Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 44

Een kort “ingeklemd” berichtje...

Dit jaar geniet ik een paar korte vakanties: een weekje Zoutelande, 2 dagen Amsterdam en dit weekend 2 dagen Frankrijk (overnachten in een kasteel...) Het zijn niet veel dagen, maar ik probeer er dubbel van te genieten.

Toch maar even snel een berichtje naar jullie want enkele puntjes dringen om voorrang!


» Uitverkoop Saffraankrokussen

De herfstbloeiende bollen zijn hier weggevlogen, alles is op behalve nog een kleine partij Saffraankrokussen (Crocus sativus), die we nu graag in de aanbieding doen. Je kweekt ze voor de sier, maar kan er ook de kostbare saffraan (de stampers) van oogsten! Ze zijn in de koelcel bewaard, dus zien er TOP uit en we leveren de grootste knolmaat (10/+) die de beste kans op bloei maakt.

We bieden ze aan voor een bodemprijs: 100 stuks € 19,95

Op is op, ik ben het weekend weg, dus de kans dat deze aanbieding overboekt wordt is aanwezig, bij voorbaat mijn excuus als je er naast grijpt...

Bestel ze hier


» Laatste kans Parasolboompjes Minikiwi

De aankomende week sluiten we de unieke aanbieding van de Parasolboompjes Minikiwi. Nog enkele tientallen kunnen we leveren, dan is het veld van de kweker leeg, misschien heb je de Nieuwsbrief van augustus gemist (die vind je trouwens hier) Ik herhaal bij deze de tekst van deze specifieke aanbieding:


» EENMALIGE BUITENKANS!

We verkopen al enkele jaren de zeldzame Parasolvorm van de Minikiwi (ook wel Kiwibes of Kiwai genoemd). Die staat al bij veel klanten te pronken... Dit werd ook opgemerkt door een Belgische kweker, die door omstandigheden zijn veld van 360 Parasolkiwi’s moet verkopen. Het veld moet eind september leeg zijn...

We bieden 2 prachtige rassen aan:
‘Geneva’
De smakelijke vruchten rijpen vroeg en zijn groen met aan de zonkant en bij rijping een sierlijke, rode kleur. Het vruchtvlees is groen-rood gemarmerd en heerlijk zoet. Het ras is in de VS ontwikkeld door het Geneva Research Station.
‘Ananasnaya’
Een zeer geliefd ras! Ook deze vormt een overvloed aan eerst groene en later (door zonlicht) versierd met rode blos. De vruchten hebben een goed aroma en een zoete, intense smaak. Het ras is in Rusland ontstaan.

Het voordeel van deze parasol-snoeiwijze is, dat de boompjes weinig ruimte innemen. Anders zou je de kiwi langs een muur van 4 meter moeten geleiden. Het duurt minstens 10 jaren voordat de boompjes zelfstandig kunnen staan, dus er is al veel kweekwerk gebeurd! Daarom zijn deze boompjes normaal pittig geprijsd, (minimaal € 150,00 per stuk).
We kunnen deze mooie parasolboompjes nu zeer voordelig aanbieden, vooral ophalen is aantrekkelijk, bij verzenden komen er kosten bij. Een aanbieding als deze komt echt maar één maal voorbij!

De boompjes zijn per stuk € 75,00 (normaal minimaal € 150,00) en per 2: € 100,00

Voor bestuiving is een mannelijke mini-kiwi nodig, bijvoorbeeld ‘Weiki‘ of ’Manny’
WE VERZAMELEN DE ORDERS EERST, DE KWEKER LEVERT DE PLANTEN MIDDEN TOT EIND OKTOBER.

Bekijk of bestel de aanbieding Mini Kiwi Parasol


» Zoet als Honing

Ik moest even denken aan het raadsel van Simson (wat is zoeter dan honing en sterker dan een leeuw) maar nee... deze populaire vruchten zijn niet mierzoet, maar heerlijk friszoet. De Honingbes (familielid van de kamperfoelie) geniet een toenemende populariteit omdat de teelt heel gemakkelijk is, de planten groeien op elke grond en zijn ziektevrij. Voor ons genoeg reden om een extra groot sortiment in te slaan, aanstaande maandag komen ze binnen.

Mag ik jullie extra aandacht vragen voor de collectie-aanbieding (5 of 10 stuks) die we hebben samengesteld? Ideaal voor je plaatselijke voedselbos... (link naar ) of voor een flinke plaats in de tuin.

Bekijk en bestel onze collectie-aanbieding Honingbes


In Memoriam Leen van de Nadort, 88 jaar jong.

Elke donderdagmiddag om 17.00u kwam hij in de winkel, vroeger vaak met een bak planten achterop de fiets, maar dat werd steeds minder. Eerst een bekertje chocomelk, daarna koffie, een kort praatje en dan de bril op voor één van onze oude teeltboekjes, waar hij van smulde!

Leen was echt een tuinmens, heel vriendelijk, goedlachs en vol interesse voor de wereld om hem heen. In zijn jongere jaren (ik ken hem al 40 jaar) kweekte hij van alles voor ons: prachtige grote Doronicums, Primula wanda, Salomonszegel en Muurbloemen (om maar eens 4 toppers te noemen) De laatste jaren oogstte hij ook veel zaden uit “zijn” tuin, totdat de gemeente Dordrecht de grond nodig had (het was een ongebruikt stuk grond waar hij al 50 jaar op tuinde) en zonder waarschuwing de grond met een sjofel leegmaakte. Een paradijsje van heerlijke diversiteit ging in 1 dag verloren! Leen wist nog (dit speelde enkele maanden geleden) zoveel mogelijk planten te redden, maar de lol was er voor hem nu wel af.

De laatste maanden wist hij maar net (buiten adem) onze winkel te bereiken, maar hij moest en zou langskomen. Zijn longen moesten worden nagekeken, maar daar is het niet meer van gekomen. Vorige maand hebben we hem begraven. Deze lieve, oorspronkelijke man gaan we erg missen!

Ton Vreeken, 8 oktober 2021


 
facebook