Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 47

Het is plantenfeest bij Vreeken!

Terwijl we honderden soorten zaden binnen krijgen voor het nieuwe seizoen, stroomt ook onze tuin vol met planten en struiken om jullie in de zomer en de herfst te kunnen bedienen!


» Toch nog Tomatenplanten!

Een van onze klanten kweekt vele honderden tomatenplanten in 40 verschillende variëteiten en enkele peperrassen. Na de markten- en beurzenperiode helpen wij graag om de laatste honderden planten aan een baasje te helpen. Mijn ervaring is, dat deze aanbieding erg snel is uitverkocht, excuus dus als je te laat bent.... In een deel van de pakketten stoppen we ook 1 of meer peperplantjes.

Bestel zo’n pakket hier


» Primeur Aardappels met de Kerst?

In mijn vorige Nieuwsflits vertelde ik al van de “Second Crop Potatoes” (excuus voor de Engelse term) waardoor we nu nog steeds volop pootaardappels verkopen. (zie pdf) Heb je de tuin al vol geplant? Dan hebben we een aardige aanbieding voor je:

een Groeitas, speciaal ontwikkeld voor de teelt van aardappels

Je kan in 2 lagen wel tot 10 knollen planten in de zak. Gebruik bijvoorbeeld biologische potgrond. We leveren in dit pakketje een Groeizak en een zakje Pootaardappels.

Bestel deze hier


» Wat kan je nog zaaien?

Groenten en Kruiden

Je kan nog best veel eetbare gewassen zaaien t.m. juli, misschien helpt het, als ik een overzicht maak, wat wel en niet meer kan:

  • alle bladgewassen, behalve zeer lang groeiende zoals prei, ronde sluitkool, witlof en spruitkool
  • geen vruchtgewassen (peper, paprika, aubergine, tomaten, courgette, komkommer etc.)
  • alle knolgewassen behalve winterwortelen (wel zomerwortelen), koolrapen, pastinaken, knolselderie en schorseneren
  • alle bolgewassen (uien), want die kan je in elk stadium oogsten
  • alle lage peulgewassen (bonen, erwten etc.)
  • alle meerjarige groenten
  • vrijwel alle kruiden

Bloemen

  • Voor eenjarige bloemen is het wat aan de late kant. Met een warme nazomer en herfst komen snelgroeiende soorten nog wel in bloei.
  • Voor meerjarige bloemen wordt het nu juist de goede tijd om te zaaien. Warmtekiemers kan je t/m augustus zaaien om nog een stevig plantje voor de winter te kunnen kweken. Koukiemers zaai je vanaf september, de zaden blijven in rust in de grond, worden blootgesteld aan de kou van de winter en zullen in het voorjaar gaan kiemen.

Tenslotte een Adjö, zoals ze in Zweden zeggen

Eind juni vertrekken mijn vrouw Marry en ik voor 4 weken naar Zweden en Noorwegen. We starten langs de oostkust van Zweden (Oostzee en Botnische Golf), ter hoogte van Sundsvall rijden we richting Ramsele, waar lieve vrienden, alias klanten, alias leveranciers van ons zich hebben gevestigd. We zijn benieuwd hoe zij daar wonen! Na dit avontuur rijden we westelijk naar Trondheim, Noorwegen, en van daaruit zakken we langs de westkust weer zuidelijk af. We plannen niet veel, tentje mee, elke dag mag een verrassing zijn! Wie weet ontdekken we wel het Linnaeusklokje, de ongekroonde nationale bloem van Zweden!

Uiteraard proberen we naast genieten van de natuur ook heerlijk te kunnen verzinken in boeken. Ik neem waarschijnlijk Papyrus en Erasmus: dwarsdenker mee, lekker dik en erg boeiend!

Ik wens iedereen een goede zomer toe en tot een volgend bericht!

Mag ik jullie een hele goede julimaand toewensen? Veel tuingenot en hopelijk mooi weer...

Ton Vreeken, half juni 2022

 
facebook