genoemd) die Marry en ik samen met enkele neven en een nicht hadden georganiseerd en waar we ook ons 40-jarig huwelijk een beetje vierden (6 juli aanstaande). Veel attente gesprekjes, maar uiteraard ook plezier met en genot van elkaar.

Als alle kinderen en nazaten van mijn ouders zouden komen, tellen we 125 mensen, maar met ruim 80 personen vond ik het al een hele geslaagde en uitdagende ontmoeting. Voor herhaling vatbaar nu we elkaar nog hebben, dit jaar zijn al 5 familieleden 80+...

Dat brengt me op een vraag aan jullie: wie kan me een fijne locatie aanbevelen (of zelf verzorgen) die aan de volgende criteria voldoet:

 • beschikbaar in juni 2025 of 2026
 • Iets oostelijk van Midden-Nederland (bijvoorbeeld driehoek Barneveld-Apeldoorn-Ede)
 • ruimte voor 100 mensen binnen en buiten met voldoende schaduwplekken
 • lekker grasveld om spelen te organiseren
 • eenvoudige, gezonde lunch
 • gezonde avondhap
 • drinken voor kinderen en volwassenen (geen overmaat alcohol)

Wie weet, kan je iets betekenen voor de familie Vreeken...

Tot zover maar weer, een fijne zomertijd en als je op vakantie gaat: geniet met volle teugen!

Ton Vreeken, eind juni 2023

 
facebook