Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 51

Kort en Bondig

We hebben inmiddels een traditie van een hele speciale aanbieding rond deze tijd, meer details vind je hieronder...


» Genieten

Allereerst wil ik graag vertellen, dat ik weer zo geniet van die momenten, dat de winkel vol stroomt met verwachtingsvolle “zaaiers” op jacht naar nieuwe smaken en kleuren of bekende soorten, die zo succesvol groeien in de tuin. Gezellige gesprekken, uitwisselingen tussen klanten onderling en zuchtende opmerkingen: “ik moet nu echt stoppen en gaan afrekenen...” Ondertussen kan ik melden, dat ons sortiment Zomerbloeiende Bloembollen nu helemaal up to date is op de website (nog niet in de winkel hoor...) je kan dus al achter de PC gaan shoppen of gewoon lekker kijken naar al die mooie soorten, het zijn ongeveer 650 verschillende tuinschatten! Als je al eerder hebt besteld (we hebben al honderden orders binnen), dan kunnen er wat kleine wijzigingen komen, hopelijk heb je ons de vrijheid gegeven om vervangers uit te zoeken, er is keus genoeg.

Bekijk onze Zomerbloeiende Bloembollen en Knollen


» Mooie winterbloeiers

Ik kreeg al bezorgde vragen of we deze winter weer het Helleborus-pakket gaan verkopen... Welnu, laten we deze leuke jaarlijkse actie maar prolongeren (leuk woord voor “laten voortduren”).

Je kent deze planten nog niet? Het zijn een van de weinige meerjarige (kruidachtige) planten, die je nu (jawel midden in de winter) in tuinen ziet bloeien. Gelukkig nemen ze in populariteit (en helaas ook in prijs) toe.

Vanaf februari (wind en weder dienende) gaan we deze zeer populaire Helleboruscollectie verzenden. We kopen ze rechtstreeks van onze kweker, die ze liefdevol en nauwkeurig kweekt. Door de grote aantallen kunnen we dit pakket erg voordelig aanbieden. Ik ben benieuwd of we dit jaar weer veel tuinliefhebbers mogen blij maken!

Het pakket bestaat uit 10 planten in 10 verschillende soorten. We verzamelen eerst de orders en laten vervolgens in één keer de planten van mijn kweker komen, eerst bestellen dus en niet onaangekondigd in de winkel komen... Normaal (in tuincentra) kost zo'n verzameling bijzondere planten (ruim) € 60,00 - wij kunnen ze aanbieden voor € 39,00 Je ontvangt de volgende soorten:

Helleborus orientalis - LENTEROOS OF VASTENROOS

De boeitijd van deze beauty is januari tot april, elk jaar weer maandenlang een voorjaarsbode! Geef ze een plek in de zon of halfschaduw in goed drainerende grond die ook niet mag uitdrogen. Het blad is zomer en winter groen en vernieuwt zich in de zomer. Herten eten niet van deze plant!

  • ‘Double White Spotted' (in 9 cm pot)
  • ‘Double Pink Spotted' (in 9 cm pot)
  • ‘Double Dark Rose’ (in 9 cm pot)
  • ‘Dark Rose' We selecteren fraaie donkerrose bloeiers. (in 9 cm pot)
  • ‘Double Dark Ruby Red’ (in 9 cm pot)

Helleborus argutifolius - CORSICAANSE HELLEBOOR

Een prachtig bladerdek (met getande bladeren) wacht ‘s winters op de bloei, die meestal in februari begint en doorgaat tot in april omdat de groenwitte bloemen uiteindelijk steeds groener worden en de plant een extra bladfunctie geeft.

  • ‘Silver Lace' zilvergroen blad (in 9 cm pot)

Helleborus x sternii

Dit is een kruising tussen de H. argutifolius en lividus, het beste van beide verenigt dit soort: wintergroen met fraaie, 60 cm hoge bloeistengels in de late winter met groenroze bloemen.

  • ‘Green Leaves' grijsgroen blad (in 9 cm pot)
  • ‘Silver Lace' zilvergroen blad (in 9 cm pot)

Helleborus lividus

Deze Nieskruid uit Mallorca heeft wat fijner, meestal getand blad, groen met een grijze waas. De enorm ijverige bloei is groenwit tot donkerroze van kleur, het buitenblad en de bloeistengels zijn fraai roze gekleurd en extra zichtbaar door de knikkende bloemen. De bloei begint soms al december en gaat door tot maart, bij strenge vorst is een acryldekentje aan te bevelen...

  • ‘Pink' (in 12 cm pot)

Helleborus foetidus ‘Gold Bullion' - RIEKEND NIESKRUID

Het fraaie, fijne, goudgroene en vingervormige blad is zonder de bloei al een sieraad in de tuin. Daar komt dan als beloning de groengele bloei bij, die al in januari begint.

Bekijk en bestel de Helleboruscollectie


Een privé groet

Jawel, we zijn naar Het Zwanenmeer geweest vorige week zondag. Imponerende danstechniek, getrouwe en traditionele choreografie, zoals deze in de 19e eeuw gemaakt is. Een speciaal applaus voor de geweldig dansende clown, die voor mij de show stal... Jammer (om niet te zeggen een domper) was het, dat de geluidsband van Tsjaikovski van matige kwaliteit was, een volgende keer toch maar naar een theater met orkestbak... Ik ben wel benieuwd of zo’n klassiek stuk eens in een modern jasje gestoken kan worden, wat meer emotie, modernere decors en iets gedurfdere choreografie. Ik las dat The Dance Factory van Dada Masilo zoiets heeft aangedurfd!

Zaterdagmiddag gaan we samen met enkele neven en nichten naar een locatie kijken voor een grote familiereünie dit jaar, gecombineerd met ons 40-jarig huwelijk. Ik ben zelf de jongste van 11 kinderen, onze familie telt ruim 125 mensen... de keus is gevallen op ‘t Binnenhof in Paasloo. Ik ben benieuwd, maar heb een goed gevoel over deze plek.

Met de gezondheid van Marry, mijn vrouw, gaat het goed vooruit. Hopelijk komen we weer snel in een opgaande lijn.

Ik wens jullie een fijn weekend, er komen wat droge dagen aan, dat is wel weer fijn.

Ton Vreeken, 20 januari 2023

 
facebook